• Nem Talált Eredményt

Atanárképzésbenmegszerezhetƅtanáritudás,készségek,képességek

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 36-41)

ATANÁRIFELKÉSZÍTÉSKÖVETELMÉNYEI

1. Atanárképzésbenmegszerezhetƅtanáritudás,készségek,képességek

1.1.atanulószemélyiségénekfejlesztése,azegyénibánásmódérvényesítéseterületén:

1.1.1.Ismeretek

A végzett/szakképzett tanár alapvetƅ pszichológiai, pedagógiai és szociológiai tudással rendelkezik a személyiség sajátosságaira és fejlƅdésére vonatkozó nézetekrƅl, a szocializációról és a perszonalizációról, a hátrányos helyzetƾ tanulókról, a személyiségfejlƅdés zavarairól, a magatartásproblémák okairól, a gyermeknevelés, a tehetséggondozásésazegészségfejlesztésmódszereirƅl.Ismeriatanulókmegismerésének módszereit. Ismeri a szaktárgy által közvetített fogalmak kialakulásának életkori sajátosságait,a tanulókfogalomrendszerénekfejlesztésébenjátszottszerepét. Ismeria szaktárgytanításaͲtanulásasoránfejlesztendƅspeciáliskompetenciákat,ezekfejlesztésének és diagnosztikus mérésének módszereit. Tisztában van a szaktárgynak a tanulók személyiségfejlƅdésébenbetöltöttszerepével,lehetƅségeivel.

1.1.2.Képességek

A végzett tanár a gyermek személyiségfejlƅdésére vonatkozó elméleti tudása felhasználásával képes a megtapasztalt pedagógiai gyakorlatot, az iskola mindennapi valóságátelemezni.Képesreálisképetkialakítaniatanulókvilágáról,anevelésésatanulói személyiségfejlesztéséneklehetƅségeirƅl.Képestapasztaltkollégák,mentoroksegítségével atanulókegyéniszükségleteitfigyelembevéveolyanpedagógiaihelyzeteketteremteni, amelyekelƅsegítikatanulókértelmi,érzelmi,szociáliséserkölcsifejlƅdését,azegészséges életvitelkialakítását.Képesaszaktárgyspeciálisösszefüggéseivel,fogalmaivalkapcsolatos egyénimegértésinehézségekkezelésére.Képesakülönbözƅadottságokkal,képességekkel, illetve elƅzetes tudással rendelkezƅ tanulók tanulásának, fejlesztésének megfelelƅ módszerekmegválasztására,tervezéséreésalkalmazására,apályaorientációsegítésére.

Képes atehetséges,anehézségekkelküzdƅvagyasajátosnevelésiigényƾ,valaminta hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetƾ, valamint a tantárgyában különleges bánásmódot igénylƅ tanulókat felismerni, hatékonyan nevelni, oktatni, számukra differenciált bánásmódot nyújtani. Képes a szaktárgyában rejlƅ személyiségfejlesztési lehetƅségeketkihasználni,atanulókönállóismeretszerzéséttámogatniavégzettségének megfelelƅkorosztályésafelnƅttoktatáskeretébenis.Döntéseibenszakmaiönreflexióraés önkorrekcióraképes.

1.1.3.Attitƾdök

Aszakképzetttanártöreksziksajátmegalapozottpedagógiainézeteinekmegfogalmazására.

Nyitottaszemélyiségfejlesztésváltozatosmódszereinekelsajátítására.Tiszteliatanulók személyiségét,képesmindenkibenmeglátniazértékeketéspozitívérzelmekkel(szeretettel) viszonyulnimindentanítványához.Érzékenyatanulókproblémáira,törekszikazegészséges személyiségfejlesztésfeltételeitbiztosítanimindentanulószámára.

1.2.atanulóicsoportok,közösségekalakulásánaksegítése,fejlesztéseterületén:

1.2.1.Ismeretek

Avégzetttanáralapvetƅtudássalrendelkezikatársadalmiéscsoportközifolyamatokról,a demokráciamƾködésérƅl,azenkulturációrólésamultikulturalizmusról.Ismeriacsoport,a csoportfejlƅdésésaközösségekpszichológiai,szociológiaiéskulturálissajátosságait.Ismeria csoportokésatanulóktársas helyzetérevonatkozófontosabbfeltárómódszereket,a közösségkialakítását,fejlesztésételƅsegítƅpedagógiaimódszereket.

1.2.2.Képességek

Avégzett/szakképzett tanárképes acsoportok, közösségekszámáraolyan pedagógiai helyzeteketteremteni,amelyekbiztosítjákacsoportközösséggéfejlƅdésétésegészséges mƾködését. Alkalmazza az együttmƾködést támogató, motiváló módszereket mind a szaktárgyioktatáskeretében,mindaszabadidƅstevékenységeksorán.Képesakonfliktusok hatékonykezelésére.Segítiacsoporttagokközösségirántielkötelezettségénekkialakulását, ademokratikustársadalombanvalófelelƅs,aktívszerepvállalástanulását,ahelyi,nemzetiés egyetemes emberi értékek elfogadását. Képes értelmezni és a tanulók érdekében felhasználniazokatatársadalmiͲkulturálisjelenségeket,amelyekbefolyásoljákatanulók esélyeit,iskolai,illetveiskolánkívüliéletét.Képeshozzájárulniaziskolaiésosztálytermi toleráns,nyitottlégkörmegteremtéséhez.

1.2.3.Attitƾdök

A szakképzett tanár elkötelezett az alapvetƅ demokratikus értékek iránt, szociális érzékenység,segítƅkészségjellemzi.Elƅítéletektƅlmentesenvégzitanárimunkáját,igyekszik azinklúziószemléletétmagáévátenni.Elkötelezettanemzetiértékekésazonosságtudat iránt, nyitott a demokratikus gondolkodásra és magatartásra nevelés, valamint a környezettudatosság iránt. Az iskola világában tudatosan törekszik az értékek sokféleségének elfogadására, nyitott mások véleményének, értékeinek megismerésére, tiszteletbentartására,különöstekintettelazetnikumokraésnemzetiségekre.Belátja,hogya konfliktusokisaközösségiéletheztartozhatnak.Törekszikafiatalokvilágárólminéltöbb ismeretetszerezni,tisztelikülönbözƅségeiketésjogaikat.Folyamatosanegyüttmƾködika szülƅkkel.

1.3.aszakmódszertaniésaszaktárgyitudásterületén:

1.3.1.Ismeretek

A végzett tanár rendelkezik az információszerzéshez, az információk feldolgozásához, értelmezéséhezéselrendezéséhezszükségesalapvetƅ(szövegértési,logikai,informatikai) felkészültséggel. Ismeri az általatanított tudományág, szakterület (mƾveltségi terület, mƾvészeti terület) ismeretelméleti alapjait, megismerési sajátosságait, logikáját és terminológiáját, valamint kapcsolatát más tudományokkal, tantárgyakkal, mƾveltségͲ területekkel. Ismeri a különbözƅ tudásterületek közötti összefüggéseket és képes a különbözƅtudományterületi,szaktárgyitartalmakintegrációjára.Ismeriaszakmódszertan hazai és nemzetközi eredményeit, szakirodalmát, aktuális kérdéseit. Ismeri az adott szakterülettársadalombanbetöltöttszerepét,aszaktárgytanításánakcéljait,feladatait,a tanulók személyiségfejlƅdésének és gondolkodásfejlesztésének segítésében. Ismeri a szaktárgy tantervét, tantervi és vizsgakövetelményeit, valamint a tantárgy tanulási sajátosságait,megismerésimódszereit,tananyagstruktúráját,illetvebelsƅlogikáját.Ismeria szaktárgy tanításaͲtanulása során felhasználható nyomtatott és nem nyomtatott információforrásokat,azazokrólvalótájékozódáslehetƅségeit,adigitálistankönyveket,

taneszközöket, tanulásszervezési módokat,fontosabbmódszereket,tanítási éstanulási stratégiákat.

1.3.2.Képességek

Aszakképzetttanárszakmaitémábanképesszakszerƾenkifejeznimagátmindszóban,mind írásban.Képesaszaktudományi,továbbáazáltalánospedagógiaiͲpszichológiaiképzésben tanultmódszerek,eljárásokszaktárgyialkalmazására,akülönbözƅtudásterületekközötti összefüggések,kapcsolódások,átfedésekésegymásrahatásokfelismerésére,aszaktárgyi integráció megvalósítására. Képes a szaktárgyának megfelelƅ tudományterületeken a fogalmak,elméletekéstényekközöttiösszefüggésekmegteremtésére,közvetítésére.Képes szaktudományi,szakmódszertani,szaktárgyi,tanuláselméletiéstantervitudásánakhatékony integrálására. Képes az alkotó információͲ és könyvtárhasználatra és az információͲ kommunikációstechnológiahasználatára.Képes aszaktantárgytanításánakͲtanulásának tanórán és iskolán kívüli lehetƅségeit megvalósítani különbözƅ színtereken. Képes a szaktárgyaksoránfejlesztettkompetenciákmásmƾveltségterületekenisfejlƅdéstgeneráló szinergikushatásainaktervezésére,kihasználására.Szaktárgyifelkészültségévelkapcsolatban önreflexióraésönkorrekcióraképes.

1.3.3.Attitƾdök

Avégzetttanárelkötelezettatanulóktudásánakéstanulásiképességeinekfolyamatos fejlesztéseiránt.Reálisanítélimegszaktárgyaoktatásbanbetöltöttszerepét.Törekszikaz aktívegyüttmƾködésreaszaktárgy,valamintmásszaktárgyaktanáraival.Tudatosanéla transzferhatás kihasználásának lehetƅségeivel. Nyitott a megismerés, illetve a tapasztalatszerzésiránt,törekszikatanulókmegismerésiésalkotásivágyának,önmƾvelési igényeinekafelébresztéséreésfenntartására.

1.4.apedagógiaifolyamattervezéseterületén 1.4.1.Ismeretek

A végzett tanár ismeri a pedagógiai tevékenységet meghatározó dokumentumokat, tantervfajtákat, tantervtípusokat, átlátja ezeknek az oktatás tartalmi szabályozásában betöltöttszerepét.Ismeriatervezéshezszükségesinformációkforrását.Ismeriaszaktárgy tanításának jogszabályi hátterét, tanterveit, vizsgakövetelményeit. Ismeri a tananyagͲ kiválasztás és a rendszerezés szaktudományi, pedagógiaiͲpszichológiai, továbbá szakmódszertaniszempontjait,azerrƅlmegfogalmazotttudományoseredményeket.Ismeri ésértianeveléséstanításösszefüggéseit.AtanításbanisképesaNemzetialaptanterv fejlesztésiterületeinevelésicéljainakérvényesítésére.

1.4.2.Képességek

Aszakképzetttanáratervezéssoránrendszerszemléletƾmegközelítésreképes.Aziskola pedagógiaiprogramja,atanulóiszemélyiségfejlesztésérevonatkozótantervicélkitƾzések,a tanulókéletkora,azelsajátítandótudássajátosságai,arendelkezésreállótaneszközökésa pedagógiaikörnyezetközöttiösszhang megteremtésévelképespedagógiai munkájának megtervezésére(tanmenet,tematikusterv,óraterv,folyamatterv).KépesatanulásiͲtanítási stratégiameghatározására,atananyagfeldolgozásáhozapedagógiaicéloknakésatanulók életkorisajátosságainakmegfelelƅoktatásifolyamatmeghatározására,hatékonymódszerek, szervezésiformák,eszközökkiválasztásáraavégzettségénekmegfelelƅkorosztály,illetvea felnƅttoktatás keretében is. Képes a tanítandó tananyag súlypontjait, felépítését, közvetítéséneklogikájátatantervielƅírásokkalésapedagógiaicélokkalösszhangbanaz adotttanulócsoporthozigazítani.KépesaszaktárgyatanulásaͲtanításasoránfelhasználható

nyomtatottésdigitálistankönyveket,taneszközöket,egyébtanulásiforrásokatkritikusan elemezni,akonkrétcéloknakmegfelelƅenkiválasztani(különöstekintettelazinformációͲ kommunikációstechnológiára).Képesacélokhozésazadottszituációhozalkalmazkodva kreatívan,különbözƅmegoldásokbangondolkodni,tudatosdöntésthozni.Képesaszaktárgy tanóránésiskolánkívülitanulásánaktervezéséreavégzettségénekmegfelelƅkorosztály, valamintafelnƅttoktatáskeretébenis.Apedagógiaifolyamatoktervezésévelkapcsolatban szakmaiönreflexióra,illetveönkorrekcióraképes.

1.4.3.Attitƾdök:

A szakképzett tanár fontosnak tartja az alapos felkészülést, tervezést és a rugalmas megvalósítást. A tervezés során együttmƾködik a kollégákkal és a tanulókkal, kész figyelembe venni az adott tanulócsoport sajátosságait (motiváltság, elƅzetes tudás, képességek,szociálisfelkészültség).

1.5.atanulástámogatása,szervezéseésirányításaterületén 1.5.1.Ismeretek

AvégzetttanárismeriazáltalánospedagógiaiͲpszichológiaiképzésbentanultmódszerek, eljárások szaktárgyi alkalmazásának speciális szempontjait, lehetƅségeit. Ismeri a szaktantárgy tanításaͲtanulása során kialakítandó speciális kompetenciák fejlesztésének módszereit. Alapvetƅ ismeretekkel rendelkezik a különbözƅ motivációͲelméletekrƅl, a tanulási motiváció felismerésének és fejlesztésének módszereirƅl. Rendelkezik a tanulóközpontútanulási környezet fizikai,emocionális,társas, tanulási sajátosságainak, feltételeinek megteremtéséhez szükséges ismeretekkel. Ismeri a különbözƅ tanulási környezetektanulásieredményességregyakorolthatásait.IsmeriaszaktantárgytanításánakͲ tanulásánaktanóránésiskolánkívülilehetƅségeit,színtereit.Tájékozottadifferenciális pedagógia, az adaptív tanulásszervezés, a nevelésiͲoktatási stratégiák, módszerek kiválasztásánakésalkalmazásánakkérdéseiben.Ismeriazegészéletenáttartótanulásra felkészítésjelentƅségét.

1.5.2.Képességek

Aszakképzetttanárképesakülönbözƅcéloknakmegfelelƅ,átgondoltstratégiákhoza motivációt,adifferenciálást,atanulóiaktivitástbiztosító,atanulókgondolkodási,problémaͲ megoldási és együttmƾködési képességének fejlesztését segítƅ módszerek, szervezési formákkiválasztására,illetvemegvalósítására.Képesnyugodt,biztonságosésazeredményes tanulásttámogatótanulásikörnyezetmegszervezésére.Képesazérdeklƅdés,afigyelem folyamatosfenntartására,atanulásinehézségekfelismeréséreavégzettségénekmegfelelƅ korosztályésafelnƅttoktatáskeretébenis.Képesaszaktárgyspeciálisösszefüggéseivel, fogalmaival kapcsolatos megértési nehézségek felismerésére és kezelésére. Képes a hagyományos és az információͲkommunikációs technikákra épülƅ eszközök, digitális tananyagokhatékony,szakszerƾalkalmazására.Képesazegészéletenáttartótanulás képességͲrendszerénekmegalapozására,technikáinakgyakoroltatására.

1.5.3.Attitƾdök:

Avégzett tanárfontosnaktartjaatanuláséstanításfolyamatainaktudatosodását,az önszabályozótanulástámogatásáhozszükségestudásésképességmegszerzését,atanulási képességekfejlesztését,továbbányitottazegészéletenáttartótanulásra.Elismeri,hogya megfelelƅtanulásilégkörmegteremtéséhezfigyelembekellvenniatanulóksajátosigényeit, ötleteit,kezdeményezéseit.Törekszikatanulókkalvalóegyüttmƾködésmegvalósításáraa tanulásifolyamathatékonyságánakérdekében.Törekszikazéletkori,egyéniéscsoport

sajátosságoknak megfelelƅ, aktivitást, interaktivitást, differenciálást elƅsegítƅ tanulásiͲ tanításistratégiák,módszerekalkalmazására.Törekszikatanulóktanórai,tanóránkívüliés iskolán kívüli tevékenységének összehangolására, az egész életen át tartó tanulással kapcsolatospozitívattitƾdökkialakítására.

1.6.apedagógiaifolyamatokésatanulókértékeléseterületén 1.6.1.Ismeretek

Avégzetttanárnakszakszerƾtudásavanazértékelésfunkcióiról,folyamatáról,formáirólés módszereirƅl. Tisztában van alapvetƅ értékelési és mérésmetodikai szabályokkal, összefüggésekkel.IsmeriaszaktantárgytanításaͲtanulásasoránelsajátítottismeretekés fejlesztendƅ kompetenciák mérésére, értékelésére alkalmas sajátos módszereket, eszközöket.

1.6.2.Képességek

A szakképzett tanár képes az értékelés különbözƅ céljainak és szintjeinek megfelelƅ értékelési formák, módszerek meghatározására, az értékelés eredményeinek felhasználására.

Azértékeléssoránképesfigyelembevenniazértékeléshatásaitapedagógiaifolyamat szabályozására,atanulókszemélyiségfejlƅdéséreésönértékelésére.Képeselƅsegítenia tanulókreálisönértékelésétésalkalmazniatanulókönbecsüléséttámogatóellenƅrzési módszereket.Azértékeléssoránképesfigyelembevenniadifferenciálás,individualizálás szempontjait.Képescéljainakmegfelelƅenazértékeléseszközeinekmegválasztásáravagy önálló eszközök elkészítésére. Képes az országos, illetve a helyi mérési eredmények értelmezésére.

1.6.3.Attitƾdök:

Reálisanítélimegapedagógusszerepétafejlesztƅértékelésfolyamatában.Elkötelezetta tanulásttámogatóértékelésmellett.

1.7.akommunikáció,aszakmaiegyüttmƾködésésapályaidentitásterületén 1.7.1.Ismeretek

Avégzetttanárismeriazosztálytermikommunikációsajátosságait.Tájékozottaszülƅkkelés a pedagógiai munkáját segítƅ különféle szakemberekkel, szakmai intézményekkel való együttmƾködésmódjairól.Ismeriapedagógusszereprevonatkozópszichológiai,szociológiai és pedagógiai elméleteket, a szereppel kapcsolatos különbözƅ elvárásokat. Ismeri a pedagógusszakmajogiésetikaiszabályait,normáit.Ismeretekkelrendelkezikareflektív gondolkodásszerepérƅl a szakmai fejlƅdésben, a továbbképzés lehetƅségeirƅl, a lelki egészségmegƅrzésénekelméletiésgyakorlatimódszereirƅl.Tájékozottaszakterületéhezés tanárihivatásáhozkötƅdƅinformációsforrásokról,szervezetekrƅl.

1.7.2.Képességek

A szakképzett tanár képes a tanulókkal a kölcsönös tiszteletre és bizalomra épülƅ kapcsolatrendszermegteremtésére,azegyüttmƾködésielvekésformákközöskialakítására, elfogadtatására. Szakmai szituációkban képes szakszerƾ, közérthetƅ, nyílt és hiteles kommunikációra diákokkal, szülƅkkel, a szaktárgyainak megfelelƅ szakterületek képviselƅivel, az iskolai és iskolán kívüli munkatársakkal a partnerek életkorának, kultúrájánakmegfelelƅen.Képesfelismerni,értelmeznikommunikációsnehézségeitésezen a téren önmagát fejleszteni. Képes pedagógiai tapasztalatai és nézetei reflektív

értelmezésére, elemzésére, értékelésére. Képes meghatározni saját szakmai szerepvállalását. Pedagógiai munkájában felmerülƅ problémákhoz képes adekvát szakirodalmat keresni, felhasználni. Jól tájékozódik a pedagógiai és szaktárgyi szakirodalomban,képeselemezni,értelmeznieterületekkutatási,fejlesztésieredményeit, tisztábanvanapedagógiaikutatás,fejlesztés,valamintinnovációsajátosságaival.Képes egyszerƾbbkutatásimódszerekhasználatára.

1.7.3.Attitƾdök

A végzett tanár pedagógiai helyzetekben képes együttmƾködésre, kölcsönösségre, asszertivitásra,segítƅkommunikációra.Nyitottarra,hogyakonfliktushelyzetek,problémák feltárása illetve megoldása érdekében szakmai segítséget kérjen és elfogadjon. Kész együttmƾködnia szaktárgy,valamint másszaktárgyak tanáraival.Kész részt vállalni a szaktárggyalkapcsolatosfejlesztési,innovációstevékenységben.Betartjaapedagóguspálya jogiésetikainormáit.Törekszikönismeretének,sajátszemélyiségénekfejlesztésére,testiͲ lelki egészségének megƅrzésére, és ehhez nyitott a környezet visszajelzéseinek felhasználására.Figyelemmelkísérisajáttevékenységénekmásokragyakorolthatását,s reflektívmódontöreksziktevékenységénekjavítására,szakmaifelkészültségénekfolyamatos fejlesztésére. Szakmai mƾveltségét nem tekinti állandónak, kész a folyamatos szaktudományi,szakmódszertaniésneveléstudományimegújulásra.Nyitottapedagógiai tevékenységérevonatkozóépítƅkritikára.

1.8.azautonómiaésafelelƅsségvállalásterületén:

Avégzetttanárönállóanképesszakmája,aszaktárgyainaktanításávalͲtanulásirányításával kapcsolatosátfogó,megalapozó szakmai kérdések átgondolásáraés az idevonatkozó források alapján megfelelƅ válaszok kidolgozására. A szakmáját és a szaktárgyainak megfelelƅtudományterületeketmegalapozónézeteketfelelƅsséggelvállalja.Együttmƾködés és felelƅsségvállalás jellemzi szakmájával, szakterületével, illetve azok képviselƅivel kapcsolatban.

Avégzetttanárjelentƅsmértékƾönállósággalrendelkezikszakmájaátfogóésspeciális kérdéseinekfelvetésében,kidolgozásában,szakmainézetekképviseletében,indoklásában.

Felelƅsséggelvállaljaakezdeményezƅszerepétaszakmaiegyüttmƾködéskialakítására.

Egyenrangú partner a szakmai kooperációban. Végiggondolja és képviseli az adott szakterületetikaikérdéseit.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 36-41)