• Nem Talált Eredményt

A fehéregyensúly beállítása

In document gimp könyv 1 (Pldal 57-63)

3. Színes fotók kidolgozása

3.2. A fehéregyensúly beállítása

Elöljáróban szeretnék két mondatot mondani a fehéregyensúlyról. Biztos láttál már olyan fo-tót, amely beltérben készült, és narancssárgás színezete volt. Ez legtöbbször azért van, mert a gép rosszul állítja be a fehéregyensúlyt, amely annak a szakmai elnevezése, hogy a szürke legyen szürke a fotón is. Valójában szürkének látjuk azt, amely a látható napfény minden komponensét egyenletesen veri vissza, ha azonban nem nappal, hanem (éjszaka :) mondjuk izzólámpával világítunk, annak a fényében más lesz a komponensek aránya, vagyis a szürke elszíneződik. Ezt egyéb -ként az agyad, – mivel tudja, hogy annak szürkének kell lennie – simán kompenzálja a szobában, de nem teszi a fénykép nézegetése közben.

A következőkben leírt tesztkártyás megoldás az abszolút profi hozzáállás színhelyes képek elő-állításához. Fontos azonban, hogy a felhasznált szürke kártya pontosan szürke legyen, mivel ha nem, akkor színeltolódás lesz a jutalmunk. Szürke tesztábrák és kártyák fotós boltokban kapha-tók, de egyes fotós könyvekben is találhatunk ilyeneket. Ha mégsem vittél volna szürke kártyát magaddal, ne aggódj, a fehéregyensúly akár szemre is beállítható! Kezdjünk is ezzel!

Első lehetőség

Válaszd ki a színe..k ‣ Automatikus ‣ Fe..hére..gye..nsúly menüpontot! Ha a fotón úgy látod, hogy a fehér nem fehér – szeretnélek felkészíteni arra, hogy sok ilyen eset lesz –, akkor üss egy C+Z gyorsbillentyűt a visszalépéshez, és már készen is állsz a következő lehetőség kipróbá-lásához!

gimp könyv 3.2. A fehéregyensúly beállítása  58 

Második lehetőség

Ha az automatikus beállítás kudarcot vallott, jöhet a manuális-vizuális megközelítés. Válaszd a menüből az Eszközök ‣ GEGl műve..le..t menüpontot, majd a megjelenő párbeszédablakon a Mű-ve..le..t legördülőből a Color te..mpe..rature.. (magyarul színhőmérséklet) pontot. Mivel azt szeret-nénk, ha napfényben jól nézne ki a fotó, a második csúszkát (Inte..nde..d te..mpe..rature.., azaz az el-érni kívánt színhőmérséklet) nem babráljuk, hagyjuk 6500 K-en. Ezzel szemben az elsőt szép las-san balra húzzuk, ha kékes, és jobbra, ha narancs elszíneződést látunk, mindaddig, amíg a szürke szürkének, a fotó természetes árnyalatúnak nem fog tűnni.

gimp könyv 3.2. A fehéregyensúly beállítása  59 

A beállítás ellenőrzése

Van egy nagyon egyszerű módszer arra, hogy ellenőrizd, vajon mennyire sikerült pontosan be-állítani a fehéregyensúlyt. Válaszd ki a színpipe..tta-e..szközt ( ) az eszköztárról, és kattints egy olyan területre, amely eredetileg szürke volt. A kattintás után a panel alján található két szín kö-zül az előtérszín megváltozik annak a képpontnak a színére, amelyet kiválasztottál. Ha most dup-lán kattintasz a festőszínt reprezentáló téglalapon, akkor megnyílik az Előtérszín megváltoztatása párbeszédablak. Az a jó, ha az alapértelmezett színválasztó lap szálkeresztje minél lejjebb helyez-kedik el, mert alul vannak a teljesen telítetlen (szürke) árnyalatok. A mi esetünkben jól látszik, hogy az automatikus beállítás meglehetősen kékre színezte a képet. Na, jöjjön akkor a pontos be-állítás, ahogy a profik csinálják!

gimp könyv 3.2. A fehéregyensúly beállítása  60 

1

A fénykép színhelyességének beállításához három értékre van szükségünk: a fekete, a fehér és a középszürke árnyalatokra. Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha a fények beállítása után a modell kezébe adjuk a szürke tesztábrát, és lefotózzuk. Ezek után fotózhatunk egészen addig, míg a fényviszonyok meg nem változnak. (Természetesen megváltozott fények esetén újra le kell fo-tózni a tesztábrát!)

2

Nyisd meg a tesztábrát tartalmazó képet a C+O billentyűkombináció leütésével, majd hívd elő a szinte..k párbeszédablakot a színe..k ‣ szinte..k menüpont kiválasztásával!

3

A módszer abból áll, hogy a GIMP-nek meg kell mutatni, hogy mi legyen (vagy inkább mi volt a fénykép készítésekor a képen) fehér (fehérpont), középszürke (szürkepont) és fekete (fekete-pont). Mindhárom pont kijelölésére egy-egy pipetta található a párbeszédablakon.

Fogd a fekete pipettát, és kattints oda, ahol fekete kellene, hogy legyen a kép! Szintén használ-hatsz a tesztábra helyett fekete nadrágot, vagy bútort is, a lényeg csak az, hogy fekete legyen. Ez lesz a legsötétebb rész a képen.

gimp könyv 3.2. A fehéregyensúly beállítása  61 

4

Most fogd a fehér pipettát, és kattints a kép egy olyan részére, amely fehér kellene, hogy le-gyen (jelen esetben ez a világosszürke téglalap, de ha nincs más, a szemfehérje, papírlap a képen, fehér ruha is használható erre a célra). Ez lesz a végső képen a legvilágosabb rész.

5

Utolsó lépésként ki kell választani a középszürke részt a képen. Ez lesz a színkorrekció alapja, ezért erre fektess nagy hangsúlyt, hogy pontosan középszürke legyen. Itt nem nagyon lehet csal-ni, mint az előzőekben, ezért azt javaslom, hogy használj szürke kártyát a szürkepont beállításá-hoz, különben nem fogod tudni pontosan kiválasztani, hogy mi volt eredetileg középszürke a ké-pen.

6

Most, hogy kész a fehéregyensúly-beállítás, már csak az van hátra, hogy a többi képre is egy mozdulattal alkalmazni tudjuk. Ehhez csak az Előre..de..finiált legördülő lista melletti jelre kell

gimp könyv 3.2. A fehéregyensúly beállítása  62  kattintanod, és a megjelenő ablakban nevet adni a beállításnak, majd az OK gombra kattintani.

Ezek után a legördülő listából bármikor kiválaszthatod az adott színbeállítást.

gimp könyv 3. Színes fotók kidolgozása  63 

3.3. NYErS  FOTóK

In document gimp könyv 1 (Pldal 57-63)