• Nem Talált Eredményt

2. Stacionárius megoldások 11

2.3. A megoldások száma konvex f esetén

a 2.13. Állítás (a) része fennáll n≥ 1 esetén is a szubkritikus esetben. Ezt fogal-mazzuk meg a következő Állításban.

2.15. Állítás. Tegyük fel, hogy f(u) > 0, ha u > 0, valamint létezik és véges a

ulim→∞

f(u)

up határérték, ha 1< p <2, ahol 2 = n+2n2, ha n >2, és2=∞, ha n≤2.

Ekkor létezik olyan c0>0, melyre (c0,∞)⊂D(T) és lim

+T = 0.

2.3. A megoldások száma konvex f esetén

Ebben a szakaszban a konvexf függvényeket fogjuk osztályozni a "time-map" alak-ja szerint, azaz meghatározzuk, hogy R függvényében hány pozitív megoldása van a (2.1)-(2.2) peremérték-problémának. Az n= 1esetben teljes osztályozást tudunk adni, azaz bármely konvexf függvény esetén meg tudjuk adni a pozitív megoldások pontos számát. Az n > 1 esetben is számos ismert eredményt kapunk meg egysze-rűbb bizonyítással, ekkor azonban az osztályozás nem teljes. Mutatni fogunk olyan eseteket, amelyeknél a megoldások pontos számának kérdése még nyitott probléma.

Az ebben a szakaszban szereplő eredmények nagyrészt a [178] dolgozatban jelentek meg.

A "time-map" alakját, amint a fejezet elején már említettük, három fontos tulaj-donság jellemzi: az értelmezési tartomány, a monotonitás, és a határértékek. Amint látni fogjuk az osztályozás alapját a határértékek adják, amelyeket f(0) előjele, va-lamintf végtelenbeli viselkedése határoz meg a 2.11. és 2.13. Állítás szerint.

Osztályozásunk első szintjét f végtelenbeli viselkedése adja. Eszerint háromféle függvényt különböztetünk meg:

• aszimptotikusan szuperlineáris ( lim

u+ f(u)

u = +∞),

• aszimptotikusan lineáris ( lim

u+ f(u)

u ∈(0,+∞)) és

• aszimptotikusan szublineáris ( lim

u+ f(u)

u ≤0).

Megjegyezzük, hogy f konvexitása miatt f(u)u monoton nagy u esetén, ezért a

ulim+ f(u)

u határérték létezik.

Kezdjük vizsgálatainkat a legegyszerűbb, azaz a szublineáris esettel. Ekkor a konvexitás miatt f csökkenő, így csak az f(0) > 0 eset érdekes számunkra, hiszen különben f negatív, így a 2.6. Állítás miatt a (2.1)-(2.2) feladatnak nincs pozitív megoldása. Azf tehát egy pozitív értékből indul és csökken. Legyen az első gyöke α, amennyiben nincs gyöke, akkor legyen α = ∞. A 2.10. Állítás szerint ekkor D(T) = (0, α). A 2.11. Állítás szerintlim0T = 0, a 2.12., vagyα=∞ esetén a 2.14.

Állítás szerint pediglimαT =∞. Végül a 2.5. Állítás szerint T szigorúan monoton növő. ÍgyT értékkészlete a(0,∞) intervallum, és minden értéket pontosan egyszer vesz fel. Ezzel a következő Tételt igazoltuk.

2.1. Tétel. Legyenf konvex, aszimptotikusan szublineáris függvény, melyre f(0)>

0. Ekkor bármely R >0 esetén a (2.1)-(2.2) peremérték-problémának pontosan egy megoldása van.

Aszimptotikusan szuperlineáris és lineárisf esetén a teljes osztályozás csakn= 1 esetén ismert. Az osztályozásf(0)előjele szerint történik. Az ezzel kapcsolatos ered-ményeinket foglalja össze a következő két tétel [178]. A tételek részben általánosít-hatók az n >1 esetre is, ezek az eredmények is a [178] dolgozatban olvashatók.

2.2. Tétel. Legyen n = 1, f : [0,∞) → R, f ∈ C2 szigorúan konvex függvény, melyre lim

u+ f(u)

u = +∞.

(i) Ha f(u) > 0 (u ∈ [0,∞)), akkor létezik olyan Rsup > 0, hogy a (2.1)-(2.2) peremérték-problémának R < Rsup esetén két megoldása, R=Rsup esetén egy megoldása van, R > Rsup pedig nincs megoldása.

(ii) Ha f(0) > 0 és az f függvénynek van gyöke a (0,∞) intervallumban, akkor a (2.1)-(2.2) peremérték-problémának két megoldása van mindenR >0esetén.

(iii) Ha f(0) = 0 és f(0) > 0, akkor létezik olyan Rsup > 0, hogy a (2.1)-(2.2) peremérték-problémának egy megoldása van R < Rsup esetén, és nincs megol-dása, ha R≥Rsup.

(iv) Ha f(0) = 0 és f(0) ≤ 0, akkor a (2.1)-(2.2) peremérték-problémának egy megoldása van minden R >0 esetén.

(v) Ha f(0) < 0, akkor létezik olyan Rsup > 0, hogy a (2.1)-(2.2) peremérték-problémának egy megoldása van R≤Rsup esetén, és nincs megoldása, ha R >

Rsup.

Bizonyítás. Mindegyik esetben a T grafikonjának alakját határozzuk meg, en-nek segítségével eldönthető, hogy R különböző értékei esetén hány megoldása van a T(c) =R egyenletnek.

(i) A 2.11. és 2.13. Állítás szerint lim0T = lim+T = 0. Így a T függvénynek van egy maximuma, amely a 2.4. Állítás miatt az egyetlen szélsőértéke. Tehát T növekszik nullától valamely Rsup >0 számig, utána pedig csökken nulláig.

A T grafikonjának alakját a 2.2. ábra (a) részén láthatjuk.

(ii) A 2.8. Állítás szerint D(T) két részintervallumból áll, legyenek ezek (0, α) és (β,∞). A 2.11., 2.12. és 2.13. Állításból következik, hogylim0T = lim+T = 0 és limαT = limβ+T = +∞. A 2.4. Állítás miatt T-nek nem lehet szél-sőértéke, így szigorúan monoton mindkét részintervallumon. TehátT minden pozitív értéket kétszer vesz fel. AT grafikonjának alakját a 2.2. ábra (b) része mutatja.

(iii) A 2.10., 2.11. és 2.13. Állítás miattD(T) = (0,∞), valamint fennálllim+T = 0éslim0T =Rsup, aholRsup>0a linearizált egyenlet,u′′+f(0)u= 0, meg-oldásának első gyöke. Az 2.1. Állításból következően T szigorúan csökken,

2.3. A MEGOLDÁSOK SZÁMA KONVEXF ESETÉN 23

2.2. ábra. A (2.1)-(2.2) peremérték-problémához tartozó T leképezés grafikonjának alakja a 2.2. Tételben felsorolt eseteknek megfelelően.

ezért a (0, Rsup) intervallumban minden értéket pontosan egyszer vesz fel. A T grafikonjának alakját a 2.2. ábra (c) részén láthatjuk.

(iv) Haf(0) = 0, akkor a 2.8. és 2.11. Állítások szerintD(T) = (0,∞)áslim0T = +∞. Ha f(0)<0, akkor a 2.8. és 2.12. Állítások szerint létezik olyanβ >0, hogyD(T) = (β,∞)éslimβ+T = +∞. Mindkét esetben fennálllim+T = 0.

Az 2.1. Állításból következően T szigorúan csökken nulláig. A T grafikonját a 2.2. ábra (d) részén folytonos vonal mutatja.

(v) A 2.8. Állítás szerintD(T) = [β,∞)valamilyenβ >0esetén. Mivellim+T = 0, azért ismét az 2.1. Állításból következőenT szigorúan csökken nulláig. AT grafikonját a 2.2. ábra (d) részén szaggatott vonal mutatja.

Tekintsük végül az aszimptotikusan lineáris esetet. Ekkor az előző Tételhez ké-pest a lényeges változás, hogy lim+T = R a 2.13. Állításból következően. A fenti Tétel bizonyításának kis módosításával az alábbit kapjuk.

2.3. Tétel. Legyen n = 1, f : [0,∞) → R, f ∈ C2 szigorúan konvex függvény, (2.1)-(2.2) peremérték-problémának R ≤ R és R = Rsup esetén egy megoldása, és R < R < Rsup esetén két megoldása van, R > Rsup esetén pedig nincs megoldása.

(ii) Ha f(0)>0 és f-nek van gyöke a (0,∞) intervallumban, akkor a (2.1)-(2.2) peremérték-problémának egy megoldása van R ≤ R, és két megoldása van R > R esetén.

(iii) Ha f(0) = 0 és f(0) >0, akkor létezik olyan Rsup> R, hogy a (2.1)-(2.2) peremérték-problémának nincs megoldása, ha R≤R, egy megoldása van, ha R< R < Rsup, és nincs megoldása, haR ≥Rsup.

(iv) Ha f(0) = 0 és f(0) ≤ 0, akkor a (2.1)-(2.2) peremérték-problémának nincs megoldása R≤R esetén, és egy megoldása van R > R esetén.

(v) Ha f(0) < 0, akkor létezik olyan Rsup > R, hogy a (2.1)-(2.2) peremérték-problémának nincs megoldása, ha R≤R, egy megoldása van, ha R< R≤ Rsup, és nincs megoldása, haR > Rsup.

2.4. Kvázilineáris egyenlet megoldásainak pontos száma

Az előző szakaszban ismertetett, konvex nemlinearitásra vonatkozó eredményeinket a [182] dolgozatban általánosítottuk kvázilineáris egyenletre ésp-konvex nemlineari-tásra. Tekintsük a következő peremérték-feladatot.

(|u|p2u)+f(u) = 0 (2.27)

u(−R) =u(R) = 0, (2.28)

ahol p ≥ 2 és f a [0,∞) intervallumon értelmezett C1 függvény, amely az alábbi értelembenp-konvex.

2.1. Definíció. Legyenp≥2, és tegyük fel, hogy azf ∈C1[0,∞)függvénynek van abszolút minimuma. Az f függvényt (szigorúan)p-konvexnek nevezzük, ha bármely α∈[0,∞) minimumpont esetén a

k(u) := f(u)

|u−α|p2 (u∈[0,∞), u6=α) függvény (szigorúan) növő.

Megjegyezzük, hogyp= 2esetén visszakapjuk a szokásos konvexitást, másrésztp >2 esetén a p-konvexitásból következik a konvexitás.

Célunk a (2.27)-(2.28) peremérték-feladat pozitív megoldásai pontos számának meghatározása. Ehhez ismét a megfelelő kezdetiérték-feladatból indulunk ki. Tech-nikai nehézséget jelent, hogy a megoldások az u(r0) =c, u(r0) = 0 kezdeti feltétel mellett általában nem egyértelműek, azonban igazolható, hogyf(c)6= 0esetén egy-értelműség van, f(c) = 0 esetén pedig a konstans megoldáson kívül pontosan egy lokálisan növő, és egy lokálisan fogyó megoldás van. Így bevezethető a time-map, és ennek segítségével megadható a peremérték-feladat megoldásainak pontos száma.

A [182] dolgozatban részletesen vizsgáltuk a time-map értelmezési tartományát, ha-tárértékeit és monotonitását. Megjegyezzük, hogy a határérték kiszámításánál a π szerepét a

πp = 2 Z 1

0

1

p

1−tpdt = 2π psinπp

2.4. KVÁZILINEÁRIS EGYENLET MEGOLDÁSAINAK SZÁMA 25