• Nem Talált Eredményt

Az SIS dinamikához tartozó alapegyenlet összevonása a gráf

5. SIS dinamika általános gráfon 67

5.2. Az alapegyenletek egyszerűsítése összevonással

5.2.3. Az SIS dinamikához tartozó alapegyenlet összevonása a gráf

Tekintsük ismét az (5.1) lineáris rendszert, amelyben aP mátrix blokk-tridiagonális struktúrájú. Erre a rendszerre fogjuk most alkalmazni az összevonás előző szakaszban ismertetett általános módszerét, kihasználva a mátrix blokk-tridiagonális struktúrá-ját. Induljunk ki a fázistér speciális felépítéséből. Az előző szakaszban a fázistér általánosan az{1,2, . . . , n}halmaz volt. AzSIS dinamika ésN csúcsú gráf esetén a fázistér2N elemű, azonban az{1,2, . . . ,2N}halmaz helyett tekintsük az 5.1 szakasz elején bevezetett S halmazt fázistérnek. Ugyanis ezt a halmazt azI csúcsok száma szerint elő lehet állítani S = ∪Sk alakban, amely felbontást célszerű az összevonás során is megőrizni, azért, hogy az összevonás után is meg lehessen határozni az I típusú csúcsok számának várható értékét. Ugyanis egy tetszőleges összevonás során előfordulhat, hogy olyan mértékű az információvesztés, ami az összevonást haszon-talanná teszi. Például a triviális összevonás esetén, amikor a T mátrix egy csupa egyesből álló sorvektor, az összevonással kapottB mátrix1×1méretű nulla mátrix, ugyanis a P mátrix minden oszlopa zéró összegű. Így az összevont rendszerből csak azt lehet megtudni, hogy minden időpontban az állapotok valószínűségeinek összege egy, azonban például az I típusú csúcsok számának várható értéke nem határozható meg belőle. Mivel számunkra ennek meghatározása az egyik cél, azért a továbbiak-ban csak olyan összevonásokat tekintünk megengedettnek, amelyek megőrzik az I típusú csúcsok számát. Ez azt jelenti, hogy a partíciót csak úgy lehet megválasztani, hogy egy osztályba csak olyan állapotok kerülhetnek, amelyekben azI csúcsok száma azonos. Ezt fejezi ki a következő definíció.

5.2. Definíció. Az (5.1) lineáris rendszer (illetve a megfelelő Markov-lánc) összevon-ható, ha az S fázistérnek van olyan {L1, L2, . . . , Lm} partíciója, amely rendelkezik az alábbi két tulajdonsággal.

1. Bármelyl számhoz létezik olyan k, amelyreLl⊂ Sk.

2. Bármelyj, l∈ {1,2, . . . , m} számokhoz van olyanQjl, amelyre Qjl= X

iLj

Pir, ∀r ∈Ll, (5.7)

azaz a fenti összeg nem függ r választásától, amennyiben r∈Ll. Az m×m méretűQ mátrixot nevezzük aP összevonásának.

5.2. AZ ALAPEGYENLETEK EGYSZERŰSÍTÉSE ÖSSZEVONÁSSAL 75 Megjegyezzük, hogy a Definíció első részében az eredeti rendszer fázisterének az S halmazt tekintjük, a második részben viszont a fázisteret az{1,2, . . . ,2N}halmazzal azonosítjuk. Ezen kettősség elkerülése érdekében célszerű a partíció osztályaira az alábbi jelölést használni. Azokat az osztályokat, amelyek az Sk részhalmazai jelölje Lk1, Lk2, . . . , Lkl

k. Ekkor fenn kell állnia annak, hogy Sk = Lk1 ∪Lk2 ∪. . .∪Lkl

k, és a partícióban az összes osztályok számam=l0+l1+. . .+lN. Érdemes megemlíteni, hogy mindig fennáll l0 = lN = 1, mivel S0 és SN részhalmazok egy eleműek. Az osztályok ezen új jelölésével a Definíció első része automatikusan teljesül, a második rész pedig azAk és Ck mátrixok segítségével az alábbi módon fejezhető ki.

5.1. Lemma. Az (5.1) lineáris rendszer összevonható, ha mindenk∈ {0,1,2, . . . , N} esetén megadható azSk halmaz olyan Lk1, Lk2, . . . , Lklk partíciója, amely rendelkezik a következő tulajdonságokkal.

Bármely p ∈ {1,2, . . . , lk1} és r ∈ {1,2, . . . , lk} esetén létezik olyan Akrp szám, amelyre

Akrp = X

SikLkr

Akij, ∀ Skj1 ∈Lkp1, (5.8) azaz a fenti összeg független j-től, amennyiben Sjk1∈Lkp1.

Bármely p ∈ {1,2, . . . , lk+1} és r ∈ {1,2, . . . , lk} esetén létezik olyan Ckrp szám, amelyre

Ckrp = X

SkiLkr

Cijk, ∀ Sk+1j ∈Lk+1p , (5.9)

azaz a fenti összeg független j-től, amennyiben Sjk+1∈Lk+1p .

Bizonyítás: Amint fent említettük, csak azt kell igazolni, hogy az 5.2. Definíció második feltétele teljesül. Tekintsünk két tetszőleges osztályt, legyenek ezekLj ésLl. Az osztályok új jelölése szerint létezik olyank∈ {0,1,2, . . . , N}ésr∈ {1,2, . . . , lk}, hogyLj =Lkr, valamint létezik olyan h∈ {0,1,2, . . . , N} és p∈ {1,2, . . . , lh}, hogy Ll=Lhp. Az (5.1) egyenletben szereplőP mátrix blokk-tridiagonális szerkezete miatt a következő négy esetet érdemes külön-külön kezelni: h = k−1,h =k, h =k+ 1 vagy h értéke ettől eltérő. Ugyanis, tekintve a lehetséges átmeneteket, amelyekkel a rendszer egy Sk halmazhoz tartozó állapotba juthat, nyilvánvaló, hogy az Sk1 halmazhoz tartozó állapotokból kerülhet ide fertőzéssel, azSk+1 halmazhoz tartozó állapotokból pedig gyógyulással. A többi Sl halmazból, azaz l ∈ {0,1,2, . . . , N} \ {k−1, k+ 1}esetén nem juthat ide.

A továbbiakban mind a négy esetre külön megmutatjuk, hogy fennáll az össze-vonás definíciójában szereplő (5.7) egyenlet. A h =k−1 esetben aP mátrix azon része, amely az (5.7) egyenletben szereplő indexekhez tartozik az Ak mátrix része, ezért az (5.7) egyenlet ekvivalens az (5.8) egyenlettel. Ah=k+ 1esetben aP mát-rix azon része, amely az (5.7) egyenletben szereplő indexekhez tartozik aCk mátrix része, ezért az (5.7) egyenlet ekvivalens az (5.9) egyenlettel. A h =k esetben a P mátrix azon része, amely az (5.7) egyenletben szereplő indexekhez tartozik aBk mát-rix része, ezért az (5.7) egyenlet ekvivalens a következővel. Bármelyp∈ {1,2, . . . , lk}

ésr ∈ {1,2, . . . , lk} számhoz van olyanBkrp, amelyre Bkrp= X

SikLkr

Bijk, ∀ Sjk ∈Lkp. (5.10) Az utóbbi egyenletet az (5.8) és (5.9) egyenletekből kapjuk, az (5.16) felhasználá-sával, azaz figyelembe véve, hogy a P mátrix oszlopainak összege zérus. Végül, ha h 6=k−1, h6=k és h6=k+ 1, akkor aP mátrix azon része, amely az (5.7) egyen-letben szereplő indexekhez tartozik, csak nullákat tartalmaz, így (5.7) nyilvánvalóan fennáll.

Fő eredményünk bizonyítása előtt emlékeztetünk a gráf automorfizmus és a gráf automorfizmuscsoportjának definíciójára.

5.3. Definíció. Legyen G = G(V, E) egy gráf, melynek csúcshalmazát V(G), él-halmazát E(G) jelöli. Egy Φ : V(G) → V(G) bijekciót a gráf automorfizmusának nevezünk, haxy∈E(G)pontosan akkor áll fenn, haΦ(x)Φ(y)∈E(G). A gráf összes automorfizmusainak halmazát a kompozícióval, mint művelettel ellátva, a gráf auto-morfizmuscsoportjának nevezzük, ésAut(G)-vel jelöljük ([150]).

Esetünkben a gráf csúcsai színezettek, azazS vagy I típusúak lehetnek. A gráf automorfizmusnak a színezést is meg kell őriznie, azaz bármelyx, y∈V(G)esetén az x és Φ(x) csúcsnak, illetve azy ésΦ(y) csúcsnak ugyanolyan típusúnak kell lennie.

Azt mondjuk, hogy a Φ automorfizmus az Sik állapotot az Sjk állapotba viszi, ha Sik(l) = Sjk(Φ(l)) minden l ∈ {1,2, . . . , N} esetén. Most meg tudjuk fogalmazni fő eredményünket, amely a gráf automorfizmuscsoportját összeköti a Markov-lánc összevonhatóságával.

5.1. Tétel. Vezessük be az S állapottérben az alábbi ekvivalenciarelációt. Az Sik és Sjk állapotok ekvivalensek, ha a gráfnak van olyan automorfizmusa, amely az egyiket a másikba viszi. Ezen ekvivalenciareláció osztályai az (5.1) rendszer összevonását adják.

Bizonyítás: Használjuk az osztályok jelölésére az 5.1. Lemmában bevezetett jelö-léseket. Megmutatjuk, hogy fennáll az (5.8) egyenlet. Az (5.9) egyenlet bizonyítása teljesen hasonló, ezért annak részleteit mellőzzük. Legyenek k ∈ {0,1,2, . . . , N}, p ∈ {1,2, . . . , lk1} és r ∈ {1,2, . . . , lk} tetszőleges számok. Legyen Sik1 ∈ Lkr, Sjk11 ∈ Lkp1, valamint legyen z = Aki1j1 6= 0. Ez azt jelenti, hogy az Sik1 és Sjk11

állapotok csak egy csúcsban különböznek egymástól, jelölje ezt a csúcsotu, és legyen Sik1(u) =I,Sjk11(u) =S. Továbbá (5.2) szerint, az Sjk11 állapotban azon I típusú csúcsok száma, amelyek össze vannak kötve azucsúccsal, egyenlőz/τ-val (lásd azA mátrix definícióját). Tekintsük most az Lkp1 osztály egy másik elemét, azaz legyen Sjk21 ∈ Lkp1. Ekkor van a gráfnak olyan automorfizmusa, amely az Sjk11 állapo-tot az Sjk21 állapotba viszi. Ezt az automorfizmust az Sik1 állapotra alkalmazva az Sik2 ∈Lkr állapotot kapjuk. Ez azt jelenti, hogy azSik2 ésSjk21 állapotok ugyanolyan viszonyban vannak egymással, mint azSik1ésSjk11állapotok. Ezért fennállAki2j2 =z.

5.3. ÖSSZEVONÁS KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ GRÁFOKON 77