• Nem Talált Eredményt

Fekete Péter gyanúsított jegyzőkönyve 84

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 183-186)

Barkóczi Károly kispolgári családból származik, apja baromfi kereskedő volt. Iskolai tanul-mányainak befejezése után 1940-ig apjának segített a baromfi kereskedelemben. 1940-től katona volt, a felszabadulás után 1949-ig baromfi- és tojáskereskedéssel foglalkozott. 1949-től 5 kat.hold földbérleten dolgozott.

Előadó megjegyzése:

Kihallgatásának első napjaiban csak részbeni beismerésben volt. Késői időben őszinte val-lomást tett.

Füzesi Győző

Fekete Péter gyanúsított jegyzőkönyve

84

ÁLLAMVÉDELMI HATÓSÁG

Készült Békéscsaba 1951 évben november hónap 13 napján, a gyanúsított meghallgatása alkalmával.

Gyanúsított személyi viszonyairól az alábbiakat adja elő:

83 ÁBTL 3.1.9. V-82983/2. 254.

84 ÁBTL 3.1.9. V-82983/1. 107-110.

Családi és utóneve: Fekete Péter Atyja családi és utóneve: Fekete János Anyja családi és utóneve: Homoki Emma Születési 1928 év augusztus hó 26 nap.

Születési helye: Körösladány város Békés megye.

Nemzetisége: magyar Anyanyelve: magyar Állampolgársága: magyar

Lakóhelye: Szeged, Tímár utca 12 szám Szociális származása: kispolgári Szociális helyzete: időellemző Szakképzettsége: jogász

Utolsó és azt megelőző munkahelyei és beosztásai: 1950 júliustól 1951 január hó 15-ig bérel-számoló Debrecenben a Vas és fémhulladék Tájközpontnál, 1951 januártól április hóig a Szegedi Ruhagyárban bérelszámoló, 1951 júliustól a Szegedi Fémipari Egyesületnél időellemző.

Pártállása: legutolsó pártagsága: pártonkívüli

utolsó pártagságát megelőzően melyik pártnak volt tagja: pártonkívüli

Milyen tömegszervezetnek volt tagja utoljára, milyen funkciója volt: DISZ-nek és a Vasas Szak-szervezetnek volt a tagja.

Fekete Péter – börtönfotók – ÁBTL 3.1.9 V-82983/2

A feltett kérdésekre a következőket adom elő:

Kispolgári családból származom, apám kovácsmester volt. 1936-ban örökbefogadott nagybá-tyám Fekete János 24 kat.holdas kulák. Középiskoláim 1942-ben Szeghalmon végeztem el. 1943-44-ben Nagyváradon a Gábor Áron tűzér hadapród iskola növendéke voltam. A felszabadulás után 1945 és 46 évben katonai szolgálatot teljesítettem Debrecenben a 11. pótkeret tűzér-osztálynál és a 22-es határvadász zászlóaljnál. Közben magánúton letettem a VI.-VII. és VIII. gimnáziumot.

Ezután a Jogügyi egyetemet végeztem el. 1950 júliusától 1951 január hóig Debrecenben a Vas és

Fémhulladék Vállalatnál bérelszámoló voltam. Debrecenben anyámnál laktam, aki 10 évig a Deb-receni fogházban felügyelőnői beosztásban dolgozott. 1951 január hótól április hóig Szegeden a Ruhagyár alkalmazásában voltam, ahol szintén bérelszámolói munkaköröm volt. 1951 júniusától őrizetbevételemig a Szegedi Fémipari Egyesülésnél időelemzőként dolgoztam.

Gyanúsítást megértettem, bűnösnek érzem magam, mert tudomással bírtam 1949-ben műkö-dő „Sárréti brigád” illegális fegyveres szervezkedésről és tagja voltam a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedésnek, melyet fegyverekkel és robbanó anyaggal is elláttam.

A „Sárréti brigád” illegális fegyveres szervezkedésről augusztus havában nyertem tudomást, Komsa János 34 év körüli borbély füzesgyarmati lakos lakásán, ahol Aggott István kb. 40 év körüli füzesgyarmati lakos közölte velem, hogy létrehozott egy illegális fegyveres szer-vezkedést „Sárréti brigád” elnevezés alatt, melynek célja a demokratikus rendszer meg-döntése és a hatalom átvétele. A szervezkedés vezetőjétől Aggott Istvántól értesültem arról, hogy rendelkeznek egy titkos adó-vevő készülékkel, amelyen ez alkalomkor Aggott egy demokrácia ellenes beszédet mondott. Ezután Aggottal hosszabb időn keresztül nem talál-koztam. Ez a szervezkedés a későbbi időben feloszlott.

Beismerem, hogy 1946-ban a honvédségtől való leszerelésem alkalmával, magammal hoztam 2 drb pisztolyt kb 8 drb hozzávaló tölténnyel és 2 drb „Vécsei” kézigránátot. Ezeket a fegyvereket gondos kezelés után szüleim lakásán a disznóólban ládába helyezve elástam.

1951 január havában Komsa János füzesgyarmati lakos felkeresett Szeged, Valéria tér 14. szám alatti lakásomon és felszólított, hogy az általam rejtegetett fegyvereket adjam át, mert azokra neki szüksége van. Komsának ez alkalomkor ígéretet tettem a fegyverek átadásával kapcsolatban.

1951 március havában szüleimnél Füzesgyarmaton tartózkodtam, és ez alkalommal kiástam az elrejtett fegyvereket és a gránátokat a disznóólból, azokat házunk kertjében Komsának átad-tam azzal, hogy a fegyvereket és a gránátokat rejtse el.

A fegyverek átadása után 1951 április végén szereztem arról tudomást, hogy Komsa János tagja a „Sárréti Sasok” nevezetű illegális fegyveres szervezkedésnek és rajta keresztül a 2 drb pisztolyt, töltényeket valamint a 2 drb kézigránátot a szervezkedés rendelkezésére bocsájtottam.

Beismerem, hogy az előttem felmutatott 7.65-ös ismétlőpisztoly, valamint a 7.65-ös Frommer gyártmányú pisztoly és a 2 drb „Vécsei” kézigránát azonos azzal, melyet én 1951 március hóban szüleim füzesgyarmati lakásán átadtam Komsa Jánosnak.

Beismerem, hogy 1951 április óta tagja vagyok a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedésnek, amelyben Fejér László 28 év körüli volt horhysta tiszt, füzesgyarmati lakos szervezett be. 1951. április hó 20-án megtartott esküvőmre Fejér Lászlót is meghívtam, szegedi lakásomra ahol egy bizalmas megbeszélés zajlott le köztem és Fejér László között. Fejér közölte velem, hogy Füzesgyarmaton és környékén működik egy illegális fegyveres szervezkedés

„Sárréti Sasok”elnevezés alatt, amely illegális fegyveres szervezkedés célja egy esetleges har-madik világháború idején a népidemokratikus rendszer megdöntése és a hatalom fegyveresen

való átvétele. Közölte velem Fejér, hogy ő a szervezkedésben vezetői beosztásban van. Ezekután felszólított arra, hogy legyek tagja a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedésnek. Fejér felszólítására én közöltem vele, hogy mivel most nősülök és távol vagyok Füzesgyarmattól, így aktív tevékenységet nem tudok kifejteni. Kihangsúlyoztam azonban, hogy az illegális fegyveres szervezkedésben hajlandó vagyok résztvenni. Az illegális fegyveres szervezkedésben tevékeny-séget nem fejtettem ki. Rajtam kívül tagja még a szervezkedésnek Fejér László, Komsa János és Barkóczi Károly füzesgyarmati lakosok.

Vallomásomat az igazságnak megfelelően, minden kényszer nélkül tettem meg, az helyesen van felvéve, melyet elolvasás után h.h. aláírom.

Felvette: Füzesi Győző, áv. hdgy gyanúsított: Fekete Péter Micsivai Mária jkv.vez., áv. irn.

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 183-186)