• Nem Talált Eredményt

743. KOLLÁNY1 BOLDIZSÁR _ ADY ENDRENEK

In document ADY ENDRE (Pldal 164-167)

_ [Nagyvárad, 1909. márc. 7. és 14. között]

Edes Bandim,

még vasámap este adtam át Dénes Sándomak 100 koronát a Holnap ama határozatával, hogy azonnal küldje el a címedre. - Most beszéltem vele tele-fonon és megígérte, hogy azonnal póstára teszi. Tehát körülbelül az én leve-lemmel egyidejűleg kézhez kapod.

A kötetet a múlt héten vittem föl Budapestre, ott töltöttem vagy négy napot, míg végre Deutsch Zsigmond és Tsa-val egyezségre jutottam. Még e hónapban, de legkésőbb húsvétra megjelenik. Mindig akartam neked ími, de armyi dolgom volt ezzel a kötettel, a házasságomban a vállással stb. hogy alig alig értem rá valamire.

F. hó 26-án lesz a végtárgyalás, anyagilag is meg vagyı.uik egyezkedve s így a vállást, hűtlen elliagyás címén ki fogják mondani. A jövő hó végével pedig megtartjuk egybekelésünket Adéllal - eléggé megszenvedtünk már egy-másért.

Szeretettel emlékezik meg rólad mindég, és üdvözöl és mindig jobban megszeret. A múltkor Bpesten együtt voltunk a Nagy Endre kabaréjában

„A magyar vigasság”-ot adta elö Nagy Endre Reinitz zenéj ével - nohát egyenesen csuda volt az a nagy hatás, ami az egész hallgatóságon végig fagyott -ezen a mulami vágyó publikumon!

Maga a kötet szenzáció lesz. Jászi Oszkár maga vetette közbe magát, hogy megjelenjen és sikerült is olyan szerződést csinálnom, amilyenre kevés példa van.

Tíz kötetet fogsz kapni Te is tisztelet példányt, majd írd meg, hova kül-dessem.

A versek közül 14-et vettem át és a tizenötödiknek „A szivárvány ha-lálá”-t vágtam ki a Nyugat-ból ez lesz a sorozatodban az utólsó. A többieket mellékelve küldöm.

Edes Bandim, arra kérlek, de nagyon, küldj nekem 2-3 verskéziratot tőled; emlékül akarom, mert igazán nem lehet tudni semmit.

Ugyan én legjobb szeretném, ha az ősszel egy lapot alapíthatnánk

„A Holnap” címmel, a Te vezetésed mellett, ez az én régi tervem (persze Budapesten) s azt hiszem ez után a kötet után egész biztos talaja lesz. De ne-ked kell szerkesztened, mert különben nem lesz belőlle semmi.

Nagyon, nagyon érzem ennek a szükségét, de hát a sorsokat nem én szabom.

Féltelek, s fázva gondolok a missiódra, - de nem szabadna neked még menned!

Hiszen most kezd még viiradni, most kezdenél még Te is őszintébb na-pokat látni- s jaj, most, most hagynál itten bennünket?

Hiába, nem igen tudok belenyugodni az ilyen csúfos esetekbe pedig tu-dom, hogy a terrnészetben nincs igazság, legalább emberi értelemben.

- Május elsejével áthelyeztek Nyitrára S most már aztán igazán nem tu-dom mikor láthatjuk egymást, pedig de szeretlek, de örülök ha a közelembe tudlak.

Meddig maradsz M. Carlóban?

Ölel, csókol a Te öreg barátod

Kollányi

744. RÉvÉsz BÉLA _ ADY ENDRÉNEK

[Budapest, 1909. márc. 5 és 15. között]

Kedves Ady,

kurtán méred a hozzám írt soraidat, de azért én, aki bolond, süket, minden-képen nyomorék vagyok, mégis bővebben küldöm az olvashatatlan betííimet.

Komoly bajod van? Hosszabb ideig maradsz Monte Carloban? Ha igen, írd meg rögtön, nagy kúrakedvezményt tudnék neked ott szerezni. Nizzában Sza-bados Sándor bátyj ának dr Freistadtl Dezső orvosnak szanatóriuma van, min-denféle idegbajt gyógyít. Ha akarod (és akard, ha ott maradsz) Szabados na-gyon szívesen levelet ír nyomban a bátyjának, aki minden előzékenységgel, minden költség nélkül kezelni fog téged. Irj tehát rögtön.

A másik ügy, amiben írok, hogy a Pester Lloyd husvéti számába czikket írj. A kis Bródyrıak megadtam a czíinedet, ő felkér majd erre. Ne novellát írj, valarni társadalmi, irodalmi tárgyu czikket akarnak, amit te könyen[!] írsz.

Honoráritun gyanánt fölajánlanak 100 koronát. Aprilis[!] 2-3 ára be kell ér-keznie a czikknek, a terjedelrnét rád bízzák. (Nagyon kurta ne legyen.)

Talán tudod már, hogy három versedet a Reinitz-nótákra a Nagy Endre kabaréjában dalolják. Egész hónapon át fogják nótázni a dalokat, kétszer bementem a kabaréba, hogy a hatást megnézzem; fıırcsának és érdekesnek tartja a közönség ezt a produkcziót. Nagy Endre nagyon becsületesen akarja a sikeredet. A három dal bemutatása nekem alkalom volt arra, hogy írjak Reinitz dalairól; a czikket (azt hiszem érdekel) beküldöm

-Barátok, ellenségek egyre növelik idehaza a szobrodat; elvtársaink is nagyon belédbolondultak, mostanában is lesz két matiné<t>, ahol felolvasni, magyarázni fognak téged. Irj arról, hogyan élsz, mik a terveid, mikor jösz haza? En borzasztóan oda<haza> vagyok, a süketségem süketebb, mint aze-lőtt és kicsalta egészen a ne_uraszténiárnat. Az orvosok küldenek, de én már csak itt fogok megdögleni. Elj vidáman, mindenki körülöttem igazi szeretet-tel köszönt,

ölel Révész

745. ADY ENDRE - OSVAT ERNŐNEK

_ [Marseille-Vintirnille, 1909. márc. 16.]

Edes Emőm, tudassatok sürgősen, esetleg táviratilag, megjelent-e a Nyugat-ban Fenyő Ady-kritikája. Mert ha nem, beküldöm az önéletrajzot, mely kész van három nap óta, de e száinról lekéstem vele. Egyébként a febr. 16-iki Nyu-gatnak színét se láttam. Ugy szintén a pénzt is hasztalan várom. E számra négy napon belül sok kézirat megy. Mindnyáj atokat szeretettel köszönt, ölel

Ady Endre Címem: E. de Ady Monte-Carlo poste restante

[Ciinzés:]

Nagys. Osvát Emő umak, a ,,Nyugat” szerkesztője Sajó-u 5/a fldsz. 2 Budapest.

Hongrie

746. ADY ENDRE - FENYÖ MIKSANAK

_ [Monte-Carlo, 1909. márc. 16. után]

Edes Fenyő ur, beteg voltam bocsánat. A végémet[!] járom. Schöpflin átad önöknek egy verset. Ma éjjel írok s holnap küldök még kettőt. Esetleg megy az önéletrajz is. Ha a nyavalyás szívem engedi. A jövő számra lelkiismerete-sebb leszek. De az Istenért, jöjjön már a pénz. Akár táviratilag. Öleli mindüket

Ady Endre [A képoldalon:]

[Ciin]em: E. de Ady poste restante Monte-Carlo.

[Címzés:]

Ngs. Fenyő Miksa

dr. umak, a Nyugat szerkesztője Budapest

Akáczfa-utca 5.

Hongrie

In document ADY ENDRE (Pldal 164-167)