• Nem Talált Eredményt

3. A konstitúciók kézirati hagyományának vázlatos áttekintése

4.3. A káptalani gyűlések

A rendi törvénykönyv létrejöttéhez és folyamatos „üzemeléséhez” szükséges-nek tartjuk, hogy magából a Declarationes constitutionumból vett termino-lógia segítségével röviden ismertessük, hol is hozták a rendeleteket, a rend egészére érvényes, hatályos törvénycikkelyeket.1

A Gyöngyösi-féledeclarationes, azaz a törvényszövegek magyarázatai, ki-fejtései sok olyan káptalani határozatot őriztek meg, amelyeknek idővel – éppen a törvények értelmében – be kellett épülniök a constitutiones anya-gába. Természetesen egy-egy kész redakcióhoz, pontosabban egy-egy időlege-sen lezárt gyűjteményhez a káptalanon elkészített sexterni (papír)füzeteket2 hozzáfűzték; ezek a kiegészítések biztosították a folytonosságot, a naprakész törvényanyagot, az egységes felfogást és rendi ügyekben való eljárásmódot az egyes kolostorok elöljárói számára. Nyilvánvaló, hogy ezek a kézírásos füzetek idővel elvesztek és csak a nyomtatott vagy kézzel másolt, teljes konstitúciós kó-dexek, újkori kéziratok maradtak ránk. A középkori állapotokra vonatkozóan pedig a Gyöngyösi-féle magyarázatokból és aVitae fratrum rövid összefogla-lói alapján lehet visszafejteni a rendi törvénykezés menetét, és megragadni az időben azokat a kiugróan fontos káptalani gyűléseket, amelyek a rend életét meghatározó, fontos határozatokat hoztak.

A három, egymást követő részleges káptalanon (capitulum partiale) elfo-gadott határozat a harmadik káptalani gyűlés alkalmával emelkedhet jogerőre és ez egyenlőnek számít azzal a határozattal, amit egy általános káptalanon (capitulum generale3) egyszeri szavazással hoznak.4 Tehát az évenkénti káp-talanok (capitulum annuale) sorozata teremtette meg a lehetőséget, hogy a folyamatosan megszavazott javaslatok harmadszorra, a generális káptalanon

1Mályusz bővebben idéz aDeclarationes constitutionumból a rendi szervezet és a tiszt-ségviselők választásának bemutatásakor, de külön nem vizsgálta,Mályusz1945, 22–24. – Nem tárgya e kiadásnak, hogy a szerzetesi általános káptalanok kialakulását és fejlődését, a különféle változatok egymásra hatását bemutassa kezdve a ciszterciek klasszikus gene-rális káptalanjától. E témával behatóan és természetesen a pálosokra nézve is haszonnal forgatható:Cygler2002.

2 Egy érdekes kitétel olvasható a Declarationes constitutionum-ban, amikor a nego-tiatioés azartificium közötti különbségről ír Gyöngyösi: „emat chartas, ut scribat libros”

(Gyöngyösidecl. const.Rubrica 11 i), tehát a 16. század második évtizedében még a kézzel történő könyvmásolással (az íróanyag természetesen papír) lehetett példálózni.

3Egyetlen alkalommaluniversale capitulum néven fordul elő,Gyöngyösidecl. const., prol.Textus secundus, e.

4 Vö. Gyöngyösi decl. const., prol. Textus quintus, n. – A három, egymást követő káptalantartás szokása a domonkosoknál:Moulin1960, 57–59.

jogerőre emelkedjenek. Ezek szerint a gyűlések alkalmi elnevezése kevered-het, hiszen az évenkénti káptalan is lehet általános. Mindenesetre acapitulum generale elnevezés nincs kapcsolatban az általános perjel (prior generalis)1 megválasztásával, bár a harmadik rubrika magyarázatából tudható, hogy az általános perjelt minden évben újra megválasztják, tehát minden évben a káptalanon (capitulum annuale vagy generale) leteszi hivatalát.2 Négyéves generalátusa után azonban egy szokásos általános perjeli hivatali időszakot, azaz négy, de legalább két évet várnia kell.3

Az ünnepnapok ismertetése során jegyzi megy Gyöngyösi, hogy vannak

„ex devotione” és már szokásosan megülendő ünnepek, amikor nem lehet el-dönteni, vajon a régi szokás gyökereztette meg ezeket, amely consuetudo a régiségéből adódóan már a törvény erejével rendelkezik.4

A három éves időköz megtartásával elrendelt káptalanok az egyházi ius commune szerint kötelezőek,5 bár a pálosok lelki előmenetelük iránti buzgó-ságból évenként összegyűltek. Egyedül Gyöngyösitől tudjuk, hogy 1507-ben úgy döntöttek a káptalanon, hogy ennek megfelelően áttérnek aius commune előírásai szerinti rendre, de a kedvezőtlen általános és rendi légkör miatt ez már nem ment át a gyakorlatba, ahogy Gyöngyösi panaszolta.6 A törvény-könyv megjelenésekor – tehát legkésőbb 1520-ban – már ismét a régi gyakorlat szerint tarthatták gyűléseiket, ellenkező esetben másképp kellett volna fogal-maznia Gyöngyösinek.7 Ennek megfelelően az általános perjel (prior genera-lis) a tanácsadóival egyetértésben alkothat különféle rendelkezéseket

(ordina-1Ageneralis szó „általános, mindenre kiterjedő, az egészet illető” jelentéséből indulunk ki, és ezért nevezzük szívesebben a rend legfőbb vezetőjét, a prior generalist is „általá-nos perjelnek”, semmint „rendfőnöknek”, vö. s. v.generalis I, B, 2 in: LLMAeH IV, 190–191 [Ibolya Bellus].

2A vikáriusok és perjelek is leteszik hivatalukat évenként a generális perjel vagy a pro-vinciális perjel kezébe: ha alkalmasnak bizonyultak, akkor folytathatják tevékenységüket, cf.Gyöngyösidecl. const.Rubrica 4.

3Gyöngyösidecl. const.Rubrica 3 b. Ehhez hasonlóan kell eljárniok a tartományi per-jeleknek is. – A hivatali pecsét(ek) letétele jelenti a lemondást, amit aresignare infinitivus fejez ki.

4 Gyöngyösidecl. const.Rubrica 77 i.

5 Vö. „Quanquam in c.In singulis, De statu monachorum[X 3.35.7 (Friedberg II,600–

601)] dicitur, quod capitulum debet fieri de triennio in triennium, et hoc de iure communi, tamen sacra nostra religio annuatim celebrare consuevit propter maiorem profectum fra-trum in spiritualibus, nam patres nostri in anno Domini millesimo quingentesimo septimo ordinaverant ipsum capitulum de triennio in triennium celebrari.”Gyöngyösidecl. const.

Rubrica 2 d.

6 „Tamen illa ordinatio non multum duravit, quoniam in dies deficiebamus in virtuti-bus et regularivirtuti-bus observantiis, quandoquidem communes tractatus non fiebant de fratrum necessitatibus et correctionibus morum.” Gyöngyösi decl. const. Rubrica 2 d, Zákonyi 1911, 529.

7Egy rendelkezés vagy határozat visszavonásának vagy érvénytelenítésének folyamatát kevés adattal érzékelteti Gyöngyösi.

tiones et admonitiones), amelyek időbeli megkötés nélkül a visszavonásukig1 érvényesek, és ezeket a rendi elöljárók a rend tagjai (spirituális és materiális) javára alkalmazhatják.2 Önmagában, a rendi közösség képviselete nélkül az általános perjel constitutiót vagy statutumot nem alkothat, erre kizárólag a káptalani gyűlés hivatott, mivel a jelenlévők ezen képviselik egyedül a teljes rendet.3

A határozatok érvényességi körét földrajzilag jelöli ki a provinciális kápta-lan (capitulum provinciale) kifejezés. A rendelkezésünkre álló adatokból nem tűnik elő, vajon az itteni határozatoknak el kellett-e jutniok a capitulum ge-nerale elé? Amennyiben a rendi központban az egyes rendtartományok saját ügyeit is figyelemmel kísérték, akkor ezeket akár tudomásulvétel végett is fel kellett terjeszteni. Maga a ’pálos provincia’ kifejezés óvatosságra int: a rend középkori központja, Budaszentlőrinc nem képezett egyben tartományi köz-pontot is.4 A statuta provincialia kifejezés előfordul ugyan a Declarationes constitutionumban, de más értelemben.5 Gyöngyösi történeti munkájának, a Vitae fratrumnak a szóhasználatára pedig nem (vagy csak nagy körültekin-téssel) lehet támaszkodni, mivel saját korának, a 16. század elejének termi-nológiáját vetíti vissza a rend kezdeteinek idejére.

Acapitulum generalissimum kifejezés csupán kétszer olvasható a Declara-tiones constitutionumban, más Gyöngyösi műben nem fordul elő. Az 1359-ben és az 1365-ben tartott káptalanokra hivatkozik e kifejezéssel a szerző. A De-clarationes constitutionumban az 1365-ös káptalanra (évszámmal megjelölve!) hét alkalommal (közülük csak egyszer mondja generalissimumnak) történik hivatkozás; a határozatok mennyisége alapján ez egy kisebbfajta reformkáp-talannak is felfogható.6 A kifejezést, ahogyan a többit sem, nem magyarázta Gyöngyösi, mivel nem érezte szükségét, hanem egyszerűen a mintáival együtt átvette és alkalmazta a megfelelő szövegkörnyezetben.7 Nem tudunk vála-szolni arra a kérdésre, vajon miért nem találkozunk e kifejezéssel e műben

1 Tollere statutum az érvénytelenítés szakkifejezése, ám erre az általános perjel csak a rend egészével együtt képes. Egyes, a régiségük miatt már meggyökeresedett szokásokat is csak így lehet másra cserélni, vagy egyapprobatam consuetudinem megváltoztatni, vö.

Gyöngyösidecl. const., prol.Textus secundus, e.

2 A rendi statútumok érvényességi köre az illető rend tagjaira terjed ki:facere statuta ligantia singulos de illo ordine,Gyöngyösidecl. const., prol.Textus quartus, m.

3Vö.Gyöngyösidecl. const., prol.Textus quintus, n. – A rendi törvények létrejöttének mostani vizsgálatakor a „maior et sanior pars” szavazási rendszer szerepét mellőzhetjük.

4 A Rend mai helyzete (átugorva a köztes évszázadokat) is érdekes ebből a szempont-ból: nincs częstochowai provincia, csak Częstochowa kolostora van mint a generális perjel székhelye és ezáltal rendi központ, de lengyel provincia nincs, csak lengyelországi kolostorok.

5 Gyöngyösidecl. const.Rubrica 50 f.

6 AVitae fratrumból is e káptalan jelentőségére lehet következtetni.

7 Domonkos környezetben vö.Moulin1960, 55–57.

többször, és arra sem, vajon Gyöngyösi miért nem érezte szükségét, hogy a ritka kifejezés tartalmára utaljon.1

A határozathozatal szakkifejezései a diffinire: „fuit diffinitum in capitulo generali”,2 azordinare: „in generalissimo capitulo ordinatum est”,3 astatuere:

„Olim inter acta capituli in anno etc. 1365 statutum fuit”;4 egyszer előfordul ebben a szövegkörnyezetben a concludere is: „conclusimus etiam”,5 a kápta-lanon elhatározott rendeleteket általánosságban pedig azacta kifejezés jelöli:

„inter acta capituli anni 1365”,6 a káptalan megtartására a celebrare megfe-lelő alakja utal: „postea in actis capituli anno 1365 celebrati”,7 vagy egészen egyszerűen csak egy hiányos szerkezetben: „sic enim in capitulo generalis-simo 1365”.8 Aconstitutionem, statuta, leges condere,9canones constituere ac consuetudines introducere servandas in toto ordine10 teljesen egyeznek a jogi nyelv szakszókincsével.

Az évenkénti káptalantartási kötelezettség természetesen nem jelentette azt, hogy évenként határozatokat is kellett hozniuk, emiatt a rendi irodalom csak azoknak a káptalanoknak az évszámát jegyezte fel, amelyeken ténylege-sen határozat is született.11

A tárgyalások (tractatus és discussio) menetére a tractare és a discutere megfelelő alakjait találjuk a Declarationes constitutionumban, például: „in capitulo nostro generali tractantes discussimus modum visitandi”.12