• Nem Talált Eredményt

Stolberg Zsófia grófnőnek, gróf Stolberg Leopold' nejének egy schweizi paphoz intézett leveleiből

In document Religio és Nevelés, 1847. 2. félév (Pldal 106-111)

V. Betegség és halál. Egyház és protestantismus.

Sondermühlen, mart. 25.

Sietek ön' kedves levelére válaszolni ; mivel az ön', szeretetet 's jámborságot lehelő levelei mindenkor jól es-nek szivemes-nek : lelkesítik azt és megörvendeztetik. Egy szózat az nekem, szeretett otthonomból, az istenesség' or-szágából, hol az Istent és Krisztus Jézust olly módon ke-resik és szeretik, melly előttem érthető, olly uton, mellyen én Isten kegyelméből szinte haladni kivánok. Óh milly szép leend a' mennybeli haza, hol a' szeretet' hangjainak zen-geményét a' kedély' hangzavara nem háboritandja meg !

Hogy Isten önt, igen tisztelt drága ur ! nem vevé még föl e' hazába, megörvendeztet; nem ön' tekintetéből: mert ön, ugy hiszem, készen van az útra; ugyanis hol a' fődo-log rendben van, ott Isten' irgalma és Krisztus Jézus' ér-demei segitik a' kisebb pogyász' rendbehozását: de hivei,

barátai és sok mások miatt, kiknek e' sokszor elhagyatott életpályán vigasza, példája 's enyhítése, — ezek miatt ör-vendek. És azután, az élet' éveit is irgalomból adj i az Isten, hogy kegyelme által annál biztosabb legyen üdvességünk.

Sokáig éltesse még önt az Isten, és takarítsa be az-után , mint az érett gyümölcsöt, csűrébe ; mert ha a' gyü-mölcs érett, gyöngéden hull alá a' kertész' kezébe. Imád-kozzék addig is érettünk, különösen pedig érettem, hogy híven használjam azon é v e k e t , mellyeket Isten élnem en-gedend ; hogy elfogadhassam, mit szeretete nekem készí-tett; hogy levetkeztessem előbb, hogysem az élet' végórá-j a — előbb vagy utóbb,—'ütni fog számomra. A h ! senki

sem tudja, miből kell elébb kivetkeztetnie, hogy méltó le-hessen az Istenneli egyesülésre. Csak a'fájdalmon, mellyet a' levetkeztetés okoz, ismerjük meg gyakran először, hogy milly sok az, a' mihez ragaszkodunk, 's a' miből már ki-vetkezettekül hivők magukat. Ezt én naponkint tapasztalom.

Nekem ugy tetszik, hogy egy protestánsnak, ha nem olly s z e r e n c s é s , miszerint Krisztus Jézus' anyaszent-egyházához visszatérhessen, nem igen lehet rossz néven venni, ha községétől e l s z a k a d ; hisz' erre szintannyi joga v a n , mint Luthernek és Calvinnak volt, kik szinte embe-rek valának, mint ő.

Különös kegyelem kell hozzá, hogy valaki az ifjúkor, megszokás és nevelés' előítéleteiről lemondjon, 's a' ke-vélység' kötelékeit, mellynek sokkal jobban tetszik a'

pro-testantismus' szellemi szabadsága, vagy helyesebben: fékte-lensége , szétszaggassa. Nekem ugy tetszik, hogy csak a' katholicus szabad ; mert egyedül csak ő hódol, meggyő-ződése szerint, az Isten' szellemének. A' gyónás és áldo-zás neki közvetlen érintkezés Istennel, Krisztus Jézus ál-tal, hitünk' kezdője 's befejezője által ; közvetlen viszony az-zal, ki utunk, igazságunk, életünk, szeretetünk és minde-nünk. De mindez csak az egyházzali egyesülésben lesz előttünk világossá. Meddig protestáns valaki, részben leg-alább, ezekben csupa emberi tételekre talál, mellyeknek a' szabad kedély meg nem hódolhat, meghódolnia nem sza-bad. Azokat fogadja el az e m b e r , mik neki tetszenek;

's így a' hit' alázatossága elvesz ; és ekkép eltávozik az anyaszentegyháztól, a' helyett, hogy ahhoz közelednék.

Hány dicső lelkek maradlak és maradnak fogva, midőn e' ponthoz jutottak, tudnillik a közönséges anyaszentegyházróli nézethez ! Nézethez, melly öntudatlanul is, hízeleg természe-tük- és kényelmüknek, 's őket mindazon áldozatoktól is fölmenti, mellyekkel az anyaszentegyházba jutás mindenkor össze van kötve. így járt Claudius, igy Terstgen, és így sok mások ; s igy járnak naponkint tévelygő atyánkfiai is.

Sokat tesz azon gyakori botrány is, mellyet sok katho-licus ád, gépies vallásossága, vagyis inkább vallástalansága által, az egyházi szokások' megtartásában, a' világias és föl-dies élet' követése mellett. Ugyanazért, benső sajnálattal viseltetem minden protestáns, é s valódi nagyrabecsüléssel minden, közütlük találtató istenes egyén iránt. Ugyanazért új-ra meg újúj-ra bámulom az Istennek, férjem 's irántami ir-galmát ; ki akkép rendelte, hogy hét évi ingadozás és na-ponkinti nehéz küzdelem után, a' meggyőződés' perczene-tében épen katholicus országban, Münsterben valánk ; hol azonban mind a' mellett, csak több heti próba után véte-ténk föl az egyház' kebelébe. Akkor jön az egyházzali egye-sülés' áldása; akkor járul hozzá a'kenetesség és kegyelem, melly az ezzeli egység- és szentségekkel van összekötve, 's a hit mindinkább akkor képzi m a g á t — m i d ő n az ember nem egészen hütelen és nem egészen ellenkező... Bocsánat e' kitérésemért, 'stb.

VI. Stolberg' családja. Egyház és protestantismus.

Jun. 13. 1819.

Bármi csekély is reményem hozzá, hogy önt ez élet-ben láthassam, mindenik levele neveli azon buzgó vágya-mat: önt megismerhetni. De ha nem láttuk is egymást szin-ről-szinre, ismerősek vagyunk mi, é s közelebb állunk egy-máshoz, mint s o k a n , kik naponkint látják egymást. És itt is áll, hogy : a' szellem az, a' mi elevenít. Azonban, a' látás mégis kedves valami, 's a' hitet szeretetre indítja.

Örvendek, hogy három hónap múlva, ha Isten ugy akarja, három fiam önt meglátogatván, meglátandja. A' leg-idősb juliusban leend 2 2 éves, a' második februarban volt 2 0 , a' harmadik augustusban leend 1 9 . Ez utóbbi augus-tusban hágy el bennünket; hogy utazása után tanulmá-nyait folytathassa. Kiválólag kedvencze ő férjemnek, és ne-kem i s ; de hiszen mind a' három kedves. Isten'

kegyel-4 0 1

móből keresztényileg hívek ők ; katholicusok, tiszták és romlatlanok. Mindeniknek közülük meg van a' maga viada la, mindeniknek tulajdon veszedelme ; de van mindenikben valami jó és szeretetre méltó is: miért Istennek nem ad-hatunk elegendő hálát. Vezérelje, oltalmazza és tökélete-sítse ezentúl is őket ő szent fölsége.

Imádkozzék érettök tisztelendő ur ! Hogy mind a' hár-man Istenéi legyenek, nem a' világéi. A' legidősbnek Ca-jus, a másodiknak Leopold, a' legifjabbiknak Alfréd a' neve.

Ezen utazás után a' legidősb vissza jön hozzánk. De-rék ifjú ; ki egy táborozásban, és három, az egyetemnél töltött évek alatt, kiállotta a' próbát. Mind a' hárman birnak valamit az atyai vonásokból ; de tulajdonképen még sem hasonlít egy is hozzá. — Miként ö n , meg vagyok én is győződve róla kedves ur, hogy a' tőlünk különvált bará-taink igen gyakran megbotránkoznak bennünk, még akkor is, midőn arra okot nem adunk; 's hogy köztük a kevély-ség' szelleme uralkodik, melly az igazságnak útját állja.

Számtalanoknál adja magát ezen eset elő. 'S hogy is ne uralkodjék ott az elme' kevélysége, hol a hit iránti hódo-lat ismeretlen; vagy pedig ostobaságnak kiáltatik ki? S mégis napról-napra világosabb lesz előttem, hogy ezen hó-dolat egyedüli föltétele a' keresztény alázatosságnak ; 's vaj-mi sok eled föl ezen alázatosság által kedélyemben ! De sok protestánsoknál, emberileg szólva, valóban leküzdhetlen aka-dályai találhatók a' katholica hitnek. A' szokás hatalma, az ifjúkori benyomások, azon meggyőződés, hogy nálunk mo-gorva babona uralkodik, és mindaz, mi őket tőlünk elkülö-níti, nem e g y é b , mint emberi koholmány és papi csalárd-s á g : — meg nem engedik , hogy önmaguk vicsalárd-sgálódjanak ; vagy ha vallásosak, akkép alakítják kereszténységöket, mi-szerint elhitetik magukkal, hogy Krisztustól szakadnak el, hahogy az anyaszentegyházba térnek vissza. — Ők máskép nem láthatnak; visgálódásra nincs elegendő képességük, és Istent e' részbeni megvilágositásért n e m k é r i k : azon hie-delemben , hogy isteni világosságban élnek. A' keresztény hit' egyéb pontjaira nézve, gyakran önmagukat megszégye-nitőleg tartanak velünk; de nem férhetni hozzájok. Isten ismeri egyedül az utat szivökhez ; 's ha hittel és. alázatos-sággal birnak, az az ő kegyelmének ajándéka. Fiatal katho-licusokra nézve veszedelmes lehet társalkodásuk ; de ko-runkban ez el nem mellőzhető : ugyanazért Istenre bízandó.

Ezen tiszteletre, gyakran szeretetre méltó protestán-sok, ollykor valóban szigorúan ítélnekmeg bennünket; annál szigoruabban, minthogy egy bizonyos itéletbeni s z e r é n y

-s é g , melly az alázato-s-sággal -szokott páro-sulni, jobbára i-s- is-meretlen előttük ; 's hitünk és szokásaink' szellemét nem ismerik, föl nem foghatják : miért is lehetetlen azokat ne-kik megriiagyarázni, hacsak Isten nem szól szivökhez, s nem készíti el az utat hozzá. Ah, egyedül csak ő képes ezt tenni ! Miért is egyedül az i m á d s á g az gyakran, mi hatalmunkban áll. Nem látjuk-e ugyanezt, sok katholicusoknál is, csakhogy más alakban? A' szokás' hatalma, az ifjúkori benyomások, szinte nem ennyire munkálnak-e náluk Jézus Krisztus'szel-leme és parancsainak szelid igája ellen ? ük pedig

birtoká-ban vannak egyházunk' kegyszereinek; bennök léteznek egynémelly ifjúkori benyomások, mellyek által vezéreltet-hetnek !

Mi egyházunk' némelly gyakorlatait illeti, mellyek babonának tartatnak, e részben az én vélekedésem az, hogy az illy gyakorlatokkal sok visszaélés követtetett el ; kellőn túli becs tulajdoníttatott*) azoknak; és egyesek l e h e t -n e k azo-n tévedésbe-n, mi-ntha az illye-n gyakorlatok által a' bünt ismét jóvá lehetne tenni, vagy pedig a rossz szo-kásokért, gyökeres javulás nélkül is bocsánatot nyerni. De ez csak v i s s z a é l é s ; nem pedig maga a' dolog. És én szerencséseknek tartom mindazokat, kik Üdvezitőjök irán-ti eleven hitökben, jámbor egyszerüségökben,. az egyház által helyben hagyott külső gyakorlatokkal nyilvánítják, ele-venítik és nevelik ezen hitöket. Életemnek csak 36-dik évében lettem kathoiicává; 's naponkint é r z e m , hogy ne-veltetésem és az előbbeni elmulasztások milly erővel hat-nak rám ; 's miként terhel egynémelly benyomás, mint tartóztat soktól belső- és külsőképen vissza, mit jónak is-merek , és a' minek gyümölcsét azon jámbor lelkeken szemlélem, kik gyermekségök óta Krisztus Jézus' egyhá-zához tartozván, a' külső kötelékek által, 's mindenkor, fenyíték alatt és kegyelemben voltak.Szivből becsülöm t e h á t , sokszor némi benső szégyennel, a' szeretet és hit' minden kifejezését; de azt sem tagadom, miszerint, ha olly embe-rekkel élnék, kik ezen gyakorlatokat fődolog gyanánt vé-vén, eszköz helyett czélul tartanák; kik azt hinnék, hogy az illyszerü gyakorlatok által az egekbe juthatnak : sokszor megbotránkoznám, valamint másokat is sokszor megbotrán-koztatnék.

Csak egy lehet a' czél, tudnillik : szeretetben, Krisztus Jézus által Istenben, egyesülhetni. A' többi mind csak eszköz : anyaszentegyháza, sőt a' szentségek is azok, mellyek által önmagában részesít bennünket, szegény bűnösöket. Ez előt-tem olly világos, mint hogy kétszer kettő négy.

Különfélék tehát az eszközök az ajtatosság' ápolásá-ra, valamint különfélék az emberek' szükségei ; 's ha íste-nességünket előmozdítják, ha azokat az egyház helyesli : valljon miként szólhat azok ellen egyes ember ? — De ha végczélunkat elrejtik előlünk, ha akadályokat tesznek kö-zénk és az Isten közé : akkor már nem jók ; 's az j ó , mi-ben a' jóakaratuak ellene vannak; másról pedig nem szó-lok. Nekem példának okáért, a' rózsafüzér, érzékeim' korlátolására, 's egész valómnak Istenhezi fölemelésére, se-gítségül szolgált ; fölfogom tehát annak hasznát. Ismerek el-lenben istenfélő embereket, kik ellene vannak; 's ekkor ör-vendek, hogy Isten az ő végetlen szeretetében igen is jól tudja mindenkinek szándékát ; csak azután alázat- és hitben keresse őtet.

M e g b o c s á s s o n h o s s z ú l e v e l e m é r t , s h a v a l a m i fonákul van benne irva. írása közben sokszor szakittattam félbe, és el sem olvashattam. Tartson meg szeretetében bennünket, szeretett és igen tisztelt barátom ; 's

emlékez-*) Némellyek által tudnillik. Szerk.

zék meg rólunk az Ur előtt a' sz. mise-áldozatban. Kérje őt, hogy bennünket és tizenhárom gyermekeinket, mint sa-játít megtartson.

VII. A' jóakaratuak' tudatlansága.

October 6. 1817.

Ilogy isteni félelem tartja föl egyedül a' házat, azt én szilárdul hiszem és föltételenül; 's valójában e' nél-kül minden tudomány kevesebb a' semminél. De a' tudat-lanságnak is meg vannak, a' különben istenesen nevelt mekeknél, káros következményei : mind magukra a' gyer-mekekre nézve, kik e' miatt igen könnyen aljas társalgásba keverednek és alacsony magaviseletet vesznek fül ; mivel a' jobb és nemesebb érdektelen előttük ; mind pedig a' jó ügyre nézve, mellyet sem szóval, sem cselekedettel védel-mezni nem tudnak. Valóban igen g j á k r a n lön a' győzede-lem elleneinké, csak azért, mivel 1 ..uők közöttünk nem valának, kik isteni erőben, 's különben hasonló fegyverrel, léphettek volna ki annak védelmére.

VIII. Stolberg' halála.

A' gondolatok, (mellyeket ön idecsatolva veszen) véghagyományai szeretett férjemnek; mellyekkel ő ugyan megelégedve nem volt, de sokaknak valóban áldásul szol-gálandnak: mert azok egy olly istenfélő 's alázatos szívből folytak, minő kevés van; és ismételt imádság nélkül soha sem írattak. Ezt egy második, be nem fejezett kötet köve-tendi. A szív fájdalmasan illetődik meg ama' gondolatnál •

„Utolsó volt !" Óh milly puszta, milly üres helye ! . . . Sze-retett férjemről senkinek sem lehet képzelete. Mert ő nem volt ollyan, mint mások; ő központositá magában azokat, mik másokat egyenkint tesznek nagyokká, szellemben, szív-ben, gondolkodásmód' nemességészív-ben, kedélyszív-ben, nyájas szeretetreméltóságban. A milly áldottak m ü v e i , szintolly áldott a' kútfő is, mellyből a' gazdag folyam eredt ; de még sokkal tisztább, sokkal gazdagabb.

IX. Philosophiai formák.

Sondermiihlen, febr. 11. 1823.

Az örök igazságnak nem szabad az idő' formái-hoz, a' változékony és mulandó philosophiáéhoz szabva len-n i e . — Valljolen-n szeretett férjem' ,Religiotörtélen-net'-e vollen-na-e olly magasztos, olly szivreható, 's félreismerhetlenül fel-sőbb vezérlet alatt írott, ha nyelve kevésbbé volna egysze-rű é s nemes? Nem lehet azt, ugy tartom, olvasni, a' nélkül, hogy azon gondolat ne hatná meg az embert, miszerint az l é t e z e n d , 's áldást hozand akkor is, midőn a' most legol-vasottabb iratok is feledékenységbe merülendnek.

Bocsásson meg őszinteségemért ; de én olly erősen meg vagyok róla győződve, hogy a' mai philosophiai forma any-nyira ellenkezik az igazsággal, miszerint meg nem tartóz-tathatom magamat, hogy ezt meg ne irjam önnek. Nagy bi-zodalommal viseltetem barátsága és keresztény szeretete iránt.

X. Kedély és philosophia.

Sondermiihlen, april 26. 1823.

Most az ön', nekem igen becses levelére került a' sor. Köszönetemet nyilvánítom önnek nézeteim'

megczá-folásáért. Jósága jobban megindít és szégyenít engem, hogy-sem kibeszélhetném. Én nem tagadom, hogy boldognak tar-tom azon kort, mellyben a' szivek, sz. hitünk tanai' egy-szerű hirdetésének nyitvák. Azt is nyilvánítanom kell, hogy minél mélyebben nyitott ennek rést Isten' kegyelme, előbb egészen elvadult kedélyembe, annál inkább meggyökerez-tek ezen üdvezitő tanok is bensőmben ; annál inkább von-zott az egyszerű kifejezés ; és egyedüli ajtatossági köny-veim : Kempis Tamás, salesi Ferencz és ollykor Feneion.

Az evangelium, kiválólag pedig Üdvezitőnk' beszédei, meghatók mindenkor, még hideg, sivár szivemre is, midőn a' világ unalmas gondjaival, durva fájdalmi válás hiába való mulandó élvezeteivel elnyomták a z t , és Üdvezi tőmet elrej-tik előlem. Ezt philosophiailag-vallásos mű nem képes esz-közölni, minden bizonyítványaival együtt. De távol legyen tőlem, hogy ezen fogyatkozásomat mérvesszőül állítsam föl;

sőt meg vagyok róla győződve, hogy illő m é r t é k k e l és b ö 1 c s e s é g g e 1 használva, jelenleg a' philosophiai forma szükséges fegyverré lön a' hitetlenség' legyőzésére ; csakhogy ne legyen ollyan, mint Saul' fegyverzete Dávid-nál, ki Goliathot tulajdon erejével is legyőzhette. Ezt teszi pedig a' philosophia a' maga formáival, midőn többnek tart-ja magát puszta vehiculumnál a hit' igazságainak előter-jesztésében. IIa többet tart maga felől, ha a' philosoph fö-nebbi álláson véli magát lenni, mintsem a' szellem, melly egész szivéből, szeretet- és hűségben ragaszkodik Üdvezi-tőjéhez, 's magát minden philosophiai formák nélkül odaadja:

akkor ugy tetszik előttem, mintha veszedelemnek volna ki-téve, hogy a' homályban magát és tanítványait az igaz is-tenesség üdvezitő ösvényéről eltávolítja.

Ehhez hasonlót már mondhattam önnek, 's talán most is rosszul fejezém ki magamat. A' philosophiai bizonyítvá-nyok és formák, ugy tetszik nekem, hahogy a' philosoph, ki azokkal czáfol, keresztény életmódot követ, és igyekeze-te meg vagyon Isigyekeze-tentől áldva, az észt meggyőzhetik ; de a' h i t ' helyébe azért, ugy tartom, nem léphetnek. És eb-ben rejlik a' tévedés, mellyet én veszedelmesnek tartok.

Kovacsóczy István.

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK.

M a g y a r h o n .

(Kinevezés.) O e s . 's ap. kir. fölsége R a c h Ferenczet, Sopron városa'plébánosát, az ottani társas-káptalanhoz ka-nonokká kinevezni legkegy. méltóztatott. (Bud. Hir.)

(Névváltoztatás ) Ő es. 's ap. kir. fölsége nt. E x n e r Ádám alesperes- és a' nagyváradi püspöki főtanodában hit-tudományi oktatónak, hogy eddigi nevét , G y u l a f y ' - r a vál-toztathassa, kegyelmesen megengedni méltóztatott.

— Ő es. 's ap. kir. fölsége S z m o l l i k Károly balassa-g y a r m a t i plébános' vezetéknévének , I m á d y ' - r a változtat-hatását kegyelmesen megengedni méltóztatott. (Nemz. Ujs.)

(Egyházi ünnepély.) Épen akkor, midőn legsűrűbb fo-hászok merülnek föl a' vallásos érzelmű kebelekből,

panasz-1 0 3

kodva a' jéghideg vallástalanság' közönséges eharapodzása fölött: épen akkor támaszt az imádandó isteni gondviselés olly buzgó férfiakat, kik a' méltatlanul megvetett és elha-nyagolt vallásosságra hevülnek ; épen akkor, mikor legpaj-zánabban ló'dözi a vallástalanság erkölcs- és lélekvesztő nyilait: épen akkor zúzatnak szét legcsudálatosabban,

a'föl-ébredt hitbuzgalom' hatalmas paizsába ütközve. Ezt tanú-sítja a' következő esemény is. E' nyáron t. Ó c s k a y Ká roly muthi kasznárt, hivatalos dolgai ns Somogy megyé-ben kebelezett Igal mezővárosán vivék keresztül ; mellynek végén egy összetört keresztfát látott a' földre terítve : mi-dőn is az erre utazott, egészen idegen férfi, kit semmi ér-dek sem kötött az igali lakosokhoz, üdvességünk' eme' s z e n t , 's az idő' viszontagságai miatt romba dőlt jelének

szemléletére, az irántai szeretet' hevében tüstint eltö-kélé, hogy a' kidőlt kereszt' helyébe egy újnak, még pedig tartósabb anyagból készítendőnek föiállithatása végett, an-nak alaptőkéjéhez 5 0 v. forinttal járuland: melly összeget a' tisztelt ur, illy tartalmú irat' kíséretében, a' helybeli plé-bános urnák által is küldött: „Keresztényirészvéttel

karol-va föl ezen elhagyatott kereszt' szomorú ügyét, azonnal azon buzgó eszme ébredt föl b e n n e m , hogy az üdvessé-günk' jelképét e', már szentesitett helyen, ha alaptőkéje nem volna, újra fölállítani, mi s z é p , mi üdvességes tény lenne ; ha pedig van alaptőkéje, csekély állásomhoz aránylag a' tő-két öregbíteni ",'stb. Ennél fogva, a' keresztnek alaptőkéje levén, 's a' fönebbi 5 0 v. frthoz nt. H o r n o k Márton hely-beli plébános ur, szokott vallásosságából még 3 0 v. frtot adván, egy csinos kőkereszt állitatott föl; mellyet egy, szin-te az igali kálvárián, egy kebelbeli jámbor lakos által fölál-littatott másik kőkereszttel együtt, sz. Anna' napján, mint

templom' ünnepén, az ajtatos nép' sokaságának buzgólkodá-sa, és fényes egyházi szolgálat mellett, nt. G s e t e Antal járásbeli alesperes ur szentelt föl : ez alkalommal ész- és szívhez irányzott remek szónoklatot is tartván. Az ünpélyt sz. miseáldozat' bemutatásával fejezvén be, 's a' ne-meslelkü adakozóknak köszönetet mondván, óhajtók, hogy az Ur' lelke több jótévő kebleket is hevítsen Krisztus Jézus' keresztének tisztelete- és szeretetére ! R. P.

(Nevelésügy.) Esztergomban jul. 26-dikán fejeztetett be a' mesterképző-intézeti, második évi tanfolyam. Meny-nyire megválasztatnak ez intézetben a' növendékek, onnan is kivehető, hogy a' tavai, ugy mint a' tanulási folyam' el-ső évében, képzett 5 3 növendék száma jelen 2-dik évben 4 6 - r a leolvadt. Ez lévén a' legelső két-éves pálya, érde-kesnek véljük az intézeti tanrendszert röviden előterjeszt ni.

E l s ő évben taníttatik : a' ker. kath. hit- és erkölcstan ; a' közönséges katechismus' nyomán, mint mellyet a' leendő népnevelők maguk is követendnek a' tanításban ; tovább : a' neveléstan (Majer István' ,Népneveléstan'-a szerint);

egészségtan (ugyanazon szerző' munkájából) ; módszertan (Rendek József hasonczimü könyve szerint); mellyben az olvasás-, irás-, fej- é s írásbeli számvetés-gyakorlatok is ben-foglaltatnak ; ugy szinte : a magyar helyes-irás és

szóra-gasztás (a' m. t. társaság' rendszere szerint); a' közönsé-ges és egyházi történet (kéziratból); Magyarország' törté-nete (Steinacker'könyve szerint); átalános és honi földleí-rás (kéziratból); vonalrajzolás, ének és orgonálás' alapis-meretei. Mindezekbe a' növendékek elméletileg és gyakor-latilag (melly utóbbi végre a' kísérleteknél, az intézettel azonegy fedél alatti elemi-iskola' növendékei használtatnak) a' tanulási első év' tíz hónapja alatt avattatnak. M á s o d i k évi tanulmányok : ó- és uj-szövetségi sz. történetek (Stapf-nak Szaniszló József fordította ,Bibliai történet'-e után);

liturgica (Majer István' munkája szerint); tanodai rendszer (Rendek József' fönebbi munkájában adott utmutatás sze-rint); természettan és történet (kéziratból); törvényes vi-szonyaink' ismerete, úrbér és mezei rendőrség (kézira tból) házi 's mezei gazdaságtan (a' ,Gazdasági kistükör' nyomán);

magyar írásmód (Rendek József ,Kalauz'-a szerint); alak-tan és népszerű méralak-tan; nép-épitészet és tervrajzolás;

a népjegyzői hivatal' tudománya (mind kéziratból); kézmü-tan (Keszlcr Károlynak hasonló czimü munkája után); nép-ének és gergelyi nép-énekléstan, o r g o n á l á s s a l . — E ' tanulmá-nyokból (értve a' 2-dik évi folyamhoz tartozókat) hat nap' folyta alatt tartott szigorú visgálat után, jul. 23-dikán, a' nyilvános kísérlet, ünnepi vendégkör' jelenlétében folyt le, még pedig minden ügybarátnak' legbensőbb

a népjegyzői hivatal' tudománya (mind kéziratból); kézmü-tan (Keszlcr Károlynak hasonló czimü munkája után); nép-ének és gergelyi nép-énekléstan, o r g o n á l á s s a l . — E ' tanulmá-nyokból (értve a' 2-dik évi folyamhoz tartozókat) hat nap' folyta alatt tartott szigorú visgálat után, jul. 23-dikán, a' nyilvános kísérlet, ünnepi vendégkör' jelenlétében folyt le, még pedig minden ügybarátnak' legbensőbb

In document Religio és Nevelés, 1847. 2. félév (Pldal 106-111)