• Nem Talált Eredményt

EGYHÂZI TUDÓSÍTÁSOK

In document Religio, 1859. 2. félév (Pldal 126-129)

K i n e v e z é s : A cs. k. budai hely tartósági osztály P e l l e t József világi áldozárt, a budavári plébánia segédlelkészét és a budai cs. k. gymnasium hitszónokát a budai elemi iskolák igazgatójává kinevezte.

P e s t , aug. 12. Azon egyházi ünnepély fölött érzett átalános öröm kedves utóhangjául, melly Vácz városát és egyházmegyéjét mélt. P e i t l e r Antal urnák jul. 17-én tör-tént beigtatásakor eltöltötte , egész készséggel közöljük azon ,remek irályu latin beszédet' eredeti nyelven (1. a mai szám-hoz csatolt ,Függelék'-et), mellyel a mélt. püspököt nagys. és ft. Gr á s p á r i k Kázmér váczi nagyprépost és kanonok u r , a ns. káptalan, s általa képviselt clerus és nép nevében üdvö-zölte. Igy legalább az e beszéd által okozott benyomás mara-dandóbb lesz, s azokra is kiterjesztetik , kik róla csak olvasás utján értesülhetnek.

P e s t , aug. 18. 0 cs. kir. Apostoli Felségének születés-napja fényesen ünnepeltetett. Korán reggel ágyúdörgés adta a főváros lakóinak tudtára a felderült ünnepet ; a nyilvános épüle-teken a birodalom zászlója, valamint a testvérvárosok partjain horgonyzó gőzösök- és egyéb hajókon számos lobogó fejezte ki a nap ünnepélyességét. Budán a várban reggeli 10 órakor, tel-jes egyházi segédlet mellett, Fekete Mihály novii püspök ő mlga tartotta az ünnepélyes sz. misét ; részt vévén abban a minden rendű s osztályú hivatalnokok fényes diszruhákban.

Pesten pedig a belvárosi plebánia-templomban ft. Szántófy Antal prépost s plébános ur reggeli 9 órakor mutatta be e napon a Mindenhatónak az ünnepélyes sz. mise-áldozatot.

P e s t , aug. 21-én. Sz. István első apostoli magyar ki-rály országos nemzeti ünnepe szokott egyházi fénynyel tar-tatott. Már korán reggel vonult B u d á r a a pesti sz. menet, csatlakozandó a várban összesereglett budaiakkal. A czéhek, a pesti s ó-budai egyesült kath. legény-egyletek tagjai, a ta-nuló ifjúság, a plébániai processiók, fényes egyházi segédlet mellett, Fekete Mihály novii püspök ő mlga, a cs. kir., és városi hatóságok képviselői diszruhákban , cs. sorkatonaság, és nagyszámú hivők kisérték a sz. J o b b o t , ajtatos énekeket zengedezvén. Az idén a budavári főtemplomban német, a temp-lomon kivül magyar sz. beszéd tartatott.

P e s t , aug. 20-án. A hivatalos ,Budapesti Hirlap' mai száma a következő, a hazai nagygymnasiumokra nézve fontos czikket közli: „Az 1854. dec. 9-ki legfelsőbb kézirat1) tudo-más szerint azon átalános szabályt tartalmazza, miszerint az oktatási nyelv a gymnasiumok felsőbb osztályaiban mindenütt tulnyomólag a német legyen. Nem szükség itt ismételnünk

') Bírod, törv.-l. 153. sz.

123

azon , annak idején elég bőven kifejtett indokokat, mellyek az idézett legmagasb határozatnál a birodalmi egység elvé-ben nyerék igazoló érvényűket. Azok ma sem gyöngültek el.

Azonban e legmagasb intézkedés nem lőn mindenütt ama köz-birodalmi czélokat méltányló megnyugvással fogadva. Nem lőn Magyarországban sem. Aggodalmat támasztott az a

ma-gyar nemzetiség i r á n t , abban a mama-gyar nyelv kifejlődését, a tudományok- és ismereteknek a magyar nép közti terjedését megakasztó s igy a magyar nemzeti miveltség kifejtésének nem kedvező intézvényt látván nem egy magyar. Nem hiány-zott rosszakarat sem , melly ez aggodalmat a kedélyizgalmak folytonos élesztésére, terjesztésére fölhasználja. Ő cs. k. Apos-toli F e l s é g e f. évi jul. 20-án kelt legfelsőbb határozata által mindez aggodalmaknak ama bölcs méltányossággal lőn határ v e t v e , melly mig egyfelől fényes bizonysága ama honatyai szeretetnek , melly népei aggodalmát, még ha nem alapos is, magas figyelmére méltatni s lehetőleg megszüntetni siet : másfelől u j a b b megpecsétlése ama teljes részrehajlatlanság-nak, mellyel felséges Uralkodónk a magyar nyelvnek és nem-zetiségnek is f ö l v i r á g z á s á t , a magyar mivelődés ápolását ha-talmas védszárnyai alatt kegye s gondjai egyenlő jogú tár-gyának tekinti. 0 Felsége ugyanis eme legfelsőbb határozata által az 1854. dec. 9-ki legf. kézirat fönidézett átalános szabá-lyát megszüntetvén, a n n a k m e g í t é l é s é t , hogy az okta-tási czélok elérésére, a német nyely vnek minden országokba-ni kötelezett oktatása m e l l e t t , melly didaktikus eszközök le-gyenek alkalmazandók , névszerint, hogy a vidék igényéhez képest oktatási nyelvül mellyik használtassék, azokra bizza, kik az illető gymnasiumot föntartják és a tanítókat alkalmaz-zák. E legmagasb kegyelmes rendelet által a német nyelvre nézve az 1854-ki legf. határozatok állítólagos kényszerítő jel-lege teljesen meg van szüntetve, a mennyiben a kitűzött czél-hoz vezető eszközök megválasztására nézve teljes szabadság engedtetik. A nyelvek tekintetében adva van azon önállóság, melly lehetségessé teszi, hogy a tanodák a magyar nyelv és irodalom igényeinek, mind az oktatás és a mivelődésnek a magyar ifjúság közti kellő t e r j e s z t é s e , mind különösen a tan-könyv-irodalom terén megfelelhessenek : azok föladata ma radván e mellett eszközeik megválasztásában ugy j á r n i el, hogy tanítványaik az érettségi vizsgálatokon a német nyelvre nézve kivánt igényeket is kellőleg kielégítsék. Ma sz. István első apostoli királyunk évnapját ünnepeljük. Azt hiszszük, hogy e nemzeti ünnep reggelén kedvesb örömhírt nem hoz -hatánk olvasóinknak a n n á l , melly a magyar legdrágább kin-cse , nyelve jövőjének szilárdulását h i r d e t v e , olly sokak agá-lyát oszlatja el. Szabadjon eme találkozásban is , melly ő cs. k.

Apostoli F e l s é g e legkegyelmesebb urunknak e nemzetiségün-ket érdeklő legkegyesb intézkedését első apostoli királyunk közel évezredes emlékéhez engedi f ü z n ü n k , a Gondviselés kedvező jósjelét látni e nemzet jövője iránt a Habsburgház védszárnyai alatt!"

P e s t , aug. 21. (Jelentés a szeplő nélkül fogantatott sz. Szűzről nevezett segély-egyletről. Vége.) Az egylet, fön-állásának rövid ideje alatt i s , igen nagy tevékenységet fej-tett ki, s a felmutatható eredmények teljes elismerést érdemel-nek. Mi az eredményeket tömött kivonatban ezennel közöljük.

A scopiai érsekség administratora Albaniában, a hatti-hümayuu védszárnya a l a t t , s az egylet segélyezése mellett templomot

építtetett. Hasonlóan Plojestiben i s , Bukurest szomszédságá-ban , a kath. község csak a Bécsből nyert segélyezési össze-gekkel volt képes építés alatt levő templomát befejezhetni. A tokati kath.-örmény patriarcha, Kis-Örményországban pap-növeldét állított, hogy az angol és amerikai biblia-társulatok tö-rekvéseit meghiusitsa, mellyek az ottani nestorianusokat hitök tői elszakitni akarták. A dunai fejedelemségekben főleg Buku-rest vonta magára az egylet figyelmét. Az angol kisasszonyok, kik a leánykák nevelését s oktatását vezérlik, szűk és egész-ségtelen helyiségeikben alig tudtak terhes feladatuknak felelni. E g y u j , tágasabb épület létesithetésétől f ü g g ö t t meg-maradásuk. Ghika h g személyes pártfogása következtében si-került a Bajorhonból itt letelepedett s austriai pártfogás alatt álló apáczáknak alkalmas lakhelyet vásárolniok, melly helyen z á r d á j o k , templomuk és iskolájok vala építendő. Ö cs. kir.

Apóst. Felsége 2000 db. csász. aranyat ajándékozott e czélra Engel Amalia fejedelemasszonynak , ki segély gyűjtésért Bu-kurestből Bécsbe fáradott. A szép eredménynyel befolyt ado-mányok lehetségessé tették , h o g y a templom fölszentelteté-séhez közel van, s hova előbb kisded-ovoda is fog megnyittatni.

F t . Zuber Atlianas patnai püspök, súlyosan látogatott megyé-j é b e n , a szükségek némi csillapítására tetemes segélyben ré-szesült. Nem kisebb pártfogás s részvét mutatkozott a bosnyák katholikusok iránt. E z ország tiszteletre méltó püspöke. Sunjic Marian,csakhamar élt a hatti-hiimayun általadottengedélylyel, és egyelőre 12 helyen szerzett lehetőleg tágas szobákat, mely-lyekben a kath. község isteni-tiszteletre összeseregei hetett. E helyek a következők : Dolacz, Gucja-Gora, Travnik mellett, Sa-r a j e v o , VaSa-res, Pudinko, KSa-resevo, Vidosi, Viaka, Zepce, Zo-vick , Ulice , és Gorica. Ezeken kivül Fojnitzán a templom, melly eddig a község felét sem fogadhatta b e , czélszerüen nagyobbittatott. Hasonló intézkedés történt az ivanskai templo-mot illetőleg, melly Kraina-Banjalukának középpontja. Ugyan-ez országban még 17 plébániai iskola is létesittetett. A kath.

elemi tanitók hiánya nagyon é r e z h e t ő , mert Livno városkát kivéve, a többiben C3ak a papok végzik az elemi iskolások tanítását. Herczegovinában nem létezik még papnövelde ; ed-dig a diakovári növeldében nyerték a papnövendékek kiké-peztetésöket ; most azonban a bécsi segély-egylet hozzájáru-lásával , a növendékek dalmát sz.-ferenczi kolostorokban el-h e l y e z v é k , és oktattatnak. Belgrádban katel-h. iskola alapítta-tott. A mechitharistáknak testülete Konstantinápolyban alkal-mas épületet n y e r t , mellynek megszerzéséhez a bajor Lajos-egylet is szeretetadománynyal járult. Keleten egyedül Smyrná-ban létezik német tanoda ; melly egy u j háztelekkel nagyob-bittatott. A kis-ásiai missioállomások közül legfontosabb az, melly Güssül-Hissanban van, melly Aiden név alatt ismeretes.

I t t is a mechitharisták működnek és az egylet részéről megfele-lő segélyezésben részesültek. Persiában u j missio-állomás léte-sittetett. Különösen Adjerbaidschan tartományban két szerze-tes-áldozár mint missionarius fáradozik, hogy a kath. egyháztól elszakadt örményeket visszatérítsék. Salmastban a lazarista atyák buzgón nyújtottak segédkezet, s a missionariusok egy ha-vi predikálásuk után, meghonosítván a lelki sz. gyakorlatokat, húszat részesitettek a sz. keresztségben. A szakadár papok min-denféle akadályt gördítettek a missionariusok apostoli útjába.

Mindazáltal ők egész T e b r i s i g , Teheran fővárosáig hatoltak, a hol a vezirtől kinyerniek sikerült az engedelmet, hogy az

« 124 «4 evangéliumot szabadon hirdethessék. A szakadár örmények

meg-térítése tömegesen történik. A missionariusnak neve Sibil Kele-men. Oláhföldön a rimniki templomnak egy vörös misemondó-r u h a , kehely, hat oltámisemondó-rgyemisemondó-rtyatamisemondó-rtó s hámisemondó-rom canon tábla; Scu-tariba pedig egy fekete misemondó-ruha küldetett. Ugyanitt helyreállíttatott a főtemplom, valamint Renziben i s , a hol sok mohamedan család a kath. egyház kebelébe visszatért. Bolgár-országban a dűlőfélben levő templom, Valenta Eugen missiona-rius atya folyamodására jelenleg építtetik. Illy fényes eredmé-nyek világosan tanúsítják a segély-egylet áldásos működését, főleg, ha fontolóra veszszük, hogy — a jelentés szerint— egyet-lenegy folyamodvány sem hagyatott tekintetbevétel nélkül : mit leginkább annak köszönhetni, hogy az egylet, mindjárt fönállá-sának első évében, 25,404 frtról rendelkezhetett, melly összeg-ből azonban csak 16,000 frt fordíttatott segélyezésre; a többi ujabb szükségek födözésére levén forditandó. Az austriai biro-dalomnak 86 püspökségei közül (ide értve az egyes, görögöket és örményeket is) eddig csak 37 vett részt ez egylet czéljainak előmozdításában : s igy reméleni lehet, hogy ennekutána az ado-mányok még bővebben fognak befolyni. Legkevesebbet adomá-nyoztak a lombard püspökségek; ugyanis 19 lombard püspöksé-gek közül csupán a chioggiai küldött 6 f r t 11 krt. Az érseksépüspöksé-gek és püspökségek, melly ékből adományok küldettek, a követke-zők : Kalocsa, Eger, Görz, Esztergom, Lemberg (gör. kath.), Olmütz, Prága, Salzburg, Brünn, Budweis, Kassa, Chioggia, Csanád , Diakovár, Pécs, Nagyvárad (lat. szert.) , G u r k , Königgrätz, Laibach, Leitmeritz, Lesina, L i n z , Nyitra, Przemisl (lat. szer.) , G y ő r , R a g u s a , Rosnyó, St. Pölten, Se-benico , Spalato, Szombathely , Tarnow, Trient, Triest-Capo-distria, Vácz, Veszprém, Szepes és a szentmártoni főapát-ság. Ezen kivül még számos magán jótevők is tetemes össze-geket adományoztak. Az idei jövedelem-kimutatásba a Csa-nádi , sebenicoi, trienti és prágai küldemények, a számadás

bezárása után érkezvén , nincsenek betudva. X.

P o r o s z o r s z á g . Hogy a protestánsok közt itt-ott ta-lálkoznak ollyanok, kik sz. Mária felülmulhatlan erényeit hi-vőleg tisztelik, s hozzá hathatós közbenjárásaért folyamod-nak , azt többször hallottuk, sőt tapasztalásból is tudjuk : de hogy Berlinben, a prot. Romában, Mária tiszteletét valaki ajánlja , valóban ezt alig mertük hinni. S mégis ugy van. Dr.

Hengstenberg ,Ev. Kirchenzeitung' folyóiratában egy régibb prot.egyházi énekek gyűjteménye ajánltatikEccard és Stobaeus Jánostól. E ,prot.' Mária-énekek ,különös kedvesség- és gyen-gédséggel' bírnak ; s az idézett lap elég határozottan mond-ja , hogy ez énekek ,valóban megszégyenitő tanúi azon öröm-teljes és hitbuzgó odaengedésnek , mellyel az evang. egyház egykor e Mária-napokat ünnepelte ; intvén, hogy a mostani hanyagságot, melly majdnem átalában rajtunk mint vala-melly nagy teher fekszik . az Urnák tiszteletére, s sz. anyjának dicsőítésére , ki az angyal szava szerint, áldott az asszonyok közt, s kit minden embereknek dicsérniek kellene, helyrepó-toljuk Azt hiszszük-e valósággal, hogy azoktól, kik szűz Máriát boldognak dicsérik , elválván , az Urat jobban és ked-vesebben fogjuk szolgálni ?'

Lyon-i lapok jelentik Magailon P á l atyának (szül.

1784.), juliushó 14-én bekövetkezett halálát. Az elhunyt férfi,

ki főrangú származása mellett (anyjáról a híres d' Argens marquisnak, II. Fridrik barátja- s kamarásának unokája), fia-talságát katonai szolgálatban töltötte, s a harcztért, mint tiszt, és több érdemjellel ékesítve hagyá e l , 1815 ó t a , barát-j á v a l , Montmorency herczeggel e g y ü t t , a szegények , bete-gek és foglyok vigasztalásában kereste és találta fegfőbb él-vezetét. Végre a marseillei kórházban a kis Jézus kezébe le-tévén a becsületrend és más kitüntetés j e l e i t , egészen a be-tegek szolgálatára szánta föl életét ; a Francziaországban egyéb szerzetes-rendekkel együtt eltörlött irgalmas-rendet visszaállítani elhatározván. Néhány társsal Romába utazván, s ott a szerzet tagjává levén, bizonyos idő eltelte után felha-talmaztatást nyert az istenes Jánosról nevezett jótékony szer-zetnek újbóli megalapitására Francziaországban ; és több Íz-ben viselt tartományfőnök i , s generalis assistensi hivatalt ott, és Romában. Husz évek folyta alatt nem szűnt az egykor ki-rályi apród és vitéz franczia tiszt minden nyomorultnak uton-utfélen segédkezet nyújtani, és a szerzetesi szegényes öltöny alá rejtőzve őrülteket stb. ápolni : e mellett a jótékony rend-nek Francziaországbani elterjedését olly buzgón mozdítva előre, hogy az jelenleg máris 1500 ágygyal ellátott hat házzal bir Francziaországban, és több mint kétszáz rendtagot számlál.

Daczára az élete végső esztendeiben szenvedett fájdalmaknak (háborúban kapott sebei többször megnyitván), hivatalát utolsó pillanatig betöltötte, s még a haldoklók csengetyüjének meghú-zását is maga rendelte meg ; előtte való estve pedig unokájának csudálkozásra méltó szép levelet irt, ámbátor reszkető kezek-kel. O szentsége, IX. Pius pápa előtt különösen kedves volt.

B e r n . Montalembert gróf a Schweizban egykor lé-tezett, vagy jelenleg is fönlevő kolostori levéltárakat, ne-vezetesen a st.-gallenit, einsiedelnit, és sz.-móriczit meg-vizsgálván , azokban történettani nyomozásokat tett a szerze-tes-rendek felől Írandó nagyobb munkája számára ; mellyben a szerzetes-rendekével együtt az egész keresztény miveltség történetét akarja Európában, az 5-dik századtól fogva a 12-dikig vázolni. (W. Z.)

A m e r i k a . Nem olly hamar gyakorolt itt valamelly esemény nagyobb benyomást, mint Maturin urnák , Halifax-ban NewschottlandHalifax-ban a sz.-Pál-templom papjának a kath.

egyházba való megtérése. Kiválóan nemes jelleme, a nagy bizalom , mellyel elöljárói őt megtisztelték, a tekintély és ra-gaszkodás , mellyel iránta paptársai, és községe miveltebbjei viseltettek, s egyéb jeles tulajdonai a közfigyelmet ő rá fordítot-ták : annál inkább gerjesztett figyelmet most e váratlan s nagy jelentőségű lépése. Angolországba menvén, itt meghivatott, hogy valamelly templomban szónokoljon, — s ime rövid idő múlva elterjedt a h i r , hogy Maturin katholikussá lőn.

Mély tudományosság, ritka elmeél, és roppant olvasottság mind a szent, mind a világi irodalomban, őt nagy mértékben mások fölibe emelik. Mindenki kíváncsi a nem sokára sajtó alól kikerülendő munkára, mellyben áttérése indokait előadni Ígérkezik. — Nem is áll Maturinnak e lépése magánosan.

Henry Anderson, newyorki tanár közelebb letette kath. hit-vallását , és Lee-ben egy magán lakot kápolnává átalakított, mellyben azután B a i l e y , newyorki püspök mintegy 4 0 sze-mélyt a bérmálás szentségében részesített.

Kiadja a Szent-István-Társulat. — Felelős szerkesztő : S o m o g y i K á r o l y . Nyomatott B e i m e l J . és K o z m a Vazulnál. P e s t e n , 1859.

Melléklet: Oratio inauguralis.

PESTEN, Augustus 27.

I G

I I Félév. 1859.

RELIGIO.

k a t h . e g y h á z i , s i r o d a l m i f o l y ó i e a t .

Megjelenik e lap hetenkint kétszer : szerdán, és szombaton. Az előfizetési dij félévre 5 frt 25 kr., helyben 4 frt 90 kr. (Régi pénzben 5 frt, és illetőleg 4 frt 40 kr. p.) Előfizethetni mindén os. kir. postahivatalnál, s Pesten a szerkesztőségi irodában : Belváros, Molnár-utcza, 10. sz.

T a r t a l o m : Alapítsunk „Isten sz. nevét védő", vagyis káromkodás elleni társulatot ! — Vegyes-házasságokra vonat-kozó legújabb fontos kérdések. (Vége.) — Ismét három vértanú Chinában. — Egyházi tudósítások.

Alapítsunk „Isten sz. nevét védő", vagyis káromkodás elleni társulatot!*"')

Eszme eszmét kelt az emberben. Sokszor sajog

In document Religio, 1859. 2. félév (Pldal 126-129)