• Nem Talált Eredményt

SYITA&MA ET SYLLABUS MORTUOEUM

In document TÖRTÉNELMI EMLÉKEK. MAGYAR (Pldal 157-171)

Littera A . Ákos.

E r d é l y fejedelme az Barcsai Ákos. *)

Keresem, nem látom, hogy volna több Ákos.

András.

F e j e d e l m ü n k cardinal Bdtliori András,2) Székely Mojsessel veszett el Apor András,3) Keresztesnél esett el az Borbély András,4) K é t e l e n halállal hal meg az Nagy András,5) Fejedelem a k a r t lenni Géczi András,6) K á r o l y - F e j é r v á r n á l vesz Barcsai A n d r á s , Beszterczénél esett el Gyulai András,

Székely Mojsessel veszett el egy Lázár A n d r á s . Bocskai I s t v á n generálja Nagy A n d r á s ,

A z Barczán Székelylyel vesz el Pálfi András, U g y a n o t t esik el'Ja Berneszi András,7) E s t u d a t l a n helyen vesz el más Nagy A n d r á s . E z e r hatszáz h a t b a n volt az Dénes András, B e t h l e n f a l v i8) vala régen Geréb A n d r á s , Nincs Írásban, hol holt légyen Raddk A n d r á s , Csíki nemes ember vala a Lacz A n d r á s .

») 1660. máj. 22—1661. jan. 1.

2) 1599. márcz. 21.—nov. 3.

3) A brassai papirmalom mellett 1603. jul. 17. vívott csatában.

*) A borsodi Mező-Keresztesnél 1596. okt. 26.

5) Báthory Gábor 1612. aug. 12. vágta le árulásáért az alvinczi mezon.

®) 1612-ben Báthory Gáborral szemben.

7) A brassai liarczon 1603. jul. 17.

8) A másolatban Bethlehenfalvi áll.

1 1 8 HR. A P O R P É T E R : SYNTAGMA MORTUORUM. ] 19

Székelytől öletett meg az Török A n d r á s , A Székely Mojsessel vesz Temérdek A n d r á s , Nem liarczon esett az Hagyai András, E z e r hatszáz h a t b a n holt meg Jármi A n d r á s . Életiben vala rég Almádi András,

Hatszázban s háromban hal Gyüró'sös A n d r á s , Köznemes ember volt a Köpeczi A n d r á s , Ugyan hasonló volt régen Kasla A n d r á s . Nagy-Eskellőn l a k o t t az Valikai A n d r á s , Ú r i familia vala Vitéz András,

Nemes renden való volt Zalasdi A n d r á s , Homorod-szent-mártoni volt Bíró A n d r á s . Losonczi I s t v á n n a l vész Tomori András, F a m i l i á t kezdte el Káinoki András,

All-Csík-Szent-Mártonban l a k o t t az Lacz A n d r á s , Barcsai Ákosnál kedves Vajna A n d r á s .

Nagy főember vala régen Kapi A n d r á s , Ezer hatszáz h a t b a n élő Deres A n d r á s , E g y nemes ember volt régen Deák A n d r á s , Híres nemzetiben vala Sarló András.

Nagy főember vala más Perneszi A n d r á s , Siményfalván l a k o t t régen egy Nagy A n d r á s , Szép csendesen holt meg régen Püki A n d r á s , A z főrendek közül volt a Selling A n d r á s . Békesség szerző volt másik Kapi A n d r á s , P o r t á r a D r üget tői követ Farkas A n d r á s , Az j e s u i t á k a t fosztja Otves András, I k a f a l v á n díszes öreg László A n d r á s . Nagy-Szebent l ő t e t t e vitéz Gaude A n d r á s , Rákóczi követje Zakánius András, Poson gyűlésben t á r s IUobusiczki A n d r á s , F e j é t elvesztette a Kállai András.

Ádám.

Kassai generál volt Károllyi Ádám, B á s t á t ó l f e j i t veszti Pellindi Ádám.

HR. APOR P É T E R : SYNTAGMA MORTUORUM.

] 19

Ambrus.

Szolnoki követ volt az Tarnóczi Ambrus, Szép, csendes halállal holt meg a Roth A m b r u s .

Albert.

H í r e s generalis volt az Király A l b e r t , Groroszlónál veszett el az Deák A l b e r t . Főemberek közül volt P e s t i Nagy A l b e r t . Csak egy jó főember volt más Király A l b e r t . E é g i nemzetiből meg volt Tholdi A l b e r t , E g y nemes ember volt az Zokollyi A l b e r t , Béldiek eleje híres Béldi A l b e r t ,

J ó nemes ember volt régen az Nagy A l b e r t . Antal.

Ezerötszázhatban élt Kaczai A n t a l , Azon üdőtájban él vala Kun A n t a l , Imecsfalván l a k o t t régen Imecs A n t a l , I g a z nemes ember volt az Székely A n t a l . Peselneken l a k o t t Kisfaludi A n t a l , E r d é l y viczevajda volt a Kendi A n t a l .

Ágaston.

Az nyak kitörve holt Makai Ágaston, Ne keress, mert nincsen itten több Ágaston.1)

Littera B . Bálás.

A Székely Mojsessel vesz el Nemes Bálás, Kükiillőből követ volt Maxai Bálás, Groroszlónál veszett el Baróti Bálás, A Székely Mojsessel vesz Bókai Bálás.

Istenes halállal hal meg Apor Bálás, Az Székely Mojsessel vesz Gosztoni Bálás,

*) A másolatban Ágoston áll mindenütt.

120

BR. A P O R T É T E R : SYNTAGMA MORTDORtTM.

Egy gonosz ló m i a t t holt meg Kencsus (így!) Bálás, Az Barczán Székelylyel veszett Mihálcz Bálás.

Régi főember volt az Bodoni Bálás, Az nemesi renden volt Gáltói Bálás, Igaz J a n k ó k féle volt az Jankó Bálás, Az nemesek között volt az Böjti Bálás.

Telegdi J á n o s n a k vére volt az Bálás, Híres, nevezetes volt Kékedi Bálás, Szárhegyi L á z á r o k közül Lázár Bálás, Az hatszáz és h a t b a n az Gziriák Bálás.

Híres familia volt Kamuthi Bálás, Az J a n k ó nemzetből másik Jankó Bálás, Nemes ember vala a Gsákáni Bálás, Közönséges nemes volt az Zsidó Bálás.

Ú r i nemből való Tholdalagi Bálás, Az főrendek közi Í r a t o t t Tot Bálás, Nemes renden való volt Totyori Bálás, Köznemes ember volt amaz Fitod Bálás.

H a j d ú k óbestere volt Lippai Bálás, Ugyanazon tisztben volt Németi Bálás, Régen nagy fő-ember volt Tomori Bálás.

Peselneken veszett el más Mihálcz Bálás.

Bálint.

Székelytől öletett meg Káinoki Bálint, Az Székely Mojsessel vesz Illyési Bálint.

Ugyan ő vele vész el Maradék Bálint, Az szebeni harczon esik el Tíácz B á l i n t . Losonczi Bánfiak féle Bánffy Bálint, Az Székely Mojsessel vesz Almádi Bálint, Ugyan ő vélle vész el a Szenti Bálint, Csendesen világot ólt Belleo B á l i n t . Keresztesnél veszett el Erdéllyi Bálint, Régi nemességű Babolcsai Bálint, Az nemesek között Csekelaki Bálint, Ugyan nemes ember vala Gege Bálint.

BR. APOR P É T E R : SYNTAGMA MORTÜORÜM.

121

I g e n régi nagy groff Homonnai Bálint,

E z e r h a t s z á z után hal meg Her ser B á l i n t . Homoród-szent-mártoni volt Bíró M á r t o n , Az Székely Mojsessel vesz el Szenti Bálint.1) H é j a s f a l v á n lakott Héjjas falvi Bálint,

Nemes ember vala Martiházi Bálint,

E z e r h a t s z á z negyvenben holt meg Nagy Bálint, Nemes ember vala h a j d o n Sidő B á l i n t .

H í r e s familia volt az Magyar Bálint, Széplaki H o r v á t h o k közül Horváth B á l i n t , K o l o z s v á r a t t német ellen Badics B á l i n t . Homorod-Szent-Mártonban az Bíró B á l i n t .

Benedek.

Segesvárnál veszett el Henter Benedek, Kétséges halállal holt Bocskor Benedek, U d v a r h e l y t f e j i t veszt Bogáthi Benedek.

Székelylyel veszett Szombatfalvi Benedek.

Nagynevű nagy úr volt Mindszenti Benedek, Híres, neves ember volt Mikes Benedek.

Cseffeiek közül Cseffei Benedek,

Az m u l t seculumban Macsuri Benedek.

Régi T o r m á k féle volt Torma Benedek.

Ű r i nemzet vala a Sükösd Benedek, Csendes életű volt az Sari Benedek, Az úri seregben Zecsuri Benedek.

Az köröspataki Káinoki Benedek,

K ő v á r b a n rabságban volt Hedri Benedek.

A z főrendek között volt Mihács Benedek Az nemesi renden Szabolcsi Benedek.

Bertalan.

Vitézektől veszett Somogyi Bertalan, Főemberi számban Ifiú Bertalan, Nemes ember vala az Vajda Bertalan.

Nem találom, nincsen negyedik B e r t a l a n . Ismétlés.

122

HR. APOR P É T E R : SYNTAGMA MORTUORUM. ] 19

Boldisár.

Sigmondtól öletett Báthori Boldisár, Háromszék főkapitány Komis Boldisár, .Doboka főispány Veselény Boldisár, Erőszakason liolt Abrámffy Boldisár.

Z a r á n d vármegyei követ Nagy Boldisár, Tolvajtól veszett Tamásfalvi Boldisár.

Szép csendesen liolt Thoroezkai Boldisár, Kegyesen m u l t ki Bornemiszsza Boldisár, Az Bánfiak közül úr Bánffy Boldisár.

Régen nagy ember volt a Basa Boldisár, Az főrendek közül Bogáti Boldisár, Az köznéptől veszett el Vajda Boldisár.

Az Barcsai házból Barcsai Boldisár, Az Mihály v a j d á t ó l vesz Veres Boldisár, Nemesi r e n d e n volt az Ördög Boldisár, Az főrendek között Szilvási Boldisár.

Az Mikesek közül vala egy Boldisár, Nemes ember vala Imbusi Boldisár, Nemes renden való Jáhézi1) Boldisár, Bethlenfalvi vala az Geréb Boldisár.

Régi főember Héjasfalvi Boldisár, Szép csendesen éle a Székely Boldisár, .Tó nemes ember volt Szörtsei Boldisár.

Főemberi számban Tétéi Boldisár.

Tatárhoz követ volt az Kemény Boldisár.

Budára követ volt más Komis Boldisár, Fő emberi számban volt Széki Boldisár, Régi nagy úr vala Macskási Boldisár.

Littera C.

C h r i s t o p h .

Erdély fejedelme volt Báthory Christoph, Besztercze viziben holt Kamuthi Christoph, Istenes halállal holt Baládfi Christoph, Szép csendesen mult ki az Budai Christoph.

3) A másolatban : Jákózi áll.

HR. APOR P É T E R : SYNTAGMA MORTUORUM. ] 19

] 19

Ú r i ágyból való az groff Csáki Christoph, Rákotzi követje P o r t á n Torma Christoph, Igen vitéz ember volt Hagymási Christoph, Főemberi számban volt az Glethran Christoph.

Régi nagy főember volt más Torma Christoph, Főemberi számban Keresztúri Christoph, Kézdi-szent-léleki volt Orbai Christoph, Az nemesek között volt az TJgnot Christoph.

Bánságot viselt volt rég Gyulaffi Christoph Főemberi számban volt Tomori Christoph.

Littera D.

Dávid-Háromszék főkapitány Zólyomi Dávid, K ő h a lv) királybíró tanács Deák Dávid, Szép, csendes halállal m u l t ki TJgnot Dávid, Azon szép halállal holt meg Veres Dávid.

Dénes.

Régi nagy úr vala az úr Bánffg Dénes, Szebennél esett el az Gyulai Dénes, Csáki u r a k közül vala Csáki Dénes, E g y főember vala az Maxai Dénes.

Demeter.

Az Székelylyel vesz Inankois2) Demeter, T u d a t l a n halállal holt meg Nagy D e m e t e r . Az nemesek között volt Kurzák Demeter, Az Oláli-országban veszett Kis D e m e t e r . Vesz Székely Mojsessel Zecsuri Demeter, Igaz főember volt Tomori Demeter, F ő r e n d n e k t a r t a t o t t Ugocsi Demeter, E r d é l y i püspök volt Naprádi Demeter.3)

*) így! T. i. kőhalmi.

2) így! Szamosközynél (IV. 200.) Juankjrth (t. i. Ivánkics) I )emeter.

:t) A X V I . sz. végén és a X V I I . sz. elején.

124

HR. APOR P É T E R : SYNTAGMA MORTUORUM. ] 19

Daniel.

Ú r i házból való volt Torma Daniel.

Nemes renden való Várfalvi Daniel.

Nemes számba vala az Deák1) Daniel.

Szebennél esett el az Bakó Daniel.

Ű r i házból való más Torma Daniel, Paraszttól vész Hosszuaszai Daniel, Nemes számban vala Zélasti Daniel, H i j á b a keresek, mert nincs több Daniel.

Domokos.

Bástától f e j i t veszt Domokos Domokos, Nemzetségre t e r j e d t Nyujtodi Domokos, Csíkban főember volt az TJgron Domokos, J ó nemes ember volt a Simény Domokos.

Littera E.

Egyed.

Az Székely Mojsessel vesz el Lázár Egyed, Az főrendek között volt Tomori Egyed, Ugyan főember volt régen Apor Egyed.

Elek.

Magyar p a l a t i n u s volt az Turzó Elek, Az Székely Mojsessel vesz el Székely Elek, Ugyan az Székelylyel vesz el Nemes Elek.

Littera F . Farkas.

J á n o s2) tanácsossa Bornemiszsza F a r k a s , Háromszék f ő k a p i t á n y Alia F a r k a s , Szebennél esett el az Apaffi F a r k a s , Csintalan ló m i a t t vesz Gyerőffi F a r k a s .

*) Deák az Apor-féle példányban mindig Diák alakban van írva, a Száva-féle másolatban Deák.

a) Szapolyai János.

í m . APOR P É T E R : SYNTAGMA MORTUORUM. 1 2 5

Az székelyek m i a t t hal meg Lázár F a r k a s , Az Székely Mojsessel veszett Kabos F a r k a s , Ugyancsak ő vele veszett el Kis F a r k a s , Bástától f e j é t veszti Lévai F a r k a s . Goroszlónál veszett el Perneszi F a r k a s , Losonczi Bánfiak közül Bánffi F a r k a s , l í é g i nemesség közt Ábrámfalvi F a r k a s . J ó nemes ember volt az Mohai F a r k a s . A z régi Bethlenek közül Bethlen F a r k a s , A z főrendek közül Barabási F a r k a s , Adámoson l a k o t t az Baládffi F a r k a s , Az köznéptől veszett volt el Vajda F a r k a s . H í r e s nagyságos úr volt Kamuthi F a r k a s , Nemes ember vala az Bakucsi F a r k a s , Nemes renden járó az Fejérdi F a r k a s , Hatszáz tizenháromban Lévai F a r k a s . U r i nagy nemzet volt Veselényi F a r k a s , Rendes ifi volt ifiabb Petki Farkas,

Szárhegyi Lázárok közt más Lázár F a r k a s , N a g y - A j t á n volt régen egy Cserei F a r k a s . E z e r hatszáz hétben holt vén Petki F a r k a s , Régi F a m í l i a Harinnai F a r k a s ,

I g e n gazdag úr volt amaz Kendi F a r k a s , Fejérben, Mohában l a k o t t az Nagy F a r k a s . Főemberi számban galgai Rácz F a r k a s , Régi familia volt a Sigér F a r k a s ,

Az Mihály vajdától veszett Komis F a r k a s , Sigmondtól öletett Kovácsócsi F a r k a s .

Ferencz.

Fejedelem decedal Rhédai Ferencz,1) Nagy tanács úr vala régen Mikó Ferencz, Szeben királybíró, s tanács Kálmán Ferencz, P a r a s z t o k t ó l veszett Boronkai Ferencz.

M A későbbi másolatban Bhédei áll.

126

HR. APOR P É T E R : SYNTAGMA MORTUORUM. ] 19

V á l a s z t o t t fejedelem Rákóczi Ferencz, Háromszék f ő k a p i t á n y Balassi1) Ferencz.

Kolos vármegyében volt más Mikó Ferencz, Az régi TTgronok közt volt Ugrón Ferencz.

U d v a r i k a p i t á n y az Macskási Ferencz.

Szebennél veszett el az Besztrédi Ferencz, Székelylyel Brassónál veszett Fodor Ferencz, Székelytől öletett meg az Farkas Ferencz.

Híres nagy úr vala régen Bethlen Ferencz, Szebennél esett el az Baládfi Perencz, Básta vitézitől hal Dévai Ferencz, Székelylyel veszett el az Daniel Ferencz.

Híres, nevezetes szász volt a Bajsz Ferencz, Básta vitézitől vesz Décsei Ferencz,

Keresztesnél veszett volt el Geréb Ferencz, Medgyesi polgármester volt Szabó Ferencz.

Elsők közzűl való volt Apaffi Ferencz, U r i familia Bornemissza Ferencz, Híres tánczos ifi legény Apor Ferencz,

Szép csendesen holt mag más Baládfi Ferencz.

Erdélyben l a k o t t cardinál Forgács Ferencz.2) Az Székely Mojsessel vész Gyulai Ferencz, F e j é r b e n főispány vala Pekri Ferencz, Keresztesnél veszett el az Gencsi Ferencz.

B á t h o r i Sigmondtól veszett Kendi Ferencz, Szebennél esett el másik Kendi Ferencz, Az Székely Mojsessel veszett Gáspár Ferencz, Főemberi számban volt az Alárd Ferencz.

Keresztesnél veszett volt el Lázár Ferencz, Idegeny halállal holt meg Balog Ferencz, Szebennél esett el Haranglábi Ferencz, A Székelylyel veszett Harinnai Ferencz.

J) A későbbi másolatban Balási.

2) Tévesen nevezi cardinal-nak, mert bíbornok nem volt. csak váradi püspök és Báthory István kanczellárja. A bíbornok, esztergomi érsek később élt, a X V I I . sz. elején.

bú. Apor péter: syntagma mobtdorum. 127

B á t h o r y királytól holt meg Kemény Ferencz, Az Magyarországban veszett Petki Ferencz.

Tolvajtól öletett Tholdalagi Ferencz, A székelyek m i a t t vesz el Mihálcz Ferencz.

Híres ember vala Keresztesi Ferencz.

A Székely Mojsessel veszett Daczó Ferencz, Ugyancsak a Barczán veszett Horváth Ferencz.

Ezekkel vész el mikefalvi Nagy Ferencz.

Nagy familia volt az Erdélyi Ferencz, Az Mihály v a j d á t ó l veszett Orbán Ferencz, Az Barczán Mojsessel vesz Peternyi Ferencz.

Az Mihály v a j d á t ó l vesz Rosnyai Ferencz.

Másoktól öletett Sárpataki Ferencz, Bégen nagy úr vala az Daniel Ferencz.

Gonosz tolvajoktól veszett Teke Ferencz, Másoktól veszett el Szentmiklósi Ferencz.

Familia vége Barabási Ferencz,

Az Székely Mojsessel vesz Szörcsei Ferencz, Az Becz ágon j ö t t le az Ágoston Ferencz.

Tinkováról való más Macskási Ferencz.

Nagy-Apafalvárói más Apafi Ferencz.

Ezerhatszázegyben hal más Bethlen Ferencz.

Hatszázkettőben más Bornemissza Ferencz.

Kornis Gáspár a p j a vala Komis Ferencz.

Nemes ágyból való Belényesi Ferencz, Csendesen hala meg az Batai Ferencz, Derék, híres ember vala Béldi Ferencz, J ó nemes ember volt hajdon Baxa Ferencz.

Főemberek között volt Bodoni Ferencz, Hatszáz és háromban hal Budai Ferencz, Hatszáz tizenegyben Benedekffy Ferencz, Szép csendes halállal hal meg Csáni Ferencz.

Főrendek voltanak más két Daczó Ferencz, Magát szerettette h a j d o n Dobó Ferencz.

Nemesnek t a r t a t o t t Csabácsniri Ferencz.

Azon szabadsággal élt az Cies Ferencz.

128

HR. APOR P É T E R : SYNTAGMA MORTUORUM. ] 19

Világi úr vala másik Forgács Ferencz, Istenes halállal holt más Géczi Ferencz, Ezerhatszázötben holt Darlaczi Ferencz, Hunyacl vármegyei vala Folti Ferencz.

Magyar p a l a t í n u s Veselényi Ferencz, Nagyságos ú r vala régen Pető Ferencz, J ó nemes ember volt az Somodi Ferencz, Marosszéki nemes rend volt a Tot Ferencz.

Régi nemzetiben volt Páskai Ferencz, Thoroczkóról való Thoroczkai Ferencz, Régi V i t é z e k közt volt egy Vitéz Ferencz,

Hatszáz ós az h a t b a n hala meg Vas Ferencz.

Híres nagy ú r vala az Zólyomi Ferencz, Nemes renden való vala az Zás Ferencz, Jeles ember vala Zádovári Ferencz, Dicső-Szent-Mártonban volt Zoltai Ferencz.

Ezerhatszáz t á j b a n másik Komis Ferencz, Magva s z a k a d t úri rend Edenffi Ferencz, Nemes r e n d e n való volt Zámberi Ferencz, Donath Györgynek fia vala Donátit Ferencz, Hosszixtelkét b í r t a Hosszútelki Ferencz, Egrestőn lakozott egyik Horváth Ferencz, Héjjasfalvi vala Héjjasfalvi Ferencz, J ó nemes ember volt az Gáltói Ferencz.

Szép csendesen bolt meg egy más Kemény Ferencz, Mikeszászi vala rég egy Horváth Ferencz,

Főemberi számban volt Ibrányi Ferencz, Egy nemes ember volt az Hajósi Ferencz.

J ó nemes ember volt régen Lesi Ferencz, Az nemesek k ö z ö t t volt Maxai Ferencz, Ugyan csak közöttök volt Nyakazó Ferencz, Főemberi számban Nagy-Mihályi Ferencz.

Híres vitéz ember volt Magocsi Ferencz, Főemberi számban volt Macskási Ferencz, Léva városából j ö t t volt le Nagy Ferencz, J ó nemes ember volt az Orgonás Ferencz,

IiR. A l ' O R P É T E R : S Y N T A G M A MORTUORUM.

129

Vritéz família volt Bátoni Ferencz,

Érdemes ember volt az Rákosi Ferencz.

Hídvégiről való régi Nemes Ferencz, Zabolai vala az nagy Mikes Ferencz.

Vén Rákóczi r a b j a volt Megyeri Ferencz, Lengyel harczon vitéz volt az Komis Ferencz, E g r i praepost követ az Somogyi Ferencz, Lengyel veszedelmet í r t a Veres Ferencz.

Váczi püspök követ az Szentgyörgyi Ferencz, Szentjóbi commendans volt az Székely Ferencz.

Bethlenek követje volt Balassa Ferencz, Háromszéki főtiszt fia Donath Ferencz.

Császár tanácsossa a Daróczi Ferencz.

Vízaknai vala az Szentpáli Ferencz, Szentháromság ellen í r t Enyedi Ferencz, Az káromkodásért meghal Dávid Ferencz.

Friderik.

M a r a d j i t t egyedül t e Zavar F r i d e r i k .

Littera G.

G-ábor.

E r d é l y i fejedelem Báthori Gábor, Székely Mojsessel veszett Baládfi Grábor, B á t h o r i Sigmondtól h o l t meg Kendi Grábor, Szép csendesen múlt ki amaz Bánffi Gábor.

E r d é l y fejedelme az jó Bethlen Gábor, Székely Mojsessel veszett el Lázár Gábor, P u s k á v a l l ő t e t e t t által Móré Gábor, Világból csendesen m u l t ki Békés Gábor.

H i r e s nemzetiben vala Csáki Gábor, A z köznéptől veszett volt el Török Gábor, Szép csendesen holt meg más Baládfi Gábor.

A Székely Mojsessel vesz Zecsei1) Gábor.

1 A későbbi fogalmazványban Sécsei áll.

BR. APOR P É T E R V E R S E S MÜVEI. 9

130

ISR. APOR P É T E R I SYNTAGMA MORTtlORUM,

Az Székely Mojsessel veszett Nemes Gábor.

R é g i jó nemzet volt az Sombori Gábor, Régen az főrenden volt az Mikes Gábor.

R é g i nemzetiben czegei Vass G á b o r . R é g i familia volt Ebeni Gábor, I g a z Mikók közül vala Mikó Gábor.

A z főrenden volt öregb Földvári Gábor, Közönséges nemes volt az Deák Gábor.

F ő r e n d e k közül ifibb Földvári Gábor, Dezmérről származik régi Kabos Gábor, A z P e t r i ek közül öregb Petri Gábor, Peselneken lakott régen Kövér Gábor.

Hatszáz tizenegyben volt egy Haller Gábor, Ú r i vérből volt ifiabb Maflát Gábor,

Ugyan azon vérből öregb Maflát Gábor, Főemberi számban ifibb Petri Gábor.

Régi nemzet vala Sármasági Gábor, Ú r i familia volt az Vitéz Gábor, I g a z főember volt Nádudvari Gábor, J ó nemes ember volt az Szalai Gábor.

Ű r i r e n d e t t a r t o t t az Mindszenti Gábor, E n n e k veje vala az úr Kapi Gábor, Az főrendek közül volt Szalánczi Gábor, J e s n i t a vala ifibb Kapi Gábor.

Barcsai tanácsa a más Haller Gábor, Kolosvárt pártosok feje Deák1) Gábor, Alsó Csernátomban vén Damokos Gábor.

Somogyomban l a k o t t az Tordai Gábor.

Gáspár.

Fejedelem kévánt lenni Békés Gáspár,2) Szebennél esett el az Bokái Gáspár, Goroszlónál veszett volt el Csáki Gáspár, Tömösvárnál penig az Ebeni G á s p á r .

*) Az Apor-féle másolatban Diák áll mindenütt Deák helyett.

2) Báthory Istvánnal szemben 1571—75.

BR. APOR P É T E R : SYNTAGMA MORTÜORÜM. 1 3 1

Beszterczei bíró volt az Puszta Gáspár, Bástától ölettetett meg Jankó G-áspár.

Maga jobbágyitól veszett el Kun Gáspár, Marosszéki vala az Barcsai Gáspár.

Híres, nagy úr vala az Báthory Gáspár, Székely Mojsessel veszett el Alárd Gáspár, Ugyan az Székelylyel vesz el Henter Gáspár.

Világból csendesen m u l t Alárdi Gáspár.

Ráczoktól öletett meg az Komis Gáspár, Az Mihály vajdától vész Pálosi Gáspár, Az Székely Moysessel veszett Szúnyog Gáspár, Az Barczán elveszett ugyan Tompa Gáspár.

H á z á b a n öletett Sárpataki Gáspár,

Keresztesnél veszett volt el az Zás Gáspár, I g a z nemes ember volt Almádi Gáspár, Az nemesek között Bartakniti Gáspár.

Az nemesek közül vala Beli Gáspár, Az főrendek között volt Bodoni Gáspár, Ugyan főrenden volt Barabási Gáspár, Szép csendesen holt meg régi Csáni Gáspár.

J ó nemes ember volt az Cserényi Gáspár, Küküllőben lakott az Désfalvi Gáspár.

Világon éltiben volt egy Deres Gáspár.

Csendesen mulék ki az Illési Gáspár.

A z Hídvégin vala régen Nemes Gáspár.

H í r e s nemzetiben vala más Kun Gáspár,1) E g y nemes ember volt az Kecsuti Gáspár, Más nemes ember volt az Szömödi Gáspár.

Sükösd Benedeknek vére Sükösd Gáspár.

Somlai nemes volt az Somlai Gáspár, Becsületes nemes renden Teke Gáspár,

Szép csendesen holt meg második Zás Gáspár.

Igen nagy úr vala Veselényi Gáspár,

A z hatszázkettőben h o l t meg Sibrik Gáspár.

In document TÖRTÉNELMI EMLÉKEK. MAGYAR (Pldal 157-171)