• Nem Talált Eredményt

Kompozíció beállítása a vágóeszközzel

In document gimp könyv 1 (Pldal 69-73)

3. Színes fotók kidolgozása

3.4. Kompozíció beállítása a vágóeszközzel

VáGóESzKözzEL

A képjavítás legegyszerűbb módja a vágás. Persze ne vágd le a fele képet, ha lehet, de a szélé-ből nyugodtan lenyeshetsz egy kicsit, ha van ott valami zavaró, vagy más oldalarányú képet sze-retnél!

Már csak az a kérdés, hogy milyen is a jó kompozíció? Nos, pár alapszabályt betartva általá-ban az emberi szemnek kedves képeket készíthetsz, de ne feledd, hogy sosem a szabályok betar-tása a legfontosabb, hanem az, hogy a végén érdekes, ízléses, szép képet kapj!

Mielőtt hozzáfognánk a vágás technikájának bemutatásához, fogadj el egy jó tanácsot! A fény-kép készítésekor inkább hagyj rá egy kicsit, mert ha valami lemarad a fény-képről, azt nem tudod visz-szarajzolni, vágni belőle viszont semmibe sem kerül!

Méretarány megtartása

Ha csak egy picit kell levágni a fotóból, vagy fontos, hogy az eredetivel azonos oldalarányú ké-pet vágj ki az eredetiből, nem kell mást tenned, mint az egér gombjának lenyomásával kijelölni a vágandó rész bal felső sarkát, majd a S billentyű nyomva tartása mellett elhúzni a vágókeretet a helyére.

Négyzet alakú kép

A legegyszerűbb, legszabályosabb és legszebb forma a képek esetén a négyzet. Ha négyzetes képet szeretnél készíteni, minden valószínűség szerint egy nagyobb részt le kell vágnod a képből.

Igen ám, de hogyan lehet pont négyzetes képkivágást készíteni?

A dolog igen egyszerű, csak ki kell választanod az eszköztáron a vágóeszközt ( ), majd az Esz-közbe..állítások palettán a Rögzíte..tt legördülő listát Mére..tarány értékre állítani, és a beíró me-zőbe 1:1-et írni, ami ugye azt jelenti, hogy azonos méretűek legyenek a kivágott rész oldalai. (Ne felejtsd, az Eszközbe..állítások paletta eredeti helye az eszköztár alsó részén található, de mi ko-rábban a testreszabásnál áthelyeztük a jobb oldali dokkoló panelre!)

Ezek után ha kattintasz valahol a fotón, majd az egérgomb nyomva tartása mellett kihúzod a vágókeretet, az mindig négyzet alakú marad. Még akkor is, ha az egérgomb felengedése után mó-dosítod a kijelölt vágókeretet: azt ugyanis a sarkainál, illetve oldalainál megfogva átméretezhe-ted, közepénél megfogva pedig elmozgathatod egészen addig, amíg le nem ütöd az E billentyűt, amellyel elvégzed a kijelölt rész kivágását.

gimp könyv 3.4. Kompozíció beállítása a vágóeszközzel  70 

Természetesen, ha a gyárilag beépített értéken hagyod a méretarányt – amely éppen a kép mé-rete képpontokban, akkor az eredetivel megegyező oldalarányú kivágást készíthetsz.

Szélesvásznú képek készítése

Manapság a legtöbb megjelenítő (noteszgépeké, monitoroké, televízióké, de még a mobiltelefo-noké is) 16:9 esetleg 16:10 oldalarányú. Ha a fotóidat ezeken az eszközökön szeretnéd bemutatni, érdemes ilyen arányúra vágni a fotót. Ezt pontosan ugyanúgy lehet megcsinálni, mint ahogy a négyzet alakú kivágásnál mutattam, azzal a triviális különbséggel, hogy a Mére..tarány mezőbe 16:9 vagy 16:10 kell, hogy kerüljön az adott kijelző oldalarányának megfelelően.

Harmadszabály és aranymetszés

A leggyakrabban hallott kompozíciós elvek szerint az ember szeme azt a képet találja szépnek, amelynél a kép harmadolópontjában vagy az aranymetszésben található a téma. A harmadoló-pontot gondolom nem kell senkinek elmagyarázni (1:2 arányú metszés), az ókori görögök óta nép-szerű és kedvelt aranymetszés pedig az az arány, ha valamit úgy bontunk ketté, hogy egész ará-nya a nagyobbik részhez megegyezzen a nagyobbik rész és a kisebbik rész arányával (kb. 1:1,62 arányú metszés).

Gondolom, most elgondolkodtál, hogy a) mi is ez az arány valójában,

b) és hogy a fenébe fogod kitalálni, hogy hova kerüljön a téma?

Nos, az első kérdésre a magyarázat matekul: ha x = a+b, akkor x/a = a/b = (1+√5)/2 ≈ 1,618034.

A második kérdésre szerencsére még ennél egyszerűbb válasz kínálkozik: majd a GIMP megmu-tatja neked.

gimp könyv 3.4. Kompozíció beállítása a vágóeszközzel  71 

Nem kell mást tenned, mint a Vágás eszköz beállításai között a panel alsó részén a Nincs se..-gédvonal helyett a Harmadolóvonalak vagy az Aranyme..tszés lehetőséget kiválasztani, és a GIMP a vágókeret kihúzása közben megmutatja neked, hogy hova érdemes tenni a témát. És ezt persze kombinálhatod az előző technikával is, vagyis akár négyzetes, akár az eredeti oldalarány-nak megfelelő, vagy tetszőleges rögzített oldalarányú képet is készíthetsz így.

Figyeld meg, hogy az Eszközbeállítások panel Pozíció és Mére..t szakaszában leolvasható a vá-gókeret bal felső sarkának helyzete és a kivágandó rész mérete is. Ennek segítségével könnyen el-lenőrizheted, hogy a levágott darab mekkora lesz nyomtatásban. Először is meg kell bizonyosod-nod arról, hogy mekkora az eredeti kép nyomtatási mérete. Ezt megteheted úgy is, ahogy azt a Kép mérete című részben láttad, de van egy másik módszer is. üsd le egyszerre az A és az E billentyűket, és kapsz egy összefoglalót az adott fotóról!

gimp könyv 3.4. Kompozíció beállítása a vágóeszközzel  72  Nézd meg a megjelenő Kép tulajdonságai párbeszédablakban, hogy mekkora a felbontás (re-mélhetőleg legalább 180, de inkább 360 ppi, ha szép fotót szeretnél tintasugaras nyomtatóval nyomtatni), és közvetlenül felette láthatod az ennek a felbontásnak megfelelő nyomtatási méretet is. (Ha most össze vagy zavarodva, nem baj, csak lapozz vissza a Kép mérete című részhez, és ol-vasd el újra! Ígérem, világosabb lesz.)

zárd be a Kép tulajdonságai ablakot a Be..zárás gombra kattintva, majd ahhoz, hogy a kivágás nyomtatási méretét mindig magad előtt lásd, a vágóeszköz beállításai között állítsd át a Mére..t utáni legördülő listában a mértékegységet az alapértelmezett px-ről (vagyis képpontról) mm-re vagy cm-re.

gimp könyv 3. Színes fotók kidolgozása  73 

3.5. FErDE  HOrIzONT

In document gimp könyv 1 (Pldal 69-73)