• Nem Talált Eredményt

Könyvtárostanár

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 197-200)

AKÖZISMERETITANÁRSZAKOKKÉPZÉSIÉSKIMENETIKÖVETELMÉNYEI

IV. Emberéstársadalommƾveltségiterület

6. Könyvtárostanár

6. Könyvtárostanár

1. Az 1. melléklet 2. pontjában foglaltakra tekintettel a szakképzettség oklevélben szereplƅ

– magyarnyelvƾmegjelölése:okleveleskönyvtárostanár

– angolnyelvƾmegjelölése:teacherofLibraryandInformationScience

2. A3.§Ͳbanfoglaltakraésaz1.melléklet4.1.1.és4.2.1.pontjárafigyelemmel – aképzésiidƅ10félév

3. Aképzéscéljaakönyvtárhasználatiismeretekésazinformációsmƾveltségtanítására képes tanárok képzése, akik felkészültek a nevelésiͲoktatási intézmények könyvtáraiban,aközkönyvtárakban,akettƅsfunkciójúkönyvtárakban,azintegrált intézményekben az információs mƾveltség mentori és pedagógiai munkájának ellátására. Alkalmasak a tanári munka szakterületi, pedagógiaiͲpszichológiai, szakmódszertani, gyakorlatifeladatainak hagyományosés elektronikusinformáció forrásokkal történƅ támogatására, valamint az információs mƾveltség készségrendszerének mérésére, kutatására, fejlesztésére; a könyvtárlátogató gyermekekésfiatalokfejlettségiszintjénekmegfelelƅtananyagrendszerektervezésére, fejlesztésére, különbözƅ szakterületi könyvtári tanórák szervezésére, szaktárgyi pedagógussalvalóközösmegtartására;szaktanárokkönyvtárͲpedagógiaimódszertani támogatására, a gyermekek és a felnƅttek digitális írástudásának, információs kompetenciáinak,továbbáaszövegértés,azértƅolvasásfejlesztésére,továbbáa tanulmányaikdoktoriképzésbentörténƅfolytatására.

4. Azelsajátítandószakmaitudás,képesség

4.1. aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésb)–c)pontjatekintetében:

a2.mellékletbenmeghatározotttanáritudás,készség,képesség;

4.2.aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésa)pontjatekintetében 4.2.1.Akönyvtárostanárszakterületitudása,készségei,képességei

Atanulóiszemélyiségfejlesztése,azegyénibánásmódérvényesítéseterén

Képes a tanulók információs és kommunikációs képességének kialakítására, fejlesztésére. Törekszik az információs társadalomban eligazodni tudó kritikus gondolkodásmódkialakítására.Tudatosértékközvetítéstvállal(humanizmus,béke, haza,nemzet,szabadság,demokrácia,szolidaritás,kulturálispluralizmus,nemzeti kultúra, környezetvédelem), harcol az értékek rombolásával (fajgyƾlölet, militarizmus,kultúraellenesség,kulturálismonopólium,egyéniéskollektívjogok megsértése,atermészetikörnyezettönkretétele)szemben.Világnézetiéspolitikai elfogulatlanság,toleranciajellemzi.Törekszikaglobálisszemléletmód,anemzetiés európaiidentitástudatkialakítására,továbbáatanulókatönállóvéleményalkotásra ösztönzi.Támogatjaéstiszteletbentartjaatanulóknemzeti,európai,etnikai,vallási, illetvelokálisazonosságtudatát,kulturálisidentitását,annakmegƅrzését.

Tanulóicsoportok,közösségekalakításánaksegítése,fejlesztéseterén:

Felkészültaziskolaiéskollégiumikönyvtármƾködtetésére.Felkészültaziskolai évfordulók,ünnepségekmegszervezésére,aziskolánkívülimƾvelƅdésfeltételeinek bemutatására,közvetítésére(könyvtár,múzeum,levéltár,színház,mozi,kiállítás stb.), a tanulmányi versenyek, kirándulások, tanulmányutak tervezésére, szervezésére,kivitelezésére,iskolamúzeum,Ͳújság,Ͳrádió,Ͳtelevíziólétrehozására.

Szaktudományi,szakmódszertaniésszaktárgyitudásterén

NaprakészenismeriakönyvtárͲésinformációtudományismeretelméletialapjait, megismerési sajátosságait, logikáját és terminológiáját, valamint más tudományokkal,tantárgyakkal,mƾveltségterületekkelvalókapcsolatát.Felismeria különbözƅtudásterületekközöttiösszefüggéseketésegymásrahatásukat.Képesa különbözƅ tudományterületi, szaktárgyi tartalmak integrációjára. Ismeri a könyvtárpedagógiai szakmódszertan (szakdidaktika) hazai és nemzetközi eredményeit,szakirodalmát,aktuáliskérdéseit,fejlesztésiirányait.Tájékozotta könyvtárakésmásinformációsintézményektársadalombanbetöltöttszerepérƅl,a szaktárgy tanításának céljairól, feladatairól, a könyvtár tanulók személyiségfejlƅdésének és gondolkodásfejlesztésének segítésében betöltött szerepérƅl.IsmeriakönyvtárͲésmúzeumpedagógiaelméletétésgyakorlatát,akét területérintkezési pontjait.Ismeri ahazai, azeurópaiuniósésanemzetközi könyvtári és információs és információgazdasági stratégiákat, jogi és egyéb normatívszabályozásokat,intézményrendszereket,programokat:UNESCO,IFLA,EU.

Tisztában van a hazai és nemzetközi információforrások értékelésével, kiválasztásával,agyƾjteményszervezéssel,aformaiéstartalmifeldolgozással,a keresƅrendszerek mƾködtetésével, fejlesztésével, valamint a szolgáltatások nyújtásával, tervezésével kapcsolatos alapelvekkel, tevékenységekkel, módszerekkel,valamintalkalmazásukkalaközkönyvtáriésaziskolaikörnyezetben.

Ismeriésalkalmazza azinformatikai,infokommunikációseszközök, módszerek, technikákat,aszámítógépesinformációsrendszereket,mƾködtetésüket,továbbáa digitalizálással, elektronikus dokumentumok létrehozásával kapcsolatos

alapelveket,tevékenységeketésmódszereket aközkönyvtári, illetveaziskolai környezetben.Ismeriésalkalmazzaakülönbözƅtanulásiforrásokfelhasználási módjait.

Apedagógiaifolyamattervezéseterén

Ismeri az információs mƾveltség, a digitális írástudás tanításaͲtanulása során felhasználható nyomtatott és digitális tankönyveket, taneszközöket, tanulásszervezési módokat, fontosabb módszereket, tanítási és tanulási stratégiákat.Alkalmazzaazinformációsmƾveltség,adigitálisírástudásésakritikai gondolkodás tanulása során kialakítandó speciális kompetenciák fejlesztésének módszereit, a tanórán és az iskolán kívüli oktatás lehetƅségeit, színtereit.

Elsajátítottaazismeretekésfejlesztendƅkompetenciákmérésére,értékelésére alkalmas sajátos módszereket, eszközöket. Megfelelƅ könyvtárhasználati ismeretekkelrendelkezik.Az információhasználati, problémamegoldókészségeit alkalmaznitudjamásszaktárgyakoktatásában.Ismeriakönyvtárhasználatésaz információsmƾveltség,adigitálisírástudásoktatásánaknemzetköziösszefüggéseit, tanterveit,jogszabályihátterét.

Atanulásifolyamattámogatásaszervezéseésirányításaterén

Képes a nevelésiͲoktatási intézmények könyvtáraiban, valamint a közkönyvtárakban,különösenazokgyermekésifjúságiszolgálataibanvégzendƅ sajátospedagógiaimunkára.Ismeriakönyvtárralésazinformációkkezelésével kapcsolatos órák tartásának speciális módszertanát, továbbá a szakmai és szakirodalmiinformációkmegszerzésének,terjesztésénekmódszereit,amegfelelƅ információs technológiákat, az iskolavezetéssel fenntartott kapcsolatokban a gyakorlatiésmenedzsmenttechnikákat.Képesakülönbözƅeredetƾkonfliktusok kezelésére,biblioterápiásfoglalkozásoktervezésére,terápiásfoglalkozásokonvaló közremƾködésre,akönyvtárlátogatógyermekekésfiatalokfejlettségiszintjének megfelelƅtananyagrendszerektervezésére,azelsajátítássegítésére.

Apedagógiaifolyamatokésatanulókértékeléseterén

Felkészültazinformációsésdigitáliskompetenciákfejlesztéséremérésére.Ismeriés alkalmazza a tudásellenƅrzés ésa képességmérés legkorszerƾbb eredményeit, eszközeit Tájékozott a különbözƅ feladatbankokrólés gyƾjteményekrƅl. Képes ilyenekösszeállítására,illetvealkalmazására.Felkészülttantárgyikövetelmények kidolgozására. Képes a tanulók személyre szabott, differenciált módszerekkel történƅértékelésére.

Aszakmaiegyüttmƾködésésakommunikációterén

Ismeri és alkalmazza a feladatok ellátásához szükséges szervezési, marketing, kapcsolattartásiés Ͳépítési,tervezési,projektvezetési,minƅségfejlesztési,humán erƅforrás fejlesztési alapfogalmakat, alapelveket a közkönyvtári, különösen a gyermekͲ és ifjúsági könyvtári, valamint az általános iskolai környezetben.

Együttmƾködik a nevelƅtestület minden tagjával az információs mƾveltség összehangolt,mindentantárgyatérintƅfejlesztéseérdekében.

Együttmƾködikahelyi,területi,megyeiésországoskönyvtárakkal,kulturális,illetve információközvetítƅ intézményekkel, pedagógiai szolgáltató intézményekkel, szakdidaktikaimƾhelyekkel.Együttmƾködikazifjúságiszervezetekkel,adiákönkorͲ mányzattal. Kapcsolatot teremt a közmƾvelƅdési intézmények (múzeumok, játszóházak,helytörténetigyƾjtemények)szakembereivel(múzeumpedagógusok, muzeológusokésmásközmƾvelƅdésiszakértƅk).

Elkötelezettségésfelelƅsségvállalásaszakmaifejlƅdésre

Elkötelezettazinformációsmƾveltségésadigitálisírástudásiránt,azigényestanári munkára,afolyamatosönmƾvelésre.Résztveszakönyvtárhasználatiismeretek fejlesztési, innovációs tevékenységében: (alternatív programok kipróbálása, programok,programcsomagokkészítéseéskipróbálása).Résztvesztankönyvek kipróbálásában,bírálatában.Tájékozottazinformációsforrásokról,szervezetekrƅl.

4.2.2.Akönyvtárostanárszakonaszakterületiismeretek:

a) szakmaialapozóismeretek:18–22kredit

Mƾvelƅdéstörténet,filozófia,szociológia,kutatásmódszertan,bevezetésakönyvtárͲés információtudományba, a kommunikációelmélet alapjai, olvasásszociológia, olvasáspedagógia,olvasáspszichológia,informatikaialapismeretek,írásͲ,könyvͲ,sajtóͲ éskönyvtártörténet,közgyƾjteményiismeretek,kultúraͲgazdaságtan.

b) aszakmaitörzsanyagismeretkörei:65–75kredit

Dokumentumleírás,metaadatrendszerek,osztályozásirendszerek,információkeresƅ nyelvek, könyvtártan, a könyvtári menedzsment alapjai, tájékoztatás, primer, szekunderinformációkésinformációsforrások,ahagyományosésazelektronikus információs források, információelmélet, adatbázisͲépítés és Ͳkezelés, könyvtárͲ gépesítés,dokumentumoksajátosságai,információsrendszerek,hálózatiismeretek, könyvtárͲésmúzeumpedagógia.

– Aziskolaikönyvtárelveiésmƾködése.

– Akönyvtárhasználatiismeretekésazinformációsmƾveltségérettségiszintjében meghatározotttartalmikövetelményeknekmegfelelƅismeretek.

– AzinformációͲéskönyvtártudománylegújabberedményei,aszakértƅirendszerek éstudásbázisokalkalmazásilehetƅségeiaziskolaikönyvtárimunkában.Információs mƾveltség,digitálisírástudásazoktatásban.

– Pedagógiaiinformációforrásokésrendszerek.

– Bibliometriaimódszerekalkalmazása.

– AdigitálisírástudásésazinformációsmƾveltségaziskolainevelésͲoktatás,valamint az iskolai nevelésͲoktatás szakképesítés megszerzésére felkészítƅ szakaszainak évfolyamain.

– Azolvasástanítás,olvasásfejlesztésspeciálismódszerei.

– GyermekͲ és ifjúságirodalmi ismeretek, hagyományos és nem hagyományos információhordozók.

– Akönyvtárpedagógiamódszertana.

– Apedagógiaésakapcsolódódiszciplínákszakirodalmánakésforrásainakismerete.

– Andragógiai,gerontológiaiismeretek.

– Mƾvelƅdésszervezés,múzeumpedagógia.

– Azintegráltkönyvtárirendszerekalkalmazása.

– Kutatásmódszertan,aszellemimunkatechnikája.Szerzƅijog.

– Webesszolgáltatásoktervezése,digitalizálás,eͲlearning.

– Kulturálismenedzsment.

– Felkészítésatudományosmunkára.

Kötelezƅenválaszthatóismeretek:adigitálisírástudásésazinformációsmƾveltség fogalmával, tartalmával kapcsolatos alapismeretek, a komplex készségcsomag oktatásához szükséges tudnivalók. Alapvetƅ sajtóͲ és médiaismeretek, a kritikai gondolkodáselméletei.Tudásmenedzsment.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 197-200)