• Nem Talált Eredményt

Tárgy: „Sárréti Sasok” szervezkedésből őrizetbe vett személyek feljegyzésének kivonata 87

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 189-196)

Gépelte: Csurzás Mária áv. írnok Készült: 1 példányban

Jelentés.

Békéscsaba, 1951. november 8.

Párdy Imre szül. 1895. jan. 22.-én, anyja: Siró Julianna, gazdálkodó, Füzesgyarmat, I. ker.

24. sz. alatti lakos kihallgatása folyamán elmondta, hogy 1946. áprilisában internálták, ahol 1947. decemberéig volt, azért, mert 1919-ben több demokratikus érzelmű embert bezáratott. Az internáló táborban kapcsolatba került Digis Vidor, volt orsz. gyűl. képviselő budapesti lakos, Zsengellér József, volt orsz. gyűl. képviselő, ceglédi, Dr. Szigeti László, volt bíró és ügyvéd, zirci lakos, Szórádi Ferenc énekes, miskolci lakos.

Gidófalvi Pál, volt sportegyleti elnök, budapesti lakos, Marnó Béla, volt alispán, budapesti lakos. Tahi István, volt árvaszéki elnök.

A fenti személyekkel politikai jellegű kapcsolatban állt, kikkel több esetben folytatott politikai jellegű vitát és megbeszéléseket. A megbeszélések legitimista irányúak voltak, s

valameny-87 ÁBTL 3.1.5. O-9039/1. 245-248.

nyien azon az állásponton voltak, hogy a királyság visszaállítása sokkal előnyösebb, mint bármely más államforma. A fenti személyek Ottó Visszaállítása mellett foglaltak állást.

Az internáló táborban folytatott megbeszéléseknek alapján olyan határozatot hoztak, mely szerint a szabadulásuk után valamennyien illegális szervezkedést hoznak létre egy általuk várt háború elősegítésére a népidemokráciák megdöntésére.

Pardi Imre a határozatot magáévá is tette és 1949. februárban létrehozott egy illegális szer-vezkedést „Sárréti Brigád” néven. Azonban 1950. telén nevet változtattak és a szervezkedésnek a „Sárréti Sasok” elnevezést adták.

A szervezkedésnek az volt a célja, hogy az általuk várt háború esetén a hatalmat fegyveres úton átvegyék, megszállják elsősorban az MDP. helyiségeit, tömegszervezeteket, s a közigazga-tási hivatalokat.

Hoztak olyan határozatot, hogy mind azokat, akik ellen mernek állni, azokat helyben agyon-lövik. A hatalom átvételénél elsősorban a nyugati hatalmak győzelmére számítottak. A részükre szükséges fegyvereket a nyugati hatalmak segítségével akarták megszerezni.

A fegyverek megszerzése érdekében kapcsolatot kerestek Blankestein Pál „gróf” budapesti lakossal, akiről köztudomású volt, hogy angol kapcsolatai vannak.

Blankesteinnel több esetben voltak megbeszélések budapesti lakásán, ahol Fejér László a szervezkedés vezetőjének a helyettese, Nagy József pék mester füzesgyarmati lakos és Párdy Imre szervezkedés vezetői folytattak a szervezkedés ügyében megbeszéléseket. Blankestein kö-zölte a szervezkedés vezetőjével, hogy a fegyverek rendelkezésre állnak a szervezkedés részére abban az esetben, ha egy háború kitörne a keleti és nyugati hatalmak között.

Párdy kihallgatásánál elmondta, hogy az illegális szervezkedésbe személyesen az alábbi sze-mélyeket szervezte be, akik csoportvezetők is voltak:

Fejér László, 26 éves, foglalkozás nélküli, füzesgyarmati lakos.

Técsi Géza, 35 éves, vasutas, füzesgyarmati lakos.

Nagy József, 41 éves pék mester füzesgyarmati lakos.

Barkóczi Károly, 32 éves, volt baromfi keresk. füzesgyarmati lakos.

Kovács András, 34 év körüli, kereskedő, füzesgyarmati.

Agott István 40 éves, mészkeresk. füzesgyarmati.

Végh Imre, 40 éves, volt horthista törm. jelenleg őrizetünkben van.

Mészáros Ferenc 38 éves, szabó m. szeghalmi lakos.

A szervezkedésből jelenleg őrizetünkben van:

Párdy Imre, gazdálkodó, füzesgyarmati lakos Blancestein Pál

Komsa János borbély m. füzesgyarmati lakos Nagy József pék mester Szeghalom

Végh Imre volt ht. törm. Komádi

Fejér László, volt horhista hdgy. füzesgyarmati lakos Técsi Géza, volt MÁV. intéző

Barkóczi Károly, volt baromfi keresk. füzesgyarmati lakos Törő Mihály vízépítési technikus, szeghalmi lakos

Az illegális szervezkedésnek fegyverek is álltak a rendelkezésükre. Így pl. Barkóczi Károly tulaj-donában volt egy céllövő puska, Végh Imre tulajtulaj-donában egy pisztoly, Fekete Péter volt füzesgyarmati lakos, jelenleg Szegeden lakik, tulajdonában volt 2 db. pisztoly és több kézigránát. Párdy állítása szerint a fegyverek Fekete füzesgyarmati lakásának környékén volt, vagy jelenleg is van elhelyezve.

Vallomásában elmondta, hogy 1951. januárjában saját lakásán tartott megbeszélésen, ahol jelen volt Fejér László, Nagy József – Fejér arról számolt be, hogy a szervezkedésnek tagjai van-nak füzesgyarmat községben. Így pl. a füzesgyarmati rendőrőrsön is, Hánis József, akit azóta már leszereltek. Fejér arról is beszámolt, hogy a szervezkedésnek vannak emberei a gépállomáson, a helyi MDP-ben is.

Nagy József arról számolt be, hogy Szeghalmon a kapitányságon be van szervezve Debreczeni nevű r. őrmester. Közölte továbbá azt, hogy a gépállomáson, a tanácsban, az MDP-ben is vannak emberei. Ezeken a helyeken fegyverek is állnak rendelkezésre.

Párdy kihallgatásában elmondta, hogy Agott István füzesgyarmati lakos, vezetője egy szer-vezkedésnek, amelynek 10-12 tagja van. Ez a beszélgetés 1949. nyarán történt. Párdy és Agott ál-tal vezetett szervezkedés 1950. márciusában egyesült, ekkor nyerte a „Sárréti Sasok” elnevezést.

A szervezkedés csoportokra volt osztva, mely csoportba 25-40 főig voltak. Minden ilyen cso-portnak volt egy vezetője.

A füzesgyarmati szervezkedés vezető helyettese Técsi Géza, akihez tartoztak, mint csoport-vezetők: Barkóczi Károly, Fejér László, Kovács András, Agott István.

Fejérnek, 30 embere volt, ezek közül Párdy az alábbi személyeket ismeri:

Dányi László 45 éves kocsmáros, füzesgyarmati lakos Bajor János, unitárius pap, füzesgyarmati lakos Hati Lajos tszcs-tag

Károlyi Lajos Fekete Péter

Varga-Bai András, állomásfőnök, füzesgyarmati lakos Kovács András, füzesgyarmati lakos

Agott István mészkereskedő, füzesgyarmati lakos Kom Lajos

Dr. Jánosi Márton közs. orvos, füzesgyarmati lakos Dr. Szász Ferenc

Hánis József,

Turbucz gyula, szeghalmi lakos

Emődi József, szeghalmi lakos

Párdy vallomásában beszélt arról, hogy Hegyesi János, füzesgyarmati lakos, volt NPP. képviselő 1950. nyarán Füzesgyarmaton hozzáfogott egy szervezkedéshez melynek tagjai az NPP-ból tevődnek össze. Hegyesi szervezkedéséről Párdy, Agott és Fejér értesült.

Párdy vallomásában a „Sárréti Sasok” szervezeti felépítéséről az alábbiakat vallotta:

A szervezkedés vezetője Párdy Imre, helyettese Técsi Géza, füzesgyarmati lakos

Nagy József szeghalmi lakos

titkár: Fejér László füzesgyarmati lakos

A „Sárréti Sasok” keretén belül működött egy hetes bizottság, melnyek tagjai:

Técsi Géza Fejér László Agott István Barkóczi Károly Nagy József Emődi József Komsa János

Ezeken a személyeken kívül Párdi kijelölte zászlótartónak, 1951. márciusában lakásán Fejér László, Barkóczi Károly, Técsi Géza és Végh Imre jelenlétében Emődi Józsefet, a „Sárréti Sasok”

zászlótartójának.

Párdi vallomásában elmondotta, hogy a füzesgyarmati szervezkedés vezetői az alábbi szemé-lyek:

Técsi Géza Barkóczi Károly Fejér László Kovács András Agott István

:A szeghalmi szervezkedés csoportvezetői a következők:

Nagy József főmegbízott, hozzá vannak beosztva:

Kovács Imre Gyenge Károly, Emődi József Emődi Mihály,

Tárgy: A „Sárréti Sasok nevű illegális szervezkedés ügyének lezárására javaslat.

88

„102” 32-5422/51

Távmondat. Á.V.H. Bpest. VI/1. Oszt.

Békéscsaba, 1951. november 14.

Hatóságunk 1951. április 19-én őrizetbe vette Végh Imre, /: Bpest, 1911. Wakler Teréz:/ volt horthysta törm-et. Háborús és népellenes bűncselekmény miatt körözött személyt.

Nevezett a debreceni és a békéscsabai hálózati alosztályok adatai szerint 1949-től őrizetbevételéig illegális fegyveres szervezkedésben vett részt, az általa, Szenvedy Sándor, mezőpeterdi és Párdy Imre, füzesgyarmati lakos vezetése mellett.

Hálózati és vizsgálati adataink szerint a háborús és népellenes bűncselekmény miatt körözés alatt álló Végh Imre 1949 augusztusában Szenvedi Sándor, mezőpeterdi alkossal egy szervezke-dést kezdeményezett, célul tűzve ki, a Magyar Népköztársaság „megdöntését”. A szervezkedés számára Püspökladány községben beszervezéseket eszközöltek.

A Szenvedi-féle illegális szervezkedés, mely kb. 14 személyből állott, 1950. elején felső kap-csolat hiányában működését ideiglenesen beszüntette.

1950 szeptemberében Végh kapcsolatba került G. Nagy Pál csökmői lakossal, akinek felhívá-sára csatlakozott Törő Mihály szeghalmi lakos vezetése alatt álló illegális fegyveres szervezke-déshez. Törő megbízása folytán Hajdú-Bihar, Szolnok és Békés megye területén beszervezéseket hajtott végre. A beszervezettek létszáma meghaladta a 40 főt.

Törő Mihály által vezetett illegális szervezkedésnek nem volt felső kapcsolata, így Végh Mészáros Ferenc, szeghalmi lakoson keresztül kapcsolatot teremtett 1950. januárjában a Párdy Imre által vezetett „Sárréti Sasok” nevű illegális fegyveres szervezkedéssel. Párdy által vezetett

„Sárréti Sasok” szervezkedés – a hozzá kapcsolt Törő-féle szervezkedéssel együttes létszáma meghaladta 80 főt.

A „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés célja volt egy általuk remélt „ 3. világhábo-rú esetén a hatalmat fegyveres úton átvenni”. Ennek érdekében aktív tevékenységet fejtettek ki a magyar népi demokrácia ellen, fegyverek gyűjtésében, a szervezkedés kiterjesztésében, továbbá az imperialista rádió népi demokrácia ellenes adásainak terjesztésében.

A „Sárréti Sasok” féle szervezkedés Blankenstein Pál budapesti lakoson /:volt gróf, földbir-tokos:/ keresztül kapcsolatban állott a budapesti angol követséggel. A követségen keresztül kí-vántak összeköttetést teremteni nyugaton tartózkodó Kisbarnaky Farkas Ferenc, volt horthysta

88 ÁBTL 3.1.9. V-82983/A. 413-417.

tábornok vezetése mellett állomásozó fasisztakülönítménnyel. Számítottak arra, hogy egy esetle-ges „rendszerváltozás” esetén nevezett különítményével támogatja szervezkedésüket.

A fentieket alátámasztják az alábbi tárgyibizonyítékok:

1. 5 db. katonafegyver, 2. 80 db. puskalőszer 3. 3 db. pisztoly 4. 7 db. pisztolylőszer 5. 2 db. kard

6. 2 db. szurony

A „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés felszámolása során 13 főt vettünk őrizetbe, akiknek a gyulai államügyészséghez való átadását javasoljuk.

1./ Végh Imre /:Bpest, 1911. Wakler Teréz:/ komádi lakos, volt horthysta törm. Beismerte, hogy a múltban mint a VI./5. KMSZ. „halálszázad” szolgálat vezetője résztvett emberek törvény-telen megkínzásában és 8 fő munkaszolgálatos törvénytörvény-telen kivégzésében, majd 1949-től mint fő szervező Szenvedy Sándor és Törő Mihály-féle, továbbá

Párdy Imre által vezetett „Sárréti Sasok” illegális szervezkedésben aktív tevékenységet fejtett ki a népi demokrácia ellen. Több személyt szervezett be, továbbá őrizetbevételekor 1 db. pisztolyt és 3 db. lőszert rejtegetett. A szervezkedés számára még 1 db. fegyvert és szuronyt is beszerzett.

2./ Párdy Imre /:Füzesgyarmat, 1895. Siró Julianna:/ füzesgyarmati lakos, kulák, volt hor-thysta fhdgy. beismerte, hogy 1949-től „Sárréti Sasok” nevű illegális fegyveres szervezkedést vezetett, mely kezdeményezésére jött létre. Létszáma meghaladta a 80 főt. Kapcsolatot teremtett a budapesti angol követséggel fegyverek szerzése céljából továbbá a nyugaton tartózkodó fasiszta magyar erőkkel való kapcsolatfelvétel miatt. Utasítást adott titkos rádió adó-vevő készülék elké-szítésére, továbbá fegyverek beszerzésére. Végh Istvánnak 1 db. pisztolyt adott át.

3./ Fejér László /:Füzesgyarmat, 1925. Párdy Ilona:/ füzesgyarmati lakos, horthysta hdgy.

beismerte, hogy 1950. júniusától tagja volt a „Sárréti Sasok” illegális szervezkedésnek, a szer-vezkedésben Párdy helyettese volt. Több személyt szervezett be, az angol követség segítségével nyugatra akart kijutni, hogy Kisbarnaki-val a kapcsolatot felvegye. Rendszeresen terjesztette az imperialista rádió uszító adásait. Lakásán 2 db. fegyvert, 55 db. puskalőszert, 2 db. kardot és 1 db. szuronyt rejtegetett, amit a szervezkedés részére felajánlott.

4./ Blankenstein Pál /:Füzesgyarmat, 1906. Eszterházy Mária:/ tiszasűlyi lakos, volt gróf és földbirtokos. Beismerte, hogy 1949. decemberétől tagja volt a „Sárréti Sasok” szervezkedésnek.

Kapcsolatban állott a budapesti angol követséggel. Fejértől államtitkokat képező híranyagot vett át.

5./ Nagy József /:Szeghalom, 1909. Barta Zsófia:/ szeghalmi lakos, korcsmáros. Beismerte, hogy 1950. óta tagja a „Sárréti Sasok” illegális szervezkedésnek. A szervezkedésben vezető funk-ciót töltött be, beszervezéseket hajtott végre.

6./ Fekete Péter /:Körösladány, 1928. Homoki Emma:/ szegedi lakos, műszaki tisztviselő.

Beismerte, hogy 1951. áprilisától vesz részt a „Sárréti Sasok” illegális szervezkedésben. 1946. óta 2 db. pisztolyt és 2 db. kézigránátot rejtegetett, amit a szervezkedés számára felajánlott.

7./ Barkóczi Károly /:Füzesgyarmat, 1919. Makra Eszter:/ füzesgyarmati lakos, kereskedő.

Beismerte, hogy 1950. május óta vesz részt a Párdy által vezetett szervezkedésben. A désben vezető funkciót töltött be, mint ilyen 2 db. pisztolyt rejtegetett. Feladata volt a szervezke-dés részére létrehozandó titkos adó fegyveres biztosítása.

8./ Komsa János /:Füzesgyarmat, 1919. Kecskeméti Eszter:/ füzesgyarmati lakos, fodrász mester. Beismerte, hogy 1951. januárjától tagja a „Sárréti Sasok” szervezkedésnek. A szervezke-dés részére titkos adó létrehozásával volt megbízva. E célból a szükséges rádió készülék alkatré-szeinek beszerzését megkezdte. 1 db. pisztollyal rendelkezett.

9./ Técsi Géza /:Szeged, 1914. Karkecz Julianna:/ füzesgyarmati lakos, volt MÁV. intéző.

Beismerte, hogy 1950. júniusától a „Sárréti Sasok” illegális szervezkedésnek vezető tagja volt.

Megbízatást kapott a szervezkedés kiterjesztésére a MÁV-on belül. Rendszeresen terjesztette az imperialista rádió uszító adásait.

10./ Mészáros Ferenc /:Kecskemét, 1913. Buzás Mária:/ szeghalmi lakos, volt horthysta rend-őr rend-őrm. Beismerte, hogy 1951. tavasza óta tagja volt a „Sárréti Sasok” illegális szervezkedésnek.

Feladata volt beszervezések végrehajtása és fegyverek beszerzése.

11./ Czeglédi Pál /:Füzesgyarmat, 1924. Kovács Erzsébet:/ füzesgyarmati lakos, kárpitos s. Be-ismerte, hogy 1951. februárjától tagja volt a Párdy féle illegális szervezkedésnek. A szervezkedés részére 1 db. puskát és 25 db lőszert szerzett be. 1 db. puska beszerzését pedig kilátásba helyezte.

12./ Barany a Ferenc /:Szeghalom, 1892. Fülöp Julianna:/ szeghalmi lakos, kulák. Beismerte, hogy Végh Imre körözés alatt álló személyt rejtegette, tudomással bírt az illegális szervezkedés-ről. Egy esetleges „rendszerváltozás” esetére közigazgatási funkciót kívánt vállalni.

13./ Törő Mihály /:Szeghalom, 1919. Rezsócha Eszter:/ szeghalmi lakos, műszaki tisztviselő.

Beismerte, hogy 1950. szeptemberében egy illegális szervezkedést hozott létre, a szervezkedésbe több személyt vont be. Majd csoportjával csatlakozott a „Sárréti Sasok” illegális szervezkedéshez, ekkor Törő tevékenysége megszűnt.

Az illegális fegyveres szervezkedésben való részvétel miatt az alábbiakat javasoljuk:

rendőri felügyelet alá helyezni:

1./ Hati Lajos /:27 éves, Károly Eszter:/ füzesgyarmati lakos, kulák. Tagja volt az illegális szervez-kedésnek, aktív tevékenységet nem fejtett ki. Pkiv.

2./ Komsa Eszter /:29 éves:/ füzesgyarmati lakos, fodrász s. Tudomással bírt a szervezkedésről, fivére pisztolyát rejtegette. Pártonkívüli.

3./ Hánis József /26 éves:/ füzesgyarmati lakos, volt rendőr, tagja volt a szervezkedésnek. Kizárt MDP: tag.

4./ Kovács Imre /:37 éves:/ szeghalmi lakos, kereskedő. Az illegális szervezkedésben csoportve-zető és zászlótartó volt. Pártonkívüli.

5./ Emődi Mihály /:49 éves:/ Szeghalmi lakos, kulák. Az illegális szervezkedésben csoportvezető volt. Volt FKP. Tag.

6./ Aszódi György /:45 éves:/ füzesgyarmati lakos, cipész, volt cipő kereskedő. Tudomással bírt a Párdy féle szervezkedésről. Pártonkívüli.

7./ Buj Pál /:30. éves:/ szeghalmi lakos, kis paraszt. Tudomással bírt az illegális szervezkedésről.

Volt nyilaskeresztes párttag.

Az illegális fegyveres szervezkedésről tudomással bírtak, ezért az alábbiakat javasoljuk:

figyelmeztetni.

1./ Égető Bálint /:55 éves:/ füzesgyarmati lakos, cipész. Nevezett a szervezkedés egyik tagjának fegyvert ajánlott fel. Pártonkívüli.

2./ Kaszai Sándor /:28 éves:/ szeghalmi lakos, újságárús, Tagja volt a Törő féle szervezkedésnek, tevékenységet nem fejtett ki.

3./ Nagy Gyula /:45 éves:/ szeghalmi lakos, közép paraszt. Tagja volt az illegális szervezkedés-nek. Pártonkívüli.

4./ Nagy András /:46 éves:/ füzesgyarmati lakos, kis paraszt. Nevezett a szervezkedés egyik tagjának fegyvert adott. Pártonkívüli.

Habuda Zsigmond, áv.szds., osztályvezető Földi László, áv. fhdgy., alosztályvezető adta: Kocsosné vette: Tóthné 18.05

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 189-196)