• Nem Talált Eredményt

működik benne és igy az isteni közreműködés két- két-ségtelen, biztosan remélhetjük az igazság győzelmét,,

In document Religio, 1868. 2. félév (Pldal 65-71)

a kath. egyház diadalát. — Ezen aphorismák után vegyük szemügyre az egyház és állam nagy kérdé-seit, tulajdonképen tárgyait, melyek ekkép csopor-tosíthatók : egyház és politika ; egyház, szabadság, tudomány és fölvilágosodás ; egyház és állam. Talán találunk az igy szervezett legújabb német röpirat-ban több olyast, mi napjaink érdekét képezi. 1-k.

Papi élet szabályok.

(Vége.)

8. Az ima,elmélkedés, magány azon elemek, melyekben a papi élet üdén lélegz ; s melyen kivül, mint hal a vizbül ki-dobva, kinosan rángatózik s heves nyugtalankodásai közben önmagát zúzza agyon.

a) Ima. P a p az ima embere, közbenjáró Isten s embe-rek között ; rendeltetése, ima által is betölteni szerepét. — Lehet, hogy oly munkák várnak reám, melyek létesítésére parányi eröm csekély leend; lehet hogy oly állást keilend majdan ez életben elfoglalnom, melyet csak nagy erőmegfe-szitéssel tarthatok fönn : hanem hiszem, hogy Istennel többre leszek képes. Az ima lesz azon erő, melylyel magamat a tő-lem megkívántató működésre képesiteni fogom. Breviáriumra nézve az egyház parancsa alatt állok. (E pontra nézve to-vább lásd részletes rendemet.)

b) Elmélkedés. Sokszor hallottam s nagy emberek éle-tében bámulva tapasztalom, de már önnön csekély tapasztalata-imból is tudom, hogy : az ember csak ugy és akkor képes a köznapiságból kiemelkedni, csak ugy tud valami nagyobb-szerüt (akármi nemben) létrehozni s gondolni, ha az elmélke-dés kenyerével él, ha ily étekkel táplálja lelkét és szellemét.

Erős szándékom s akaratom papi életemben ezen kiható ön-tök életesitési eszközt fölhasználni. Sz. beszédet, catechesist, értekezést, szóval semmit se fogok máskép megkezdeni, mint az elmélkedés nyitánya után. Ez legyen a második elem, melyben papi életem élénküljön.

c) Magány. Állásom és rendeltetésem a szoros értelemben vett magányt tiltani fogják, legalább nem igen vehetem jó szolgálatait igénybe. Világi pap levén, a világgal folytonos összeköttetésban keilend lennem (bár nem minden tekintet-ben.) E pontra nézve tehát ezek föltételeim: kerülni óhajtom sőt akarom a zajos mulatságokat, a czél nélküli kalandozást.

Társaságokbani megjelenésemet az uralkodó illemszabályok, kötelesség és lelki vagy szellemi haszon fogják szabályozni.

9. Az előbbi pontok együttesen szülik a papi, az egyházi szellemet. E z t kell, hogy a pap egész lényege kisugározza s mindenütt föltüntesse. Ezen egyházi szellem alapjai már a növeldében rakattak le keblünkbe, de nohány vihar a világ-ban porait is szétszórhatja. Ezen egyházi szellemnek bennem való föntartásán a fönnebb leirt eszközökkel kitolhetöleg működni fogok, de főgondom lesz annak minél gyakrabbani megújítására, fölélénkitésére. Az egyházi szellem legyen f ő r u r

gója minden működésemnek, föllépésemnek, szóval össztény-kedésemnek. Mert jól jegyzi meg egy egyházi író : „Ami a

8 *

virágnak a világosság, ami a fának a nedv, madárnak a toll,hal-nak a viz, testnek a lélek : az körülbelül a paptoll,hal-nak az egyházi szellem és lelkület." — Ez élettapasztalatokból levont fon-tos igazság. Tehát : mindent Isten dicsőségére, czéljainak előmozdítására s a lelkek üdvére. (Az egyházi szellem fön-tartása s megujitásának segédeszközeit használd. Manuale Sacerd.")

10. Az öntudat, lelkiismeret, lélek s szív tisztasága fő figyelmem tárgya leend. A vétek megöli a lelket s tönkre teszi egy jobb jövő iránti reményünket. A pap életének a

tökély netovábbját kellene elérni s jogosan. De bár legtöbb mëntô s háritó eszközökkel rendelkezik, a veszélyhez mégis legtöbbször legközelebb áll. S mentül nagyobb a háritó esz-közök ellenhatálya, annál borzasztóbb a kitörő veszély.

Ha azon óvakodás daczára, mölylyel egyetlen lelkem üdvének veszélyeit hatályon kivül tenni törekvendem, nagy bűnbe esném : erős föltételem abban sokáig nem időzni, s Damokles k a r d j á t képzelve fejem fölött, azonnal a ker. élet legnagyobbszerü intézményéhez fordulandok orvoslás végett.

Eziránt föntartom magamnak a részletes napirendben a bő-vebb rendelkezést. SzándéRom mindenesetre havonkinti gyó-nást végezni. Változtatását vagy megtartását egyébként e szabálynak függővé teszem helyzetem s állomásom körülmé-nyeitől.

11. A világgali ritkább érintkezés tagadhatlanul üdvös a p a p r a ; csakhogy ismét itt áll ha valahol: medium tenuere beati, különösen X I X . századunkban. Sz. Pál mintha a X I X . század papjainak irta volna: omnibus omnia factus sum, ugy kell felfogni s követni tudni az óriási léptekkel haladó kor-szellemet.

A társaságokat nem fogom ugyan túlságosan keresni, de irtózni se fogok tőlük. Ha szükségesek lesznek fölkeresem ; ha károsak leendnek lelkületemre, működésem - és jellememre, kerülöm. A játszó, kicsapongó s lármás „demokrata" társasá-gok ugyan soha sem fognak körükbe vonzani, de őrizkedni fogok a szórakoztató társaságok émelygős látogatásaitól is.

— A hölgy-világ iránti viseletben elvem : gyöngéd, előzékeny s szolgálatkésznek lenni; de nem egyszersmind kegy vadászó-n a k , udvarló- s az ö társaságukat keresővadászó-nek. Tudom azt, hogy

sokat kivihet a pap szép lelkű nők által ; de tudom azt is, hogy önlelkét is vajmi sokszor veszélyeztetheti ugyanazok által.

12. A hivatás pontos és lelkes betöltése életem rendel-tetése. A pap hivatása kettős, önmaga s mások boldogítá-sa ; — s kell, hogy ez legyen egyik vezérelve összes tény-kedésének. Önlelken kivül a reá bízott ezrek és ezrek lel-keit keilend a jövő élet számára biztosítania; s e kö-telezettsége amily nagyszerű, oly roppant felelősséggel j á r . Non sibi ipsi tantum sed multis populis vivit sacerdos. Ezen vezérelv szerint akarom működésemet rendezni s ügyelni fo-gok az ennek kivitelére megkívántató specialitások megszer-zése- és gyakorlásában. Bárhová, bármily működési térre szólitson főpapom rendelete, e vezérelv fog ténykedéseimen áthúzódni.

13. A tanítói hivatal a papi ténykedés egyik főága le.

vén minden kitelhető szorgalmat akarok e téren kifejteni.

Kezdem pedig annál, mi legcsekélyebbnek látszik s mégis a legnagyobb horderejű, a gyermekek elemi tanitásánál

(cate-chesis). A szónoklatok — mondja egy értelmes egyh. iró — futó záporesső hatályával birnak, mig a catechesisek mint a csendes nyári eső buja tenyésztést és tartós gyümölcsöket idéznek elő. — Az egyházi szónoklat kedves foglalkozásom leend, de kellő okosság és óvatossággal a rendezésben magam részére. Minden esetre törekedni fogok beszédeimet minden-kori hallgatóságom igényeihez mérni. A kidolgozásra nézve elvül veszem : soha más beszédet föl nem használni, hanem minden egyes beszédet a szónoklat szabályai szerint készíteni.

Ima, elmélkedés, sz.-irás és sz. atyák leendnek a források, melyekből a sz. beszédeket összeállitandom. Praxisom leend mindjárt a hét első napjaiban készíteni a sz. beszédet. A ta-nítói hivatal egyéb követelményeit a körülmények s állásom után fogom kielégiteni.

14. Az üdv eszközei, a szentségek kiszolgáltatása oly égi teendője a papnak, melyet az angyalok méltán irigyel-hetnek. Ennyi hatalommal az ég egy lakója sincs fölruházva, S im ezen állítás-, illetőleg igazságból a szentségek kiszolgál-tatásában hanyag vagy botrányos pap legborzasztóbb Ítéletét is kibetűzheti. A szentségek kiszolgáltatásához eleve elmél-kedéssel s később is minden esetre előre bocsátott ima után fogok kezdeni. A szentségek kiszolgáltatásában 5 pontot aka-rok szem előtt tartani : Az Isten dicsőítését, az illető szentsé-gek méltó kiszolgáltatását, a szentségben részesülő egyén megszentesitését, a körülállók épülését s önmagam készült-ségét, hogy t. i. mig másokat az isteni kegyelem eszközeivel az üdvre segitek, magam el ne kárhozzam ; s mig másokat a bűn kötelékeitől föloldok, magamat a kárhozat számára le ne kössem. — Ima és némi előkészület nélkül soha sem a k a r o k szentséget kiszolgáltatni. A gyóntatáshoz mindig tanulmányos előkészülettel fogok járulni. (Praxis Confessarii et Homo Apóst. Liguori.)

15 Szent mise a papi élet gyupontja. Ha e pontban le-het kifogást tenni a pap ellen, lele-het akkor ténykedésének minden nemében és ágában. E tekintetben arubricákhoz aka-rom magam tartani, s előkészület és hálaadás nélkül soha se akarok sz. misét végezni. Ez akaratom. Szemem előtt fog lebegni mindig egy gróf (világi ur) fölfogása, ki gyermekei nevelőjét az éktelenül gyors misézés miatt elbocsátotta, állít-ván, hogy nem bánhatik az gyermekeimmel gyöngéden, ki az ur Istennel csak oly könnyen elbánik ; — s az a rettentő állitása a szent atyáknak, qui praecipitat missam, praecipitat se in infernum.

16 Az egyházat mint anyát és urnöt fogom tisztelni ; ki mig keblén táplálva s nevelve mint fiutüdvözit : mint szol-gájától hódolatot s a kötelmek hü teljesítését követeli. Az egyedül üdvözítő, szent, apostoli, közönséges romai anyaszent-egyház hü fia és szolgája akarok lenni. Bármily zivatar fe-nyegesse is létét, bármily ellenséges villámok iparkodjanak is lesújtani : bennem ragaszkodás, hűség s rettenthetlen biza-lom fog lakozni irányában. Mint anya- és úrnőnek teljes fiúi szeretetet, alattvalói hűséget és hódolatot esküszöm.

17. Állásomnak megfelelő szellemi és erkölcsi képzett-ségre fogok szüntelen törekedni. A jó pap holtig tanul. S a ki állása nevét, becsületét s tekintélyét vakmerőn koczkáz-tatni nem akarja, az folyton tökéletesítse magát. A jó Isten gondviselő vezérlésére bíztam magam ; 0 fogja tudni jövő-met ugy intézni, hogy mig sz. neve dicsőíttetik, a lelkek üdvo

• •n 6 1

8 az én előnyeim is nyerjenek. A papi állás tiszteletét s be-csületét szivemen akarom hordani, s a papi jellemet és jel-leget — ugy akarom — ne csak a hosszú fekete öltöny, de egyébb is tegye szembetűnővé nálam.

18. A fölsőbbségi, főpapi és elöljárói tekintélyt ugy fo-gom mindig tekinteni, mint az isteni hatalom kifolyását ; azért engedelmes lélekkel s hódolatos tisztelettel fogom rendelke-zéseiket fogadni. Átkozom előre is azon perczet, melyben eszembe jutna a tekintély és felsőbbségi parancs ellen

rugda-lódzni, vagy azt bármi tekintetből csak távolról is csorbítani akarni. Föntartom magamnak mégis a szerény remonstratiót azon esetekben, midőn ilyesminek józan itélet után helye van.

„A tekintélynek tisztelet, a felsőbbségnek hódolat, az elöljá-róságnak köteles alárendeltség," lesz elvem az életben.

19. Az isteni tisztelet emelése, a hivatalnak megfelelő pontos ténykedés, rendes ügymenet, körültekintő gazdálko-dás ; a környezet tiszteletben tartása, a világiak bizo-nyos nemének kerülése stb. a hely, viszonyok, körülmé-nyek, állomás- s általában a mindenenkori helyzet-szülte kö-rökboni pontos és kifogástalan megállásra fogok törekedni.

Töltse be mindenki e világon helyét ugy mint a bölcs gond-viselés számára kijelölte s ne féltse jelen vagy jövő üdvét.

20. Az itt főbb pontjaiban s csupán átalánosságban megállapitott életrendet megtartani, minden részleteivel éle-tembe átvinni s rajtuk csak fontos esetekben változtatni, de a k k o r sem a lényegen — elhatározott szilárd akaratom Isten

szentsegélyének közreműködése mellett. KI.

A v a 1 I á s a !

a

|i.')

A magyarországi vallásalap eredetét császári s apostoli királyi Felséged dicsőemlékü elődje III-ik Ferdinand császár s magyar k irály 0 Felsége azon intézkedésének köszöni mely szerint — midőn 1647 ik évben, az ugyanez évi 6-ik törv. cz. erejénél fogva 90 kath. templomnak az akatholiku-8ok részére leendő átadása elrendeltetett, ő Felsége III. Fer-dinand, azon katholikus lelkészek részére, k i k e templomok folytán jövedelmeiktől elestek, segélyezésül 1647. évi oktober hó 6-án Prágában kelt s a magyar kir. udvari kancellária utján 1650-ik évi augustus hó 6-án kiállított alapítólevél ere-jénél fogva a kincstárból évente 6000 forintot rendelt ki

örö-kös alapítvány gyanánt.

Idők folytán császári s apóst, királyi Felséged egymást követő dicső elődei ez alapítványt megerősiték, s ugyanazt, a szegény katholikus lelkészségek segélyezésére és különféle katholikus vallási czélokra szánt összegek kireisdelése által növelvén, egyszersmint rendeltetésének is irányt szabtak.

Az igy alakult alap törzsvagyonához később es. s ap kir. Felséged dicső emlékű elődje II. József császár rendelete következtében eltörölt szerzetes házak s megszüntetett val-lási társulatok ingó s ingatlan vagyona csatoltatott.

Jelentékenyen növekedett ez alap tökevagyona az 1848-ik évi törvények folytán megszűnt urbériségek kárpótlása fejében nyert földtehermentési kötelezvények, a nagyobb egyházi javadalmak időközi jövedelmei, s végre azon három millió forintnyi töke által, melyet 1856-ban a magyar-,

hor-') A m. k. cultus-ministernek a közalapítványi alapokról, jószágok-ról ö es. k. ap. Fólségéhez intézett eló'terjesztése szerént.

vát- és tótországi főpapság földtehermentési kötvényekben, a különböző egyházmegyékben lévő papnöveldék fenntartására felajánlott. Az ilyképen gyarapult magyaroszági vallasalap törzsvagyona, az 194.408 holdnyi ingatlanságokon kivül,2) a budai országos mint alapitványi főpénztárnak, 1867-ik évi deczember hó 31-én kelt, kimutatása szerint a mult év végé-vel a következő volt:

a) készpénzben 118,669 frt 96ya kr., b) állam-, ipar- é3 magánkötvényekben 14.738,597 frt 88y2 kr., vagyis összesen 14.857,267 f r t 85 kr.

Mint császári s apostoli királyi Felséged a legalázato-sabban 3 / . 3/. mellékelt költségvetésből kivenni méltóztatik, a vallásalap 1867. évi jövedelme a következőleg volt elő-irányozva :

Gyümölcsöző tőkék utáni kamatokból 722,189 frt. I n -gatlanságok és haszonvételekből 319,267 frt. Legfelsőbb ado-mányozásalá eső egy házi j a v a k időközi jövedelmeiből27,867fr.

Járulékokból 45,384 frt. Vegyes bevételekből 10,000 frt, s igy összesen 1.154,707 frt.

Folyó 1868. évre előirányzott jövedelme a vallás alapnak :

Gyümölcsöző tőkék utáni kamatokból 755,000 frt. In-gatlanságok és haszonvételekbőli jövedelem 300,000 frt. A legfelsőbb adományozás alá eső egyházi j a v a k időközi jöve-delme 46,200 frt. Járulékokból 77,372 frt. Vegyes bevételek-ből 3,008 frt. vagyis összesen 1.181,5»0 frt, mit a vallásalap mult évi 1.154,707 forintnyi jövedelmével egybevetve 26,873 forintnyi többlet mutatkozik ; mely jövedelemszaporodás leg-inkább a kezelési kiadások lehető megszorításának, az alapit-ványi jószágok kezelésére nézve tett intézkedéseknek s azon lendületnek köszönhető, melyet a mezei gazdászat s jelesen a bérletek az 1867-ki kedvező termelési s forgalmi viszonyok visszahatása folytán országszerte nyertek.

E jövedelemszaporodással szemben azonban az évi szükséglet is növekedett, kénytelen lévén ez alap az állam-pénztár könnyebbitése czéljából oly költségeket is elvállalni, melyek eddig a kincstárból fedeztettek.

A mi t császári s apostoli királyi Felséged a vallásalap 3 / . alatti 1868-ik évi költségvetési előirányzatából legkegye-sebben kivenni méltóztatik, a vallásalap 1867-ik évi szükség-lete 1.142,737 frt, előirányzati jövedelme 1.154,707 frt, e sze-rint többlet 11,970 frt volt; mig az alap 1868-ik évi szükség-lete 1.191,602 frt, előirányzott jövedelme 1.181,580 frt lévén, a többlet 11.970 f r t r a r u g .

Hogy a vallásalapnál mutatkozó hiány nem több, az csak onnan van, mert a jószágok jövedelme nem az 1861—66 átalány, hanem az 1868-ki jósy.ágköltségvetési előirányzat szerint vétetett föl, a valódi hiány tehát csak is az 1868 ki év zárszámadásainak megbirálása után lészen számszerű pon-tossággal meghatározható.

Különféle kezelési költségek s járulékokon kivül, a

s) Ide tartoznak a következő urodalmak : Csatta, Czegléd, Csolnok, Csákóvá, Kolos-Velkápolya, Mágocs, H:ircz Maria-Család, Mária-Nostra, Nagy-Köveres, Nyavalád, Piispök-Ladány Kenderessel. Pilis-ilarotk, P á t k a , Porva, Rokolán, Sajólád, Somh ó-Vásárhely, Sz.-János-Elefánt, Vaiszló, Veresmart, Zobor, Baránd, Bottyán, Csajágh, Kemecse, Taksony, Vadász, Wandorf,Sz.-Dubráva, Tizsite, Moc ár, Duund és Draucz, a pesti ház, melyben az alapítványi ügyigazgató.-ág van elhelyezve s Pozsonban három ház.

vallásalapból 1868-ra, mint fedezendök előirányozvák a kö-vetkező főtételek :

a) Szegény kegyuratlan róm. s gör. katholikus lelkész-ségekben templomok és paplakok építésére s helyreállítására 215,356 frt. Ebből helyreállításokra 75,356 f r t uj építkezé-sekre 140,000 frt esik. b) A lelkipásztorkodással foglalkozó papság rendes illetményeinek (congrua) kiegészítésére 406,294 frt. c) Papnöveldékre 170,246 frt. d) Gör. kath. talanok segélyezéséro jelesen : A nagyváradi gör. kath. káp-talan fentartására 12,795 frt. A munkácsi gör. kath. kápkáp-talan fentartására 12,600 frt. c) Szerzetesek segélyezésére. 1. Kü-lönféle a tanítással és lelkipásztorkodással foglalkozó szerze-teseknek 9,349 frt. 2. Az eltiltott koldulás kárpótlásáért egyes szerzeteknek 49,633 frt. 3. Betegápolás- és nőneveléssel fog-lalkozó apáczák részére 9,172 frt. f) A gymnasiumok és reál-iskoláknál alkalmazott hittanárok részére 12,045 frt. g) Kán-torok és tanítók segélyezésére 14,582 frt. Oly kánKán-torok és tanítók részére, kik a más vallásfelekezetnek által fizetett járulékaiktól elestek, kárpótlásul 4,042 f r t . Különféle

segé-lyezésekre a hitoktatással foglalkozó s fegyintézeteknél lévő lelkészek, továbbá egyes tanitók részére 9,837 frt. Nyugdí-jazásokra, a szolgálatképtelenné vált aggpapok s aggpapi in-tézetek részére 9,689 frt.

Hogy a magyarországi 5.138,013 lelket számláló romai kath. hivek részére egyházi szükségleteik fedezésére, jóllehet az 1848. 20. t. cz. 3. §-a minden vallás felekezetek egyházi és iskolai szükségleteinek közálladalmi költségen fedezését mondja ki, a kincstárból néhány csekély, tisztán magánjogi természettel biró kegyúri kiadáson kivül, mi segély sem vé-tetik igénybe, az csak is a vallásalapjelen állásának köszön-hető ; mindazáltal megfeszített gondos kezelés fog kívántatni arra, hogy a magyarországi népesség nagyobb felét képező vallásfelekezeti hivek folyton növekedő szükségletei ezentúl, az adó alap terhelése nélkül fedeztethessenek.

(Folyt.)

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK

P Á R I S , jul. 6-án. (Az általános zsinatról.) Az 1869-i dec. 8-án megnyitandó ökumenikus zsinat 19-ik századunk nagy eseménye leend. Könnyű a napjaink és e század első évei közötti különbséget megmérni. A k k o r a forradalom majd az összes kath. országokban tabula rását csinált, a pápa szigorú fogságban volt, a bibornokok nem lehettek tanácsára; a protestánsok a nagy Babylonia bukását hirde-ték. Ma daczára egyes szomorú defectióknak az egyház visszanyerte uralmát, és ünnepélyesen fog tanácskozni azon főbb kérdések felöl, melyek a jelenkorban a hivek lelki üd-vét érintik. Az összehívó bullából is látható, hogy a zsinat nem fog hasonlítani nemzeti gyülekezetünkhez, mely midőn a franczia monarchiát ujjászülni akarta, megdöntötte azt.

A szabad-gondolkozók csudálkoznak azon, hogy a katholi-kusok ezen alkalmat fel nem használják egyházok gyökeres átalakítására a modern elvek szellemében. Az egyház ítél, de nem ítéltetik, reformál, de meg nem másittathatik. A

„Constitutionnel" azt jósolja, hogy a concilium 25 évig fog tartani. Nem tudjuk, a liberalismus eme vén patriarchája

mivel támogatja véleményét. Bizonyos, hogy a tridenti zsi-nat harmincz évig tartott, de mi a vasutak és távirda korá-ban élünk, és azért lehet, hogy 3 —6 hó alatt befejeztethetik.

A katholikus fejedelmek valljon a zsinatra bocsáttat-nak-e V Nehéz volna meghatározni. A tridenti zsinaton több izben akadályozták az ügymenetet igaztalan praetensioikkal, azonban mindannyian nyiltan vallották a katholicismust.

Részvételök oka egyszerű. A polgári társadalom a vallási-val sokféle kötelékekkel f ü g g egybe, és a vegyes t á r g y a k száma nagy. A fejedelmek részvéte sokszor felhívatott a ha-tározatok könnyebb keresztülvitele érdekében. Mai nap talán egyedül Spanyolország az, mely mint egészen katho-likus hatalom jelentkezik. Austria kormánya ellenkezésbe tette magát, megszegvén a concordatumot, a szentszékkel.

Kétes dolog, lia valljon a fejedelmek a k a r n a k - e a zsinaton képviseltetni ? követeik nem igen fényes szerepet fognának itt játszani. A polgári társadalom mindinkább elvál a vallási rendtől, a törvények- és intézményekben nem igen gondol-nak a keresztényelemmel. A törvényhozás tisztán polgári czélokat t a r t szem előtt. H a jobbra fordulna, az egyház szi-vesen n y ú j t j a kai-ját, de kétes, ha ilyen fordulat 18 hó alatt eszközölhető-e ? Azért minden a körülményektől függend.

Nem az egyház utasítja vissza a discussiot, mindig kész le-vén fogadni a fejedelmeket, kik jó hitben elébe terjesztik megjegyzéseiket. Az egyház mindig a legnagyobb tisztelettel viseltetik a fejedelmek iránt, és kész támogatni a világi hatalmat.

E g y lap azt kérdi, mily érdekök volna a fejedelmek-nek a zsinat előmozdításában ? Az érdek igen is nyilván-való : az egyház mindannyiokat védi, közvetlenül, vagy közvetve az igazság és rend elve által, melyet hirdet, ter-jeszt mindenütt a világon. A katholikusok mindenütt a vi-lági társadalom legjobb támaszai. A protestáns államokban is vannak mindenütt katholikusok, és semmikép sem kívá-natos azoknak is, hogy a pápa függetlensége veszélyeztessék és nekik kötelességök k a t h . alattvalóik vallási biztonsága fölött is őrködni. A politika és diplomatia sok ügyet elinté-zendnek a fejedelmek jelenléte nélkül is. Legyünk nyugta-lanság nélkül, a kérdések, melyek most Európában hányat-nak, meg fognak igy vagy amúgy oldatni. A zsinat lecsen-desitési, kibékitői tisztében eljárand, visszavezetvén a feje-delmeket és népeket keresztény érzelemre és a bölcs politika szabályaira. Ez a katholikusok reménye. I X . Pius ugy szó-lott, mint az isteni mester : tamquam potestatem habens. A modern gondolkozás bizonytalanságai- és nyugtalanságainak közepette ő veti az üdv horgonyát. A kifáradt népek az egy-ház-felé fordulandnak, kiáltván: nálad van egyedül a béke szava.

L O N D O N , jul. 6-án. Bármint vélekedjenek a lapok, az ir államegyház nem éli túl a lordok házában nyert dia-dalt. Az alsóház ítélete, mely az országé, meg nem másiita-tott a felsőház votuma által, csak végrehajtása napoltamásiita-tott el 6 hónapra. Ha az ir államegyház megsemmisítésére még

L O N D O N , jul. 6-án. Bármint vélekedjenek a lapok, az ir államegyház nem éli túl a lordok házában nyert dia-dalt. Az alsóház ítélete, mely az országé, meg nem másiita-tott a felsőház votuma által, csak végrehajtása napoltamásiita-tott el 6 hónapra. Ha az ir államegyház megsemmisítésére még

In document Religio, 1868. 2. félév (Pldal 65-71)