• Nem Talált Eredményt

KATH. EGYESÜLETI ELET

In document Religio, 1900. 1. félév (Pldal 196-199)

és

KÖZTEVÉKENYSÉG.

Nemzeti zarándoklat Rómába.

Magyar katholikusok nemzeti zarándoklata Rómába a szent esztendő és a kereszténységnek 900 éves magyar jubileuma alkalmából, főmagasságu és főtisztelendő dr

RELIGIO. 193 Vaszary Kolos bibornok, Magyarország herczegprimása és

a nagyméltóságú magyar püspöki kar tagjainak védnöksége és vezetése mellett indul Budapestről 1900. április 24-én.

Isten nagy kegyelméből két drága kincset bizott a m a g y a r r a : a hitet és a hazát!

A honalapítás ezeréves ünnepén csak nemrég zen-gett a magyarnak örömszózata Kárpátoktól Ádriáig.

És méltán ! Mert mialatt körülötte államok kelet-keztek és pusztultak, és nemzetek, melyek hajdan test-vérökül fogadták a testvértelent — rég letűntek : a kard-dal meghódított Pannónia ezer év után is a magyart u r a l j a ! De a kard csak megszerezte a h a z á t ; fönmaradá-sát biztosította a kereszt.

Méltó tehát, hogy most, midőn a kereszt szent val-lása kilenczszázados magyar jubileumának örömesztende-jét az isteni Gondviselés megérnünk enngedte ; e határ-kőnél hálás szívvel tekintsünk vissza azon számtalan jóté-teményre, melyekben Jézus Krisztus és szent vallása bizo-mányosa: az Anyaszentegyház és a római pápák évszáza-dokon át a magyar nemzetet részesítették.

S ha itthon méltó fénynyel és hazafias kegyelettel ünnepeljük első apostoli királyunk, Szent Istvánnak emlé-két, aki népét bölcs előrelátással, a föntartás ösztönével vezette a keresztény czivilizáczió virányai felé ; méltó : hogy lelkünkben a katholikus összetartozóság érzetével elzarándokoljunk Rómába az apostolok fejének sírjához, hogy ott hitünkben megerősödve, a pápa zsámolyánál tol-mácsoljuk a nemzet háladatos kegyeletét a Szentszék iránt a szerencsétlenség napjaiban oly sokszor nyújtott erkölcsi és anyagi támogatásért; és elzarándokoljunk a szentemlékű II. Szilveszter pápa sirjához a lateráni tem-plomba, aki szent István király kérésére atyai szeretettel ölelte keblére a megtérő magyar nemzetet, királyának koronát és apostoli czimet adott, népének állami fönma-radást biztosított.

Magyarország bibornok herczegprimásának és a nagyméltóságú püspöki kar tagjainak vezetésével folyó évi április hó 24-én reggeli 8 óra 30 perczkor indul Budapestről a Délivasut-társaság budai pályaudvaráról a magyar nemzeti zarándoklat az örökvárosba.

Biztos tudomásunk van róla, hogy a Szentatya öröm-mel várja a lovagias magyar nemzet fiait és Róma a szent-esztendő alkalmából mindnyájunk lelki vigasztalására megnyitja a kegyelem templomának a j t a j á t .

A bizottság, a nagyméltóságú magyar püspöki kar-nak magas megbízásából hazafias lelkesedéssel hívja föl a katholikus magyarokat ezen csekély anyagi áldozattal járó nemzeti zarándoklatban való részvételre : nagyokat és kicsinyeket, gazdagokat és szegényeket, egyházi és világi híveket, férfiakat és nőket egyaránt.

Csatlakozzanak hozzánk minél többen, hogy ezen zarándoklat külsőleg is méltó legyen azon nagyjelentő-ségű ünnepségekhez, amelyek minket Rómába vezetnek.

Legyen ezen zarándoklat uj forrása a béke áldásának, amelylyel szivünkben, az örökvárosból visszatérve, ujult erővel teljesithesssük kötelességeinket : „Isten, király és haza" iránt.

A zarándoklat nem megy a tengeren sem oda, sem I vissza, hanem csakis a vasúton és különvonaton

Buda-pesttől Rómáig. Részvételi árak, beleszámítva a vasutat Budapesttől Rómáig és vissza, teljes ellátással és lakás-sal Rómában :

öt napra I. osztály 130.— forint (260.— korona) II. „ 96.— „ (192.— korona) I I I . „ 60.— „ (120.— korona) vagy Rómában ellátással és lakással

tiz napra I. osztály 170.— forint (340.— korona) II. „ 126.— „ (252.— korona) III. „ 7 0 — „ (140— korona) A jelentkezés végső határnapja 1900. ápril hó 10-ike.

Jelentkezést elfogad és tájékozást nyújt a magyar katholikusok római zarándoklatát rendező bizotttság iro-dája (Budapest, I. ker., krisztinavárosi plébánia). *)

— A katholikus nemzetközi tudományos kon-g r e s s z u s e l ő k é s z i t ő makon-gyarorszákon-gi bizottsákon-ga f. hó 8 án a Szent-István-Társulat választmányi helyiségében dr Kiss János egyetemi tanár meghívására gyűlést tartott. A bizottság mint a jelen évben szeptemter 24—28-ig Mün-chenben tartandó kongresszust előkészitő magyarországi bizottság újból megalakult s miután elhatározta, hogy dr Steiner Fülöp székesfehérvári püspököt és Zichy Nándor grófot tiszteleti tagokul újból felkéri, dr Kiss Jánost ügyvivő elnöknek újból megválasztotta. A bizottság megállapította az egyházi főhatóságokhoz és a nagyközönséghez intézendő felhívás szövegét. A Szent-István-Társulat tudományos és irodalmi osztályát, az Aquinói-Szent-Tamás-Társaságot és az Országos-Pázmány-Egyesületet fel fogja kérni, hogy a kongresszusban körülményeihez képest részt vegyen. A müncheni kongresszus szabályzata értelmében rendes (mű-ködő) t a g mindaz, a ki 5 koronát fizet, akár ad be dol-gozatot, akár nem. A rendes (működő) tag jelen lehet a kongresszus minden ülésén; megkapja a kongresszus emlékkönyvének egy példányát ; továbbá a szervező-bizott-ság minden közleményét: körleveleket, időszaki értesítést (buletin périodique) stb. Adakozó az, a ki a nélkül, hogy tagja lenne, legalább 20 koronával hozzájárul a gresszus költségeinek födözéséhez s annak fejében a kon-gresszus úgynevezett nyilvános ülésein részt vehet. Nők adakozók lehetnek. A kongresszus munkálkodása a követ-kező szakokra oszlik: 1. Vallási tudományok (a szorosan vett katholikus hittudomány kizárásával). 2. Bölcselet és psycho physika. 3. Jogi, nemzetgazdasági és társadalmi tudomány. 4. Egyházi és világi történelem. 5. A művésze-tek ésaművelődös története. 6 Keleti nyelvek és régiségek.

7. Nyelv-, régiség- és felirat-tudomány. 8. Mennyiségtan, természettudomány és kémia. 9. Csillagászat, földrajz és földtan. 10. Élettan, embertan és orvosi tudomány. A felolvasásra szánt dolgozatok rövidek s legfeljebb 30 perezre terjedők legyenek. A felolvasáshoz tessék csatolni annak rövid foglalatát is, mely egy nyomtatott oldalnál, mintegy 450 szónál többre ne terjedjen. A kik dolgozatot akarnak benyújtani, minél előbb, de legkésőbb 1900.

julius l - i g küldjék azt be a magyarországi bizottság

*) Ugy halljuk többfelől, és az „Esztergom" is ebben az értelemben nyilatkozott, bogy kettős nemzeti zarándoklatunk lesz Rómába ebben az évben. Az egyik moit, a másik őszszel. Fődolog,

hogy mindakettő népes legyen. Szerk.

ügyvivő elnökéhez. A dolgozat angol, franczia, latin, német, olasz vagy spanyol nyelven lehet irva; ugyanezek a nyelvek használhatók az eszmecseréknél. A rendes tagok és az adakozók jelentkezzenek haladék nélkül. Jelentkezhet-nek pedig magyarországi előkészítő bizottság tagjainak bár-melyikénél. Az előkészítő bizottság tagjai (az 1896-iki össze-állítás szerint:) Tisztbeli tagok dr Steiner F. püspök, gr.

Zichy Nándor ur. Rendes t a g o k : dr Acsay Antal Bpest, dr Andor György Esztergom, dr Baráti Lajos Budapest, dr Bognár István Nagyvárad, dr Breznay Béla Bpest, dr Csapodi István Bpest, dr Csillag Gyula Bpest, dr Csősz Imre Vácz, DedeJc Crescens Lajos Bpest, dr Fran-ciscy Lajos Nyitra, dr Fischer-Colbrie Ágost Bécs, Gerely József ?, dr Giessivein Sándor Győr, dr Gyűrky Ödön Bpest, dr Herczegh Mihály Budapest, Hummer Nándor Bpest, Kaposi József Bpest, dr Kisfaludy Á. Béla Bpest, dr Kiss Ernő Nagy-Kanizsa, Kováts Sándor Temesvár^

Kozáry Gyula Pécs, dr Mihályft Ákos Bpest, dr Németh Antal Győr, dr Reiner János Bpest, dr Stuckner István Szepeshely, dr Szentes Anzelm Zircz, Zelliger Alajos Nagyszombat. Ügyvivő elnök dr Kiss János Bpe3t.

— A budapesti Kath. Kör k ö z g y ű l é s e . A buda-pesti Katholikus Kör 1900. évi márczius hó 24-én szom-baton délután 6 órakor a Kör helyiségében (IV. molnár-utcza 11. sz.) rendkívüli közgyűlést tart, melyre a kör tagjai tisztelettel meghivatnak, A közgyűlés tárgya: A budapesti Kath. Kör Házépítő Részvény-társaság tulaj-donát képező köri háznak a budapesti Katholikus Kör tulajdonába leendő átvétele. Budapest, 1900. évi márczius hó 8-án. Az elnökség.

IRODALOM.

-j- Officia Nova, Propria Dioecesis Csanádiensis, item nonnulla, quae in antiquioribus Breviariis non repe-riuntur reimpressa iussu excellentissimi, illustrissimi ac Reverendissimi Domini Alexandri Desseívffy de Csernek et Tarkeő miseratione et divina apostolicae Sedis gratia Episcopi Csanádiensis S. Cats, et ap. Reg. Maj. Act. st.

Cons. int. Temesvarini, typis. typographiae Dioecesis Csa-nádiensis MCM. 12-r. 180 1.

A Breviárium e gyönyörű kiegészítésével a csanádi püspök ur újból mély hálára kötelezte le a csanádi

egyház-megye papságát. T a r t a l m a : Introductio excell. D. Epi-scopi. Kőszeghy püspök Praefatiója ad primam editionem Csajághy S. püspök Praefatiója ad secundam editionem.

Indultum S. Rit. Congregationis. Ezután jönnek az Officiu-mok. Utánuk pedig a következő becses adalékok találhatók:

Instructio pro administrando et suscipiendo Sacramento Confirmationis. Instructio pro Yisitatione Canonica. Rítus I-ae Communionis, lingva hungarica, germanica. Ritus I-ae Missae. Benedictio in articulo mortis. Instructio de Reservatione Casuum. Itinerarium Clericorum. Elismerés illeti az egyházmegyei nyomdát is, mert igen szép mun-kát állított ki.

= Gondolatok a háttérben. Irta dr Walter Gyula.

Jövedelme az esztergomi kereskedő ifjak egyesületének könyvtáráé. Esztergom, 1900, Bazárovitsnál, 8-r 30 1.

Ára 30 fillér.

A szellemes felolvasás élvezetes olvasmányul szolgál mindeukinek. Köröknek és egyeseknek egyaránt ajánl-hatjuk.

H I V A T A L O S .

Vallás- és közoktatásügyi magyar ministerem elő-terjesztésére a pozsonyi társaskáptalanban Santhó Károly őr kanonoknak az éneklő-kanonokságra és Varga Mihály mester-kanonoknak az őr-kanonokságra való fokozatos előléptetését jóváhagyván, az ekként megüresedő két utolsó kanonokságot Pázmány Károly pozsony-váralljai javadalmas lelkésznek és Gaibl Sándor garamkövesdi

esperes-plebánosnak adományozom. Kelt Budapesten, 1900.

évi február hó 16-án F E R E N C Z J Ó Z S E F s. k. Dr Wlas-sics Gyula s. k.

V E G Y E S E K .

*** Az egyház boldoggá é s szentté avatásáról a XIX. században összeállította az adatokat egy igénytelen német kath. néplap, az „Amb. Volksblatt". Átveszszük tőle a következő adatokat: Boldoggá avatás volt 310. A boldoggá avatottak 264 esetben vértanúság czimén jutot-tak a kitüntetéshez. A boldogok dicső seregéhez a fran-cziskánusok 16, a jezsuiták 19 taggal járultak. Szentté avatás volt 78, és pedig vértanúság czimén 47, hitvalld-ság czimén 24, szüzesség czimén 7. Kettő kivételével valamennyi szentté avatott e században szerzetes volt vagy világi pap. Szentté avatás fordult elő VII. Pius alatt 5, XVI. Gergely alatt 5, IX. Pius alatt 52, XIII.

Leo alatt 16. Csak „szent" nevelhet szenteket. Isten tanúbizonysága s kath. egyház mellett.

— Vaszary Kolos bibornok hgprimás és esztergomi érsek úr legújabban az esztergom-vizivárosi szent Három-ság-szoborra 4000 koronát, a vizkeleti templom épitési költségeinek fedezésére pedig 400 koronát adományozott.

— A tavaszi pápai consistoriumban, megbízható hir szerint, Taliani bécsi nuntius a bibornokká kreálandók sorában lesz.

— Pápai kitüntetés. Csucsay Pál előbb szatmári, jelenleg veszprémegyházmegyei papot, ki jelenleg Hunyady Imre grófnál nevelő, ő szentsége pápai kamarássá ne-vezte ki.

— A misszió P é c s e t t . F. é. márczis hó 17-étől 26-áig Pécs összes plébánia templomaiban missziók tartat-nak. A székesegyházban jezsuita}c, a belvárosban és a budai külvárosban dominikánusok, a szt. Ferenczrendieknél kar-melita atyák (P. Soós István budapesti prior és P. Halmai Antal) vezetik

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla, hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest, 1900. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (IV., Papnövelde-utcza 8. sz.)

l Megjelenik e lap heten-I ként kétszer :

! szerdán és szombaton.

î Előfizetési dij : I félévre helyben s

posta-küldéssel 5 f r t . I Szerlcesztő lakása:

In document Religio, 1900. 1. félév (Pldal 196-199)