• Nem Talált Eredményt

Logó tervezése

In document gimp könyv 1 (Pldal 189-195)

5. Kreatív tervezés

5.2. Logó tervezése

Most egy egyszerű logót fogunk tervezni a következő fejezetben megtervezendő újságcímlap számára. Hipotetikus folyóiratunk neve legyen mondjuk GIMP magazin. Természetesen a most bemutatott logóterv alapján nem fogsz tudni bármilyen logót készíteni, de megtanulhatsz pár szövegkezeléssel kapcsolatos trükköt.

1

Először is hozzunk létre egy meglehetősen nagyméretű 20 cm × 20 cm nagyságú 300 dpi fel-bontású új dokumentumot a C+N gyorsbillentyű leütésével. Azért kell ilyen nagyméretű képpel dolgozni, hogy sose kelljen a méretét növelni, mert az minőségromlással jár. (A logókat ép-pen azért, hogy tetszőleges méretűvé alakíthatók legyenek, általában valamilyen vektorgrafikus programban szokták tervezni, pl. az Inkscape megfelelő lehet rá, de ha a fájlméret nem számít, ak-kor nyugodtan használhatod a GIMP-et is a bemutatott módon.)

2

A logótervezés egyik legfontosabb lépése, hogy megtaláld (vagy megrajzold) a megfelelő betű-típust. Mi most az Open Sans Condensed nevű betűtípust fogjuk használni, mert nagyjából négy-zet alakú logót szeretnék készíteni, és ez az összenyomott típus a legalkalmasabb rá. Ha betűkkel dolgozol, érdemes pár dolgot megjegyezni. A jobb oldali eszköztáron a betűkészlet, -méret alapér-telmezett értékét tudod beállítani, ezeket az értékeket a lebegő panelen felülírhatod. Amint azt a képen is láthatod, a jobb oldalon 18 képpont nagyságú betű van beállítva (ami egy weblapon elég nagynak számít, de a logónk mérete több mint 2300 képpont minden irányban, úgyhogy itt kevés.

Épp ezért, miután begépeltem a GIMP szöveget, a S gomb nyomva tartása mellett a balra nyíl-lal, vagy a C+A-val kijelöltem az egész szöveget, és a lebegő panelen a betűméret utáni felfe-le mutató nyílra vittem az egérmutatót, és felfe-lenyomva tartottam gombot addig, míg a megfefelfe-lelő méretűre nem nőtt a felirat.

gimp könyv 5.2. Logó tervezése  190 

3

Most következik a magazin felirat helyrerakása. Itt azonban nem csak a méretét, hanem a be-tűt is módosítani szeretném. Egészen pontosan ugyanazon betűcsalád egy másik betűkészletét szeretném használni a GIMP feliratnál látható félkövér helyett. Ha kitörlöd a betűkészlet nevét, és elkezded begépelni az új – használni kívánt – nevet, a GIMP egy legördülő listában felkínálja azo-kat a betűkészleteket, amelyek a begépelt szöveggel kezdődnek. Ezek után már csak megfelelőre kell kattintanod, és máris az új betűtípussal van szedve a kiválasztott szöveg.

4

Ahhoz, hogy pontosan a helyére tudd igazítani a szöveget, ki kell húzni két függőleges segéd-vonalat a bal oldali vonalzóról. Az elsőt a G bal oldali, a másodikat a P jobb oldali széléhez közel fogjuk letenni. Nem pont a szélén, mert mindkét betű gömbölyded, és ezért az ember kissé bel-jebb érzékeli a szélét, mint ahol van. (Ha ki akarod próbálni, miről beszélek, húzz egy segédvona-lat az I betű alsó vonalán, és azt fogod tapasztalni, hogy a segédvonal belevág a G alsó ívébe, pe-dig szemre úgy néz ki, a G és az I egy vonalban vannak. Ha valóban egy vonalban volnának, nem

gimp könyv 5.2. Logó tervezése  191  úgy nézne ki :) Ha kész a két szegélyvonal, válts át a mozgató eszközre az M billentyű lenyomá-sával, kattints a magazin szövegen, és húzd a bal oldalát a bal oldali segédvonalhoz, majd válts vissza a szöveg eszközre, jelöld ki a magazin feliratot, és szépen egyesével növeld a betűméretet addig, míg a szöveg jobb oldala el nem éri a jobb oldali segédvonalat!

5

Ebben a lépésben egy finom fehér körvonalat adunk a GIMP szöveg köré. Válaszd ki a háttér-réteget, és vegyél fel egy új, körvonal nevű réteget az Új réte..g létre..hozása és hozzáadása ikon-ra ( ) kattintva! Kattints a GIMP szövegrétegre, fogd a varázspálcát az eszköztárról, és kattints sorban a G, I, M és P betűkön, amivel kijelölöd a szöveget! Most válaszd ki a menüből a Kije..lö-lés ‣ Növe..lés pontot, és a megjelenő párbeszédablakban adj meg 1 mm-t a Kije..lölés növe..lése..

e..nnyive..l értékének!

gimp könyv 5.2. Logó tervezése  192 

6

Most már csak ki kell tölteni a kijelölést fehérrel. Válaszd ki a körvonal réteget a Réte..ge..k pár-beszédablakon (különben a szövegréteget fogod kitölteni). Ellenőrizd, hogy a háttérszín fehér le-gyen, és válaszd ki a menüből a sze..rke..sztés ‣ Kitöltés háttérszínne..l pontot, vagy egyszerűen csak fogd meg a háttérszínt az egérrel, és vonszold rá a kijelölésre! Időmilliomosok természetesen használhatják a kitöltési eszközt is, de ezzel az összes betű belsejében kattintanod kell, míg az el-ső két változat mindent kitölt egyszerre.

7

Most színezzük át a magazin szöveget fehérre! Válaszd tehát ismét a szöveg eszközt az eszköz-tárról, jelöld ki a teljes magazin feliratot, és kattints a lebegő panel jobb alsó sarkában található (jelenleg) fekete téglalapra, amely a betűszínt hivatott mutatni, majd a megjelenő színválasztó ablakban válaszd ki a fehéret, és kattints az OK gombra!

gimp könyv 5.2. Logó tervezése  193 

8

Hogy egy kis játékosságot vigyünk a logóba (no meg azért, mert feljebb szeretném tolni a ma-gazin szöveget, és útban lesz), el fogjuk tüntetni az i-ről a pontot. Van, aki felteszi, mi levesszük.

Igen ám, csakhogy ez egy szöveg része, amit nem lehet csak úgy letörölni, tehát először is át kell alakítanunk a rétegünket. Kattints a jobb gombbal a magazin rétegen, és válaszd ki a megjelenő helyi menüből a szöve..ge..t útvonallá pontot!

9

Most kattints a pöttyös kígyókat ábrázoló ikonnal ( ) jelölt (Ablakok ‣ Dokkolható párbeszéd-ablakok ‣ ) Útvonalak párbeszédablak Útvonal kije..löléssé alakítása ikonjára ( )! Így lesz egy kijelölésünk, amely pontosan a szöveg határvonalát adja. Viszont ebből csak az i-n lévő pötty fog kelleni, az is csak azért, hogy letöröljük.

1

Válaszd ki a téglalap-kije..lölési e..szközt ( ) az eszköztáron, majd az eszközbeállításokon a Kivonás a kije..lölésből módot ( ). Ezzel átállítottad a kijelölő eszközt kivonásra, vagyis amit

gimp könyv 5.2. Logó tervezése  194  most kijelölünk, azt el fogja venni a teljes kijelölésből. Húzz egy téglalapot a magazin szöveg köré, úgy, hogy az i pettye kimaradjon belőle, és üss E-t! Ugye emlékszel, hogy a kijelölés finomhan-golható a sarkokban és középen található fogókkal, csak fölé kell vinni az egeret, és a gombot nyomva tartva elhúzni valamilyen irányba?

1

Már csak a pötty maradt kijelölve, így hát válaszd a menüből a sze..rke..sztés ‣ Törlés pontot, de előbb ellenőrizd, hogy a magazin réteg van-e kiválasztva! Most már csak a helyére kell tolni a magazin szöveget az áthelyezési eszköz ( ) kiválasztása, majd a ↑ billentyű nyomogatásával.

Végezetül javaslom, hogy hozz létre egy új rétegcsoportot a Réte..ge..k párbeszédablak Új réte..g-csoport ikonjára ( ) kattintva, és az összes réteget húzd bele, alulról felfelé haladva! Így amikor majd egy másik munkádban használni fogod, nem kell a logó összetevőit keresgélned. Ha kész vagy, a Fájl ‣ Me..ntés menüpont vagy a C+S segítségével mentsd el a munkádat!

gimp könyv 5. Kreatív tervezés  195 

5.3. MAGAzINCÍMLAP

In document gimp könyv 1 (Pldal 189-195)