• Nem Talált Eredményt

Képrészletek eltüntetése

In document gimp könyv 1 (Pldal 85-91)

3. Színes fotók kidolgozása

3.8. Képrészletek eltüntetése

Ebből a fejezetből megtudhatod, hogyan szabadulhatsz meg olyan zavaró képelemektől, mint az érzékelőre vagy a filmre ragadt por, a modell fejéből kiálló villanyoszlop, vagy szélsőséges eset-ben valaki másnak a nagymamája.

1

Először is vegyünk elő egy olyan fotót, amelyen apró koszfoltok vannak! Én egy celluloid film-ről digitalizált fotón fogom megmutatni, hogyan kell ezeket eltüntetni, de pont ugyanezt a mód-szert használhatod a digitális fényképezőgép érzékelőjére ragadt porszemek okozta sötét foltok eltávolítására is. A C+S+O gyorsbillentyűvel betöltött fotón kis fehér foltokat és egy hosz-szú vonalat is észrevehetsz, amely valószínűleg egy textilszál képe, amely a fotóra tapadt.

2

Válaszd ki a bal oldali eszköztárból a másolóe..szközt ( ), vagy üsd le a C billentyűt! Az esz-köz úgy működik, hogy a C nyomva tartása mellett kattintva beállíthatod azt a területet, ahonnan másolni szeretnél, majd elkezdesz festeni a javítandó területre. Ide aztán az eszköz át-másolja a kijelölt terület tartalmát. Azért, hogy minél kevésbé legyen feltűnő a beavatkozásunk, érdemes egy ferde ovális ecsetet használni és sűrűn változtatni a mintavétel helyét. Először is ké-szítünk egy puha ferde ovális ecsetet.

Az Ecse..te..k panel alján kattints az Új e..cse..t hozzáadása ikonra ( ). A megjelenő ecsetszer-kesztőben (én most a párbeszédablakot kihúztam középre, hogy jobban lásd, de alapértelmezés-ben a fenti részen jelenik meg, dokkolva) először is írd be a nevét, ami most Retus ecset lesz. Ezek után válaszd a kör alakú ecsetformát, állítsd a sugár értékét 25 képpontra, a Csúcsok maradnak 2-n, a Ke..ménység legyen 0,35, a Mére..tarány – amivel oválissá teheted az eredetileg kör alakú ecsetet – 2, a Dőlésszög 35 és a Távolság 20. Az előnézeti képen folyamatosan ellenőrizheted, hogy milyen is az aktuális ecset, ha változtatni szeretnél ezeken az értékeken. Ezt a lépést

gimp könyv 3.8. Képrészletek eltüntetése  86  szetesen elegendő egyetlenegyszer elvégezni, ez után már ki fogod tudni választani a többi ecset közül.

3

Nos, most üsd le az 1 billentyűt, vagy válaszd ki a kép alatti legördülőből a 100% elemet, hogy 100%-os nagyításban dolgozhass. Ez nagyon fontos, hogy jól lásd mennyire is dolgozol pontosan!

Vidd az ecsetet egy javítandó folt közelébe egy olyan helyre, amely színekben és formában jól mutatna a javítandó helyen. Itt az ég esetén meglehetősen könnyű dolgunk van, hiszen hozzáve-tőlegesen homogén felületről van szó. Jelöld meg ezt a foltot a C lenyomása közbeni kattin-tással, majd vidd az ecsetet a javítandó felület fölé, és kattints párat, vagy kezdj el festeni! Ha azonban nagyon hosszú, vagy nagyobb területű részt kell javítanod, keress közben többször is másik olyan területet az ecsetnek, ahonnan másolhat. Én négy-öt másik területet is kiválasztott-tam a C + kattintással, miközben a textilszál helyét javítotkiválasztott-tam.

gimp könyv 3.8. Képrészletek eltüntetése  87 

4

100%-os nézet esetén minden valószínűség szerint csak egy kis részét fogod látni a teljes kép-nek, szükséged lesz tehát arra, hogy valahogy mozgasd a képet a munkaterület ablakában. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha lenyomod a Szóköz gombot (ekkor az egérmutató kézzé alakul), és közben – valószínűleg a másik kezeddel – a megfelelő irányba mozdítod az egeret.

Kisméretű kép hibák javítása esetén érdemes az ecset méretét csak kicsit nagyobbra választa-ni, mint a hiba maga, így nem fogsz feleslegesen olyan területet is javítaválaszta-ni, amelyen nincs hiba.

Az ecsetméret változtatásának leggyorsabb módja, ha felfelé vagy lefelé tekered az egér görgőjét, feltéve, hogy olvastad a Felület testreszabása részt, és be is állítottad az ott leírtakat. Nos, most már nincs más hátra, mint szemrevételezni az eredményt.

5

(amely valójában egy másik kép szerkesztésének első része) Vegyünk most egy másik példát, egy olyan fotót, ahonnan nagyobb képrészletet kell eltüntetni, mondjuk egy oszlopot, egy kólásüve-get, vagy a bevezetőben már említett idegen nénit. A legviccesebb az utóbbi, ezért ezzel fogom folytatni. Tegyük fel, hogy a következő kép közepén található néni valaki másnak a nagymamája, ezért szeretnénk eltüntetni a csoportképünkről. Persze nekiállhatnánk a másolóeszközzel levakar-ni onnan, de szinte biztos, hogy nem sikerülne tökéletesen, és még el is dolgozgatnék vele órákat.

A megoldás a Re..synthe..tize../He..al se..le..ction, és olyat tud, hogy leesik az állad! Először is, fogd a szabadkézi kije..lölési e..szközt ( ), és rajzold körbe a nénit! Nem kell nagyon pontosnak lennie, de minél kisebb ráhagyással dolgozol, annál jobb lesz az eredmény.

gimp könyv 3.8. Képrészletek eltüntetése  88 

5

(és feledik lépés) A következő lépéshez telepítened kell a resynthetizer és a Heal selection GIMP kiterjesztést. Ubuntu alatt például a gimp-plugin-registry csomag tartalmazza ezeket a ki-terjesztéseket.

6

Válaszd ki a menüből a szűrők ‣ le..képe..zés ‣ Re..synthe..tize.. („újraszintetizálás”) szűrőt, majd az előugró párbeszédablakban kattints az OK gombra! Ha nem lesz az eredmény tökéletes (és ez sajnos könnyen előfordulhat, ha nem áll fenn, hogy az eltüntetendő képrészlet viszonylag kicsi le-gyen, és az azt körbevevő rész nagyjából homogén), akkor a szűrők ‣ Kie..me..lés ‣ He..al se..le..ction („kijelölés gyógyítása”) szűrővel próbálkozhatsz, az egész nagy kijelölésekkel is elboldogul (igaz, egyik szűrő sem nevezhető szélsebesnek). El lehet játszani a két szűrő paramétereivel is, de ne-künk ebben az esetben az alapbeállítások tökéletesen megfeleltek.

gimp könyv 3.8. Képrészletek eltüntetése  89 

Voilà!

…és másvalaki nagyija már el is tűnt a fotóról, csak egy apró szellem maradt a helyén, ezt vi-szont már ripsz-ropsz ki tudjuk javítani!

7

Fogd a másolóeszközt és a második lépésben beállított ecsetet, és javítsd ki velük azokat a ré-szeket, amelyeket a Re..synthe..tize.. vagy He..al se..le..ction eszköz nem tökéletesen helyezett oda!

Ezen a képen a fű vonalát és a sziklák alját kellett kicsit javítani, és már csak a leggyakorlottabb szem mondja meg, hogy eltüntettünk egy idős hölgyet. Csiribí-csiribá!

gimp könyv 3.8. Képrészletek eltüntetése  90 

gimp könyv 3. Színes fotók kidolgozása  91 

3.9. NőI  POrTrÉ

In document gimp könyv 1 (Pldal 85-91)