• Nem Talált Eredményt

Ö szentsége, ki daczára öregsége- és betegségének, mellyben épen szenvedett, maga végzé a szent

In document Religio, 1859. 2. félév (Pldal 169-173)

szol-gálatot, egészen kimerült. Szent áldozat után az új-ból megtért nép megszilárdítása-, és katholika hit-beni állhatatosságáért megható imákat mondott ő szentsége. F t . Folieta tartott ő szentsége, s a sz. col-legium előtt beszédet. (Folyt, köv.)

» « <«<»Hi.tI)<l|f> dxt.au. » »—

Szürke nénék.

(Vége.)

Milly rendkívül jótékony befolyást gyakorol a társada-lomra az ujabbkori vallásos nő-testületek közül a ,Szürke né-nék' testülete, igen szépen kiviláglik azon ecsetelésből, mely-lyet Mullois abbé közelebb kiadott, már németre is fordított ' )

') ,Das Elend in Paris und die christlichen

Wohlthätigkeitsan-munkájában olvasunk. „Mindenek előtt", igy i r , „azon nagy bizalmat kell említenünk, mellyel Paris városa az irgalmas nénéket megtiszteli, s a többi várost is követés- és utánozásra mintegy fölhivja. Parisban a jótékonysági intézet igazgatósága pauli sz. Vincze szeretetleányaira ruházta át az alamisnául ki-osztandó összegek egy részét ; minden külvárosban egy-egy házat bérelvén ki és szerelvén föl a szegények ellátása- és ápolá-sára ; s a házakrai felügyelést a mondott nénékre bizván. Más-u t t bizalmatlanság üti föl fejét, előítéletek hatalmaskodnak el, maga a féltékenységnek is j u t itt-ott némi szerep : attól félnek, hogy a szerzetes nők az ajtatosoknak többet, a kevésbbé aj-tatosoknak kevesebbet fognak osztogatni ; néhol az adományo-kat valamelly hivatalnok osztogatja; vagy az ajándékok annak jelenlétében osztogattatnak : de ez nem egyéb, mint

jótétemé-nyeket a d n i , a n é l k ü l , hogy valódi jótékonyság gyakoroltat-nék , legalább olly értelemben , mint a keresztény szellem azt kívánatossá teszi. Paris városa pauli sz. Vincze leányainak an-gyaltiszta kezeire bízta az adományok kiosztását; kik nem csak a szegényeket az adományokban részesítik, hanem a ki-osztást , az Istent és szegényeket szerető szivökből merített szavakkal is kisérik. Minden más módja az adományok kiosz-tásának sajnálatra méltó. A szegény, kevés kivétellel, az ado-mányok kiosztását többnyire kötelességnek t e k i n t i , és senki iránt nem érzi magát hálára lekötelezve ; s igy az adománybani részesülés, minden jó benyomás nélkül, érintetlenül hagy-ja a segélyre szorultak kebelét. Ennek legközelebbi követ-kezménye: hogy a szegény soha sem találja eléggé nagy-nak a nyert segélyt; panaszkodik, zúgolódik, magát meg-csalatottnak véli ; a kapott adomány szerinte nem a neki szánt egész összeg ; a férfi, ki az adományt hozta, annak egy részét magának visszatartotta A szegényügyi bizottmány-nak valamelly tagja barátjait, ismerőseit vendégeli m e g . . . . ,E vendégséget nekünk kell megfizetnünk', mondják a szegé-nyek E g y selyembe öltözött világi asszony utalványt hoz a szegényügyi bizottmánytól ,E ruha a mi pénzünkön vá-sároltatott,' dünnyögik a szegények stb. E tények minden-napiak , a nélkül hogy valamit nagyítottunk volna. Nem rit-kán rosszakaratú megjegyzések is hallhatók, mellyek ecsete-lésétől a toll is irtózik."

„Igen természetes , hogy ekként a jótékonyság gyümöl-cse végképen elvész , és háládatos emberek helyett elkeserí-tett , háladatlan, követelő, s minden alkalomkor veszedel-mes egyének képeztetnek Es azután hangosan mondatik :

A szegények utálatra méltók; adjatok nekik annyit, a meny-nyit kivánnak, és ők mindezt semmibe sem fogják venni ' Tagadhatatlan , a szegények rosszul cselekszenek ; de a hiba nincs mindig csupán csak ő bennök. . . . Valamelly adomány-nak értéke nem függ anadomány-nak nagysága- és becsétől : hanem leginkább a módtól, miképen adatik. Bizonynyal mindenki be-látja, hogy a szegénynek az adományt nem lehet olly hidegen kézbesíteni, mint talán a meghívást valamelly hivatalos t á r -gyaláshoz; és hogy, mint közönségesen történik, az adományt kézbesítőnek személye is a latba e s i k — "

„Egészen máskép áll a dolog az irgalmas nénével ;

meg-stalten etc. Nach den Veröffentlichungen des Abbé Mullois, ersten Kaplans des kaiserlichen Hauses, und eigenen Beobachtungen von D r . Philipp Müller etc. Mainz , 1859.'

jelen ő a szegénynek gunyhójában ; ócska, fekete öltönyében szívesen fogadtatik ; barátságos, mintha a családhoz tartoz-nék; leül, társalog, a családnak egyik, vagy másik tagja után kérdezősködik , a gyermekeket ölbe v e s z i , . . . gyakran a szü-lőket oktatja, szelíden megrójja, sőt szemrehányásokat is tesz nekik : és szava mégis tisztelettel fogadtatik ; az irgalmas né-nike gondoskodik, hogy a gyermekek iskolába küldessenek, és hogy a leány nőmunkákra taníttassák ; utmutatást ád a csa-ládanyának, miképen rendezze el háztartását ; a férfit, netaláni hanyagsága miatt, vagy ha italban talán mérséketlen, szemre-hányásokkal i l l e t i . . . . Eme jótékonyság aztán érdemes a dicsé-retre : itt legalább a lélek nem fosztatik meg a befolyástól ; a jótékonyságnak másképeni gyakorlása lealacsonyítja az em-b e r t : ugy látszhatik, mintha csak arról gondoskodnának, hogy egy élő teremtmény tovább éljen , egyék, igyék, szenvedjen és meghaljon "

„Bizonyára mindenek fölött a szerencsétlent arról kell meggyőzni : hogy szerencsétlensége meghallgattatik Oh, milly jól esik az neki ! Sokan mondják : ,Nem megyek szíve-sen a szegények közé, mert nem tudom, mit beszéljek velők.' Jól v a n , tehát ne beszéljetek, hanem csak arra szorítkozza-tok , hogy őket meghallgassászorítkozza-tok. Már ez is milly nagy jóté-temény ! . . . Igenis, ismételem : béketűréssel hallgassátok meg a szegényeket.... Hagyjátok őket panaszolkodni....

Hallgassá-tok meg előítéleteiket, igazságtalanságaikat és haragnyilvánitá-sukat ! Hadd öntse ki a szegény egész keserűségét, minden epé-jét ; ha ez megtörtént, sokkal könnyebben fogtok hozzáférhet-n i . . . . Bizohozzáférhet-nyára arról fog pahozzáférhet-naszolkodhozzáférhet-ni, hogy a Gohozzáférhet-ndviselés iránta igazságtalan ; egyiknek a világ minden javait bőven juttatván , a másiktól mindent megvonván ; titeket magatokat sem fog k í m é l n i . . . . Ám tűrjétek mindezt : visszavonuló el-lenség a z , mellyel többé nem keilend megküzdenetek ; ne ha-ragudjatok , bármit mondjon is ; sőt haragja kitörésekor ket-tőztessétek jóságtokat, törekedjetek szivére hatni, majd meg-szelídül , és megnyugszik ; mutassatok részvétet fájdalmai, szenvedései iránt; szorítsátok meg kezeit, és igy szóljatok : ,Hagyjuk ezt ; még sok jó maradt fön számotokra ; ti legalább őszinték vagytok; én ez őszinteséget szeretem ' E szelíd-ség megtöii a legkeményebb szivüt is, ez felolvasztja a legje-gesebb keblet is."

Hlyen az irgalmas néne föllépése; ez az ő hivatása : meg-hallgatja a szegényt, részvéttel viseltetik nyomora iránt, bele elegyedik panaszos szavaiba, fájdalmait ég felé fordítja; s az-után közelebb simul hozzá, vigasztalja, megnyugtatja, s meg-kisérti, belőle előbb embert, azután keresztényt képezni....

Ebben áll a valódi jótékonyság.. . . Nem csak adni, hanem he-lyesen kell adni. Van a jótékonyságnak olly neme, melly ha-ragra indit és lealacsonyít; van egy másik neme, melly jobbá tesz. Valódi jótékonyságot gyakorolni, kétségen kivül a leg-jobb s legbiztosabb eszköz, a népek jóllétét, nyugalmát és megelégedését megalapitni.

„Mondtuk, hogy rosszul cselekszenek, kik bárki által küldik a segélyadományt a szegények számára. A párisi jóté-konyság szerényebb, és magasabban gondolkodik. Az adomá-nyok kiosztását, az irgalmas nénék anyai kezeire bízza. Ugy látszik , Parist e tekintetben még soha érdemlegesen nem mél-tányolták. Mindenütt rendőri fölügyelet alá helyezték az ir-galmas nénéket és iskolatestvéreket, sőt néhol még üldözőbe

is vették : Paris mindig , még a legszerencsétlenebb időben is jó indulatot mutatott irántok ; míg kisebb városokban hábor-gatták őket, és a népnek e valódi barátnéit, szolgálóit üldöz-ték , vagy épen elkergetüldöz-ték ; mig néhol számukra alacsony gunyhót és szegényes lakást sem akartak engedni, s a száraz kenyeret is szájoktól elvonni törekedtek, — mig szinházra harmincz-, vagy negyvenezer frankot pazaroltak : Paris őket mindig szeretettel karolta fel, és illendően bánt v e l ő k . . . . "

Jelenleg Parisnak minden külvárosában van az irgalmas nénéknek egy intézete, melly a jótékonyságnak valóságos menhelye. Ha valakit baj ér : e házba siet, és segélyt talál. A nénike beköti a sebet, eret vág, gyógyszert n y ú j t ; mihez még vigasztaló szavai járulnak. Ha valamelly asszony senkit sem talál a világvárosban , ki segítségére legyen : fölkeresi a sze-gény irgalmas n é n é t , és annak részvevő keblébe önti ki má-sok által meg nem hallgatott panaszát Ha csak lehetsé-ges , segit a bajon a nénike : ha pedig nem lehet, testvériesen együtt sirnak, és a szomorúságtól lesújtott asszony némileg megkönnyebbülve tér vissza övéihez. Nagy ünnepélyek alkal-mával az irgalmas nénike osztja ki az adományokat, kinek-ki-nek a z t , a mi legszükségesebb , vagy legkedvesebb ; palaczk b o r t , adag h u s t , hasáb fát stb. ; senki sem zúgolódik , mert t u d j a , hogy a nénike a d t a ; s a nép visszatér szegény haj-lékába , és megelégedetten vesz részt az ünnepélyen Meg-betegszik a f é r j ? az asszony bizalommal siet a nénikéért, s ő jön , hogy segélyt nyújtson. Kérdezősködik , és a kéznél le-vő gyógyszert adja. Azután fehérnemüekkel látja el a beteget.

Tél idején kőszenet szerez a kályhába. Ha súlyosabb a beteg-ség, orvoshoz siet, — és ha veszély mutatkozik , a papnak szá-mára elkészíti az u t a t , hogy a beteget készen találja Ily-lyen a szegénység és nyomor ezen angyalainak élete

Az idézett könyv telve van a legmegragadóbb jelene-tekkel; és sziklaszivvel kell annak birnia, ki tisztelettel nem hajol meg ennyi szeretet és áldozatkészség látására ! X.

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK.

Ő cs. kir. Apostoli Fölsége f. évi augustus 29-én kelt legfelsőbb elhatározásánál fogva, F e k e t e Jánost, a szombathelyi székes-egyház kanonokját, siimeghi sz. E g y e d czimzetes apátjává méltóztatott leg-kegyelmesebben kinevezni.

O cs. kir. Apostoli Fölsége f. évi augustus 23-án kelt legfelsőbb határozatánál fogva , J ó n á s József kanonokot, tolnai főesperest és megyei iskolafelügyelőt székesegyházi főesperessé , s G o t t l i e b o -v i c s Pál kanonokot tolnai főesperessé, to-vábbá S z a 1 a y Antal szent-széki ülnököt és saásdi plébánost kanonokká méltóztatott a pécsi szé-kes-káptalannál legkegyelmesebben kinevezni.

O cs. kir. Apostoli Fölsége Laxenburgban f. évi augustushó 29-én kelt legfelsőbb határozatánál fogva , a nyitrai székes-káptalan-nál olvasó-kanonokká T v r d y György kanonokot, éneklő-kanonokká K e l e c s é n y i J ános őrkanonokot, őréneklő-kanonokká K r a j-c s i k János székes-egyházi főesperest, székes-egyházi főesperessé V a-g y o n István trencséni főesperest, trencséni főesperessé T u r c s á-n y i József zsolá-nai főesperest, zsolá-nai főesperessé C z a g á á-n y i Má-tyás gradnai főesperest, gradnai főesperessé pedig T v r d y István idősb mester-kanonokot ; u g y szinte ugyanakkor az imént nevezett C z a g á n y i Mátyás és T v r d y István kanonokokat, még pedig az elsőt a bold. Szűznek Pest uj hegyéről czimzett prépostjává , az utób-bit pedig richnoi czimzetes préposttá Krompach mellett, méltóztatott legkegyelmesebben kinevezni. (W. Z.)

167

O l a s z o r s z á g . Az ő szentsége IX. Pius pápa beteg-sége felőli hirek olly különbözők , liogy mig némellyek , ne-vezetesen az ágostai közönséges hirlap levelezője , a betegsé-get veszélyesebbnek állítják , mint átalában vélnők , addig a (kétségkívül jobban értesült) kath. lapok a magas beteg álla-potját épen nem aggasztónak festik. A ,L'Univers' és brüsseli ,Journal', aug. 27-én kelt romai tudósitások nyomán értesíte-nek r ó l a , mikép: „ 0 szentsége tegnap óta csaknem egészen visszanyerte előbbi egészségét, az őt néhány napig ágyban tartóztató gyengélkedés után ; melly főleg a járás által su-lyosbbá vált lábdaganatban nyilatkozott : ő szentsége minden ajtatosságban részt akarván Nagy-Boldogasszony napján ven-n i , s a ven-népet, szokás szeriven-nt, a ven-nagy erkélyről részesíteven-ni ál-dásában. Mint a betegség kevésbbé súlyos voltának bizonyít-ványát hozhatjuk fel azon körülményt, miszerint ő szentsége az egyház és állani ügyeivel foglalkozni soha sem szűnt meg.

Falconieri bibornok, ravennai érsek , a benyujtványok titok-noka, imént halt meg életének 65-dik esztendejében. Sz. Mar-cell czimére 1838-ban neveztetett ki XVI. Gergely által bi-bornokká. Ajtatosság, és apostoli buzgóság, kapcsolatban a legkitűnőbb felebaráti szeretet- és rendkívüli szelidséggel, voltak az őt valamint mindenki előtt, ugy különösen megyé-jének körében kedvessé tett főbb erények. Romába tett leg-utóbbi utazása közben kétszer érte őt szélhűdés , mellynek el-lent birt állni : de a legújabb események, főleg a sz.-szék földi hatalma ellen Ravennában megkísértett lázadás, mély fájda-lommal tölték el szivét, és gyengült erejének a végső csapást megadták. A főmagass. bibornok összes vagyonát, végintéze-tileg, a ravennai papnöveldének hagyta."

— Ugyanazon, és több más, olasz és franczia lapok meg-erősítik ama borzasztó tény valóságát, melly valamint irtózás-sal töltbe mött inden jobb érzésű lelket Olaszországban és kí-vüle , ugy ijesztő képét adja azon vad elemnek, melly a há-ború vészei által különben is zaklatott félszigetnek gyilok és templomrablás , kolostorok elpusztitása , és védtelen apáczá-kon elkövetett baromi erőszak által akarja megszerezni a jól-létet és boldogságot. „ E g y alávaló barbárságnak, egy iszonyú szentségtörési jelenetnek , melly a vad népek , vagy az 1793-diki franczia köztársaság borzadalmainak emlékét ujitja meg, volt csak imént színhelye Verucchio, egy kisded város Jarli közelében. Egy csapat forradalmi katona, fegyverrel kezében, megrohant egy apáeza-kolostort. Miután mindent kiraboltak és elloptak, e pokoli szörnyek a legundokabb kicsapongások-nak engedték magukat a szegény szerzetesnők irányában ál-tal ; baromiságukat a végső erőszak elkövetéseig űzvén. Egy tiszt, ez iszonyuságok láttára eltelve borzalommal, fékezni akará őket : de t ü s t é n t , ott helyben megöletett. E tény iszo-nyúbb , hogy csak egy szót adhasson is az ember hozzá meg-jegyzésül. . . . " A vallástalanság és baromiság illyetén nyilat-kozatait szemlélve, milly alapos- és igaznak kell a protestáns történetíró-, s hallei tanárnak , Leo Henriknek azon Ítéletét tartanunk *), miszerint az Olaszhont kath. hitétől megfosztani, s azt erővel protestantisálni akaró ,boldogitók' legnagyobb szerencsétlenséget vonnak az olasz félszigetre. „Csak azt ne képzelje senki, mintha az angol vallási propaganda Olaszor-szágban mást idézhetne elő, mint iszapot (Schlamm). A kath.

*) A ,N. Preuss. Zeit'-ban L. H. j e g y alatt megjelent, és Olasz-országra vonatkozó czikkek szerzőjeül ugyanis őt tartják. S z e r k.

egyház mindenesetre azon előnynyel bir az angol reformáló egyházak és felekezetek fölött, hogy tárgyilagosan hathatós szentségekkel, sz. titkokkal, az isteni kegyelmek közlönyeivel bir Ki az olaszokat elvontan protestantisálja, az őket val-lásilag a legrövidebb idő alatt semmivé teszi Ki Olaszor-szágot protestantisálni akarja, az annak legnagyobb ellensége;

mint legnagyobb ellensége a keresztényi elemnek is ez ország-ban. Ez nem csak a religiótól fosztja meg azokat, kik még az-zal birnak Olaszországban, a nélkül, hogy szellemi szükségeik-nek megfelelő valamit adna szükségeik-nekik érte, csak távolról is némi kárpótlásul"; (mit is adhatna akár a protestantismus, akár a hitetlenség a religio, a positiv kereszténység helyett cseré-ben ?) „hanem e fölött az olaszokat illy uton felfuvalkodó záp-tojásokká is teszi, m i n t a signorik többsége már az is valóban."

—• Az ,Union' ekkép i r , egy Romából aug. 30-án kelt tudósítás u t á n , a fönebbi eseményről : „Verucchioban (kis város Rimini közelében) egy clarissa-kolostor v a n , mellynek lakói az egész környék előtt tiszteletben állnak, s (Olaszor-szágban conservatoriumnak hivott) nőnevelő-intézettel b i r , melly rendkívül nagy részvétnek örvend: mivel a jámbor apá-czák erénye- s ismereteiben helyezett bizodalom az egész vi-déken érdemlett magas fokra hágott. Néhány nap előtt a Ri-miniben laktanyázó szabad csapatokból egy csoport amaz iszo-nyú gondolatra j ö t t , hogy e kolostorba törjön , ott a leggya-lázatosabb merényeket elkövetendő. Fajtalan dalok zajos ének-lése mellett vonultak ki a városka felé. Néhányan a tisztek közül igyekeztek visszatartani őket : de siker nélkül. Egyike a tiszteknek, ki magát kivont karddal szegezte ellenök a ko-lostorajtóban , a bőszültek által földre tiportatott, és halálo-san megsebesíttetett : mire a kolostorajtót betörték , a sz. haj-lékban szétoszlottak, és hajmeresztő gyalázatosságokat vittek végbe, mellyeket sejteni könnyű, de leirni becsületes toll nem képes. Minden becsületes embernek szemei Francziaországra vannak e becstelen tett következtében függesztve ; s a fellá-zadt tartományoknak azonnali beavatkozás által leendő fékezé-sét várják. Midőn a sz. atya a Verucchioban elkövetett gyaláza-tosságokról értesíttetett, keserű könyeket hullatott, és imád-kozott Istenhez , hogy az e barbárság ártatlan áldozatainak fájdalmait enyhítse. 0 szentsége a lábán támadt orbáncz kö-vetkeztében, 12 nap óta őrzi az ágyat : de azért folytonosan foglalkozik az államügyekkel, stb. A verucchioi utálatos tett nem maradt elszigetelve. Malatesta g r ó f , az ország egyik leg-tekintélyesebb családjának t a g j a , s csak néhány év óta nő-sült fiatal férj , meggyilkoltatott a z é r t , mivel a Rimini körül jelenleg napi renden levő gyalázatosságok ellen szót emelt.

Két áldozár, kik a p'iebániájok körében elkövetett rablási me-rényeknek ellene szegezték magukat, szinte megöletett ; és egy közbirtokos Bologna közelében, kiről az mondatott, hogy egy levelében ő szentségét az ő s a j á t , és barátjainak hódolata felől biztosította , lakában elfogatott, és minden további for-maság mellőzésével agyonlövetett." Az egyház kifosztásának rendszere is munkába v é t e t e t t : a forradalmi kormány egy rendelete az e nemű javak kezelését idegen kezekre bizván.

S c h w e i z b a n a kath. nép, vallása iránti buzgalmát az idén is, még pedig évtizedek óta páratlan mértékben, az einsiedelni kegyhelyre történt nagy bucsujáratok által tanu-sitotta. A katholikusok számát, különféle püspöki megyékre felosztva, következőnek i r j á k : a sitteni püspökséghez, 106

. 168 **

plébániában tartozik 81,096 katholikus; a lausanne-freibur-gihoz 155 plébániában 130,049; baselihez369 pleb. 393,205;

churihoz 159 pleb. 141,499 ; st-gallenihez 104 pleb. 105,370.

A Lombardiában székelő comoi, s milanói főpásztorok gondjai alatt 120,590 kath. él ; nevezetesen a comoi megyéhez 27,441 lakos tartozik 54 községben, a milanoihoz pedig 90,266 183-ban. Ugy hogy e szerint a schweizi kathollkusság összes szá-ma 971,809 lélekre menne, 1132 plébániára felosztva.

I t o p e n h a g a , aug. 18-án. Az itteni kath. község au-gustushó 13-ik és következő napjain folytonos lelki örömek-ben volt szerencsés részesülni, azon főpásztori látogatás kö-vetkeztében, mellyel azt a ft. osnabrücki püspök Dr. M e 1-c h e r s Pál ur, mint e részek apostoli helynöke (Provi1-carius) megörvendeztette. Az utolsó kath. roeskildi püspök, R ö n-n o w Joachim ó t a , ki, min-nt állhatatos vallója a protestán-ns ujitás által megtámadt kath. egyház ősi hitének, 1542-ben a kopenhagai tömlöczben halt m e g , Melchers tr. az első kath.

püspök, kinek Dánia földjét szabad volt lábaival tapodni. A püspököt a kath. hivek lehető legnagyobb tisztelet-, és kitün-tetéssel fogadták : mellyet ő a naponkint tartott főpásztori ok-tatásokkal, s a szentségeket kiosztva, kath. intézeteket és is-kolákat meglátogatva, magas hivatalának buzgó és fáradhat-lan teljesítésével viszonozott. A főpásztor ő felségénél a ki-rálynál is volt audientián skodsborgi palotájában ; s meghiva-tott az ebedre, melly alatt és után az egész uralkodó család részéről a legnagyobb figyelemben részesittetett : legnagyobb mértékben meg levén örvendeztetve a király által tett amaz igéret által, hogy kath. alattvalói mindig állandó kegyeit ta-pasztalandják.

O r o s z b i r o d a l o m b a n ujabb aggodalmakra fog a se-natus lapjában kihirdetett, és jul. 28-dikáról kelt amaz ukáz (haugyan, mint valószinü, a kath. egyházra is vonatkozik,) okot adni, mellynek erejénél fogva : ,minden tőkepénzek, mellyek bármilly hitelintézeteknél, akár jótékony alapitvá-nyokul, akár egyházi, vagy iskolai czélokra le vannak téve, vagy ezentúl kamatra adatni fognak , e naptól fogva a p é n z -ü g y i m i n i s t e r i u m r e n d e l k e z é s e a l á helyezvék.' Az állam a jótékony alapítványokért 4 száztóli kamatot biztosit ; egyéb tőkék kevesebbet, sőt némellyek épen semmit sem fog-nak jövedelmezni. ( W . Z.)

Északamerikában a korlátlan vallási szabadság-gal együtt iszonyú mértékben gyarapszik a babona és tudat-lanság ; mint ezt az asztalmozgatás-, és kopogó lelkekbeni hit terjedése mindennél inkább bizonyítja: megerősítve azon régi tapasztalást, hogy minden t é r , mellyet a szilárd hit- és iste-nességben elveszt a megcsalt emberiség, a babona részére van a csalók által megnyerve. Ez még a különben olly nyilt és gyakorlati eszű amerikai népnél sincs máskép. Itt a szellem-kopogtatás mestersége olly divatossá vált, hogy a legcseké-lyebb okból i s , például ha valaki kulcsát stb. nem találja ha-marjában , e kisegítő eszközhez folyamodnak. E g y , az e babo-nában hivők számára kiadott jelentés szerint, ez évben 5000 férfi és nő foglalkozik kizárólag (mert ez után él,) lélekidézés-sel; és e hivatalos ,medium'-okon kivül legalább is 4000 magá-nos üzi maga kezére a jövedelmes mesterséget. Számtalan

fo-lyó- s röpiratok, könyvek szolgálnak eszközökül a nép ámí-tására ; s kik ez esztelenségben hisznek , legalább is másfél millióra tehetni számukat : mig a már-már megnyert uj ade-ptusok négy és több millióra mennek. E felekezethez még ugy nevezett tudósok is csatlakoznak: mert a sötétség ama'szelle-mei által hirdetett vallást nagyon is kényelmesnek találják,és könnyen megegyeztethetőnek legaljasb érzéki vágyaikkal. A kopogó szellemek azt tanítják , hogy tulajdonképeni pokol nem létezik ; valamint mennyország sincs , legalább ollyan , minő-ben a kereszténység hinni tanitja az embert. Az ő mennyor-száguk egészen érzéki, hol az ember csak folytathatja meg-kezdett földies életmódját, s a testiséget csiklandoztató min-den kivánatait kielégítheti : az e boldogság elnyerésére szük-séges föltételek még csak olly nyomasztók sem lévén, minőket a mohamedán paradicsom alkotója, buta követőinek eléjek szabott. Mindenütt, hol ez undok babona elterjed, napi renden

fo-lyó- s röpiratok, könyvek szolgálnak eszközökül a nép ámí-tására ; s kik ez esztelenségben hisznek , legalább is másfél millióra tehetni számukat : mig a már-már megnyert uj ade-ptusok négy és több millióra mennek. E felekezethez még ugy nevezett tudósok is csatlakoznak: mert a sötétség ama'szelle-mei által hirdetett vallást nagyon is kényelmesnek találják,és könnyen megegyeztethetőnek legaljasb érzéki vágyaikkal. A kopogó szellemek azt tanítják , hogy tulajdonképeni pokol nem létezik ; valamint mennyország sincs , legalább ollyan , minő-ben a kereszténység hinni tanitja az embert. Az ő mennyor-száguk egészen érzéki, hol az ember csak folytathatja meg-kezdett földies életmódját, s a testiséget csiklandoztató min-den kivánatait kielégítheti : az e boldogság elnyerésére szük-séges föltételek még csak olly nyomasztók sem lévén, minőket a mohamedán paradicsom alkotója, buta követőinek eléjek szabott. Mindenütt, hol ez undok babona elterjed, napi renden

In document Religio, 1859. 2. félév (Pldal 169-173)