• Nem Talált Eredményt

Tanúkihallgatási jegyzőkönyv 32 (K. Tóth József)

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 49-53)

A jegyzőkönyv készült: Békéscsaba, 1951 évben április hónap 19. napján

31 A dokumentumokban vastagítással jelöltük az általunk fontosnak vagy lényegesnek ítélt szakaszokat.

A szerkesztők.

32 ÁBTL 3.1.5. O-9039. 244-246.

A tanú vezeték és utóneve: K. Tóth József.

Születési hely és év: 1921. február 7. Szeged.

Anyja neve: Csaba Zsófia.

Nemzetisége: magyar.

Anyanyelve: magyar.

Állampolgársága: magyar.

Lakóhelye (pontos címe): Szeged. Sziágyi-utca 3.

Szociális származása: munkás.

Szociális helyzete: vagyontalan.

Munkahelye és beosztása: munka nélkül van jelenleg.

Iskolai végzettsége: 6 elemi.

Pártállása: pártonkívüli.

Pártállása a múltban: MKP. 1945-től 1947-ig.

Milyen tömegszervezetnek tagja és milyen funkciója van: szervezeten kívüli.

Volt-e büntetve: 1950-ben csavargás miatt 20 napi elzárás.

Az ügyben szereplő gyanusított vagy gyanusítottakhoz való viszonya: érdektelen.

Iskoláim elvégzése után szegeden a Polák féle kötélgyártó üzemben dolgoztam, majd ké-sőbb a szegedi kenderfonóba kerültem alkalmazásban, addig, amíg benem hívtak katonának.

1942-ben vonultam be katonai szolgálatra 1944- szeptember 7-ig voltam katona, amikor is ala-kulatomtól megszöktem. Ezután Budapesten lakó K. Tóth Margit nevű nővéremnél tartózkodtam Budapesten a XIV. ker Semsei Andor utca 17 szám alatt a szovjet csapatok bevonulásáig. Ezután Szegedre költöztem feleségemhez, Puskás utca 25 szám alá, és újra a szegedi kenderfonóban dolgoztam. 1945-ben még visszamentem Budapestre és az MKP. Tisza Kálmán téri központjában nyertem alkalmazást, mint kapuőr. Ezután újra visszamentem Szegedre, majd újra Budapestre, a VAFOSZ. keretén belül dolgoztam, majd ismét Szegeden alkalmi munkával foglalkoztam, Pécsett egy Német nevű kötélgyártónál, Székesfehérváron Iberszeder János kötélgyártónál, majd Buda-pesten Baracs Kálmán kötélgyártónál dolgoztam egészen 1949. évig.

Az elmúlt évben különböző községekben, főleg a kötélgyártó szakmában dolgoztam: Szegha-lom, Komádi, Kecskeméten, Debrecenbe, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Kisvárdán. A múlt év nyarán visszamentem Szegedre ésazóta az előbbi címen van bejelentett lakásom.

Az elmúlt évben nyáron egyik szegedi korcsmában összetalálkoztam egy illetővel, akiről később tudtam meg, hogy Sándor János nevű szegedi pártfunkcionáriussal /:Csongrádi út 3.:/

Sándor János itas állapotban arról beszélt nekem, hogy őt több ezer forintos sikkasztás miatt el fogják ítélni, de nem esik kétségbe, mert lesznek olyan személyek, akik megfogják védeni.

Nem baj, ha a pártból ki is rúgják, mert úgy is rövidesen a kommunistákat fel fogják akasztani.

Sándor elmondotta, hogy működik egy szervezkedés, illegálisan és enneka tagjai őt ki fogják szabadítani.

Később megtudtam, hogy Sándor Jánost a szegedi rendőrkapitányság őrizetbevette és én is

kihágást követtem el, hogy őrizetbevegyenek. Így akartam elérni, hogy Sándor Jánossal még érintkezni tudjak és többet tudjak meg az általa említett illegális szervezkedésről.

Ez sikerült is, mert Sándor Jánossal a szegedi kapitányságon egy cellába kerültem és elmond-ta nekem, hogy az illegális szervezkedés túlnyomó részben Békés megye területén működik, egyéb konkrét adatot nem szolgáltatot.

Tekintettel arra, hogy ez ademokráciaellenes szervezkedés izgatta a fantáziámat, mivel csa-ládom tagjai valamennyien aktív pártmunkát végeznek /:pl. K. Tóth Károly nevű öcsém az ál-lamvédelmi Hatóságon teljesít szolgálatot., K. Tóth Margit nevű nővérem Budapesten kerületi MADISZ vezetőségi tag volt, K. Tóth Katalin nevű nővérem, úgy tudom a Belügyminisztériumban van alkalmazásban.:/

A demokráciaellenes szervezkedés után kutatva Békés megye igen sok községében, főleg Szeghalmon vállaltam alkalmi munkát, miközben azután puhatolóztam, hogy kik azok a reakciós személyek, akik gyanúsíthatók illegális szervezkedésben való részvétellel.

Így jutott tudomásomra Varga Vince gátőrnek a neve, aki a Körös-partján Szeghalomtól a második számú gátőrházban lakik. Varga Vincéről a község tszcs tagjaitól igen sokat hallottam, mely szerint minden igyekezete az,hogy a tszcs munkáját gátolja.

Varga Vincét kb 3 héttel ezelőtt kerestem fel és jobban a bizalmába férkőzzem, úgy adtam ki magamat, mint üldözött református pap és támogatását kértem.

Varga Vince szívesen nyújtott támogatást és a vele való beszélgetések közben egyre jobban belemélyedt a politizálásba, miközben a jelenlegi államrendszert becsmérelte. Kb. 3 napig tar-tózkodtam Varga Vincénél, miközben megtudtam azt, hogy tagja egy illegális szervezkedésnek, melynek az a célja, hogy fegyveresen felkelést készítsen elő és adott jelre /:mely szerinte a kulák likvidálás megindítása, a kulákok összeszedése volna. /ez, az állítása szerint jól megszervezett illegális csoport országszerte fegyveres felkelést indítani, kapcsolatban a romániai Vas gárdisták-kal és a csehszlovákiai ellenforradalmárokgárdisták-kal.

Varga Vince és felesége elmondották még azt is, hogy a közelben lévő gátőrházban egy is-meretlen nevű gátőr /:aki a Berettyóújfalu és Szeghalom közötti telefon vonalak őrzője:/ szintén tagja a szervezkedésnek, ő szervezi Zsáka és Furta községeket.

Vargájék elmondották még, hogy a közelükben lakó Hajdu nevű gátőrhöz sűrűn jár több bu-dapesti személy, akik utasításokat hoznak és visznek át Romániába és onnan is leveleket csem-pésznek át.

Vargáékhoz jár az elmondásuk szerint egy Miska nevű személy Budapestről, aki futárpostát hoz, amelyet Vargájék osztanak széjjel különböző községek, illegális csoportjai vezetőinek. Állí-tásuk szerint ez a Miska nevű személy zöld színű szerelőruhában jár, és szerintük 38 éves, igen sok alkalommal a környékbeli községekben szervező munkát végez.

Három nap múlva Vargáéktól, tanácsadásuk alapján Köröstarcsára mentem, egy Pocsai ne-vezetű volt gyógyáru kereskedőhöz, aki a múltban gyógyfüvekkel kereskedő, a bankban folyó számlával rendelkező gazdag ember volt. Köröstarcsa mellett a tanyában lakik feleségével és

kislányával. Pocsai kb. 50 éves, alacsony, fekete, alsó ajka igen duzzadt, foghíjas.

Pocsainak elmondottam, hogy az illegális szervezkedés ügyében jöttem és nála éjszakai szál-lást kaptam, miközben az illegális szervezkedésről beszélgettünk.

Pocsai elmondotta, hogy kapcsolatban áll az illegális szervezkedés a román Vasgárdistákkal és jugoszláviai kapcsolatokkal is rendelkezik, mivel B. Szabó László békési lakoshoz amerikából Jugoszlávián keresztül érkeznek utasítások egy Zébereczky nevű volt belügyi államtitkártól, aki Békésről disszidált. Pocsai megjegyezte, hogy igen nagy baj az, hogy B. Szabót a rendőrség és az ÁVH. figyeli.

Közben nagyképűen és hencegve beszélt arról, hogy az illegális szervezkedés igen erős és az ő vezetése alatt is 30 személy, akik csendőrök működik és nincsenek is rászorulva arra, hogy külföldi fegyverszállítmányt kapjanak, mivel mindegyiknek van annyi elásott fegyvere, hogy ha összeszednék egy kocsi rakomány is kitelne belőle.

Pocsai elmondotta, hogy Körösladány községben volt egy Török Mihály nevű személy, akit letartóztattak és jelenleg a gyulai börtönben tölti a büntetését. Ennek a Török Mihálynak a házá-ban volt a futárok találkozója.

Állítólag Török Mihály az illegális szervezkedésről nem tudott és ő jelenleg tszcs elleni izga-tás ellen van elítélve.

Pocsaitól való eltávozásom után néhány nap múlva ismét felkerestem Varga Vincééket, hogy tőlük a szervezkedéssel kapcsolatban több adatot tudjak meg. Ez folyó hó 15-én történt, amikor Vargáné elmondotta, hogy éppen várják Budapestről a Miska nevű személyt.

Vargáéktól való távozás után egy madárijesztő ruhába öltöztem, magamat eltorzítottam és lestem, hogy ki lesz az a személy, aki Vargáékat felkeresi. Ezt nem sikerült megállapítanom, mert a szeghalmi híd közelében lévő erdőszélén két ismeretlen személy megzavart és előlük csak futva tudtam elmenekülni.

Vargáékat újra felkeresve tudomásomra hozták még, hogy az illegális szervezkedés titkos rádió leadóval és nyomdával is rendelkezik, a rádió leadó „Rákóczi” néven fog rövidesen megszó-lalni, a nyomdában pedig fasiszta röpcédulákat fognak készíteni. A szervezkedés Vargáék szerint igen tökéletesen sejt szerűen van megszervezve, úgy, hogy igen kevesen tudják egymásról, hogy a szervezkedés tagjai.

Ez alkalommal Vargáék tőlem esküt vettek, hogy a tudomásomra jutottakat semmi körülmé-nyek között nem árulom el, hogy minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a szervezkedés ré-szére minél több személyt toborozzak. Az esküben ki kellett jelentenem, hogy tudomásul veszem azt, hogy árulásom esetén az életemmel játszom, mert, mint mondották a kezük mindenhová elér. Az eskü szertartásos volt: egyik kezemet nyitott bibliára kellett helyeznem, másik kezemet a szívemre téve mondtam utánuk, Varga Vince után, az eskü szöveget.

Végül előadom, hogy Varga Vincéék egy jelet rajzoltak le, melyel kapcsolatban azt mondották, hogy ezzel a jellel a szervezkedés bármely tagjához mehetek, ott mindig támogatást fogok kapni.

Ezt a jelet a jegyzőkönyv végén aláírásom mellett fogom lerajzolni.

Egyéb előadni való nincs, a jegyzőkönyvet elolvasás után helybenhagyólag aláírom.

Felvette: [olvashatatlan aláírás] áv. fhdgy.

K. Tóth József, tanú

(A lerajzolt jel: egy kört vízszintes irányban elfelez egy nyíl, amely jobbról balra mutat. Az elfelezett kör felső részében egy írott nagy K betű, alsó részében egy írott nagy J betű áll. A K elé és a J után pontot tettek. A jel alatt jobbról „II.” szám áll.)

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 49-53)