• Nem Talált Eredményt

Magazincímlap tervezése

In document gimp könyv 1 (Pldal 195-0)

5. Kreatív tervezés

5.3. Magazincímlap tervezése

A következőkben végigkövetheted egy fiktív magazin címlapjának elkészítését. Mivel nem akartam több száz lépéses fejezetet készíteni, a címlaphoz fel fogjuk használni az előzőekben ké-szített logót és a férfi portrét is. Ha kíváncsi vagy, hogyan készültek, lapozz vissza!

1

Válaszd ki a menüből a Fájl ‣ Új. pontot, vagy üsd le a C+N gyorsbillentyűt! A megjele-nő párbeszédablakban válaszd ki a sablonok legördülő lista értékei közül az A4 (300ppi) lehető-séget, feltéve, hogy A4-es méretű borítót akarsz készíteni! Ha nem áll rendelkezésre megfelelő sablon, a széle..sség és Magasság mezőkben állítsd be a kívánt méretet, a spe..ciális le..he..tősé-ge..k részt kinyitva pedig az X fe..lbontás és az Y fe..lbontás értékét állítsd 300 képpont/in-re, azaz 300 ppi-re, a színes magazinoknál elvárt felbontásra! A színséma legyen RGB szín, a Kitöltés e..z-ze..l pedig Háttérszín, így (ha fehérre van állítva a háttérszín) fehér lesz a frissen készült lap.

2

A következő pár lépésben a már előkészített, és a GIMP saját XCF formátumában elmentett lo-gót el fogjuk helyezni a magazinunk címlapján. Ehhez először is be kell töltenünk. remélem, em-lékszel még hova mentetted, mert a C+O gyorsbillentyű leütése után a megfelelő helyre kell navigálnod, és betölteni a logót. Ha minden rendben, akkor egy külön fülön (vagy ha nem egyab-lakos módban dolgozol, külön ablakban) megjelenik a logó az összes rétegével együtt.

gimp könyv 5.3. Magazincímlap tervezése  196 

3

Ellenőrizd, hogy a Réte..ge..k párbeszédablakon a Logó rétegcsoport legyen kijelölve, majd üsd le a C+C (másolás) gyorsbillentyűt, amivel a teljes rétegcsoportot a vágólapra másolod!

Válts a még üres címlapot tartalmazó képre, és válaszd ki a menüből a sze..rke..sztés ‣ Be..ille..sztés másként ‣ Új réte..g menüpontot! Így a rétegcsoport látható elemei egy új réteggé lapulnak a tiszta papírunkon, ami meg is felel az elvárásainknak, hiszen minek is állna több rétegből, amikor a logón már nem akarunk változtatni a címlapon.

4

Most már nem lesz szükség a logóra, ezért csukd be a fülön található x-re kattintva! Mivel a lo-gót meglehetősen nagy méretben készítettük el, ebben a lépésben össze fogjuk nyomni, hogy megfelelő méretű legyen. Ehhez válaszd az átmére..te..zési e..szközt ( ) az eszköztárról, vagy üsd le a S+T gyorsbillentyűt, majd a C billentyű nyomva tartása mellett igazítsd a képet a megfelelő méretűre a négyzet sarkain található fogók segítségével! A C billentyű biztosítja a

gimp könyv 5.3. Magazincímlap tervezése  197  számodra, hogy az átméretezett kép oldalaránya ugyanolyan legyen, mint az eredetié. Ha nem nyomod le, a kép szabadon alakítható tetszőleges oldalarányúvá.

5

Most, hogy a logó jó méretű, és nagyjából (ismétlem, nagyjából) a helyén is van, egy kissé sö-tétebb kék csíkot fogunk mögé tenni. Először is szükségünk lesz a logó hátterének színére, amit bal oldalon a szemcseppentő ikont ( ), azaz a színpipetta-eszközt kiválasztva, majd a háttérre kattintva csenhetünk el a képről. Figyeld meg, hogy a kattintás után az eszköztár alján látható színválasztó téglalapok közül a festőszín a logó hátterének megfelelő színre vált. Ha a háttérszínt szeretnéd beállítani, akkor a C nyomva tartása mellett kattints a képre.

6

Most pedig szeretnék egy a háttérhez hasonló, de sötétebb színt beállítani a csík kitöltéséhez.

Kattints tehát duplán a festőszínt jelző, most kék téglalapra, hogy a GIMP színválasztó párbe-szédablaka megjelenjen! A színek többféle módon reprezentálhatók, mi most a HSV

gimp könyv 5.3. Magazincímlap tervezése  198  ót fogjuk használni, amely a színválasztó panel első fülén a felső három csíkon látható. Ez sorban a következő paraméterekre épül: H (Hue) vagy színezet, S (Saturation) vagy színtelítettség, és V (Value) vagy érték. A paraméterek előtti színes sávok mutatják is neked, hogy mi fog történni a színnel, ha az adott csúszkát valamelyik irányba elmozdítod. Ha csak sötétebb vagy világosabb színt szeretnél, a színezetet és a telítettséget nem kell változtatnod, csak az értéket.

7

No, akkor most igazítsuk be pontosan a GIMP magazin logót a bal felső sarokba! Ehhez szüksé-ged lesz két – egy vízszintes és egy függőleges – segédvonalra a bal felső saroktól egyenlő távol-ságra. Válaszd ki egymás után kétszer a menüből a Kép ‣ se..gédvonalak ‣ Új se..gédvonal pontot, és a megjelenő párbeszédablakban állíts be először Vízszinte..s majd Függőle..ge..s irányt, és a Po-zíció értékének mondjuk 100-at! Ellenőrizd, hogy a Néze..t ‣ Ille..sztés se..gédvonalakhoz be le-gyen kapcsolva, válaszd az eszköztárról az áthe..lye..zési e..szközt ( , M), és told az egérrel a he-lyére a logót!

8

Készíts egy új réteget a Háttér réteg fölé! Ezt a legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy kivá-lasztod a Háttér réteget, majd leütöd a C+S+N gyorsbillentyűt és megadod az új réteg ne-vét, ami most legyen mondjuk Felső csík. Ezek után válaszd a téglalap-kije..lölési e..szközt ( ), és húzz az egérrel egy kijelölést a logó köré, majd válaszd a menüből a sze..rke..sztés ‣ Kitöltés e..lő-térszínne..l menüpontot! Ne aggódj, ha nem pont megfelelő a méret, ez utólag könnyen változtat-ható!

gimp könyv 5.3. Magazincímlap tervezése  199 

9

Nekem sem sikerült pontosra, ezért most le is csapunk egy kicsit belőle. Ehhez maradjon a tég-lalap-kijelölési eszköz, de most az lap aljáról húzz felfelé egy kijelölést, egészen addig, amíg fehér színű kell, hogy legyen a lap, majd üsd le a D billentyűt, vagy válaszd a menüből a sze..rke..sz-tés ‣ Törlés pontot!

1

Most értelmet nyer a zöld háttér a férfiportré esetén, ugyanis azt (vele az FSF.hu alapítvány kurátorát) fogjuk ráhelyezni a címlapra, és ebben nagy segítség az egyszínű háttér. Töltsd be a szokásos módon a portrét, és mindenekelőtt hozz létre egy réteget, amely a végső képet tartal-mazza! remélem, emlékszel még, hogy a férfi portrénál a végleges képet több egymásra tett és maszkokkal ellátott réteg összessége adta! Nekünk most sokkal egyszerűbb lesz egy réteggel dol-gozni, ezért kattints a jobb oldali gombbal valamelyik rétegre, és az előbukkanó menüből válaszd az Új a láthatók alapján pontot! A következőben két módszert mutatok be az előtérben

gimp könyv 5.3. Magazincímlap tervezése  200  tó modell kivágására, de előre szólok, egyik se lesz „gyere cipó, megeszlek!”-típusú. Ha szépen akarod csinálni, pepecselned kell vele!

Kivágás szín szerinti kijelöléssel

Az első szeparációs lehetőség azon múlik, hogy a háttér a zöld egy bizonyos árnyalata, amely nem túl sok egyéb helyen jelenik meg a fotón. Hasonló módon működnek a tévéhíradóban vagy időjárás-jelentésben látható trükkök is. A GIMP rendelkezik egy olyan eszközzel, amely kitűnően használható a célra, különösen ha a háttér egyenletes világítást kapott.

1

Válaszd ki a szín sze..rinti kije..lölési e..szközt ( , vagy S+O) az eszköztárról, és kattints a háttérre! Ideális esetben a GIMP kiválasztja a hátteret, de ideális eset nincs, ezért kísérleteznünk kell, hogy mely beállítások mellett kapjuk a legjobb eredményt. Az élsimítás mindenképp legyen bekapcsolva, hogy finomabb átmenetet kapjunk az éleknél. A Küszöb csúszka értékét próbáld meg beállítani úgy, hogy a háttér minden pontját vegye bele a kijelölésbe, de az előtérből lehető-leg ne túl sokat. További kísérleteket tehetsz a Kije..lölés alapja lehető-legördülővel. Itt az Össze..síte..tt vagy az Árnyalat érték kecsegtet jó eredménnyel. Nagyítsd ki a képet 100%-os nézetre, hogy job-ban lásd, mi került bele a kijelölésbe! A szóköz billentyű leütése mellett az egérrel mozgathatod a képet a képkivágásban, hogy át tudd tekinteni az egészet. Megjegyzés: bizonyos esetekben a szín szerinti kiválasztás helyett kipróbálhatod a „Varázspálca” kije..lölőe..szköz használatát.

In document gimp könyv 1 (Pldal 195-0)