• Nem Talált Eredményt

KATfl. EGYESÜLETI ÉLET

In document Religio, 1900. 1. félév (Pldal 34-37)

és

KÖZTEVÉKENYSÉG.

— A „Religio" orsz programmjának visszhangja.

— Régen történt. A Tisza féle zsidó-keresztény házas-ság visszautasításának sikere után szót emeltünk buzdítva arra, hogy a Tisza-kísértés által felriasztott és összeterelt katholikusokat együtt kell tartani s összetartásukat állan-dósítani kell kath. egyesületek és társulatok szervezése által. Akkor ezt az indítványt ebbe a formulába 'foglal-tuk : Ne legyen kath. bitközség templom, iskola és egye-sületi ház nélkül! íme, megértük a szerencsét, hogy indítványunk utat tört magának az egész országon keresz-tül s a kath. társulati élet lángbuzgalmú közlönye, a dr Gvürky által szerkesztett „Társulati Értesítő", mult évi decz. 31-én megjelent számában a mi régi indítványunkat következő szózatban hangoztatja az egész országon á t :

„Ne legyen egyetlen községe sem Magyarországnak, hol nem ismerik a kath. körök áldásos intézményét, ne legyen

RELIGIO.

egyetlen helye sem az országnak, hol a templom és az iskola mellett ott ne lenne a kath. olvasókör!" Fiat, fiat!

 múlt e r e d m é n y e i é s a jövő feladatai a katholikus társulati é s e g y e s ü l e t i élet terén.

a) A múlt eredményei

Ez alá a czim alá lehet összevonni azt, a mit a

„Társulati É r t e s í t ő d b e n dr Gyürky Ödön, a kath. táisu-lati élet e pótolhatatlan agitátora és vezére, a kath.

társulati élet terén történtekről és teendőkről velős át-tekintésben összefoglalva előadott.

íme a beszámoló és a programm :

Isten kegyelméből végére értünk ismét egy eszten-dőnek. Összegezzük röviden a lefolyt esztendőnek ered-ményeit, mulasztásait, a kath. egyesületi ügy terén.

Mindenekelőtt végezzünk a fájdalmasabb részszel.

Összesen 17 kath. egyesület szűnt meg az elmúlt év folyamán. Mi volt oka a megszűnésnek, a helytelen alakítás-e, a vezetők hiánya e, a lelkesedés megfogyat-kozása? Mindenesetre érdemes volna róla elmélkedni.

Es még ennél is f á j d a l m a ^ b b , hogy még mindig több ezer községe van e hazának, hol nem történik semmi. Sem kath. egylet, sem szövetkezet, sem népkönyvtár, a gya-korlati kereszténységnek semmiféle intéztézménye. Mit, csinálnak azokban a községekben a papok, világiak ? Alusznak, csak alusznak tovább ?

Es a már létező egyesületekben is mennyi még a teendő, hogy a kath. tevékenység intenzivebb legyen.

De vannak örvendetes eseményei is a lefolyt esz-tendőnek.

Ö:ven uj kath. egyesület és ötvennél több keresztény szövetkezet. Ez a mult év legfontosabb eredménye. Vi-gasztaló, ha a múltra gondolok, kevés, ha a jelen szük-ségleteit nézem.

Megalakult a keresztény szövetkezetek központja s már is száz szövetkezetet gyűjtött össze védő szárnyai alá.

Az u j intézmény még csak első lépéseit teszi, úgyszólván most tanul járni, mégis általa minő kilátása nyilt meg népünk anyagi haladásának !

A kath. egyesületi czélokra tett adományok összege meghaladja az 50,000 koronát. Az áldozatkészség nem halt ki még nagyjaink szivéből. De nem lehetne e ez az összeg nagyobb is?

A kath. legényegyletek Országos Szövetségének székes-fehérvári gyűlése, a kath. körök Országos Szövetségének nagygyűlése, a Keresztény Szövetkezetek Országos Kon-gresszusa mindazt mutatja, hogy élünk, haladni, fejlődni akarunk. Mindkét intézmény még sok javításra szorul, több életet várunk mindkettőtől, de hát kezdeni kell, ha előre akarunk jutni.

Mindezeknél pedig vigasztalóbb Zichy Nándor gróf egyértelmű ünneplése kath. egyesületeink által. Mutatja, hogy egy vagyunk a törekvésben, a czêlban, a lelkese-désben.

Dicsőség a Zichyek nagy nevének ! b) A jövő feladatai.

A jövő esztendőben nagy feladatok várnak meg-oldásra.

Q I O I 1. Általánosítani kell az egyesületi mozgalmat min-denfelé. Samas9a érsek megirta, hogy az a legméltóbb hódolat a mi Urunk, Krisztusunk iránt, ha egyleteket alakítunk, ha megkezdjük a gyakorlati kereszténység munkáját.

2. Január második felében lesz a Kath. Körök Or-szágos Szövetsége Igazgató tanácsának ülése. Ettől várjuk a programmot a jubileumi évre s a magyar katholicziz-mus nagy évfordulójára.

3. Nagyböjt elején meglesz az első keresztény cziális kurzus Budapesten. Ez lesz kezdete a ker. szo-cziális munkának, megalkotója a magyar ker. szoszo-cziális tevékenység p r o g r a m m j í n a k .

4. Augusztusban lesz az országos katholikus nagy-gyűlés kapcsolatban a nagy nemzeti zarándoklattal Szent István jobbjához. A nagygyűlésnek természetesen egyik legfontosabb része lesz a kath. egyesületi élet.

5. Nagy nemzeti évfordulónkon végre föl kell karolni a ker. Kharitasz munkáját, szemben a szabadkőműves humanizmus lázas tevékenységével.

6 A Keresztény Szövetkezet Országos Központjának teljes kifejlődését, megerősödését is a jövő évtől várjuk. A kezdet nehézségeit el kell néznie mindenkinek, hogy az u j intézmény életre kelhessen.

7. A katholicsizmusnak élére kell állania az alkoho->

lizmus elleni mozgalomnak, hogy megmentsük népünket az erkölcsi és anyagi elpusztulástól.

8. A népkönyvtárak ügyét ujult erővel kell felkarol-nunk, mert a kormány is készülődik, hogy a maga nagy erejével vonja el a népet tőlünk olvasmányai révén. íme a jövő esztendő teendői, feladatai.*)

Tegye meg kiki a magáét, ne vonja ki senki magát e nagy munkából.

A munka — az élet; a tétlenség — a halál!

Gyürky Ödön.

J E L E N T É S .

Rómából vett tudósítás alapján je'entjük Rómába zarándoklandó paptársainknak, hogy Jacobini bibornok, ő szentsége püspökhelyettese engedelméből, mioden Rómába zarándokló papnak, a ki otthon püspökétől a penitentia-tartás szentségének kiszolgálására jurisdictióval bir, a jubileum évében, szabad honfitársai körében Róma

terüle-tén is jurisdictiójával élni. Celebret-et pedig a „Circulo di San Pietro" (a Szent-Péter-Körben) lehet kapni, Piazza SS: Apostoli 49.

V E G Y E S E K .

*** Püspöki konferencziára hivta össze Vaszary Kolos bibornok hgprimás és esztergomi érsek úr Magyar-ország ft. püspöki karát f. hó 29-ének d. e. 10 órájára.

T á r g y : a "kettős jubileum és az autonomia.

*) A kivándorlás ügyére is ki kell már terjeszteni

figyel-münket. Szeri.

— Mgre Tarnassi volt hágai nuntius, a kit nálunk is a bécsi nuntiaturánál töltött idejéből, személyesen ismernek, jelen ja&uár hó folytán vagy legkésőbb február elején okvetetlenül Szentpétervárra utazik fel, a hol való-színűleg több hónapot fog tölteni. Az angol uralom hanyatlásával Oroszország hatalmának növekvése.

— N e v e z e t e s megtérés híre érkezett Németország-ból. Segenwald lipcsei theologus, a kinek édes anyja néhai Bismarck hg rokona, visszatért a kath. egyházba és papi pályára szándékozik lépni.

— Székesfejérvárott az újévi éjféli sz. misét a székesegyházban a nagy számban egybegyűlt hivők jelen-létében dr Steiner Fülöp megyés püspök ur mutatta be a Mindenhatónak a legméltóságosabb Oltáriszentség ki-tétele mellett. A sz. mise alatt a jámbor hivők közül többen járultak a sz. áldozáshoz. A sz. mise végén pedig a hivők ezrei a főpásztor előimádkozása mellett együt-tesen mondták a Jézus Szentséges Szivéhez szóló felaján-lási imát.

— A győri egyházmegyei pályázaton jutalmat nyertek: t. Nyőgér Antal káptalan dombi lelkész az ol-tár-ról szóló dolgozatával, t. Ivánkovich Gyula a legsz.

Megváltóról nevezett soproni irgalmas nővérek lelkiigaz-gatója a szentmise-áldozatról szóló munkájával.

— Egyházmegyei hirek Veszprémből. Dr Simon György püspöki titkár és szentszéki jegyző ez utóbbi állásától fölmentetvén, szentszéki ülnökké, Bősinger Rezső egyházmegyei levéltáros és iktató ezen állásának meg-tartásával szentszéki jegyzővé, OsadinszTzy György csab-reçdeki káplán szabályszerű bemutató levél alapján a zalabéri plébánia lelkészévé neveztetett ki. Danassy György gógánfai segédlelkész hasonló minőségben Csab-rendekre disponáltatott. Rada IstAán dr kanonok a papi nyugdíjalapra 2000 koronát adott.

— A budapesti e g y e t e m hittud. karában a félévi vizsgálatok következő sorrendben folynak : jan. 8. és 9.

pastorális, 10. ker. erkölcstudomány, 11. alaphittan, 12-egyháztörténelem, 15. egyházjogtan, 16. ágazatos hittan, 17. ű j szövetségi szentirástan, 18. ó-szövetségi szentirási tanulmányok és héber nyelv.

— A b é c s i e g y e t e m hittudományi karában, amióta Würzburgból meghívták Erhardtot, megindult a német-országi theol. fakultások mintájára való átalakulás. A tudományos búvárkodásba bevezető u. n. semináriumi gyakorlatok már életbe léptek. Most uj szigorlati rend került vajúdás alá. Szerintünk nem Bécs hanem Innsbruck oldotta meg a theol. tanítás osztrák rendszerének reform-ját legjobban. Nekünk is az innsbrucki minta szerint kell indulni.

— VáCZOn az újévi szentmisét a székesegyházban Jung János fölsz. püspök ur végezte, nagyszámú hivő sereg megáldoztatásával. A 9 órai ünnepélyes szentmisén dr Virter Lajos káptalani helynök ur pontifikált, a szent beszédet pedig Csávolszlcy József kanonok mondotta nagy

hatással. Az isteni-tiszteleten képviselve volt a városi hatóság is, dr Zádor János polgármester vezetése alatt.

— Misszió a győri székesegyházban. Kezdődött f. hó 12-én. A jezsuitaatyák, P. Riesz, P. Schaeffer és P . Kulcsár naponkint háromszor, u. m. reggel 8, délután 372 és esti 7 órakor mondanak szentbeszédet. A vasár-napi szentbeszédek rendes órája változatlan marad.

— Az esztergomi é r s e k i papnevelőben most foly-nak az első félévi vizsgálatok Rajner Lajos, prépost-kanonok, zsinati vizsgáló elnöklete alatt. A vizsgálatok sorrendje a következő i Január 3. : szónoklat- és bitelem-zéstan ; jan. 4 : neveléstan ; jan. 5. és 8. : keresztén bölcselet; jan. 10. és 11.: egyházjog; jan. 13. és 15.

ó- és uj-szövetségtan ; jan 17.: lelkipásztorkodástan ; jan.

18.: erkölcstan; jan. 19. és 22. : alapvető hittan ; jan. 20. : gazdaságtan.

— Adományok Bende Imre püspök úr a nyitrai oltáregyletnek az u j év alkalmából 200 koronát, Graeffel \ János esztergomi apátkanonok az épülő új érsekújvári templomra 4000 koronát adományozott.

— Temetés. Batthyány Géza gróf katholikus főurat a polgárdii temetőben levő családi sírboltba temették. A temetési szertartást Károly János székesfejérvári nagy-prépost végezte a környékbeli papság segédletével.

— Angolország legtöbb anyagi erőt fordít a pro-testantizmus terjesztésére, 1898-ban 61 missió-társulat 28 millió 273,600 márkát gyűjtött és költött a prot. hit-terjesztés czéljaira. Megesik, hogy egy-egy missionárius-család eltartására egyetlen angol caalád vállalkozik. Az angolok után következnek a német protestánsok. A ber-lini „Colonialzeitung" jelentése szerint a D é m e t protes-tánsok Németország afrikai gyarmatában, 2 é v alatt, 5 millió márkát fordítottak missiói czélokra.

— Udvarias lelki vakság é s sükedtség. Némely állami hatalmat evvel vert meg az Isten. Példát szolgál-tat rá a párisi Elysée-palotában lefolyt újévi gratuláczió.

Szokás szerint a pápai nuntius vezette a különféle álla-mok képviselőit a köztársaság elnöke elé. Lorenzelli nun-tius utalt arra, hogy az 1900-iki világkiállitás figyelmez-tetni fogja a [föld népeit, hogy testvérek. Szónok továbbá utalt arra a körülményre, hogy a kiállítás a szent évbe esik, és kifejezte azt az óhaját, hogy F r a n c z i a o m á g a jövőben is a keresztény czivilizáczió élén haladjon. Loubet elnök udvariasan megköszönte a gratulácziót, de a keresz-tény czivilizáczió említésére nem reagált. Ügy tett mint a süket és vak, a ki nem lát, nem hall. A XIX. század büszke agnoszticzizmusának, hitetlenségének esztelen gőg-jét sok száz évvel ezelőtt már megfenyítette a keményszavú Tertullián, midőn azt mondá : Summa delicti haec est, nolle agnoscere eum, quem ignorare non possis. A ször-nyű bűnök legnagyobbika az, ha valaki nem akarja el-ismerni az Istent, a kit nem el-ismerni lehetetlen.

A szerkesztő telefonja.

Török-Sz.-Miklós. V. F. Elintéztük. Tisztelettel.

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla, hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest, 1900. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (IV., Papnövelde-utcza 8. sz.)

j Megjelenik e lap heten-ként kétszer : Ë szerdán és szombaton.

I Előfizetési dij : I félévre helyben s

posta-küldéssel 5 frt.

' l Szerkesztő lakása :

In document Religio, 1900. 1. félév (Pldal 34-37)