• Nem Talált Eredményt

Az akció-tanulás komplex csoportos tapasztalati tanulás: felkészülés, a tanultak gyors alkalmazása, a tapasztalatok elemzése. A projekt-tanuláshoz hasonlóan ez is valódi életkörülmények között zajlik, és valós probléma megoldásán keresztül fejleszti az egyéni és team-kompetenciákat.

A probléma lehet egyszerű (például hogy parttalanul folynak, és eredmény-telenül zárulnak a megbeszélések) vagy összetett (például, hogy az önkormány-zat honlapja teljesen érdektelen a fi ataloknak, vagy hogy senki nem törődik az idősekkel) stb.

Akció-tanulást egymást követően több témában is lehet szervezni, sem unal-mas nem lesz, sem az a veszély nem fenyeget, hogy a résztvevők már kívülről tud-ják, mi fog következni (ami például könnyen előfordulhat egy képzésen).

Az akció-tanulás során két folyamatot kell párhuzamosan megtervezni vagy a tanulás-szervezőnek, vagy maguknak a résztvevőknek:

1. a közösen kiválasztott probléma megoldását

2. a megoldáshoz szükséges tudás elsajátítását, képességek gyakorlását stb.

Cél: az önirányító társas tanulás megalapozása vagy lesztése; azon képességek, készségek és tudás fej-lesztése, amelyek az ismétlődő, jellegzetes probléma megoldásához szükségesek; a megszokottól eltérő, új problémamegoldás kipróbálása.

Korosztály: 7+ évesek

Ajánlott csoportlétszám: 4–6 fő/tanulócsoport

Szükséges eszközök: a kiválasztott probléma, tanulási cél szerint értelem-szerűen változó. A teendők és tapasztalatok megbe-széléséhez az alapvető feltételek 4–6 főnek (asztal, szék, számítógép stb.) egy teremben, kávézóban, a szabadban stb.

Ideális helyszín: a megszokottól eltérő hely, a település olyan színterei, ahol a fi atalok még nemigen vállaltak szerepet.

Szükséges idő: 1–3 hét

Veszélyek, jó tanácsok, buktatók, tanulságok:

A résztvevők szeretni fogják a tanulásnak ezt az érdekes, újszerű formáját – ha sikeresen meg tudják valósítani, amit elterveztek. Ezért fontos, hogy általuk re-álisan megoldható problémát válasszanak (nem kiskamaszok akció-tanulása pél-dául egy bicikli-kölcsönző megnyitása).

Fejlesztendő kulcskompetenciák: a tanulás kompetenciája – ezen belül: kom-petencia-fejlesztő tudatosság, a tanulás tervezése és értékelése, saját tanulás szer-vezése csoportban, információ-menedzsment, hatékony időbeosztás, a tanultak alkalmazása; kezdeményezőkészség és vállalkozói kompetencia – ezen belül: si-kerorientáltság, felelősségvállalás, a változások pozitív értelmezése, részvétel a változtatásokban, elemzés, tervezés, szervezés, kommunikáció, cselekvés, érté-kelés, beszámoló az eredményekről, dokumentáció, kooperáció és csapatmunka, kockázatvállalás.

Az ifj úságsegítő szerepe:

Az ifj úságsegítő nem vesz részt a tanulócsoportban. Lehet ő a tanulássegítő, de erre más kompetens felnőttet is megkérhet.

A tanulássegítő szerepe:

A segítő nem tagja az akció-csoportnak. A segítő lehet

tapasztaltabb mentor, aki tanácsokat, visszajelzést is ad, de nem száll be a probléma megoldásába, semmit nem csinál meg a fi atalok helyett, vagy coach, aki kérdéseivel segít a probléma meghatározásában vagy

újrafogalma-•

képző, aki segít kiválasztani a szükséges tudáselemeket, információkat, meg-tervezi a szükséges képességek gyakorlását stb.

A tanulássegítő szerepe a résztvevők életkori és szociokulturális sajátosságai sze-rint lehet a coach-i, mentori, képzői szerep rugalmas kombinációja is.

Az akció-tanulás összetevői, szervezése és menete:

1. A megoldandó probléma kiválasztása a résztvevő fi atalokkal közösen törté-nik. A problémának több szempontból reálisnak kell lennie:

fontos és sürgős megoldani,

megoldható, de nem könnyen teljesíthető feladatot jelent a résztvevők szá-mára,

ha felkészülnek a feladatra, előzetesen és közben is tanulnak, sikeresen meg tudják oldani a problémát.

2. Az akció-tanulás csoportos tanulás és team-munka

4-6 résztvevő dolgozik együtt, lehetőség szerint olyanok, akik eltérő tapasz-talatokkal és kompetenciákkal rendelkeznek. Lehetnek eltérő életkorúak is.

A vállalt feladatok mindannyiuk számára valamilyen új kihívást, nehézséget kell jelentsenek. A közös tanulás része, hogy milyen munkamegosztást ala-kítanak ki maguk között.

Az akció végén az ifj úságsegítő javasolhatja – ha felkészült belőle –, hogy elemezzék közösen a team-munkát a Belbin-féle vagy más elmélet szerint.

3. A probléma megoldásának megtervezése

Az akció-tanulásban fontos szerepe van a csoporton belüli és másokkal történő kommunikációnak, a kérdésfeltevésnek, a brainstormingnak és a megbeszé-léseknek.

A brainstormingot vezetheti az ifj úságsegítő, a tanulássegítő. Ez egy fon-tos momentum a folyamatban. A probléma kiválasztásakor a megoldás még nem látszik, vagy nem nyilvánvaló, a kérdés tehát: mi lenne a

leg-•

jobb megoldás? A csoport feltárja a probléma okait és a lehetséges meg-oldásokat, majd közösen választják ki azt, amit meg akarnak valósítani.

(A brainstorming – ötletroham – módszerét az érdekérvényesítésről szó-ló fejezet részletesen bemutatja.)

A megoldástervezése lényegében ugyanazoknak az alapkérdéseknek a megválaszolásán keresztül zajlik, mint egy projekt esetében: ki, mikor, mit fog csinálni, hogyan kívánják elérni a kitűzött célt, mik a várható kockázati tényezők, min mérik majd a sikert. Ez(eke)t a megbeszélés(e-ke)t vezetheti a csoport egyik tagja is, és nem csak az, aki ebben a legjobb, hanem az is, aki azt a célt fogalmazta meg, hogy a közös munka során fogja megtanulni, hogyan kell hatékonyan vitát vezetni.

4. Együttműködő egyéni és közös cselekvés

A tervezett problémamegoldás nem az önkormányzatnak, tantestületnek stb.

szóló javaslat, hanem az, amit a résztvevők rögtön el is kezdenek megvalósíta-ni. A problémamegoldás során tartott rendszeres – személyes vagy virtuális – csoportmegbeszélések azért fontosak, hogy a csoport tagjai még időben tudják korrigálni, amit elterveztek, ha új körülmények merülnek fel, vagy ha kiderül, hogy lehetetlenre vállalkoztak. Ehhez szükséges, hogy a tanulássegítő fi gye-lemmel tudja kísérni mind a személyes, mind a virtuális kommunikációt.

5. Az akció-tanulás időtartama

Fontos, hogy a résztvevők olyan problémát válasszanak ki, amelyet 1-3 hét alatt sikeresen meg lehet oldani. További cselekvésre motiválja őket, ha rövid időn belül látják munkájuk, tanulásuk eredményét.

6. Az akció-tanulás helyszíne

A megoldani kívánt problémától függően lehet a saját vagy egy másik

telepü-7. Az elért eredmény értékelése és megünneplése

Mint az ifj úsági projekteknél, itt is fontos, hogy a résztvevők közösen érté-keljék a tapasztalatokat, és másokkal együtt megünnepeljék a sikerüket. Ezt kezdeményezheti az ifj úságsegítő. Az esemény lebonyolítása és például ezen keresztül az ünnepek jelentősége és megszervezése máris lehet egy másik cso-port akció-tanulásának a célja…