• Nem Talált Eredményt

Gyanúsított jegyzőkönyv 55 (Szenvedi Sándor)

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 102-106)

ÁLLAMVÉDELMI HATÓSÁG

Készült: Debrecen, 1951. évben november hónap 13. napján, a gyanúsított kihallgatása alkal-mával.

Gyanúsított személyi viszonyairól az alábbiakat adja elő:

1. Családi és utóneve: Szenvedi Sándor 2. Atyja családi és utóneve: + Szenvedi János 3. Anyja családi és utóneve: + Bácsi Julianna 4. Születési 1902. év XII. hó 9. nap.

5. Születési helye: Mezőpeterd.

6. Nemzetisége: magyar 7. Anyanyelve: magyar 8. Állampolgársága: magyar

9. Lakóhelye: Mezőpeterd Bem József út 156. sz.

10. Szociális származása: szegény paraszt.

11. Szociális helyzete: középparaszt 12. Szakképzettsége: nincs

13. Utolsó és azt megelőző munkahelyei és beosztásai: Mezőpeterd VB. elnök. községi-bíró Me-zőpeterd községben.

14. Pártállása

a. legutolsó párttagsága: MDP.

55 ÁBTL 3.1.9. V-82985.

b. utolsó párttagságát megelőzően melyik pártnak volt tagja? NPP.1945-1947-ig 15. Iskolai végzettsége: 6 elemi

16. Katonasági viszonyai:

a. felszabadulás után: nem volt b. felszabadulás előtt: nem volt

17. Szolgált-e fasiszta erőszakszervezetnél: nem szolgált

18. Családi állapota: nős Veres Máriával 1 gyermekem van Jolán 1935-ben született 19. Vagyoni helyzete:

a. megjelölendő ingatlanainak helye és nagysága: 14 kh. föld b. A felszabadulás előtt és után milyen ingatlanai voltak: 14 kh. föld 20. Előző büntetései: bemondása szerint nem volt büntetve.

Feltett kérdésekre az alábbiakat adom elő:

Szegény paraszti családból származom, apám 1928-évben meghalt. Iskolai végzettségem 6 elemi, melynek elvégzése után földműves és napszámos munkát végeztem 1938-ig. Ekkor 9 hold földet, később 15.hold földet béreltem Mezőpeterd községben a II. világháború befejezéséig.

1938-évben 3 hold, majd 1947-48-évben 4 hold földet vásároltam, közben a földosztás során 7 hold földet kaptam így jelenleg 14 hold saját földem van.

1934-évben Mezőpeterd községben tagja lettem a Nyilaskeresztes Pártnak. A Nyilaskeresztes Pártban kb. 3-4 hétig fejtettem ki tevékenységet, majd a pártot feloszlatták. A II. világháború után beléptem az NPP-be, majd 1947-évben az MKP. és az egyesülés után az MDP. nek tagja lettem.

A pártban 1948-év decemberétől 1951. év márciusáig titkári teendőket láttam el, és ez év tavasz szától a mezőpeterdi Községi Tanács V.B. elnöke voltam őrizetbevételemig.

A múltban a szélső jobboldali irányzat híve voltam, ezért léptem be a Nyilaskeresztes Pártba is. A II. világháború befejezése után községi bírónak választattam meg magamat, majd a Magyar Kommunista Pártba befurakodva annak titkára lettem. 1947-évbe nyíltan fejtettem ki agitációt a Barankovics párt melett és több esetben lázítottam a beszolgáltatás ellen. Reendszeresen terjesz-tettem az imperialista rádiók magyarnyelvű népi demokrácia ellenes híradásait.

A gyanúsítást megértettem és bűnösnek érzem magam abban, hogy: mint Mezőpeterd köz-ség Párt-titkára egy illegális fegyveres szervezkedést hoztam létre, melynek vezetője én voltam. A szervezkedésbe több személyt beszerveztem, romboló cselekmények végrehajtá-sára adtam utasítást a szervezkedés tagjainak. Mint a helyi MDP. titkára és mint tanács-elnök segítségére voltam Végh Imre volt hortysta törzsőrmesternek, aki körözés alatt állt abban, hogy a hatóságokat félrevezethesse, magát az igazságszolgáltatás alól kivonja. Végh Imrét hamis igazolványokkal láttam el, a szervezkedésbe bevontam és megbíztam azzal, hogy Püspökladány községben illegális szervezkedést hozzon létre. Beismerem azt, hogy 1950-év novemberében megakadályoztam egy tszcs. Megalakítását Mezőpeterd községben.

Végh Imre részére 1946-évben egy üres bejelentőlapot szereztem, melyet elláttam a község hivatalos bélyegzőjével is. 1949-évben egy hamis névre kiállított igazolványt adtam részére,

melyben igazoltam, hogy mezőpeterdi lakos és hogy politikai szempontból kifogás alá nem esik.

Ezt az igazolványt azért adtam Végh Imrének, hogy az megkisérelje vele a Jugoszláviában való kiszökést. 1950-évben egy Kovács névre kiállított DÉFOSZ. könyvet

szereztem részére, amit át is adtam neki. A Végh részére átadott DÉFOSZ. könyvben én ad-tam rendszeresen bélyegeket is, valamint párt bélyegeket is adad-tam részére. Pártkönyve szintén Kovács névre volt kiállítva, arról nincstudomásom, hogy azt hol, kitől szerezte. Végh Imrével 1946-évtől rendszeresen kapcsolatban voltam. Találkozásaink alkalmával kicseréltük népi de-mokrácia ellenes híreinket, megvitattuk a politikai eseményeket.

1949-év őszén Karácsony Gyuláné mezőpeterdi tisztviselő apja ügyében Budapesten járt és visszatérte után bizalmasan közölte velem, hogy értesülése szerint rövid időn belül amerikai ag-resszió várható. Ekkor én már kapcsolatban voltam Végh Imrével, aki Karácsonyné Budapestről történt visszaérkezése után rövididő múlva érkezett ismét Mezőpeterdre. Végh Imrével közöltem a Karácsonyné álltal tudomásomra jutottakat és megbíztam azzal, hogy Püspökladány községben indítson meg egy illegális szervezkedést. Végh Imre a feladat végrehajtását elvállalta. Véghet só-gora Veres Sándor lakásán szerveztem be 1949-év őszén, Mezőpeterd községben négyszemközt.

Eztkövetően megkezdtem a szervezkedés létrehozását Mezőpeterd községben. Beszerveztem Karácsony Gyulánét, akivel közöltem a szervezkedés célkitűzéseit, irányelveit. Karácsony Gyuláné beszervezése 1949-év októberében a községháza közellátási irodájában történt. Beszer-vezése után utasítottam, hogy az álltalam megjelölt személyeket szervezze be és annak megtörténtét nekem jelentse. Karácsony Gyuláné a feladatot végrehajtotta és az általam megjelölt két személyt be is szervezte.

A szervezkedésben személyesen kb. 30-főt szerveztem be. Utasítottam a szervezkedés tagja-it, hogy akinek fegyvere van, az azt tartsa zsírozva, mert a „hatalom átvételekor” a fegyverekre szükség lesz.

Több esetben tartottam megbeszéléseket a szervezkedésben résztvevő személyekkel a köz-ségháza tanácstermében és a közellátási irodában. Ezeken az összejöveteleken ismertettem a szervezkedés célkitűzéseit, azt hogy az álltalunk várt III. világháború esetén a hatalmat fegyve-res úton átveszük. Közöltem a szervezkedés tagjaival, hogy a szervezkedés vezetője én és Végh Imre, lesz, majd kijelöltem a helyetes vezetőt és a szárnysegédeket.

1949-év őszén a községháza közellátási irodájában utasítást adtam, hogy a tervbe vett „hata-lom átvételével” egyidejűleg fel kell robbantani a berettyóújfalui hidat és a Berettyóújfalu – Me-zőpeterd között húzódó vasúti sineket. A rombolások végrehajtására a szervezkedés tagjai közül személyeket jelöltem ki. Közöltem a szervezkedés tagjaival, hogy Végh Imrétől igéretet kaptam a szervezkedés céljainak megvalósításához szükséges fegyverek és robanóanyag leszállítására.

Már nem emlékszem pontosan a dátumra, Végh Imre hosszabb távollét után ismét felereset laká-somon és ez alkalommal nállam is aludt az istállóban. Véghnek beszámoltam a szervezkedésben ed-dig elért eredményekről. Közöltem vele, hogy az álltalam vezetett szervezkedésbe több személyt szer-veztem be. Közöltem vele azt is, hogy a „hatalom átvétele” esetére kit milyen feladattal bíztam meg.

Végh ez alkalommal közölte velem, hogy időközben kapcsolatba került egy füzesgyarmati volt hortysta főhadnaggyal aki egy illegális fegyveres szervezkedés vezetője. Végh közölte velem a szervezkedés célkitűzéseit mely szerint a szervezkedés célja a népi demokratikus rendszer megdöntése fegyveres úton, külföldi amerikai csapatok segítségével. Közölte azt is, hogy ő kapott megbízást arra, hogy a községekben beszervezéseket hajtson végre. Felszólított, hogy vállaljam el Mezőpeterd további beszervezését, melyet én el is vállaltam. Beszervezésem után Végh közöl-te velem, hogy a „hatalom átvéközöl-tele” estén azokat, akik ellenállást kisérelnek meg a helyszínen agyon kell lőni.

Beismerem, hogy Végh utasításainak megfelelően ezt követően több személyt szerveztem be akikkel közöltem az úgynevezett „füzesgyarmati „ szervezkedés célkitűzéseit.

Beismerem továbbá azt, hogy 1950-év novemberében Mezőpeterd községben nyiltan agitál-tam a tszcs. Megalakítása ellen több szegényparaszt előtt. Ezzel elértem azt, hogy a tszcs. meg-alakítását Mezőpeterden elhalasztottam.

Mást előadni nemtudok, vallomásomat az igazságnak megfelelően minden kényszerítő esz-köz alkalmazása nélkül tettem meg. A jegyzőkönyv felolvasása után helybenhagyólag aláíratott.

felvette: [olvashatatlan aláírás], áv.fhdgy.

gyanúsított: Szenvedi Sándor sk. aláírás

Tárgy: „Vadásztársaság” fn. csoport-dosszié lezárási javaslata.

BM. Békésmegyei Főosztály. IV. O s z t á l y a .

„SZIGORÚAN TITKOS!”

J a v a s l a t .

Békéscsaba, 1956. szeptember 3.

Jelentem, hogy a „Vadásztársaság” fn. Csoport-dossziét 1951. július 27.-én Fazekas Ist-ván áv.fhdgy. a békéscsabai ÁVH. Mezőgazdasági Alosztály vezetője nyitotta meg tárgyként a füzesgyarmati illegális fegyveres szervezkedésre vonatkozóan.

Megállapítást nyert az előző jelentések alapján, hogy volt katonatisztek, volt horthysta tisztvise-lők és kulák személyek fegyveres szervezkedés formájában ellenállást szerveznek. Felsőbb vezető-jük volt Gróf Blankenstein Pál budapesti lakos. A további ellenőrzés során az előző jelzések beiga-zolódtak. Ténylegesen fennálltak a szervezkedésre vonatkozó észrevételek. A szervezkedés „Sárréti Sasok” elnevezés alatt működött. A szervezkedést 1951. augusztusában részlegesen realizálták. A vezetőket, csoportvezetőket őrizetbe vették, azonban több személy maradt szabadon, s azok ellenőr-zését továbbra is operatív úton eszközöltük, azonban a realizálás óta eltelt időben a szabadonmaradt személyek tevékenysége nem mutatott olyan jelleget, amely újabb komolyabb szervezkedésre jelen-legi stádiumban sem bírunk tudomással arról, hogy ellenséges tevékenységet fejtenének ki.

Az őrizetbevételek során 12 személyt vettek őrizetbe, akiket a bíróság tevékenységükért el-ítélt. Ezeknek legnagyobb része szabadult, illetve szabadul, mivel büntetésüket letöltik.

Mivel jelenleg ellenséges tevékenységet nem folytatnak a szabadon maradt személyek, így kérem engedélyezni a „Vadásztársaság” fedőnevű Csoport-dosszié lezárását.

Majoros Vilmos sk.aláírás, áv.fhdgy., osztályvezető Vántus Imre sk.aláírás, áv.hdgy.

Engedélyezem:

Dejcző Károly sk.aláírás, áv.őrgy., Főosztályvezető h.

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 102-106)