• Nem Talált Eredményt

Németnyelvéskultúratanára(középiskolai)

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 73-85)

AKÖZISMERETITANÁRSZAKOKKÉPZÉSIÉSKIMENETIKÖVETELMÉNYEI

I. Magyarnyelvésirodalommƾveltségiterület

II.I degennyelvekmƾveltségiterület

5. Németnyelvéskultúratanára(középiskolai)

5. Németnyelvéskultúratanára(középiskolai)

1. Az 1. melléklet 2. pontjában foglaltakra tekintettel a szakképzettség oklevélben szereplƅ

– magyarnyelvƾmegjelölése:oklevelesközépiskolainémetnyelvéskultúratanára – angolnyelvƾmegjelölése:teacherofGermanlanguageandculture

2. A3.§Ͳbanfoglaltakraésaz1.melléklet4.1.1.és4.2.1.pontjárafigyelemmel – aképzésiidƅ:12félév

3. A képzés célja az iskolai nevelésͲoktatás, valamint az iskolai nevelésͲoktatás szakképesítésmegszerzésérefelkészítƅszakaszainakévfolyamain,afelnƅttképzésbena németnyelvéskultúratantárgytanítására,aziskolapedagógiaifeladatainakellátására pedagógiaikutatási,tervezésiésfejlesztésifeladatokvégzéséreképestanárokképzése, továbbáatanulmányokdoktoriképzésbenvalófolytatásáratörténƅfelkészítése.

4. Azelsajátítandószakmaitudás,képesség

4.1. aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésb)–c)pontjatekintetében:

a2.mellékletbenmeghatározotttudás,készség,képesség;

4.2. aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésa)pontjatekintetében

4.2.1.Anémetnyelvéskultúratanáránakszakterületitudása,készségei,képességei:

Németnyelvtudás,nyelvhasználatterén

– Magas,legalábbC1szintƾ,használhatónyelvtudással,interkulturáliskommunikatív kompetenciákkal rendelkezik. Képes a német nyelv gördülékeny, helyes, magabiztos,amindenkorikontextusbaillƅhasználatára.

– Ismeriabeszéltésírottnémetnyelvszabályait,azokatamindenkorinyelvhasználat kontextusánakmegfelelƅenképeshatékonyanalkalmazni.Rendelkezikismeretekkel anémetnyelvvariánsairól,regisztereirƅl,képesazokmegismertetésére.

– Ismeri a szinkron nyelvállapot fonetikaiͲfonológiai, morfológiai, szintaktikai, szemantikai és pragmatikai, valamint diskurzus szintƾ jellemzƅit és ezek összefüggéseit.Ismereteitképesacélnyelvfolyékonyhasználataéspedagógia tevékenységesoránhelyesen,akontextushozillƅenalkalmazni.

Acélnyelvikultúrákközvetítéseterén

– Ismerianémetnyelvƾkultúrákat,azokhasonlóságaitéskülönbségeit,képesa kultúrákközöttiközvetítésreésazinterkulturáliskompetenciafejlesztésére.Ismeri a német nyelvƾkultúrák jellemzƅ szellemi,mƾvészeti irányzatait,megjelenési formáit,mƾveit,azokatképessajátmagaésdiákjaifejlesztésérehatékonyan, motiválóan,nyelvtanításcéljáraalkalmazni.

– Képesaz irodalmimƾveket,acélnyelvikultúraegyébmegjelenésiformáit,az ezekrƅlszólószakirodalmatkritikusan,értƅenáttekinteni,értelmezni,azirodalmiés kulturálistrendekbenelhelyezni.

Szaktudományi,szakmódszertaniésszaktárgyitudásterén

– Ismeri a kontrasztív nyelvészet, a szövegnyelvészet, a korpusznyelvészet, a diskurzuselemzés, valamint a nyelvészeti pragmatika alapjait, és tudását a nyelvtanítássoránképesalkalmazni.

– Ismeri a szociolingvisztika és a pszicholingvisztika alapjait; képes tudását nyelvtanulással,nyelvtanítássalkapcsolatostevékenységeksoránalkalmazni.

– Ismeriazelsƅ,másodikéstovábbiidegennyelvekelsajátításánakelméleteitésaz elméletikérdésekrƅl szóló empirikus kutatások eredményeit. Képesismereteit kritikusanalkalmazvanyelvpedagógiaikérdésekreválaszokatkeresniésadni.Ismeri azegyénikülönbségekszerepétanyelvtanulásban(nyelvérzék,motiváció,életkor, nyelviszorongás,tanulásistílusok,stratégiák,aköztesnyelv).

– Ismeri a nyelvͲ és irodalomtudományi, kultúrtörténeti kutatások korszerƾ eredményeit,azokmódszertanát.

– Tájékozottazáltalaoktatottnyelvtanításánakeurópaihelyzetérƅl,aszakdidaktikai kutatásokról, a tantervi követelményekrƅl, tantárgyi programokról, tanítási módszereirƅl,tanárisegédanyagokról,oktatásieszközökrƅl,alternatívmódszertani törekvésekrƅl.

Apedagógiaifolyamattervezéseterén

– Ismeri a Nemzetialaptantervés az arraépülƅ kerettantervek szerinti német szaktárgyikövetelményeket,aziskolainevelƅͲoktatómunkatartalmiszabályozását.

Képesazismereteketéskompetenciákatmeghatározni,logikailagfelépíteni.Ismeri

a német nyelv, irodalom és kultúra oktatásához alkalmazható taneszközöket, oktatásisegédanyagokat,képesazokcélcsoportnakmegfelelƅkiválasztására.Képes források,autentikusszövegekfelkutatására,recepciójára,felhasználására.

– Képes pedagógiai munkájának megtervezésére a helyi tanterv, a tanmenet, tematikustervésóratervszintjén.

– Képesatanítandótartalmakmeghatározására,strukturálására,logikaifelépítésére, a tanulók számára szükséges tananyagok, taneszközök, információforrások, tudáshordozók,valamintatartalmaknakmegfelelƅalternatívtanításimódszerekés számonkérésiformákmegválasztására.

– Képes a tervezés során a kollégákkal, illetve a tanulókkal együttmƾködni; a taneszközöket és egyéb tanulási forrásokat kritikusan elemezni, kiválasztani (különöstekintettelazinfokommunikációstechnológiára);apedagógiaiéstantárgyi célokhoz,azadottszituációhozalkalmazkodvakreatívan,különbözƅváltozatokban gondolkodni,terveitreflektívmódonelemezni,értékelni.

Apedagógiaifolyamatokésatanulókértékeléseterén

– A tanulásͲmódszertani ismeretei alapján képes a nyelvtanulás folyamatának reflexiójára,tanulásimódszerekeredményességénekértékeléséreanégynyelvi készségelsajátításában,adekváttanulásitechnikákésmunkaszervezésieljárások bevezetésére.

– Ismeriésalkalmaznitudjaatudásellenƅrzésésaképességméréslegkorszerƾbb eredményeit, eszközeit. Tájékozott a különbözƅ feladatbankokról és Ͳgyƾjteményekrƅl,képesilyenekösszeállítására,illetvealkalmazására.

– Képesazértékeléskülönbözƅcéljainak,szintjeinekmegfelelƅértékelésiformákés módszerek meghatározására, alkalmazására, az értékelés dokumentálására (pl.portfólióformájában).Figyelemmelkísériésalakítjaatanulókönértékelési képességeinekfejlƅdését.

– Az értékelés során képes figyelembe venni a differenciálás, individualizálás szempontjait,éselƅsegíteniatanulókrészvételétsajátfejlƅdésükértékelésében.

Képescéljainakmegfelelƅenazértékeléseszközeinekmegválasztására,akülönbözƅ (diagnosztikusésfejlesztƅ)értékelésieljárásokalkalmazására,atanulókszámára biztosítjaavisszacsatoláslehetƅségeit.

Atanulásifolyamattámogatása,szervezéseésirányításaterén

– Anyelvtanulássajátosságainakismeretében,valamintazezeketalakítókulturális, szociális hatások értelmezése alapján, az egyéni szükségleteket, igényeket is figyelembevéveképesolyanpedagógiaihelyzeteketteremteni,amelyekelƅsegítika tanulókkomplexértelmi,érzelmi,szociáliséserkölcsifejlƅdését.

– Anyelvtanuláskülsƅ(iskolatípus,módszertanikoncepció),illetveegyéni(atanulók nyelvi kompetenciája, motiváltsága) feltételrendszerének ismeretében képes pedagógiai céljainak és azok elérését biztosítóoktatásiͲnevelési stratégiájának kialakítására, megvalósítására. Különbözƅ tanulásszervezési eljárások, tanítási technikák,módszerek,differenciáltmunkaformákismeretébenképesezektudatos, szélesskálánmozgó,azéletkornak,egyéniéscsoportsajátosságoknakmegfelelƅ alkalmazására.

– Képesakülönbözƅcéloknakmegfelelƅstratégiák,amotivációt,differenciálást, tanulói aktivitást biztosító, a tanulók gondolkodási, problémaͲmegoldási, együttmƾködésiképességénekfejlesztésétsegítƅmódszerek,szervezésiformák kiválasztására,megvalósítására,ahagyományosésazinformációsͲkommunikációs

technikákra épülƅ eszközök, digitális tananyagok hatékony, szakszerƾ alkalmazására.

– Képesazérdeklƅdésésfigyelemfolyamatosfenntartására,azönálló,önszabályozó tanulás kialakítására, támogatására, a tanulási nehézségek felismerésére, megoldására.

– Képesakülönbözƅadottságokkal, képességekkel,elƅzetestudássalrendelkezƅ tanulók számára megfelelƅ nyelvelsajátítási módszerek megválasztására és a tanulásönszabályozásánakszemélyreszabottfejlesztésére.

– Képesanyelvtanuláseredményességét/eredménytelenségétbefolyásolótényezƅk felismerésére,egyénitanulásistratégiákkialakításánakelƅsegítésére,támogatására.

Képes a szóbeli és írásbeli kifejezƅképesség jellegzetességeinek, hibáinak felismerésére, tipizálására, diagnosztizálására, javítására. Képes a tanulókat önellenƅrzésreésͲjavításraösztönözni.

– Felkészültakiemelkedƅeredményeketelérƅtanulókmotiválására,segítésére,a tehetséggondozásra.

– Képes a tanulók tanórai, tanórán kívüli és iskolán kívüli tevékenységének összehangolására.Felkészülta közéletbƅl, a helyi társadalombólés atanulók hétköznapjaibólvettpéldák,problémákbeemeléséreatanításiͲtanulásifolyamatba, valamintazokcélnyelvenvalóreflektálására.Ösztönziatanulókatazinformatikai ismereteknekanyelvtanulásasoránvalófelhasználására.

– Aszaktárgyitudásteszközkéntképesalkalmazniatanulókszemélyiségfejlesztése érdekében,képessegítségetnyújtaniabban,hogyatanulókfelkészülhessenekaz egészéletenáttartótanulásra.

Aszakmaiegyüttmƾködéséskommunikációterén

– Képespartneriegyüttmƾködésreatanulókkal,atantestülettagjaival,különösena másélƅidegennyelvet,szaktárgyatélƅidegennyelvenoktatóésanyanyelvettanító kollégáival,aziskolamásmunkatársaival,adiákönkormányzatokkal,aszülƅkkel, szakmai fórumok szakembereivel, intézményekkel, szervezetekkel a pedagógiai folyamatbanbetöltöttszerepüknekmegfelelƅen.

– Kooperálniképesakülönbözƅpedagógiaiszolgáltatóintézményekkel,azadottnyelv közvetítése szempontjából releváns közmƾvelƅdési intézmények, médiumok, társadalmiéscivilszervezetekszakembereivel.

Elkötelezettségésfelelƅsségvállalásaszakmaifejlƅdésre

– Képesaszakmájáravonatkozó,konkrétkutatásitémáhozkapcsolódószakirodalmat felkutatni, áttekinteni, értelmezni, saját szakmai fejlƅdését megtervezni, megvalósítani,osztálytermiésegyébélményeirekritikusanreflektálni,szakmailag, nyelvilegfolyamatosanmegújulni.

– Törekszikönismeretének,sajátszemélyiségénekfejlesztésére,ésennekérdekében nyitott a környezet visszajelzéseinek felhasználására. Figyelemmel kíséri saját tevékenységének másokra gyakorolt hatását, reflektív módon törekszik tevékenységének módosítására, szakmai felkészültségének folyamatos fejlesztésére.

– Képes a szakmai információforrások megtalálására, kritikus értelmezésére, felhasználásáraésezekközvetítésére.

– Képesaziskolaimunkáravonatkozókutatásokban,fejlesztésekbenvalórészvételre, ilyenek tervezésére, lebonyolítására, a kutatási eredmények értelmezésére és alkalmazására nevelƅͲoktató munkájában. Nyitott a fejlesztési, innovációs

törekvésekkipróbálásávalszemben(alternatívprogramok,tankönyvekkipróbálása, bírálata).

4.2.2.Anémetnyelvéskultúratanáraszakonaszakterületiismeretek:

a) Közösképzésiszakaszismeretkörei:72–74kredit aa)szakmaialapozóismeretek:18–24kredit

– Nyelvikompetenciákfejlesztése:nyelvtanigyakorlatok;szövegalkotási(szóbeliés írásbeli kifejezƅkészség), szövegértési (írott és hallott szöveg értése) kompetenciáinakfejlesztése;szövegfajták;minimum8kredit.

– Németnyelvƾországok ismerete: acélnyelvi országokföldrajziadottságainak, történelmi, politikai, társadalmi, gazdasági vonatkozásai, intézményrendszere;

minimum2kredit.

– Irodalomtudományialapismeretek:azirodalmiszövegelemzésalapvetƅkérdései;

elemimƾfajismeret,alapvetƅterminológia;minimum4kredit.

– Nyelvészeti alapismeretek: nyelvészeti terminológia, módszerek áttekintƅ megismertetése;minimum4kredit.

ab)aszakmaitörzsanyagismeretkörei:48–56kredit

– Tartalom alapú nyelvi kompetenciafejlesztés: kulturális, kommunikációs és médiaismeretek; a célnyelv és az anyanyelv kontrasztivitásának tudatosítása;

fordításigyakorlatok;stílusrétegek,szövegfajták,prezentációstechnikáktartalom alapúközvetítése;minimum10kredit.

– KultúraͲ és médiatudományi alapismeretek: a kultúraͲ és médiakutatás alapfogalmainakmegismerése,akultúraͲésmédiatudományfƅbbterületeinek áttekintése;minimum4kredit.

– Irodalmiismeretek:áttekintésanémetnyelvƾirodalmaktörténetérƅl:korszakokés korszakhatárok, fƅ fejlƅdési tendenciák, a legjelentƅsebb alkotók és mƾveik, irodalmi mƾfajok, szövegértelmezés, szövegelemzés; irodalom és medialitás;

minimum16kredit.

– Nyelvészetiismeretek:szinkrónrendszernyelvészetiáttekintés:fonetikaͲfonológiai, morfológiai, lexikológiai, szintaktikai, szövegnyelvészeti ismeretek; minimum 16kredit.

– Kutatásmódszertani alapismeretek: bevezetés a tudományos ismeretszerzés technikáibaacélnyelven;tudásbázisokhasználata,projektek;minimum2kredit.

b) Aközépiskolaitanáriszakonazönállóképzésiszakaszismeretkörei:45–50kredit – Irodalomtudományi ismeretek:azirodalomtudományújabbirányzatai, irodalmi

szövegekelemzése;német–magyar irodalmi párhuzamok; irodalomtörténetiés Ͳelméletiirányzatokelmélyítése,ezekgyakorlatialkalmazásairodalmiszövegek elemzésében;minimum18kredit.

– Nyelvészeti ismeretek: Átfogó rendszernyelvészeti és alkalmazott nyelvészeti ismeretek: nyelvtörténet, pszicholingvisztika, kontrasztív nyelvészet, szociolingvisztika, szemantika, pragmatika, szótártan, grammatika, stilisztika;

minimum18kredit.

– KultúraͲésmédiatudományiismeretek:amodernkultúraͲésmédiatudomány elméletei és gyakorlati alkalmazásuk (interkulturalitás, intermedialitás), nyelvͲ kultúraͲtársadalom;minimum10kredit.

5. Anémetnyelvéskultúratanáránaksajátosszakmódszertani(tantárgyͲpedagógiai) ismeretei

– Ismeri a nyelvtanítás módszertanát, a nyelvtanítási módszereket, osztálytermi eljárásokat, szövegͲ és feladattípusokat, autentikus anyagok sokaságát. Ezeket képestudatosan,adiákokéletkorisajátosságainakésszükségleteinekmegfelelƅen, háttértudásukratámaszkodva,hatékonyan,változatosan,motiválóanalkalmazni.

– Ismeri a tanterveket, tananyagokat, a tanórán kívül használható autentikus nyelvfejlesztésilehetƅségeket.Képesadiákoknyelvtanulásiprogramját(tanterv, tanmenet, óravázlat, feladatírás, mérés, értékelés) megtervezni, életkoruknak, nyelvtudásuk szintjének, egyéni képességeiknek, szükségleteiknek megfelelƅ tananyagokat,osztálytermieljárásokatmegtervezniésalkalmazni.

– Ismeriazinternet,aszámítógép,amindenkoriújeszközöknyújtottalehetƅségeket.

Képesamodern,motiválóinformációͲtechnológiaieszközöketésazinternetet hatékonyanhasználni,adiákokönállótanulásáttámogatni,követni.

– Ismeriaszaknyelvésatartalomalapúnyelvtanulásmódszertanát.Képesadiákok németnyelvtudását–aNemzetialaptantervtartalmaitintegrálva–úgyfejleszteni, hogy kihasználja a szaknyelv és a tartalomalapú nyelvoktatás nyújtotta lehetƅségeket.

– Ismerianyelvtanulásifolyamat,kimenetmérésének,értékelésénekelméletétés gyakorlati kérdéseit. Képes a napi gyakorlatban az osztálytermi értékelést megbízhatóanésmotiválóanmegvalósítani.Ismeriavizsgákatéskövetelményeiket, képes tesztfeladatok készítésére, kipróbálására, az eredmények kritikus értékelésére.Ismerianyelvtudásmérésénekminƅségikritériumait:avaliditás,a megbízhatóság,akritériumͲorientáltértékelésfogalmát.Képesadiákoknyelvi fejlƅdésénekfolyamatos,diagnosztikusértékelésére–azeredményekalapjána tanulók egyéni szükségleteinek megfelelƅ – személyre szabott fejlesztésére, nyelvtudásukkritériumͲorientáltmérésére.Képesvizsgáztatóifeladatokatellátni, kritériumokatmegbízhatóanalkalmazniavizsgáztatássorán.

– Anyelvoktatásfolyamatábanképesa tudatosértékközvetítésre, atársadalmiͲ kulturáliselfogulatlanságraéstoleranciáranevelésre.Képesösztönözniatanulók önálló véleményalkotását, kritikus gondolkodásmódját a célnyelvi kultúrával szemben,nemzetiazonosságtudatuktiszteletbentartásamellett.Képesfejlesztenia tanulókcélnyelvikommunikációsképességét,célnyelvenvalógondolkodásátés interkulturálisszemléletmódját.

– Tudatosan képes kezelni a nemzeti értékek sokféleségét, nyitott mások véleményének, értékeinek megismerésére, tiszteletben tartására. Az interͲ és multikulturalizmusjegyébenképesazegyéni,illetvecsoportértékekfigyelemben tartásamellettegyéniéscsoportfejlesztésre.

– Azélƅidegennyelvtanításával,acélnyelviországkultúrájánakmegismertetésével párhuzamosanképes növelni anyelvtanulásbanrésztvevƅkszƾkebbéstágabb közösségekirántinyitottságát.

– Képesszakkör,önképzƅkörmƾködtetéséreazoktatottélƅidegennyelvéskultúra, illetveegyadottnemzetiségtárgyi ésszellemikulturálisörökségénekápolása céljából.

– Akétszintƾ nyelviérettségi vizsga követelményei. A vizsgafeladatok készítése, kipróbálása,ellenƅrzése.Avizsgákminƅségikritériumai.

– AKözösEurópaiReferenciakeretésannakalkalmazása.

6. Németésnemzetiséginémetnyelvéskultúratanára(középiskolai)

1. Az 1. melléklet 2. pontjában foglaltakra tekintettel a szakképzettség oklevélben szereplƅ

– magyarnyelvƾmegjelölése:oklevelesközépiskolainémetésnemzetiséginémet nyelvéskultúratanára

– angolnyelvƾmegjelölése:teacherofGermanlanguageandcultureandGermanas aminoritylanguageandculture

2. A3.§Ͳbanfoglaltakraésaz1.melléklet4.1.1.és4.2.1.pontjárafigyelemmel – aképzésiidƅ:12félév

3. A képzés célja az iskolai nevelésͲoktatás, valamint az iskolai nevelésͲoktatás szakképesítésmegszerzésérefelkészítƅszakaszainakévfolyamain,afelnƅttképzésbena német és a nemzetiségi német nyelv és kultúra tantárgy tanítására, az iskola pedagógiai feladatainak ellátására pedagógiai kutatási, tervezési és fejlesztési feladatokvégzéséreképestanárokképzése,továbbáatanulmányokdoktoriképzésben valófolytatására történƅ felkészítése.A képzés további célja olyan szakmaielit felkészítése,amelyspeciáliskisebbségtudományiismeretekbirtokábanképesarra, hogy kompetensen vegyen részt a nemzetiségi szervezetek munkájában és a nemzetiségiközéletbenis.

4. Azelsajátítandószakmaitudás,képesség

4.1. aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésb)–c)pontjatekintetében:

a2.mellékletbenmeghatározotttudás,készség,képesség;

4.2. aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésa)pontjatekintetében

4.2.1.A németésnemzetiségi német nyelvéskultúratanáránakszakterületitudása, készségei,képességei

Németnyelvtudás,nyelvhasználatterén

– Magas,legalábbC1szintƾ,használhatónyelvtudással,interkulturáliskommunikatív kompetenciákkal rendelkezik. Képes a német nyelv gördülékeny, helyes, magabiztos,amindenkorikontextusbaillƅhasználatára.

– Ismeriabeszéltésírottnémetnyelvszabályait,azokatamindenkorinyelvhasználat kontextusánakmegfelelƅenképeshatékonyanalkalmazni.Rendelkezikismeretekkel anémetnyelvvariánsairól,regisztereirƅl,képesazokmegismertetésére.Ismeria magyarországinémeteknyelvivariánsait(dialektusait)ésnyelvhasználatiszokásait.

– Ismeri a szinkron nyelvállapot fonetikaiͲfonológiai, morfológiai, szintaktikai, szemantikai és pragmatikai, valamint diskurzus szintƾ jellemzƅit és ezek összefüggéseit.Ismereteitképesacélnyelvfolyékonyhasználataéspedagógia tevékenységesoránhelyesen,akontextushozillƅenalkalmazni.

Acélnyelvikultúrákközvetítéseterén

– Ismeriakülföldiéshazainémetnyelvƾkultúrákat,azokhasonlóságait,illetve különbségeit,képesakultúrákközöttiközvetítésre,azinterkulturáliskompetencia fejlesztésére. Ismeri a német nyelvƾ kultúrák jellemzƅ szellemi és mƾvészeti irányzatait,megjelenésiformáit,mƾveit,azokatképessajátmaga,valamintdiákjai fejlesztésérehatékonyan,motiválóan,nyelvtanításcéljáraalkalmazni.

– Képes az irodalmi mƾveket, a célnyelvi/nemzetiségi nyelvi kultúra egyéb megjelenésiformáit,azezekrƅlszólószakirodalmatkritikusan,értƅenáttekinteni, értelmezni,azirodalmiéskulturálistrendekbenelhelyezni.

– Ismeriamagyarországinémetektárgyiésszellemikultúráját,aKárpátͲmedencei németség irodalmát, a népcsoport történetét feltáró kutatások legújabb eredményeit, képesazokatdiákjainemzetiséginyelvtudásátfejlesztƅ,továbbá nemzetiségi identitástudatát erƅsítƅ projektek tervezésében, megvalósításában alkalmazni.

Szaktudományi,szakmódszertaniésszaktárgyitudásterén

– Ismeri a kontrasztív nyelvészet, a szövegnyelvészet, a korpusznyelvészet, a diskurzuselemzés, valamint a nyelvészeti pragmatika alapjait; és tudását a nyelvtanítássoránképesalkalmazni.

– Ismeri a szociolingvisztika és a pszicholingvisztika alapjait; képes tudását nyelvtanulással,nyelvtanítássalkapcsolatostevékenységeksoránalkalmazni.

– Ismeriazelsƅ,másodikéstovábbiidegennyelvekelsajátításánakelméleteit,az elméletikérdésekrƅl szóló empirikus kutatások eredményeit. Képesismereteit kritikusanalkalmazvanyelvpedagógiaikérdésekreválaszokatkeresniésadni.Ismeri azegyénikülönbségekszerepétanyelvtanulásban(nyelvérzék,motiváció,életkor, nyelviszorongás,tanulásistílusok,stratégiák,aköztesnyelv).

– IsmerianémetnyelvͲésirodalomtudományi,kultúrtörténetikutatások,valaminta nemzetiséginémetnyelvͲ,irodalomͲ,néprajzͲ,kultúraͲéstörténelemtudományi kutatások korszerƾ eredményeit, azok módszertanát. Képes a nemzetiségi ismeretek,jelenségekelemzésére,összehasonlítására,következtetéseklevonására.

Képes források felkutatására, recepciójára, felhasználására. Ismeri, valamint használja a nemzetiségi tantárgyak oktatásához szükséges szépirodalmi és tudományosmƾveket,ismeriazadekváttelepüléstörténetiforrásokat.

– Tájékozott az általa oktatott nyelv/nemzetiségi nyelv tanításának európai helyzetérƅl,aszakdidaktikaikutatásokról,atantervikövetelményekrƅl,tantárgyi programokról,tanításimódszereirƅl,tanárisegédanyagokról,oktatásieszközökrƅl, alternatív módszertani törekvésekrƅl. Tájékozott a szomszédos országok nemzetiségitantárgyakhoz kapcsolódókultúrájáról, történelmérƅl, nyelvérƅlés irodalmáról.

Apedagógiaifolyamattervezéseterén

– IsmeriaNemzetialaptantervésazarraépülƅkerettantervekszerintinémetésa nemzetiséginémetszaktárgyikövetelményeket,aziskolainevelƅͲoktatómunka tartalmiszabályozását.Képesazismereteketéskompetenciákatmeghatározni, logikailag felépíteni. Ismeri a nemzetiségi német nyelv, irodalom és kultúra oktatásához alkalmazható taneszközöket, oktatási segédanyagokat, képes azok célcsoportnak megfelelƅ kiválasztására. Képes források, autentikus szövegek felkutatására,recepciójára,felhasználására.

– Képes pedagógiai munkájának megtervezésére a helyi tanterv, a tanmenet, tematikustervésóratervszintjén.

– Képesatanítandótartalmakmeghatározására,strukturálására,logikaifelépítésére, a tanulók számára szükséges tananyagok, taneszközök, információforrások, tudáshordozók,valamintatartalmaknakmegfelelƅalternatívtanításimódszerekés számonkérésiformákmegválasztására.

– Képes a tervezés során a kollégákkal és a tanulókkal együttmƾködni; a taneszközöket és egyéb tanulási forrásokat kritikusan elemezni, kiválasztani (különös tekintettel az infoͲkommunikációs technológiára); a pedagógiai és tantárgyi célokhoz, az adott szituációhoz alkalmazkodva kreatívan, különbözƅ változatokbangondolkodni,terveitreflektívmódonelemezni,értékelni.

Apedagógiaifolyamatokésatanulókértékeléseterén

– A tanulásͲmódszertani ismeretei alapján képes a nyelvtanulás folyamatának reflexiójára,tanulásimódszerekeredményességénekértékeléséreanégynyelvi készségelsajátításában,adekváttanulásitechnikákésmunkaszervezésieljárások bevezetésére.

– Ismeri és alkalmazni tudja a tudásellenƅrzés, a képességmérés legkorszerƾbb eredményeit, eszközeit. Tájékozott a különbözƅ feladatbankokról és Ͳgyƾjteményekrƅl,képesilyenekösszeállítására,illetvealkalmazására.

– Képesazértékeléskülönbözƅcéljainakésszintjeinekmegfelelƅértékelésiformákés módszerek meghatározására, alkalmazására, az értékelés dokumentálására (pl.portfólióformájában).Figyelemmelkísériésalakítjaatanulókönértékelési képességeinekfejlƅdését.

– Az értékelés során képes figyelembe venni a differenciálás, individualizálás szempontjait,éselƅsegíteniatanulókrészvételétsajátfejlƅdésükértékelésében.

Képescéljainakmegfelelƅenazértékeléseszközeinekmegválasztására,akülönbözƅ (diagnosztikusésfejlesztƅ)értékelésieljárásokalkalmazására;atanulókszámára biztosítjaavisszacsatoláslehetƅségeit.

Atanulásifolyamattámogatása,szervezéseésirányításaterén

– Anyelvtanulássajátosságainakismeretében,valamintazezeketalakítókulturális, szociális hatások értelmezése alapján, az egyéni szükségleteket, igényeket is figyelembevéveképesolyanpedagógiaihelyzeteketteremteni,amelyekelƅsegítika tanulókkomplexértelmi,érzelmi,szociáliséserkölcsifejlƅdését.

– A nyelvtanulás külsƅ (pl. iskolatípus, módszertani koncepció), illetve egyéni (atanulóknyelvikompetenciája,motiváltsága)feltételrendszerénekismeretében képes pedagógiai céljainak és azok elérését biztosító oktatásiͲnevelési stratégiájának kialakítására, megvalósítására. Különbözƅ tanulásszervezési eljárások,tanításitechnikák,módszerek,differenciáltmunkaformákismeretében képes ezek tudatos, széles skálán mozgó, az életkornak, egyéni és csoportsajátosságoknakmegfelelƅalkalmazására.

– Képesakülönbözƅcéloknakmegfelelƅstratégiák,amotivációt,differenciálást, tanulói aktivitást biztosító, a tanulók gondolkodási, problémaͲmegoldási, együttmƾködésiképességénekfejlesztésétsegítƅmódszerek,szervezésiformák kiválasztására,megvalósítására,ahagyományosésazinformációsͲkommunikációs technikákra épülƅ eszközök, digitális tananyagok hatékony, szakszerƾ alkalmazására.

– Képesazérdeklƅdésésfigyelemfolyamatosfenntartására,azönálló,önszabályozó tanulás kialakítására, támogatására, a tanulási nehézségek felismerésére, megoldására.

– Képesakülönbözƅadottságokkal,képességekkeléselƅzetestudássalrendelkezƅ tanulókszámáramegfelelƅnyelvelsajátításimódszerekmegválasztására,atanulás önszabályozásánakszemélyreszabottfejlesztésére.

– Képesanyelvtanuláseredményességét/eredménytelenségétbefolyásolótényezƅk felismerésére,egyénitanulásistratégiákkialakításánakelƅsegítésére,támogatására.

Képes a szóbeli és írásbeli kifejezƅképesség jellegzetességeinek, hibáinak felismerésére, tipizálására, diagnosztizálására, javítására. Képes a tanulókat önellenƅrzésreésͲjavításraösztönözni.

– Felkészültakiemelkedƅeredményeketelérƅtanulókmotiválására,segítésére,a tehetséggondozásra.

– Képes a tanulók tanórai, tanórán kívüli és iskolán kívüli tevékenységének összehangolására.Felkészülta közéletbƅl, a helyi társadalombólés atanulók hétköznapjaibólvettpéldák,problémákbeemeléséreatanításiͲtanulásifolyamatba, valamintazokcélnyelvenvalóreflektálására.Ösztönziatanulókatazinformatikai ismereteknekanyelvtanulásasoránvalófelhasználására.

– Aszaktárgyitudásteszközkéntképesalkalmazniatanulókszemélyiségfejlesztése, nemzetiségi identitástudatuk fejlesztése érdekében, képes segítséget nyújtani abban,hogyatanulókfelkészülhessenekazegészéletenáttartótanulásra.

Aszakmaiegyüttmƾködéséskommunikációterén

– Képespartneriegyüttmƾködésreatanulókkal,atantestülettagjaival,különösena szaktárgyatnemzetiséginyelvenoktatókollégáival,továbbámásélƅidegennyelvet és anyanyelvet tanító kollégáival, az iskola más munkatársaival, a diákönkorͲ mányzatokkal, a szülƅkkel, szakmai fórumok szakembereivel, a magyarországi németek intézményeivel, szervezeteivel a pedagógiai folyamatban betöltött szerepüknekmegfelelƅen.

– Kooperálniképesakülönbözƅpedagógiaiszolgáltatóintézményekkel,anémet nemzetiséginyelvközvetítéseszempontjábólrelevánsközmƾvelƅdésiintézmények, médiumok,társadalmiéscivilszervezetekszakembereivel.

Elkötelezettségésfelelƅsségvállalásaszakmaifejlƅdésre

– Képesaszakmájáravonatkozó,konkrétkutatásitémáhozkapcsolódószakirodalmat felkutatni, áttekinteni, értelmezni, saját szakmai fejlƅdését megtervezni, megvalósítani,osztálytermiésegyébélményeirekritikusanreflektálni,szakmailag, nyelvilegfolyamatosanmegújulni.

– Törekszikönismeretének,sajátszemélyiségénekfejlesztésére,ésennekérdekében nyitott a környezet visszajelzéseinek felhasználására. Figyelemmel kíséri saját tevékenységének másokra gyakorolt hatását, reflektív módon törekszik tevékenységének módosítására, szakmai felkészültségének folyamatos fejlesztésére.

– Képes a szakmai információforrások megtalálására, kritikus értelmezésére, felhasználásáraésezekközvetítésére.

– Képesaziskolaimunkáravonatkozókutatásokban,fejlesztésekbenvalórészvételre, ilyenek tervezésére, lebonyolítására, a kutatási eredmények értelmezésére és

– Képesaziskolaimunkáravonatkozókutatásokban,fejlesztésekbenvalórészvételre, ilyenek tervezésére, lebonyolítására, a kutatási eredmények értelmezésére és

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 73-85)