• Nem Talált Eredményt

Técsi Géza ügye

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 168-172)

Tárgy: Técsi Géza kihallgatása77

Feljegyzés.

Békéscsaba, 1951. október 29.

– Folytassa a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedésbe való beszervezésének körül-ményeit!

1950. június 27-én este Fejér László 26 év körüli, volt szálasi hdgy. névnapjának a megülé-séről miután Párdi Imre 55 év körüli, volt uribirtokos volt hortysta hdgy-al eltávoztam, ígéretet tettem az elválásunkkor, hogy őt a füzesgyarmati tanyáján a „Sárréti Sasok” illegális fegyvere szervezkedéssel kapcsolatban felkeresem. – Ezt megelőzően, még a névnap alkalmával Fejér Lászlóval megbeszéltem, hogy pár napon belül vele együtt kifogok menni a nagybátyjához Párdi Imréhez.

1950. június hó 27-e után Fejér László az egyik nap felkeresett a Szeghalmi MÁV állomáson, a munkahelyemen, ahól meghatároztuk, azt a napot, amikor Párdi Imréhez ki fogunk menni.

A meghatározott napon el is indultam, de Fejér Lászlóval a megbeszélt helyen nem találkoz-tam és így egyedül mentem ki Párdi Imréhez.

77 ÁBTL 3.1.5. O-9039/1. 201-203.

Párdi Imréhez való kimenetelem 1950. augusztus hó valamelyik napján volt. Délután 6 óra körül érkeztem meg.

Párdi Imre ekkor ismertette a „Sárréti Sasok” célkitűzéseit, amit én helyeseltem. Majd bi-zalmasan közölte velem, hogy 1946-47-ben az 1919-es tevékenysége miatt Kistarcsán internálva volt, ahól több társával elhatározták, hogy a kiszabadulásuk után, mindenki a maga városában, helyén, a „Sárréti Sasok”-hoz hasonló illegális fegyvere szervezkedéseket hoznak létre. Miután ezeket közölte, azt mondta, hogy a „Sárréti Sasok”-nak több szervezkedése működik már az or-szág különböző helyein és azt mondta, hogy nekem titkári beosztást szánt, mellyekel kapcsolat-ban közölte, hogy a feladatom lesz, hogy ezeket az illegális szervezeteket összefogjam, politikai tájékoztatásokkal lássam el, és különböző adminisztratív munkát kell elvégeznem. – Párdi Imre általi megbízásokat elfogadtam. Ettől a kezdve a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés-nek egyik vezető tagja lettem.

– Ismertesse, hogy Párdi Imrével milyen bizalmas beszélgetésről volt még szó, amikor Ön Párdi Imrét a tanyáján felkereste?

Párdi Imre, amikor 1950. augusztusában a tanyáján felkerestem, bizalmasan közölte még azt, hogy amikor internálva volt, Zakár, ki Mindszenty személyi titkára volt, bejárt az internáló táborba és a papi ténykedése közben /gyóntatás/ hozta őket össze egymással, azokkal, akikkel el lett határozva, hogy a kiszabadulásuk után mindenki a maga területén /városban, stb. helyen/ Illegális szervezkedést hoz létre. Zakárral kapcsolatban párdi azt is közölte, hogy azokkal a személyekkel, akikkel az illegális szervezkedés létrehozását az internáló táborból való kiszabadulásuk után vállalták, az internálásuk ideje alatt nem tudtak összejönni, az összekötő közöttük Zakár volt. –

– Ki volt még jelen, amikor Párdi Imre önt beszervezte?

Amikor Párdi Imre a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedésbe engem beszer-vezett, rajta és rajtam kívül nem volt jelen senki sem. Párdi Imrével a tanyáján, Füzesgyar-mat felé eső végén, kb. 20 m-re ültünk egy bokros résznél. Amikor máe távozóban voltam, akkor jött oda Fejér László, aki a megérkezése után azonnal megkérdezte Párditól, hogy ismertette-e előttem a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedést? Ezután elindultunk haza és Párdi Imre kb. 2 km-re kísért el bennünket. – Este kb. 8. óra lehetett az idő, amikor Párdi tanyájáról elindultunk, már ekkor erősen alkonyodott. Kb. 2 km-t tehettünk meg gyalog, amikor a nagy kutyaugatásra az ott lakók kijöttek és ugyanakkor egy alacsony férfi is kijött onnan, aki odajött hozzánk.

Párdi akkor az előttem addig még ismeretlen személynek, - akiről később megtudtam, hogy Barkóczi Károlynak hívják, - azt mondta: „na végre, csakhogy maga is itt van.” Ezt megelőzően, mivel Fejér László ismerte föl a nagy sötétség miatt legelőször, ő szólította meg, vagyis azt a kijelentést tette, hogy „itt a Kari!” – Ezután mondta Párdi az előbb említett kijelen-tést. Azután Párdi azt mondta felém, és Barkóczi felé fordulva, hogy mutatkozzatok be, ami meg is történt. – Párdi Imre még vagy 50 m-re kísért el és amikor elbúcsúzott tőlünk, azt mondta

nekem, hogy „Kari is a mi emberünk!” – Fejér László és Barkóczi Károly ez alkalommal egé-szen a lakásomig kísértek – és ott váltam el tőlük.

– Hármasban miről folytattak beszélgetést?

Párdi tanyájáról való hazajövetelem alkalmával az útvonalon, míg csak el nem váltunk egymástól, a nyugati imperialista hatalmak magyar nyelvű rádió adásait közöltük egymás-sal. Ezenkívül a Jugoszláv helyzettel foglalkoztunk. Ugyanis ebben az időben mondta be valamelyik imperialista rádió, magyarnyelvű adásaiban, hogy Jugoszláviát Magyarország, Bulgária és Románia meg akarják támadni. Barkóczi Károly még arról is beszélt, hogy egy közelben lévő háború „estén”(esetén) biztosan összefogdosnának bennünket, mint megbíz-hatatlanokat, és elhurcolnának.

Majd a továbbiakban azt mondotta, hogy ő 6-8 személlyel megbeszélte ezt, és ők nem fogják egykönnyen megadni magukat. Bárhonnan is, de fegyvereket szereznek és meg fogják akadályoz-ni, hogy őket elhurcolják. – Barkóczi Károly névszerint nem nevezte meg azokat a személyeket.

– A „Sárréti Sasokba” való beszervezésekor milyen feladatokat kapott?

Párdi Imre, amikor beszervezett a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedésbe, sem-miféle feladattal nem bízott meg. Azt mondta, hogy majd egy értekezletet össze fog hívni, ahól részletesen fog bennünket, már mint a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés többi vezetőit a „Sárréti Sasok” célkitűzéseiről és egyéb feladatairól informálni. –

– Kihallgatását ideiglenesen megszakítom.

Felvette: Földi László sk. aláírás, áv. fhdgy gyanúsított: Técsi Géza sk. aláírás Gé.e.: NJ-né.

Tárgy: Técsi Géza kihallgatása78

Jelentés.

Békéscsaba, 1951 október 30.

A „Sárréti Sasok illegális fegyveres szervezkedésben résztvevő és vezető szerepet betöltő Técsi Géza Volt MÁV. intéző Füzesgyarmati lakóst kihallgattam.

A kihallgatása során beismerte, hogy 1950 január hó 27-én tett ígéretéhez híven a tanyáján 1950 augusztus hóban felkereste Párdi Imrét. Ez alkalommal Párdi Imre nagy vonalakban is-mertette a „Sárréti Sasok” célkitűzéseit és azt, hogy amikor a felszabadulás után internálva volt, ott többed magával azt határozták, hogy a kiszabadulásuk után mindenki a saját területén egy illegális szervezkedést fog össze hozni. Vallomást tett arra is, hogy ezeket a személyeket Párdival és a többieket is egymással, illetve kapcsolatba Zakár hozta össze, aki Mindszenthynek volt a

78 ÁBTL 3.1.9. V-82983/1. 61.

titkára, papi ténykedése /gyóntatás/ közben és az összekötő is Zakár volt közöttük. Técsi Géza vallomást tett arról is, hogy Párdi Imre őt ez alkalommal szervezte be és a titkári teendők ellátá-sával bízta meg, melyeket vállalt is, de akkor még konkrét feladatokat nem kapott.

Nevezett a kihallgatása közben hozzánk őszintének mutatkozott és a kihallgatása közben cigarettával is megkínáltam.

sk. aláírás /Földi László/ áv. fhdgy.

Tárgy: Técsi Géza ügye.79

Államvédelmi Hatóság Szigorúan titkos „V”

Szeged, 9453 496/51

Államvédelmi Hatóság Békéscsabai Osztály Vezetőjének Békéscsaba.

Tudomásul vétel végett közöljük, az Osztályvezető bajtárssal, hogy:

Técsi Géza /:született 1914, július 12-én Szegeden. Anyja: Karkecz Julianna,:/ Füzesgyarmat, kosuth u 30 szám alatt lakik. A felszabadulás előtt a Szegedi Igazgatóságon, mint „K” tiszt telje-sített szolgálatot. A „K” tisztek a VKF/2 és a VKF/7 irányítása mellett titkos munkát végeztek.

Egy letartóztatott VKF/2 ügynök vallomása szerint, Técsi utasításokat adott neki a felszaba-dulás után, hogy Püspökladányban szabotázs cselekményeket kövessen el.

Técsi Géza, Püspökladányból Szeghalom állomásra lett helyezve, ahól az ott szolgálatot tel-jesítő takarítónőt, amikor az pártunk tagjelöltje akart lenni, lebeszélte a pártba való belépésről azzal, hogy nelépjen be a pártba, mert ha a helyzet megfordul, az akasztófán, vagy a börtönbe fog elrohadni.

Técsi Gézát, a MÁV-tól elbocsájtották. Jelenleg fenti cím alatt lakik feleségével, aki Füzes-gyarmaton tanítónő.

Szeged, 1951, október 26-án

Tatai István áv. örgy. aláírás sk., osztályvezető Gépelte: B.M. áv. irnok.

Készült: 2.pld.

kapta: 1. pld. ÁVH. Békéscsaba., 1. pld. Obj.d.

79 ÁBTL 3.1.9. V-82983/1. 57.

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 168-172)