• Nem Talált Eredményt

A sikertényező- és sikerkritérium faktorok közötti kapcsolatok intenzitása A lineáris regresszióanalízis során feltárt kapcsolatok intenzitására vonatkozóan,

C) Projektorientált Szervezet Érettség Modell (Maturity model for the project-oriented company)

3. EMPIRIKUS KUTATÁS

3.3. A kvantitatív kutatás

3.3.2. A nemzetközi sportrendezvény-szervezési projektek sikertényező- és sikerkritérium-faktorainak összefüggései sikerkritérium-faktorainak összefüggései

3.3.2.2 A sikertényező- és sikerkritérium faktorok közötti kapcsolatok intenzitása A lineáris regresszióanalízis során feltárt kapcsolatok intenzitására vonatkozóan,

korrelációelemzést végeztem el, az SPSS program segítségével. Az elemzés eredményeként meghatároztam a korrelációs együtthatókat (r), amelynek abszolút értéke a kapcsolat erősségét, előjele pedig a változók közötti kapcsolat irányát adja meg.

A korrelációs együttható értéke -1 és +1 között mozoghat. Minél közelebb esik az együttható abszolút értéke 1-hez, annál erősebb a két változó közötti kapcsolat. A kapcsolat intenzitásának megítélésekor a ±0,3 alatti „r” érték esetén gyenge, ±0,3 és

±0,5 közötti érték esetén közepesen szoros, míg ±0,5 feletti együttható esetén szoros kapcsolatról beszélhetünk. (Field, 2005) A korrelációanalízis eredményeinek értékelése során a parciális korrelációs együttható értékét vizsgáltam, mivel a parciális korreláció során, a két változó közötti kapcsolat szorosságát a többi magyarázó változó hatásának kiszűrése mellett kapjuk meg. (Sajtos – Mitev, 2007)

A) Az „elsődleges projektcélok teljesítése” faktor és a sikertényező-faktorok közötti kapcsolatok intenzitása

Az „elsődleges projektcélok teljesítése” faktor, és a regresszióelemzés során szignifikáns kapcsolatot mutató sikertényező-faktorok közötti parciális korrelációs együtthatókat tartalmazza az alábbi táblázat.

Együtthatóka Nem standardizált

együtthatók Standardizált együtthatók

Modell B Std. hiba Beta t Szig.

Parciális korrelációs együttható

(Konstans) ,001 ,081 ,014 ,989

Együttműködés és kommunikáció ,177 ,087 ,192 2,043 ,044 ,212

Projektcélkitűzés ,220 ,094 ,220 2,342 ,021 ,241

4

Projektirányítás ,360 ,100 ,340 3,611 ,001 ,357

a. Függő változó: Elsődleges projektcélok teljesítése

33. Táblázat: A parciális korrelációs együtthatók és a t-statisztika szignifikancia-szintje „A”18

A parciális korrelációelemzés eredményei alapján a „projektirányítás” faktor 0,01 szinten szignifikáns, közepesen szoros kapcsolatot mutat az „elsődleges projektcélok teljesítése” faktorral. A „projektcélkitűzés”, valamint az „együttműködés és kommunikáció” faktor esetén 0,05 szinten szignifikáns, gyenge kapcsolat figyelhető meg az „elsődleges projektcélok teljesítése” területtel.

18 A korrelációs együtthatók és a t-próba adatainak teljes táblázata megtalálható a 20. számú mellékletben.

A nemzetközi sportrendezvény-szervezési projektek esetében, a projektcsapat hatékonyabb vezetése és irányítása, a projektcélok és tervek megfelelő kidolgozása, valamint a jó partneri együttműködés és folyamatos kommunikáció pozitív változást idézhet elő az elsődleges projektcélok teljesítésében, vagyis a költségtervek betartásában, a pénzügyi nyereség, a megbízó és munkatársak elégedettségének elérésében.

B) A „további projektcélok teljesítése” faktor és a sikertényező-faktorok közötti kapcsolatok intenzitása

A „további projektcélok teljesítése” faktor, és a regresszióelemzés során szignifikáns kapcsolatot mutató sikertényező-faktorok közötti parciális korrelációelemzés eredményeit foglalja össze az alábbi táblázat.

Együtthatóka Nem standardizált

együtthatók Standardizált együtthatók

Modell B Std. hiba Beta t Szig.

Parciális korrelációs együttható

(Konstans) ,056 ,079 ,707 ,482

Projektcsapat szervezeti kultúrája ,168 ,088 ,188 1,906 ,060 ,197

5

Kooperáció ,241 ,080 ,299 3,029 ,003 ,304

a. Függő változó: További projektcélok teljesítése

34. Táblázat: A parciális korrelációs együtthatók és a t-statisztika szignifikancia-szintje „B”19

A parciális korrelációelemzés során kapott eredmények alapján a „kooperáció” faktor 0,01 szinten szignifikáns, közepesen szoros összefüggést mutat a „további projektcélok teljesítésével”. A „projektcsapat szervezeti kultúrája” faktor pedig 0,06 szinten szignifikáns, gyenge kapcsolatot mutat a „további projektcélok teljesítése” faktorral.

A nemzetközi sportrendezvények szervezésében az állami, városi szervekkel, civil szervezetekkel történő összefogás és tevékeny kooperáció, valamint a projektcsapat szervezeti kultúrája, hozzájárulhat a további projektcélok – nézettség, résztvevőszám, sportág és sportolók megismertetése, helyi gazdaság támogatása – eredményes teljesítéséhez.

C) Az „együttműködő partnerek elégedettsége” faktor és a sikertényező-faktorok közötti kapcsolatok intenzitása

Az „együttműködő partnerek elégedettsége” faktor tekintetében, a parciális korrelációelemzés eredményei alapján 0,01 szinten szignifikáns, szoros kapcsolat mutatható ki az „együttműködés és kommunikáció” faktorral. A „projekt szerződésstratégia” faktor ugyanakkor 0,05 szinten szignifikáns, gyenge kapcsolatot mutat az „együttműködő partnerek elégedettségével”. A parciális korrelációs együtthatókat mutatja be a következő táblázat.

19 A korrelációs együtthatók és a t-próba adatainak teljes táblázata megtalálható a 21. számú mellékletben.

Együtthatóka

Együttműködés és kommunikáció ,469 ,080 ,512 5,865 ,000 ,526

5

Projekt szerződésstratégia ,200 ,078 ,225 2,577 ,012 ,262

a. Függő változó: Együttműködő partnerek elégedettsége

35. Táblázat: A parciális korrelációs együtthatók és a t-statisztika szignifikancia-szintje „C”20

A nemzetközi sportrendezvények szervezési gyakorlatában, a partnerekkel történő együttműködés és kommunikáció javítása, jelentős pozitív hatást gyakorolhat az együttműködő partnerek, a beszállítók és támogatók elégedettségére, pozitív véleményére. A projektszerződésekben történő felelősség-megosztás és pénzügyi elszámolás kidolgozása, szintén elősegítheti az együttműködő partnerek elégedettségének elérését.

D) A „további érintettek elégedettsége” faktor és a sikertényező-faktorok közötti kapcsolatok intenzitása

A „további érintettek elégedettsége” faktor tekintetében, a parciális korrelációelemzés eredményei alapján 0,01 szinten szignifikáns, közepesen szoros kapcsolat mutatható ki az „együttműködés és kommunikáció”, valamint a „kooperáció” faktorokkal, továbbá gyenge kapcsolat a „projektirányítás” területével. A „projekt szerződésstratégia”

faktor 0,05 szinten szignifikáns, gyenge kapcsolatot mutat a „további érintettek elégedettségével”. A parciális korrelációs együtthatókat az alábbi táblázat foglalja össze.

Együttműködés és kommunikáció ,269 ,084 ,285 3,198 ,002 ,323

Projekt szerződésstratégia ,166 ,081 ,182 2,045 ,044 ,213

Kooperáció ,277 ,078 ,316 3,547 ,001 ,354

3

Projektirányítás ,284 ,096 ,262 2,945 ,004 ,299

a. Függő változó: További érintettek elégedettsége

36. Táblázat: A parciális korrelációs együtthatók és a t-statisztika szignifikancia-szintje „D”21

A nemzetközi sportrendezvény-szervezési projektek gyakorlatában megállapítható, hogy minél hatékonyabb az állami, városi szervekkel és lakossággal létrejövő kooperáció, a partnerekkel történő együttműködés és kommunikáció, a projektcsapat irányítása, valamint a projekt szerződésstratégia kidolgozása, annál jobb eredményeket érhetnek el a szervezők a további érintettek – állam, város, illetékes szervek, civil szervezetek és lakosság – elégedettsége tekintetében.

20 A korrelációs együtthatók és a t-próba adatainak teljes táblázata megtalálható a 22. számú mellékletben.

21 A korrelációs együtthatók és a t-próba adatainak teljes táblázata megtalálható a 23. számú mellékletben.

A lineáris korrelációelemzés eredményeinek összefoglalása

A parciális korrelációanalízis során vizsgált kapcsolatok intenzitását mutatja be az alábbi ábra, ahol a korrelációs kapcsolat szorosságát a vonalak vastagsága tükrözi. A vékony vonal a gyenge, a közepes vastagságú vonal a közepesen szoros, míg a vastag vonal a szoros parciális korrelációt jelöli. Az egyes vonalakon a parciális korrelációs együtthatók értékei szerepelnek.

51. ábra: A sikertényező- és sikerkritérium-faktorok közötti parciális korrelációs kapcsolatok

A parciális korrelációanalízis eredményei alapján, a projektcélok teljesítése közepesen szoros összefüggést mutat több kapcsolatorientált sikertényező-faktorral. Az

„elsődleges projektcélok teljesítése” a „projektirányítás”-sal, míg a „további projektcélok teljesítése” a „kooperáció” területtel áll közepesen szoros kapcsolatban.

A külső projektérintettek elégedettsége tekintetében több, a kapcsolatorientációt megtestesítő sikertényező-faktorral közepesen szoros, illetve szoros kapcsolat mutatható ki a korrelációelemzés eredményei alapján. Az „együttműködő partnerek elégedettsége”

az „együttműködés és kommunikáció” faktorral szoros összefüggést mutat, míg a

„további érintettek elégedettsége” az „együttműködés és kommunikáció”, valamint a

„kooperáció” faktorokkal áll közepesen szoros kapcsolatban.

3.3.2.3 A feltárt korrelációs kapcsolatok között megnyilvánuló különbségek

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK