• Nem Talált Eredményt

Esküvői fotók kidolgozása

In document gimp könyv 1 (Pldal 109-115)

3. Színes fotók kidolgozása

3.11. Esküvői fotók kidolgozása

Minden fotóssal, legyen amatőr vagy profi, előfordul, hogy barátok, ismerősök megkérik, szítsen róluk esküvői képeket meghívott vendégként. Ha csak teheted, utasíts vissza egy ilyen ké-rést, végül is nem dolgozni mész, hanem ünnepelni. Ha azonban mégis elvállalnád, akkor csináld úgy, hogy a végén az eredmény jobb legyen, mintha profi fotózott volna! A következőkben egy olyan hatást mutatok be, amelyet brit tudósok kifejezetten esküvői fényképek adjusztálásához fejlesztettek ki: álomszerű, harmonikus képen helyezve el a boldog párt.

1

Töltsd be a képet a C+O billentyűkombináció segítségével!

2

Valószínűleg majdnem minden esküvői fotón találsz olyan részletet, amely zavaró a kép mon-danivalója szempontjából, és ezért érdemes eltüntetni, a legegyszerűbb esetben vágással. Ezen a képen nem fog senkinek hiányozni a tanú bal oldalon belógó feje, sem pedig jobb oldalon az anyakönyvvezető csuklóból levágott keze, és a vendég, aki éppen fényképez bennünket. Ebből a fotóból tehát csinálhatunk egy négyzetes kompozíciót a következőképpen: válaszd ki a vágóe..sz-közt ( ), és a jobb oldalon az Eszközbe..állítások párbeszédablakban kapcsold be a Rögzíte..tt előtti jelölőnégyzetet, állítsd a legördülő listát Méretarány értékre, majd a beírómezőbe írj 1:1-et!

Ezek után jelöld ki a vágóeszközzel a határokat. Ha nem sikerült pont jó helyre tenni, a Pozíció alatt található beírómezők után található kis nyilacskákkal eltolhatod pixelenként jobbra, balra, fel vagy le. Ha jó helyen van, kattints a kijelölés közepébe a vágás végrehajtásához!

gimp könyv 3.11. Esküvői fotók kidolgozása  110 

3

Most be fogjuk állítani a fehéregyensúlyt, hogy a menyasszonyi ruha és a vőlegény inge való-ban fehér legyen. Ezt többféle módszerrel is megteheted, én most a színe..k ‣ Automatikus ‣ Fe..-hére..gye..nsúly lehetőséget választottam.

4

Ezek után válaszd ki a színe..k ‣ Árnyalatte..líte..ttség menüpontot, és növeld meg egy cseppet a Fő fényerejét a Fénye..rő csúszka segítségével, hogy a menyasszonyi ruha fehér legyen, ne sötét-szürke! Figyelj oda, hogy a csipkék és egyéb részletek láthatóak maradjanak! Ezek után húzd bal-ra a Te..líte..ttség csúszkát, hogy kissé sápadtabb színeket kapj!

gimp könyv 3.11. Esküvői fotók kidolgozása  111 

5

Most válaszd ki a színe..k ‣ Görbék menüpontot! Először az Érték csatornában állíts be egy a képen láthatóhoz hasonlító görbét, amellyel kissé több részletet kapsz a sötétekben, és keveseb-bet a csúcsfényekben. Ezáltal a kép csúcsfényes részei világosodni fognak, jobban hangsúlyozva a ruha fehér jellegét. Még ne kattints az OK gombra, van még mit beállítanunk!

6

állítsd át a Csatorna legördülő értékét a vörösre, és csinálj egy a következő képen láthatóhoz hasonló görbét! Azzal hogy a középtónusokban csökkented a vöröset, az arcok kissé sápadtabbak lesznek.

gimp könyv 3.11. Esküvői fotók kidolgozása  112 

7

Most a zajt, és persze a bőrhibákat tüntetjük el a szűrők ‣ G’MIC ‣ Re..pair ‣ smooth [patch-base..d] (javítás ‣ lágyítás [folt alapján]) segítségével. Természetesen, ha egy közeli fotóról van szó, amelyen a menyasszony látszik, érdemes a bőrhibákat a női portré retusálásánál látott techniká-val eltüntetni, és a hatodik lépést csak azután megcsinálni, vagy ha az ott látott lágyító technikát alkalmazod, akkor ez ki is hagyható. Javaslom, hogy a munkaterület nagyítását állítsd 100%-ra az 1 billentyű leütésével vagy a kép alatti legördülőből kiválasztva, így – ahogy a mellékelt képer-nyőképen mutatom – könnyen össze fogod tudni hasonlítani az előtte és az utána állapotokat.

(Mellesleg, ha kikapcsolod az Előkép jelölőnégyzetet, akkor az előtte állapot, bekapcsolva pedig az utána állapot látszik a G’MIC ablakában.) Az alapbeállítások általában jók kiindulópontként, azonban a végleges beállítások fényképről fényképre változnak, úgyhogy kísérletezz nyugodtan!

(Itt az sem baj, ha egy picit jobban elmosod a dolgokat, mert az csak még álomszerűbb hatást fog kelteni.)

gimp könyv 3.11. Esküvői fotók kidolgozása  113 

8

Most, hogy nagyjából mindennel kész vagyunk, jön az élesítés, méghozzá annak is a kreatív változata, amelyet a szűrők ‣ Kie..me..lés ‣ éle..tle..n maszk segítségével fogunk elvégezni. Először állítsd be a kívánt élesítést a sugár és a Mérték csúszka segítségével úgy, hogy a Küszöbszint legyen 0, majd állítsd be a Küszöbszint csúszkáját úgy, hogy az arcon ne legyen élesítés, csak a gallér és a nyakkendő környékén!

9

(opcionális lépés) A kép széleinek sötétítésével közép felé tudjuk terelni a néző szemét, amely mindig a világosabb foltokat nézi meg először. Válaszd ki tehát a menüből az Eszközök ‣ GEGl műve..le..t menüpontot, majd a Műve..le..t legördülőből a Vigne..tte.. (vignetta) elemet, majd a felső négy csúszka segítségével a megfelelő képszélsötétedést. A Radius a vignettálás sugarát, a soft-ne..ss a puhaságát, a Gamma a sötétedés mértékét, és a Proportion az oldalarányt állítja. Ha nem kör alakú vignettát szeretnél, a sque..e..ze.. és Proportion, ha pedig nem pont középre szeret-néd tenni, az X és Y csúszkákat tologasd! Erre akkor lehet szükséged, ha a vignettálást arra sze-retnéd használni, hogy a nem pont középen lévő témára irányítsd a néző figyelmét, ugyanis az ember szeme akaratlanul is a legvilágosabb pontot keresi a képen.

gimp könyv 3.11. Esküvői fotók kidolgozása  114 

1

(opcionális lépés) Ezek a beállítások valószínűleg jók is lennének, de engem most zavar a hátsó fal mustársárga színe, ezért még egy utolsó javítást eszközölünk a fotón. A harmadik lépésben mutatottal megegyezően vegyük most elő a színe..k ‣ Árnyalatte..líte..ttség párbeszédablakot, és húzzuk a telítettség csúszkát lefelé addig, amíg a hátsó fal már nem zavar annyira, valahogy úgy, ahogy a képen!

gimp könyv 3. Színes fotók kidolgozása  115 

3.12. DANI-FÉLE  MáGIKUS

In document gimp könyv 1 (Pldal 109-115)