• Nem Talált Eredményt

rétegek és rétegmaszkok

In document gimp könyv 1 (Pldal 28-37)

2. Első lépések

2.5. rétegek és rétegmaszkok

A GIMP egyik érdekes tulajdonsága, hogy a képet több egymásra rakott rétegből állítja össze, hasonlóan ahhoz, ahogy régen a rajzfilmek készültek. Ott átlátszó fóliára volt a háttér festve, ahogy a szereplők is külön fóliákra. Ennél a GIMP azonban sokkal többet tud, mert meghatároz-hatod a két réteg közötti átlátszósági (vagy átlátszatlansági) módot, és a maszkok segítségével azt is, hogy a kép mely részletei mennyire legyenek átlátszóak.

Üres réteg hozzáadása

Ha rajzolni szeretnél, esetleg egy vagy több kép részleteit egymásra helyezni, jó ötlet lehet új réteget létrehozni az aktuálisan kiválasztott réteg felett. Ehhez kattints a Réte..ge..k paletta, azaz dokkolható párbeszédablak alján található Új réte..g létre..hozása és hozzáadása ikonra ( ), vagy válaszd a Réte..g ‣ Új réte..g. menüpontot! A megjelenő párbeszédablakban írd át a réteg ne-vét, és válaszd ki, hogy milyen színű réteget szeretnél! A legtöbb esetben az átlátszóság meg fog felelni.

Réteg átnevezése

Jó ötlet elnevezni a rétegeidet, hogy ne csak az apró bélyegkép alapján tudd később azonosíta-ni őket. A legegyszerűbb módszer, ha kettőt kattintasz a réteg nevén az egérrel, és elkezded beírazonosíta-ni az új nevet. Ha végeztél, üsd le az E billentyűt!

gimp könyv 2.5. rétegek és rétegmaszkok  29 

Hogyan csináljunk nagyobb előnézeti képet a rétegeinkhez?

Válaszd ki a menüből a sze..rke..sztés ‣ Be..állítások pontot, és kattints a bal oldali sávon a Fe..l-használói fe..lüle..t fülre, majd állítsd be a Réte..g- és csatorna-e..lőnéze..t alapérte..lme..ze..tt mére..-tét egy szimpatikus értékre! A következő induláskor a rétegek előnézete már az új értéknek meg-felelő lesz.

Réteg lemásolása

Fényképek kidolgozása során talán ez a legtöbbször használt, rétegekkel kapcsolatos művelet, ezért érdemes megjegyezni, hogy a hozzá tartozó C+S+D gyorsbillentyűt. Persze itt is használhatod a jól bevált kattintós módszert: nem kell mást tenned, mint a másolni kívánt réteg-re kattintani, majd alul a Másolat készítése.. és hozzáadása ikonra ( ) kattintani. Ha jobb

gimp könyv 2.5. rétegek és rétegmaszkok  30  reted a vonszolós verziót, a réteget az egér gombjának nyomva tartása mellett rá is húzhatod az ikonra. És ha órabérben dolgozol, ott a lehetőség, hogy a menüből kiválaszd a Réte..g ‣ Réte..g két-sze..re..zése.. pontot (természetesen egérrel, nem pedig az A lenyomásával megjelenő gyorsbillen-tyűkkel).

Képfájl hozzáadása új rétegként

Ha több képből szeretnél montázst készíteni, érdemes az egyes fotókat nem külön képekbe töl-teni be, hanem egy kép több rétegeként. Ehhez válaszd ki a menüből a Fájl ‣ Me..gnyitás réte..-ge..kként. pontot, vagy használd a C+A+O gyorsbillentyűt! A megjelenő párbeszédablak-ban akár több fájlt is kiválaszthatsz, ha az egérkattintásokkal egy időben nyomva tartod a S, il-letve a C billentyűket.

Réteg törlése

A réteg törlésére szintén a lehetőségek tárháza kínálkozik. Talán a legegyszerűbb, ha a réteg kiválasztása után az Eze..n réte..g törlése.. ikonra ( ) kattintasz a paletta alján. Házi feladat: gyűj-teni még háromféle módszert az előzőekben leírtak alapján.

Rétegek mozgatása

Mivel a rétegek egymás feletti sorrendje nagyon fontos a végső kép kiszámolásakor, sokszor lesz szükségünk az egyes rétegek mozgatására. Ennek a legegyszerűbb módja, ha megragadjuk az egérrel, és egyszerűen csak a helyére húzzuk a Réte..ge..k palettán.

gimp könyv 2.5. rétegek és rétegmaszkok  31 

Láthatóság

Ha egy rétegre – egy időre – nincs szükséged, de nem akarod letörölni, a réteg előtt található kis szem ikonra ( ) kattintva kikapcsolhatod azt. A szem ikon helyére kattintva bármikor vissza-kapcsolhatod a réteget.

Réteg összhatás módok

A GIMP többféle matematikai módszerrel számolja ki az egymás felett található rétegek eredő képét. Ezeket a Mód legördülő listából választhatod ki. Ha a Ráve..títést választod (és az átlátszó-ságot is beállítod), a GIMP olyan eredményt fog produkálni, mintha a két képet vetítőgéppel egy-másra vetítetted volna.

gimp könyv 2.5. rétegek és rétegmaszkok  32 

Átlátszóság kezelése

A Mód legördülő lista alatt található csúszka segítségével azt választhatod ki, hogy a felső ré-teg mennyire legyen átlátszatlan. Minél kisebb ez az érték (az átlátszatlanság), annál átlátszóbb lesz a felső réteg. Az értéket több módszerrel is beállíthatod. Először is, a számra kattintva beír-hatsz egy értéket. Másodszor, a szám mögött található nyilakkal egyesével növelheted vagy csök-kentheted az értéket. Harmadszor, a sáv felső részén – ahol felfelé mutató nyíllá alakul az egér-mutató – kattintva az adott értékre állíthatod be a csúszkát, és negyedszer, a sáv alsó részén – ahol jobbra-balra mutató nyilat látsz a kurzor helyén – az egér gombját nyomva tartva, és az ege-ret húzva tizedes lépésközzel finomhangolhatod az értéket.

gimp könyv 2.5. rétegek és rétegmaszkok  33 

Csoportosítás

Ha vannak együtt kezelendő rétegeid, jó ötlet csoportosítani őket, így egyszerre tudod őket mozgatni, és a láthatóságukat is egyszerre lehet vezérelni a rétegek kezelésénél már megismert módon. Új csoportot a Réte..ge..k paletta alján található Új réte..gcsoport ikonra ( ) kattintva, vagy a Réte..g ‣ Új réte..gcsoport menüpont kiválasztásával hozhatsz létre. A rétegek között meg-jelenő új rétegcsoportba az egér segítségével mozgathatjuk be a kívánt rétegeket.

Maszkok működése

A rétegmaszk valójában egy, a réteg méretével megegyező szürkeárnyalatos réteg, amely azt mondja meg a GIMP-nek, hogy az egyes pontok mennyire legyenek átlátszóak. A fekete

gimp könyv 2.5. rétegek és rétegmaszkok  34  hoz tartozó képpontok a rétegen nem látszanak át, míg a fehér pontokhoz tartozókat a GIMP 100%-ig figyelembe veszi a végső kép kialakításakor. A középszürke pontokhoz tartozó képpontok 50% súllyal esnek latba.

Gyorsan nézzük meg, mire jó ez! Tegyük fel, hogy van egy fotónk a Grassi-tavakról (nekem tényleg van). Ezt betöltöttük, és az előzőekben leírt módon megkettőztük a fotót tartalmazó réte-get, majd a szorzásra állítottuk a réteg összhatás módot, ami alapvető trükk, ha jó kontrasztos fotót szeretnénk kapni.

Ezzel csak az a baj, hogy bár az ég tetszik, a tó maga nagyon sötét, ott nem kellene a szorzásnak érvényesülnie. Na, ezt rögtön megszereljük, ugyanis pont az ilyesmire szolgál a rétegmaszk.

Maszk hozzáadása

Először is hozzá kell adnunk egy rétegmaszkot a réteghez a Réte..g ‣ Maszk ‣ Réte..gmaszk hozzáadása menüponttal. A megjelenő párbeszédablakon ki kell választani, hogy milyen alapér-telmezéssel jöjjön létre a maszk. Most a Fe..hér (te..lje..se..n átlátszatlan) értéket választottam.

gimp könyv 2.5. rétegek és rétegmaszkok  35 

Maszk kidolgozása

Mivel a maszk egy szürkeárnyalatos réteg, amelyet – ugyanúgy mint egy szürkeárnyalatos ké-pet – a GIMP összes eszközével módosíthatsz, most egy átmenetes kitöltést választottam úgy, hogy fotó tetején lévő fehérből a tó vonalánál feketébe menjen át, és ezzel színeztem ki a masz-kot, aminek a bélyegképét a felső réteg mellett láthatod. Ennek az lett az eredménye, hogy a kép felső részén az ég kontrasztja megnőtt, de ez a tó szintjéig folyamatosan csökken, ahol már csak az eredeti kontraszt látható.

Mikor melyik?

Mielőtt bármit is csinálnál a rétegmaszkokkal, érdemes megnézned, hogy a maszk, vagy maga a réteg van-e kiválasztva a kijelölt rétegben. Az ellenőrzés nagyon egyszerű a Réte..ge..k palettán:

gimp könyv 2.5. rétegek és rétegmaszkok  36  amelyik bélyegképe körül a fehér keret van, arra fogsz rajzolni. Ha a másikra szeretnél váltani, csak kattints a bélyegképére: ha a réteggel szeretnél dolgozni, akkor az első színesre, ha a maszk-kal, a második fekete-fehérre.

Maszk törlése

A feleslegessé vált vagy végleg elrontott maszkot a Réte..g ‣ Maszk ‣ Réte..gmaszk törlése.. me-nüpont segítségével törölheted.

Majd minden eddig leírt utasításra igaz, hogy megtalálható a Réte..ge..k párbeszédablak rétege-inek jobb egérgombbal előhívható helyi menüjében is.

gimp könyv 2. Első lépések  37 

In document gimp könyv 1 (Pldal 28-37)