• Nem Talált Eredményt

Színkezelés

In document gimp könyv 1 (Pldal 43-53)

2. Első lépések

2.8. Színkezelés

Van egy egyszerű elvárásunk: szeretnénk, ha a kinyomtatott lapon vagy a weben ugyanazokat a színeket látnánk, mint munka közben a monitoron. Nos, ez amilyen egyszerűnek hangzik, olyan bonyolult, sőt sajnos tökéletesen nem is oldható meg minden esetben, ugyanis a nyomtatók nem képesek a monitoron megjelenített minden színt reprodukálni, de még a monitorokon is csak az emberi szem által látott színek egy része jeleníthető meg.

Ha ez még nem volna elég, elmondom, hogy minden egyes monitor másféle színt mutat egy-azon színkódú árnyalathoz, és ha nyomtatni akarsz, akkor a visszaadott szín függ a nyomtató tí-pusától, a nyomtatóba töltött tintától, és persze a papírtól, amire nyomtatsz. Szóval komoly baj-ban vagyunk, de van megoldás.

1

Először is kalibrálni kell a monitorunkat. Ehhez szükséged lesz egy hardvereszközre, amely pontosan megméri, hogy az egyes színeket hogyan interpretálja a monitorod, és készít egy ICC profilnak nevezett fájlt, amely leírja, hogyan kell módosítani a monitor által készített képet, hogy pontosan azokat a színeket és tónusokat lásd rajta, amelyek a képfájlban le vannak írva. Ez a hardver a koloriméter, vagy köznapi nevén a pók. Mind a DataColor, mind az X-rite cégnek van-nak megfizethető modelljei.

(Elméletileg a kalibráció elvégezhető tesztábrák segítségével szemre is, de nem ajánlom, mert a legtöbb esetben az eredmény rosszabb lesz, mintha nem is nyúltál volna semmihez.) Ha Win-dowst vagy Mac OS X-et használsz, minden eszközhöz adnak vezérlőprogramot, amelynek segít-ségével előállíthatod a profilt.

gimp könyv 2.8. Színkezelés  44 

Ubuntu telepítés

1

Linux rendszer esetén azonban általában nincs ilyen gyártó által adott szoftver. Ezért először is szükségünk lesz egy olyan programra, amely elvégzi a monitorunk kalibrációját. Töltsd le, és tele-pítsd az Argyll CMS nevű kalibrátort!

2

Ha nem akarsz parancssorral bajlódni, érdemes kipróbálni a dispcalGUI nevű programot, amellyel grafikus felületen keresztül végezheted el a képernyő beállításait. Töltsd le a programot a http://dispcalgui.hoech.net webcímről, és telepítsd a rendszerednek megfelelő telepítővel!

gimp könyv 2.8. Színkezelés  45 

3

Ubuntu rendszer esetén egyszerűen csak menj a fájlkezelővel a le..töltése..k mappába, és kat-tints duplán a letöltött fájlra, majd a megnyíló Ubuntu szoftve..rközpontban katkat-tints a Te..le..pí-tés gombra!

gimp könyv 2.8. Színkezelés  46 

4

Indítsd el a programot, és készíttess vele színprofilt a monitorodnak! Ha ez kész, indítsd el a Re..ndsze..rbe..állítások ‣ színe..k beállítópanelt, és rendeld hozzá a képernyődhöz a megfelelő pro-filt!

2

(folytatás a linuxos kitérő után) Készíttesd el a megfelelő programmal a monitor profilját, és mentsd el, majd nyisd meg a GIMP-et, és válaszd a sze..rke..sztés ‣ Be..állítások menüpontot! A megjelenő ablak bal oldalán válaszd ki a színkezelés pontot! Windows, Mac OS X és újabb Linux terjesztések esetén, ahol az operációs rendszer elvégzi a színkezelés monitorra eső részét, elég ki-választani a Működési Mód legördülő listából a színke..ze..lt re..ndsze..rkije..lző pontot, majd beje-lölni a Re..ndsze..rmonitor profiljának használata, ha le..he..tsége..s jelölőnégyzetet. régebbi, vagy olyan Linux rendszer esetén, amely nem támogatja a színkezelést, azonban be kell állítani a színprofilt is a következőképpen. Válaszd ki a Monitorprofil legördülőből a Válasszon színprofilt a le..me..zről. lehetőséget, és a megjelenő párbeszédablakban az imént elkészített profilt! (Ilyen-kor a GIMP-ben látható kép és egy másik képmegjelenítőben látható ugyanazon kép színei akár jelentősen eltérhetnek egymástól, de ne aggódj, a GIMP-ben látott színek a helyesek! Most már a képernyővel rendben is volnánk.

gimp könyv 2.8. Színkezelés  47 

3

Mint azt a bevezetőben említettem, a következő neuralgikus pont a nyomtató. Komolyabb tin-tasugaras nyomtatókhoz a gyártó mellékel olyan színprofilokat, amelyeket a gyári papír- és tinta-kombinációkhoz professzionális eszközökkel bemértek. Az ilyen esetekben számíthatunk színhe-lyes nyomatra, amennyiben az adott profilt használjuk. Ezen kívül a papírgyártók weboldalain szintén találhatunk az adott papírokhoz és különféle nyomtatókhoz tartozó színprofilokat. Ha kí-váncsi vagy, hogyan fog kinézni a nyomat az adott nyomtató-papír párossal, a Nyomtatásszi-mulációs profil legördülő listában állíthatod be az adott színprofilt, illetve ugyanitt rendelhetsz hozzá új profilt is az előzőekben leírt módszerrel.

4

Ezzel még nem vagyunk kint a vízből, mert mint mondtam, vannak olyan színek, amelyek a nyomtató megjelenítési tartományán kívül esnek. Nyomtatás esetén azt is meg kell mondanunk, hogy mi legyen ezekkel a színekkel. Fotók esetén két verzió jöhet szóba, az első az Érzékelési, a második a Relatív színmérési. Előre lehetetlen megmondani, hogy melyik lesz a jobb, de

gimp könyv 2.8. Színkezelés  48  re könnyen összehasonlíthatod őket. Nem kell mást tenned, mint kiválasztani a Néze..t ‣ Képe..r-nyőszűrők. menüpontot, és a megjelenő listában a bal oldalon a színe..s próbanyomat pontot, és a jobbra mutató nyíllal jelölt gombbal hozzáadni az Aktív szűrők listához.

5

állítsd be a Profil értékét a megfelelő papír-nyomtató páros profiljára, valamint a Cél listát az érzéke..lési vagy Re..latív színmérési értékre, és kikapcsolva a színke..ze..lés szűrőt megnézheted, hogy milyen színeket fogsz kapni nyomtatásban. Ha visszakapcsolod a színke..ze..lés szűrőt, ismét dolgozhatsz tovább.

RGB színterek

A fényképezőgépek, lapolvasó programok hajlamosak a fotóhoz saját színteret rendelni, amely leírja az adott eszköz által kezelt színtartományt. A legtöbbször alkalmazott ilyen színtér az Ado-berGB és a ProPhoto rGB. Ezek a színterek jóval több színt tartalmaznak, mint amit a

gimp könyv 2.8. Színkezelés  49  nyőn megjeleníthető srGB színtér tartalmaz, ezért bizonyos színeket a GIMP nem pont úgy jele-nít meg, mint amilyen az valójában volt. Az ábrán látható, hogy főleg a zöld színekből az Adobe rGB sokkal többet képes tárolni, mint amit a monitorunk (srGB) képes megjeleníteni.

Színkezelési stratégiák

Amikor beolvasol egy képet, a GIMP megnézi, hogy milyen színtér van az adott fotóhoz ren-delve, és ha nem a képernyőhöz tartozó srGB színteret találja, kétféleképpen dolgozhatunk to-vább. Mivel mindkét változatra szükséged lehet, ezért azt javaslom, hogy a sze..rke..sztés ‣ Be..állí-tások menüpont kiválasztás után a színkezelés fülön állítsd a Fájlme..gnyitási vise..lke..dés legör-dülő listát Kérdezze meg, mi a teendő értékre. Így minden olyan fájl megnyitásánál, amely srGB-től eltérő színtérben van, a GIMP meg fogja kérdezni srGB-tőled, hogy mit tegyen a fájllal.

gimp könyv 2.8. Színkezelés  50 

Első stratégia

Az első változatot akkor javaslom, ha színkezelt és kalibrált képernyőn dolgozol. Ilyenkor érde-mes a fotóba beágyazott színteret változatlanul hagyni, ezáltal megmarad az a plusz információ, amely nem pontosan ugyanúgy jeleníthető meg a monitorodon. A GIMP ilyenkor a monitor pro-filja segítségével át fogja alakítani a színeket a monitoron megjeleníthető színekre. Kicsit ugyan más színeket fogsz látni a monitoron, mint amilyenek azok valójában, de az eredeti színinformá-ció megmarad a képfájlban, amely nagyon hasznos, amikor a kép színezetén vagy árnyalatain módosítasz. Ha ezt választod, akkor a fájl megnyitásakor megjelenő párbeszédablakban kattints a Me..gtartás gombra!

gimp könyv 2.8. Színkezelés  51 

Második stratégia

A második változatot akkor javaslom, ha nem kalibrált képernyővel dolgozol, vagy a fotót sze-retnéd elmenteni e-mailben való küldéshez, vagy weboldalon, esetleg közösségi oldalon történő megosztáshoz. Ilyenkor, mivel nem lehetsz biztos benne, hogy a – potenciálisan több millió – né-ző számítógépe megfelelően kalibrált monitorral rendelkezik, valamint, hogy a böngésné-zője és a képmegjelenítő programja képes-e a színterek kezelésére, a megjelenő ablakban válaszd az Átala-kítás lehetőséget, és ilyenkor a GIMP azonnal srGB színtérre alakítja a fotót. (Az ábrán baloldalt színkezelt, a jobb oldalon színkezelés nélküli ProPhoto rGB színteret tartalmazó fotó látható.

Nem pont ugyanazok a színek, igaz?)

3.

3.

szíNEs lFOTóK KIDOlGOzÁsA

Ma már nem nagyon van olyan eszköz az ember zsebében vagy táskájában, amivel ne lehetne fényképet vagy videót készíteni. Beszéljünk akár táblagépről, mobiltelefonról, kompakt vagy tü-körreflexes fényképezőgépről, minden fotóra ráfér egy kis adjusztálás. Ha gyenge minőségű, ak-kor azért, ha jó, akak-kor azért, hogy még jobb legyen.

A GIMP – hasonlóan a Photoshophoz – elsősorban fényképek kidolgozásában és manipuláció-jában erős, ennek a feladatnak az elvégzéséhez ad rengeteg eszközt. Ebben a fejezetben megtud-hatod, hogyan használhatod ezeket az eszközöket úgy, hogy a lehető legkevesebb energiával a legjobb eredményt érd el. Az itt leírt eljárások nagy része olyan, hogy akár önállóan, akár egy munkafolyamat részeként is használható, vagyis érdemes a fejezeteket, mint a teljes folyamat építőköveit kezelni.

gimp könyv 3. Színes fotók kidolgozása  53 

In document gimp könyv 1 (Pldal 43-53)