• Nem Talált Eredményt

Történelemtanárésállampolgáriismeretektanára(középiskolai)

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 185-188)

AKÖZISMERETITANÁRSZAKOKKÉPZÉSIÉSKIMENETIKÖVETELMÉNYEI

IV. Emberéstársadalommƾveltségiterület

2. Történelemtanárésállampolgáriismeretektanára(középiskolai)

5. Azáltalánosiskolaitörténelemtanárés állampolgáriismeretektanárának sajátos szakmódszertani(tantárgyͲpedagógiai)ismeretei

– A történelem tanításának elmélete és módszertana: a történeti megismerés sajátosságai,atörténettudományismeretelméletialapjai,logikája,terminológiája, illetve kapcsolata a történelemtanítással, valamint az ember és társadalom mƾveltségterülettanításával;

– Atörténelemtantárgyintegrációjamástantárgyakkal,akülönbözƅtudásterületek közöttiösszefüggések,kapcsolódások,egymásrahatásokismerete.

– A történelem tantárgy, valamint az ember és társadalom mƾveltségterület tanításánakcéljai,feladatai,atársadalombanbetöltöttszerepeamúltbanésa jelenben.

– Afejlesztésifeladatainakjogszabályiháttere(Nemzetialaptanterv,kerettantervek).

– Azáltalánosiskolákbanésaszakiskolákbankialakítandóspeciáliskompetenciák fejlesztésének,mérésénekmódszerei,különöstekintettelatársadalomtudományi, illetveatörténelmialapfogalmakbiztoshasználatánakkialakítására,atérbeliés idƅbelitájékozódásmegalapozására.

– A tananyagͲkiválasztás és rendszerezés történettudományi, pedagógiaiͲ pszichológiai,szakmódszertaniszempontjai,logikája.

– A történelemtanítás tervezése, valamint tanításának nyomtatott és digitális eszközei.

– Amúltraésajelenrevonatkozótudásösszekapcsolásaatársadalmi,azállampolgári ésagazdaságiismeretekterületén.

– A történelem tantárgy, valamint az ember és társadalom mƾveltségterület tanításánakͲtanulásának tanórán, valamint iskolán kívüli lehetƅségei, illetve színterei (szakköri foglalkozások, tanulmányi versenyek, kirándulás, múzeumͲ pedagógia,örökségpedagógia).

2.Történelemtanárésállampolgáriismeretektanára(középiskolai)

1. Az 1. melléklet 2. pontjában foglaltakra tekintettel a szakképzettség oklevélben szereplƅ

– magyarnyelvƾmegjelölése:oklevelesközépiskolaitörténelemtanárésállampolgári ismeretektanára

– angolnyelvƾmegjelölése:teacherofHistoryandCivics

2. A3.§Ͳbanfoglaltakraésaz1.melléklet4.1.1.és4.2.1.pontjárafigyelemmel – aképzésiidƅ:12félév

3. A képzés célja az iskolai nevelésͲoktatás, valamint az iskolai nevelésͲoktatás szakképesítésmegszerzésérefelkészítƅszakaszainakévfolyamain,afelnƅttképzésben, atörténelemésállampolgáriismeretektantárgyaktanítására,aziskolapedagógiai feladatainak ellátására képes tanárok képzése, akik a képzés során megszerzett képességek, kompetenciák birtokában integrálni tudják a szakterületi, illetve pedagógiaiͲpszichológiai ismereteiket, alkalmasak a történelem és állampolgári ismeretek tanításiͲtanulási folyamatának tervezésére,szervezésére, irányítására,a tanulók történelmi és állampolgári mƾveltségének, készségeinek, képességeinek kialakítására, fejlesztésére, továbbá a tanulmányaik doktori képzésben történƅ folytatására.

4. Azelsajátítandószakmaitudás,képesség

4.1. aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésb)–c)pontjatekintetében:

a2.mellékletbenmeghatározotttanáritudás,készség,képesség;

4.2.aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésa)pontjatekintetében

4.2.1.Atörténelemtanárésállampolgáriismeretektanáránakszakterületitudása,készségei, képességei

a) amegszerezhetƅtudás,képesség

– ismeri a történeti ismeretszerzés, feldolgozás sajátosságait: források és feldolgozások megkülönböztetését, tájékozódni tud a közgyƾjteményekben, a segédͲéskézikönyvekben,adigitálisadatbázisokban,valamintegyébinformációͲ forrásokban;

– képes a történelmi tárgyú ismeretterjesztés, a tudományos publikáció és a tudománytalanközlésekmegkülönböztetésére;

– felkészültatörténelemdiszciplínaterületénazönállóismeretszerzésre,atörténeti szakirodalom kritikus értelmezésére, elemzésére, továbbá a legújabb kutatási eredményeknyomonkövetéséreésfelhasználására;

– képes történelmi források kritikus elemzésére, értelmezésére, feldolgozására, interpretációjára, a történelem térͲ és idƅdimenzióiban való eligazodásra, történelmifogalmakszakszerƾhasználatára,atörténelmifogalmaktérbeliésidƅbeli változásainakértelmezésére;

– megtudjafogalmazniatörténelmifolyamatok,események,személyek,jelenségek értékelésiszempontjait;

– képestörténelmigondolkodásra,asajáttörténelminarratívakialakítására,illetvea reflexív,tudatosformálására;atörténelmifolyamatok,események,személyek, jelenségektöbbszempontbóltörténƅértelmezésére,azeltérƅnézƅpontbólfakadó értelmezésésértékeléskülönbségeinekfelismerésére;

– képes adott szempontból a lényeges éslényegtelen jelenségekmegkülönbözͲ tetésére, az okságiviszonyok, azokokés következmények rendszerében való eligazodásra,adöntésilehetƅségek,azindítékok,azegyén,valamintacsoport történelemformálószerepénekfelismerésére;

– eligazodikamédiaáltal közvetített aktuálispolitikai és gazdasági információk világában;

b) aképzéssoránkialakítandóattitƾdök:

– magyaréseurópaiidentitás,amagyarésazeurópaikultúraértékeinekelismerése;

– anemzetiségi,kulturálisésvallásikülönbségektiszteletbentartása,asajáttóleltérƅ

nemzetiségek, egyéb kisebbségi csoportok, kultúrák és vallások értékeinek elismerése;

– a demokrácia értékeinek elfogadása, az aktív állampolgárság jelentƅségének felismerése,elfogadása;aszemélyiségiésazemberijogoktisztelete;

– elkötelezettségafejlƅdésfenntarthatóformáimellett.

4.2.2.Atörténelemtanárésállampolgáriismeretektanáraszakonaszakterületiismeretek:

a) Közösképzésiszakaszismeretkörei70–80kredit aa)alapozóismeretek:8–12kredit

– A történelmi megismerés sajátosságai, történelem tárgya, forrásai, rokonͲ és segédtudományai, a kutatás módszerei, hagyományos, továbbá informatikai segédeszközei(közgyƾjteményi,informatikaitájékozódás),historiográfia,történeti földrajz,politikaiföldrajz,atörténelemtanítástörténete.

ab)aszakmaitörzsanyagismeretkörei:62–68kredit

– Akülönbözƅtörténetíróiiskoláktörténelemszemlélete,jellemzƅforráskezelésiés elemzésimódszerei.

– Azegyeskorszakok,történelmirészdiszciplínákjellemzƅforrásbázisa,forrástípusai, ezek kritikai kezelésének, értelmezésének, elemzésének módszerei, az egyes korszakokhozésforrástípusokhozkapcsolódósegédtudományiismeretek.

– Történelmiszakkifejezések,fogalmak,illetveezektérbeliésidƅbeliváltozásai.

– Áttekintƅ,detudományosanalapozottismeretekamagyar,valamintazegyetemes történelemegyeskorszakairól(ókor, középkor, koraújkor,újkor,modernkor), illetveezekegyestematikusrészterületeirƅl(politikaͲ,gazdaságͲ,társadalomͲés mƾvelƅdéstörténet).

– AKárpátͲmedencenépeinektörténete,amultietnikus,multikulturálisközösség alakulásaatérségben,azƅskortólnapjainkig.

– Atársadalmiegyüttélésformáiamúltbanésajelenben,acsaládtólanemzeti,és anemzetekfelettiközösségekig.Állampolgári,pénzügyiésgazdaságialapismeretek.

b) Aközépiskolaitanáriszakonazönállóképzésiszakaszismeretkörei:45–50kredit – AzegyestörténelmikorszakokpolitikaͲ,gazdaságͲ,társadalomͲéskultúrtörténete

ismereténekelmélyítéseatörzsképzésbentanultakraalapozva.

– Azelméletiismeretekbƅvítése(történetfilozófiaéshistoriográfia).

– A megújuló történelemtanítás kiemelt területeinek és az érettségi követelményekbenmeghatározotttartalmikövetelményeknekmegfelelƅismeretek.

– Alatinmƾveltségalapjai,valamintalatinigényesterületekesetébenalatinnyelv.

– A nagy történelmi korszakok tanításának speciális igényei, lehetƅségei a középiskolában,illetveazannakmegfelelƅkorosztályokbanaNemzetialaptanterv, továbbáakerettantervek,valamintazérettségivizsgakövetelményeihezigazítva.

– Aszakképzésésaszakmódszertaniismeretekintegrálásaatörténelmiesemények problémaközpontú tanítása érdekében az érettségi követelményekben elvárt szempontokalapján.

– Atudományoskutatásmódszerei,eljárásai,segédeszközei,aszámítástechnika,az informatikahasználataatörténettudományban,atörténelemsegédͲésrokon tudományaihozkapcsolódógyakorlatiismeretek,forráselemzés,forráskritika.

5. A középiskolai történelemtanár és állampolgári ismeretek tanárának sajátos szakmódszertani(tantárgyͲpedagógiai)ismeretei

– Atörténelemtanításánakelmélete,módszertana,atörténelmieseményekforrásͲ ésproblémaközpontútanításánakelmélete,módszerei.

– A történelem érettségi feladatok összeállításához, értékeléséhez szükséges ismeretek,képességek.

– Atörténelemtanítástörténeténekismeretei.

– A történettudomány ismeretelméleti alapjai, illetve kapcsolata a történelemtanítással,illetveazemberéstársadalommƾveltségterületifejlesztési feladatokkal.

– A történelem tantárgy, valamint az ember és társadalom mƾveltségterület tanításánakcéljai,atársadalombanbetöltöttszerepeamúltbanésajelenben (történelemdidaktika).

– A történelem tantárgy, valamint az ember és társadalom mƾveltségterület tanításának jogszabályi háttere (Nemzeti alaptanterv, kerettantervek, vizsgakövetelmények).

– A tananyagͲkiválasztás és Ͳrendszerezés történettudományi, pedagógiaiͲ pszichológiai,szakmódszertaniszempontjai,logikája.

– Amúltraésajelenrevonatkozótudásösszekapcsolásaatársadalmi,azállampolgári ésagazdaságiismeretekterületén.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 185-188)