• Nem Talált Eredményt

Polaroid hatású fotó készítése

In document gimp könyv 1 (Pldal 129-134)

3. Színes fotók kidolgozása

3.14. Polaroid hatású fotó készítése

Aki egyszer is látott, vagy még inkább csinált Polaroid fotót, az valószínűleg örökre meg van fertőzve. Valójában mindegy is, hogy milyen rossz minőségű maga a kép, mert a varázslat abban van, ahogy a gomb megnyomása után magától (mindenféle külső beavatkozás nélkül) elkészül a kép. Ez nem is vegyészet, ez már-már alkímia! Ha nem akarsz milliókat költeni alapanyagra (ere-deti Polaroid film már nem is kapható), az érzést a GIMP-pel is utánozhatod!

1

Vegyél elő egy digitalizált Polaroid fotót, mert a keretére szükségünk lesz. (Ha nincs, ne ag-gódj, letöltheted a GIMP.hu-ról!) Nyisd meg a C+O gyorsbillentyűvel!

2

Fogd a téglalap-kije..lölési e..szközt ( ) az eszköztárról, és húzz egy kijelölést a kép köré, hi-szen arra nem lesz szükségünk. Mivel képpontnyira pontosan kell kijelölni, érdemes 100%-os na-gyításban dolgozni, ezért üsd le az 1 billentyűt, majd igazítsd be a sarkoknál a kijelölést! Ha minden rendben, válaszd a menüből a sze..rke..sztés ‣ Törlés menüpontot és… HOPPá! Azt vártuk volna, hogy a kép helyén átlátszó lesz a fotó (amit a szürke sakktábla jelöl), ehelyett fehér lett!

gimp könyv 3.14. Polaroid hatású fotó készítése  130 

3

Ez azért van, mert a fotónk nem tartalmazza az átlátszóságot jelölő alfa csatornát, csak a vö-rös, zöld és kék színcsatornákat. De sebaj, mert egyetlen mozdulattal hozzáadhatod, csak nyomd le a fotót tartalmazó rétegen a jobb oldali egérgombot, és válaszd a felugró helyi menüből az Alfa csatorna hozzáadása menüpontot! Ha ezek után újra kitörlöd a kijelölést a sze..rke..sztés ‣ Tör-lés, vagy a D billentyű lenyomásának segítségével, a középső rész már átlátszó is lesz.

4

Most töltsd be a polaroidizálni kívánt fotót egy új rétegre a C+S+O gyorsbillentyűvel, majd a rétegek panelen húzd a polaroid keretet tartalmazó réteg (a képernyőképen pola réteg né-ven látható) alá! Ez fogja biztosítani, hogy a kép szélén a polaroid fotó kerete, a közepén pedig a kiválasztott és adjusztált fotónk látsszon, ráadásul nem kell majd pixelpontosan dolgoznunk, sőt a fotót mozgatni is tudjuk a keretben, hogy a legjobb képkivágást kapjuk.

Most csökkentsd addig a nagyítást, amíg a teljes fotót tartalmazó réteg körvonalát nem látod!

Az én esetemben a polaroid keret meglehetősen kicsi volt a fotóhoz képest, ezért jelentősen le

gimp könyv 3.14. Polaroid hatású fotó készítése  131  kellett csökkenteni a fotó méretét is. Válaszd ki ilyenkor az átmére..te..zési e..szközt ( ) az eszköz-tárról, vagy üsd le a S+T gyorsbillentyűt!

5

A kép sarkainál található fogópontok – a C billentyű nyomva tartása melletti – mozgatá-sával állítsd megfelelő méretűre a fotót! A középső karikát megfogva az egész képet tudod odébb cipelni. Javaslom, hogy az – itt jobb oldalt látható – Eszközbeállítások lapon kapcsold át az Irány értékét Javítási (hátra) állapotba, így rögtön láthatod, hogy mi kerül a képkivágásba.

6

Most pedig jön a fotó színeinek beállítása Polaroid fényképszerűre. Fogd a korábban telepített G’MIC szűrőcsomagot a szűrők ‣ G’MIC menüpont kiválasztásával, majd a megjelenő párbe-szédablakban válaszd ki a Film e..mulation ‣ Instant [consume..r] pontot! Keress egy neked tet-sző értéket a Pre..se..t legördülőben, majd az alatta található csúszkák Gamma, Contrast (kont-raszt), Brightne..ss (világosság), Hue.. (árnyalat), saturation (színtelítettség) segítségével állítsd be a hatást! Ha minden rendben, kattints az OK gombra!

gimp könyv 3.14. Polaroid hatású fotó készítése  132 

7

Most elhelyezünk a fotón két kávéfoltot, hogy még régibbnek tűnjön. Ehhez a szűrők ‣  De..kor ‣ Kávéfolt. szűrőt fogjuk használni. Az előugró párbeszédablakban csökkentsd a foltok számát a csúszkával 1-re, majd nyomd meg az OK gombot!

8

Ez még nem az igazi! Sem a helye, sem az intenzitása nem megfelelő, ezért válasszuk ki az át-he..lye..zési e..szközt ( ), majd a kávéfoltot annak sötét szélére kattintva húzzuk a keret aljára, másrészt módosítjuk a szűrő által létrehozott Stain (piszokfolt) réteg összhatásmódját és intenzi-tását. állítsd be tehát a Réte..ge..k párbeszédablakban a Mód legördülőt Különbség értékre, az átlátszóságot pedig valahova 10 és 15 közé! Szeretnék még egy kávéfoltot, amely külön mozgat-ható az előzőtől. Ennek a legegyszerűbb módja, ha leütöd a C+F gyorsbillentyűt, amely megismétli az utolsó szűrőt az ott beállított értékekkel. (Ha más értékeket szeretnél használni, üsd le a C+S+F gyorsbillentyűt, amely megjeleníti az utoljára használt szűrő párbeszédabla-kát.) Ha a megjelenő kávéfolt nem váltja be a hozzáfűzött reményeket, csak üsd le a C+Z

gimp könyv 3.14. Polaroid hatású fotó készítése  133  (visszavonás) gyorsbillentyűt, majd kezdd elölről, amíg egy jobb foltot nem kapsz! Végül ezen a Stain #1 nevű rétegen állíts be olyan értékeket, mint az előző kávéfoltnál, és cipeld a helyére!

9

Na, most már csak a szignó hiányzik a fotóról. Én egyszerűen digitalizáló tábla segítségével kézzel ráfirkáltam a szignómat egy külön rétegre. Ehhez hozz létre egy új réteget a C+S+N gyorsbillentyű segítségével, nevezd el Szignónak, majd állítsd be az „ecset” eszközt ( ) az eszköz-tárról, és válassz egy ecsetet! állítsd be a méretét a megfelelőre, és firkálj rá egy szignót! Ha te in-kább meglévő betűkészlettel szeretnél dolgozni, csak fogd a Szövegeszközt ( ), kattints a képen a megfelelő helyre, és írj rá valamit! Ezek után már csak a Szignó réteg átlátszóságán kell egy kicsit csökkenteni, hogy a papír textúrája átlátsszon rajta.

gimp könyv 3. Színes fotók kidolgozása  134 

3.15. MIT  KEzDJüNK  EGY

In document gimp könyv 1 (Pldal 129-134)