• Nem Talált Eredményt

Barkóczi Károly ügye

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 176-183)

Tárgy: Barkóczi Károly81

Feljegyzés.

Békéscsaba, 1951. október 3.

Barkóczi Károly

sz. 1919. szept. 4. Füzesgyarmat.

Apja: Barkóczi Károly Anyja: Makra Eszter

foglalkozik: baromfikereskedő

lakik: Füzesgyarmat Szécshenyi u 40 sz.

81 ÁBTL 3.1.9. V-82983/2. 196-199.

– Ismertesse élettörténetét.

Iparos családból származom, apám baromfikereskedő volt. Iskolai végzettségem 6 elemi, isko-lai tanulmányaim elvégzése után 1940-ig apámnak segítettem a baromfi és tojás kereskedésben, 1941-től 1944-ig katonai szolgálatot teljesítettem. 1943 augusztusában megnősültem, feleségem Kovács Eszter, aki iparos családból származik. Felszabadulás után baromfi és tojás kereskedéssel foglalkoztam, 1949-ig. 1949-től a mai napig a községtől bérelt 5 kh. földön gazdálkodom.

– Részt vett-e a Szovjetunió elleni háborúban?

Igen részt vettem. 1944 december 2-án bevonultam Szolnokra a X-ik gyalogezredárkász szá-zadához. 1941 december hótól, 1944 november hóig a Szovjet fronton teljesítettem szolgálatot. A fasiszta horthy hadseregben szakaszvezetői rendfokozatban szolgáltam. 6 hónapos tisztes iskolát is végeztem.

– Beszéljen a felszabadulás előtt és utáni politikai tevékenységéről.

Felszabadulás előtt politikai pártnak, valamint szervezetnek nem voltam tagja. Felszaba-dulás után 1945-ben beléptem a Nemzeti Paraszt Párt füzesgyarmati szervezetébe. Vezetőségi tisztséget nem viseltem. Részt vettem a párt gyűlésein és összejövetelein. Politikai tevékenységet nem fejtettem ki.

– Miért van az ÁVH. őrizetében?

Azért vagyok az ÁVH. őrizetében, mert tagja vagyok a Pardi Imre által vezetett „Sárré-ti Sasok” illegális fegyveres szervezkedésnek és mint ilyen lakásomon rejtegettem 1 drb.

pisztolyt, 3 tölténnyel.

– A megtartott házkutatás során miért tagadta el azt, hogy pisztolyt és töltényeket rejteget?

A pisztoly és töltények létezését szándékosan tagadtam el, mert arra gondoltam, hogy nem fogják megtalálni és cselekményemen ezzel is könnyítek.

– Vallja, hogy a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedésének tagja volt. Tegyen rész-letes vallomást arról, hogy milyen körülmények között lett tagja a „Sárréti Sasok” szervezetének, ki szervezte be?

1950 május óta vagyok tagja a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedésnek, Par-di Imre szervezett be.

Pardi Imre volt úribirtokos füzesgyarmati lakóssal 1950 május havában kerültem kapcsolat-ba. Aggott István Szécshenyi úti lakásában bemutatott Pardi Imrének. Aggott rámmutatva közöl-te Párdival, hogy én politikailag „megbízható” vagyok, mert gyűlölöm a demokráciát. Ezután egy illegális megbeszélés zajlott le Párdi, Aggott és én köztem. A megbeszélés politikai tárgy-kőrben kezdődött. Párdi elmondotta, hogy őt a demokrácia tönkretette, elvették a földjét / emlékezetem szerint 70 kh. volt/ Aggott közölte velünk, hogy ez a rendszer vette el tőle is a mészraktárát. Párdi ekkor kijelentette, hogy ez a rendszer már nem sokáig fog tartani, meg fog változni. Az országban nagyon sokan elégedetlenkednek, szervezkedni kell a demokra-tikus rendszer megdöntése /ellen/ érdekében.

Közölte velünk továbbá azt is, hogy Füzesgyarmaton és községen kívül működik egy illegális

fegyveres szervezkedés, melynek a neve”Sárréti Sasok” Felkért arra, hogy én is legyek a tagja a fegyveres szervezkedésnek, melyet ő vezetett.

Én, mivel demokrácia ellenes vagyok vállaltam és kijelentettem, hogy rám mindenkor számíthat. Párdi ez alkalommal még azt is elmondotta, hogy a szervezkedés tagjai ha egymás mellett mennek el, úgy köszönnek, hogy a jobbkezüket a szívükhöz teszik.

A „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedésbe való beszervezésem az elmondottak alapján történt.

– Tegyen vallomást arról, hogy mi volt az illegális fegyveres szervezkedésük célja?

A célkitűzéseket Párdi és aszervezkedés titkára Fejér László füzesgyarmati lakós ismertette velem. A „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedésnek az volt a célja, hogy az esetle-ges III. világháború idején, amikor az imperialista hatalmak megtámadják a Szovjetuniót és a népi demokratikus országokat, az ő segítségükkel magyarországon fennálló rendszert megdönteni és a hatalmat átvenni fegyveres úton. A hatalom átvétele után az államappará-tusba részünkről politikailag „megbízható személyeket” tenni. Közhivatalok megszállása szintén fegyveres úton. A szervezkedés célja volt továbbá az is, hogy a vezető állásban lévő kommunistákat fizikai úton meg kell semmisíteni és az amerikai angol csapatok segítsé-gével mindent elfoglalni. Az illegális fegyveres szervezkedés célja a hatalomátvétel után a királyság visszaállítása, Ottó visszahívása és trónra ültetése. A szervezkedés célkitűzéseiről Párdi nekem többször tett említést.

– Mi volt a vélménye a szervezkedés célkitűzéseivel kapcsolatban?

Én a szervezkedés célkitűzéseit magamévá tettem és helyeseltem azt. Nekem is az volt a véle-ményem, hogy a demokratikus rendszert meg kell dönteni. Angol-amerikai beavatkozás és belső harcok útján. Mint demokráciaellenes érzelmű személy a világvevő készülékemen állan-dóan hallgattam a „Szabadeurópa” és az „Amerika hangját” Szovjetunió és demokratikus országok ellen szóló adásait.

Ezekből az adásokból mindig erőt merítettem és azt a reményem tápláltam, hogy hamarosan rendszerváltozás lesz. A rendszer megdöntésénél komoly tényezőként számoltam a külföldi se-gítségen kívül a fegyveres szervezkedéssel is.

– Pardi Imre füzesgyarmati lakós által vezetett illegális fegyveres szervezkedés eredete mikorára nyúlik vissza?

A „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés eredete visszanyúlik vezetőnk, Párdi Imre felszabadulás utáni internálásáig. Párdi Imrétől tudom, hogy a felszabadulás után internálva volt, az internálása tartamát és okát nem tudom, mert velem nem közölte. Párdi az internáló táborban kapcsolatba került 4-5 internálttal, akikkel elhatározták, hogy amikor kszabadulnak az interná-ló táborból, mindannyian egy illegális fegyveres szervezkedést fognak kezdeni a demokratikus rendszer megdöntése érdekében.

Az elhatározásukhoz híven kezdte meg Párdi a szervezkedést. Év-szám szerint nem tudom, hogy a „Sárréti Sasok” mikor kezdte a működését, amikor engem Párdi 1950-ben beszervezett,

akkor már működött a szervezkedés.

– Párdinak a 4-5 internált társa hól fejt ki illegális szervezkedést.

Párdinak 4-5 volt internált társának a nevét és a lakcímét nem tudom, arról sincs tudomá-som, hogy ezek a személyek, hól fejtenek ki szervező munkát.

– Nem mond igazat, mert tudomása van arról, hogy a Párdi 4-5 volt internált társa, jelenleg hól fejt ki szervező munkát. Erre a kérdésre még visszatérünk.

Kihallgatását ideiglenesen megszakítom.

Felvette: Füzesi Győző áv. hdgy.

Aláírás: Barkóczi Károly Gépelte: NJ-né. irn.

Tárgy: Barkóczi Károly82

Feljegyzés.

Békéscsaba, 1951 október 29.

–Házkutatás során az Ön lakásán a tető nádja között keresve találtunk 1 drb. 7.65-ös Frommer gyártmányú pisztolyt, 4 drb. tölténnyel. Tegyen vallomást arról, hogy az említett fegyvert és lő-szert kitől szerezte és milyen körülmények között?

A „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés egyik tagjával Komsa János borbélymes-terrel szoros kapcsolatot tartottam fennt. Gyakran jártam a lakására, ahol a szervezkedésünkkel kapcsolatos megbeszéléseket folytattunk. Az egyik ilyen megbeszélés alkalmával hozzánk jött Fejér László és Fekete Péter. Fehérről már előző kihallgatásom során tettem említést. Fekete Péter kb. 27 év. körüli, v. honvéd tiszt, volt Füzesgyarmati, jelenleg Szegedi lakós. Fekete nem tudom, hogy tagja volt-e a „Sárréti Sasoknak”.

Emlékezetem szerint ez alkalommal Fejér László átadott nekem 2 drb. pisztolyt és kb. 45 drb.

töltényt, és 2 drb, Vécsei kézigránátot. Fejér László azzal a meghagyással adta át a fegyvert és a lőszert, hogy annak egyikét, egy fémszínű pisztolyt Komsának adjam vissza. Előzőleg azonban hozzam rendbe mind a két fegyvert. A másik pisztolyt egy Frommer gyártmányút, 7.65-öst Fejér nekem adta.

A 2 drb. pisztolyt és a 44 drb. töltényt Fejér László és Fekete Péter honnan szerezték?

Az említett 2 drb pisztoly és a 44 drb töltény Fekete Péter, volt honvéd tiszt tulajdona volt, melyet még a katonaságtól hozott haza. Fejér László közléséből tudom, hogy Fekete a töltényeket és a pisztolyokat nagybátyja lakásának az udvarában, az ólban rejtette el még 1944-ben. Valószínűnek tartom, hogy Fekete Péter és Fejér László a 2 pisztolyt és a töltényeket Komsa

82 ÁBTL 3.1.9. V-82983/2. 234-238.

lakására hozta, aznap áshatta ki a rejtekhelyről, mert mind a két darabon földnyomok voltak láthathatók.

Fegyverek: pisztoly, boxer, tölténytáska

Fegyverek: puskák tölténytáskával, kardok, szurony

Fekete bizonyára meg akart szabadulni a fegyverektől azért ásta ki és adta nekem, valamint Komsának.

– Mit csinált a 2 drb. pisztollyal, a 44 drb. tölténnyel és a 2 drb. Vécsei kézigránáttal?

Én mindkét pisztolyt a lakásomra hazavittem. Otthon megtisztogattam, petróleummal lemos-tam. Ugyanezen a napon megjelent a lakásomon Komsa és élvitte a Fejér által neki igért fémszí-nű pisztolyt kb. 40 drb. tölténnyel.

Nem tudom, hogy Komsa a neki adott pisztollyal mit csinált, velem csupán annyit közölt,

hogy eltette a töltényekkel együtt.

Én a birtokomban lévő másik pisztolyt a Frommert gyártmányút egy ruha darabba tettem és elrejtettem lakásom padlásának nádteteje közé. Ez a pisztoly a lakásomon megtartott házkutatás-kor is a nád közé volt elrejtve.

A 2 drb. kézigránátot még azon a napon bedobtam az állomástól kb. 400 méterre lévő csor-dakútba.

– Tegyen vallomást arról, hogy az említett 1 drb Frommer pisztolyon kívül még milyen más fegyverei voltak?

1945-ben Füzesgyarmaton egy budapesti Férfitől 1 ½ kgr. szalonnáért vásároltam illegális úton 1. drb. használható állapotban lévő pisztolyt 3 tölténnyel. A pisztolyt és a töltényeket a laká-som nádtetői részébe elrejtettem.

1951 év február havában, miután tagja lettem a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezke-désnek az egyik bizalmas beszélgetésen, mely Párdival zajlott le, szó volt arról, hogy a szervez-kedés részére fegyvereket kell szerezni. Közöltem Párdival, hogy van egy pisztolyom.

Egy későbbi napon Párdi elkérte tőlem a pisztolyt azzal, hogy neki nagyobb szüksége van a pisztolyra, mint nekem. A pisztolyt a 3 tölténnyel együtt Párdinak odaadtam.

Pár hét múlva érdeklődtem Párditól, hogy mi lett a pisztolyommal. Azt a választ kaptam tőle, hogy Imre nevű személynek adta oda.

Imrével kapcsolatban csupán annyit tudok, - Párdi elmondása alapján, - hogy kőrőzött sze-mély. Szervezkedéssel foglalkozik, volt honvéd őrmester. Az országot járja és a népi demokrácia ellen szervezkedik. Imre nevő személyről bővebbet nem tudok mondani.

– A „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés többi tagjai közül kik rendelkeznek fegy-verrel?

Nincs tudomásom arról, hogy a már megnevezett személyeken kívül még kik rendelkeznek fegyverrel.

– Ezt a vallomását nem fogadom el! Erre a kérdésre még visszatérünk. Eddigi kihallgatása során vallotta, hogy a szervezkedés egyik főfeladatához tartozott a nagyobb mennyiségű fegyver szerzése. Mondja el, hogy a nagyobb mennyiségű fegyvert honnan akarták megszerezni?

Mint ahogy már vallottam, szervezkedésünk főfeladatul tűzte ki, hogy nagyobb mennyiségű fegyvert szerez. Ezt a feladatot külföldi segítség révén akartuk megoldani.

1951 tavaszán, az egyik bizalmas megbeszélésen, melyen jelen volt Párdi, Fejér és én, Fejér megemlítette, hogy jó lenne, ha szervezkedésünk felvenné a kapcsolatot a külföldön élő Kissbarnaki Ferenc volt tábornokkal, akitől anyagi segítséget szereznénk. Onnan biztosan kapnánk nagyobb mennyiségű fegyvert is. Fejér megemlítette, hogy ő szívesen kimenne Jugoszláviába. Éjnek idején hozná repülőgépen a fegyvereket.

Párdi egy esetben közölte vele, hogy Szeghlom és Vésztő között elterülő részen a Mávor pusz-tán van egy állami gazdaság. Az Állami Gazdaságban katonaság állomásozik. Fegyverraktár van itt, amit majd fel lehet a részünkről használni, a hatalom átvétele idején. Ezzel kapcsolatban

bővebb magyarázatot Párdi nemadott.

– Milyen célból rejtegette a fegyverét és a lőszert?

A „Sárréti Sasok” nevű szervezkedésünk fegyveres jellegű volt. A hatalmat fegyveres úton akartuk átvenni. E cél érdekében rejtegettem a fegyverem. Az említetteken kívül Ko msa János feladatomul tűzte ki, hogy a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés titkos adó-vevő készülékét én biztosítsam. A biztosítást fegyver segítségével láttam meg-oldhatónak.

– Mondja el részletesen mit tud a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés titkos adó-vevő készülékéről?

1950 november havában Komsa János közölte velem, hogy ő készít egy titkos adó-vevő készü-léket, amely olyan nagyhatású lesz, hogy amerikával is rajta beszélni.

A titkos adót nekem március hában személyesen is megmutatta. Komsa 2 drb ládát mutatott, 30x20 cm-es nagyságúak voltak. Az egyik láda, mely barnára volt festve, tele volt drót tekercsek-kel. Ezt ki is próbálta előttem. A ládából kivezető huzalt bekapcsolta a falból kivezető dróthuzal-ba. Ugyancsak a ládából kinyúlt egy 20 cm dróthuzal melynek végén úgynevezett banándugó volt. Ezt a banándugót a láda tetején lévő lukak egyikébe dugta. Ezután a gyenge fénnyel égő körte mindjobban erősebb fényt adott.

Komsa kijelentette, hogy ez a rész a titkos adó-vevő készülékhez tartozik. Áramerősítő, mely-lyel a az áram erősségét fel tudja emelni a szükséges fokra.

A másik láda ugyancsak barna színű deszkából készült, kb. 25-30 cm nagyságú méretekkel.

Belső szerkezetét nem láttam. Rendeltetését nem ismerem. Komsa kijelentette, hogy ez a 2 láda az épülő titkos adó-vevő álkatrészei.

Közölte velem, hogy a rádió alkatrészek árusítását zárolták, de azért igyekszik azokat besze-rezni. Szüksége volna rádió lámpákra.

– Vallomásából kitűnik, hogy a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés rádiósi fel-adataival Komsa János foglalkozott. Tegyen vallomást arról, hogy Komsa János ki által lett meg-bízva a rádiósi tisztséggel, annak betöltésével?

1951 január havában a Füzesgyarmati lakósomon egy illegális megbeszélés zajlott le, melyen én, Párdi és Komsa János vettünk részt. Ezen a bizalmas megbeszélésen Komsa önként vállalta, hogy a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés részére össze fog állítani egy titkos adó-vevő készüléket.

Mint ahogy már említettem, Komsa tudomásom szerint már 1950 óta foglalkozott a titkos adó-vevő összeállításával. A szervezkedésünk vezetője Párdi Imre Komsa felajánlását, illetve vál-lalását helyeselte és jóváhagyta. Párdi közölte velünk, hogy amikor készen lesz a titkos adó-vevő készülék, ő azon keresztül egy népi demokrácia ellenes beszédet fog tartani.

Komsa János megemlítette, hogy amikor elkészül a titkos adó-vevő, be fogja szerelni és működésbe hozza egy rejtekhelyen. Kijelentette, hogy a rejtekhelyet senkinek sem hajlan-dó megmutatni. Csupán annyit közölt velünk, hogy oda a falból kell lejárni.

Erről a rejtekhelyről már korábbi vallomásomban tettem említést. Ugyanis ide akarták Párdi és Komsa elrejteni Blankestein Pált.

A titkos adó-vevőt több esetben nem láttam. Tudomásom mindig úgy volt, hogy nem készült el a hiányzó alkatrészek miatt.

Megemlíteni kívánom, hogy a titkos adó-vevő készülék üzembehelyezése érdekében tevé-kenységet fejtettem ki. Budapesten próbáltam szerezni rádió lámpákat, de nem sikerült.

– A titkos adó-vevő készülék létezéséről, illetve üzembeállításáról a szervezkedés többi tagjai közül kik tudnak?

Arról, hogy a „Sárréti Sasok” illegális fegyveres szervezkedés rendelkezik egy titkos adó-ve-vővel, - mely összeállítás alatt állt – tudomással bírt Párdi Imre, Fejér László, Técsi Géza.

Kihallgatását megszakítom.

Felvette: Füzesi Győző áv. fhdgy.

gyanúsított: Barkóczi Károly Gé.e: NJ-né.

Barkóczi Károly személyére vonatkozó megjegyzés83

(…)

Barkóczi Károly kispolgári családból származik, apja baromfi kereskedő volt. Iskolai tanul-mányainak befejezése után 1940-ig apjának segített a baromfi kereskedelemben. 1940-től katona volt, a felszabadulás után 1949-ig baromfi- és tojáskereskedéssel foglalkozott. 1949-től 5 kat.hold földbérleten dolgozott.

Előadó megjegyzése:

Kihallgatásának első napjaiban csak részbeni beismerésben volt. Késői időben őszinte val-lomást tett.

Füzesi Győző

In document SÁRRÉTI SASOK (Pldal 176-183)