• Nem Talált Eredményt

japán hadsereg Fönhuancsönnél

In document OROSZ-JAPÁN HÁBORÚ (Pldal 49-54)

5. és 6. sz. vázlat.

A győzelm es jalui csata u tán a japán I. hadsereg m ájus 11-én a fönhuancsöni m edencében felzárkózott s ott hosszabb laktáboro­

zásra rendezkedett be, m ert a II. hsg. műveleteit ott bevárandó volt.

Az orosz keleti különítm ény — Szaszulics tábornok a 3-ik kelet­

szibériai lövészhadosztálylyal és a 6. részeivel — Ljaojan felé vonúlt vissza és m ájus első napjaiban Liansankvánnál (Lanzanguan) állott, míg Miscsenko kozák dandára a középső T ajanho felé. tért ki. A T akusánnál volt csoport végül (a 21. kelet-szibériai lövészezred és az 1./6 üteg) a sziuján-hajcsöni ú t elzárására a Dalin-szoroshoz vonúlt vissza.

U gyanezen időben nyom últ elő R ennenkam pf tábornok S zaj­

macziba és m ájus 10-én Kuandjansziánriál a Josida jap án ezredes különítm ényére bukkant.

Madritov alezredes csoportja ez időben É szaki K oreában volt.

A japán I. hadsereg kényelm esen berendezkedve, Ljaojan felé előőrsöket állított fel. Az előőrs felállítás úgy szabályoztatott, hogy m inden hadosztály 5 —8 km .-re kitolt zászlóaljak által biztosította magát. Az ellenállás az előőrs (zászlóalj) tartaléknál volt kifejtendő, melynek állása m egerősíttetett.

A hadsereg egészségügyi és élelmezési intézkedései m inta­

szerűek voltak, miért is a betegek létszám a csekély volt. Még a

44 I. RÉSZ — A JAPÁN HADSEREGEK KÜLÖNMŰKÖDÉSE.

nem mindig friss rizstől szárm azó és ideges tünetekkel járó beri- beri betegség sem lépett föl járványszerűen. F ö n huancsönben egy tartalék-kórház telepíttetett 200 á g y g y a l; a betegek visszaszállítása A ntunba 4— 4 kinai. által vitt hordágyakon történt.

Antun és F önhuancsön közt tábori vasút épült. A kocsikat eleinte kulik, később m ozdonyok vontatták.

Mint ism eretes, R ennenkam pf tábornok több ízben igyekezett a japán I. hadsereget Fönhuancsönnél pontosan m egállapítani, de vállalatai nem sikerültek. N agyobb összeütközés az I. hadseregnél heteken át. nem volt.

A japán 1.0- hadosztály m ájus 10-én kezdte m eg a p artra­

szállást T akusánnál s vele Miscsenko lovassága az érintkezést csak­

ham ar fölvette. H ogy ez a hadosztály elszigetelt helyzetében ne legyen veszélynek kitéve, az I. hadseregtől az 1. gárdadandár A szada tábornok parancsnoksága alatt a 10. hadosztályhoz küldetett. Sziujan junius 8 án foglaltatott el, honnan Miscsenko tábornok a Dalin

szoros és Dasiczao felé tért ki.

Az 1. gárdadandár a hozzá beosztott lovassággal és tü zér­

séggel julius 20-áig m aradt a 10. hadosztálynál, am elyhez juliusban a T akusánnál partraszállt 10 ik honvéd (kobi) dandár is csat­

lakozott.

Hogy az I. hadsereg m indkét oldalba erősen biztosítva és a keleti különítm ény figyelme lekötve legyen, a 12. hadosztály 12.

dandára Szaszaki tábornok alatt a Felső-Ajhó völgyébe küldetett.

E nnek és Josida ezredesnek elővéde m ájus 28-án Ajanjam önnél Rennenkam pf tábornokot visszaszorította, aki ezen erők közeledése után Szajm aczit elhagyta.

A keleti különítm ény parancsnokságát m ájus 16-án K eller g r ó f tábornok vette át, míg Szaszulics a II. szibériai h adtest veze­

tésével bízatott meg. Amint Keller tábornok a különítm ényhez érke­

zett, a Rennenkam pf csoportjához tartozó K arczev ezredestől azt a hírt kapta, hogy Szajm aczi 3.000 fő japán gyalogsággal és 12 löveggel m eg van szállva. Ez a hír az ajanjam öni ütközet után úgy a keleti különítm ényhez, mint K uropatkinhoz elküldetett.

Keller gróf, ak i igen erélyes és kezdem ényező erővel bíró tábornok volt, K uropatkintól engedélyt kért, hogy Szajm aczi ellen erőszakos kém szem lét hajtson végre. A főparancsnok beleegyezvén, a vállalat 17 zászlóalj, 18 szotnya, 31 löveg és négy utászszázad szám erővel bíró csapattal m eg is kezdetett.

AZ I. JAPÁN HADSEREG FÖNHUANCSÖNNÉL. 45

Karczev ezredes jelentése nem volt helyes, m ert a japánok Szajm acziba nem vonultak be, hanem főerejükkel Ajanjam önnél m aradtak, miért is, mikor az orosz különítm ény junius 2-án fárasztó m enet után Szajm aczihoz é r t : azt üresen találta. Keller gróf tovább akart nyom úlni Ajanjam ön felé, de Kuropatkin ezt nem engedé­

lyezte, hanem elrendelte az azonnali visszafordulást, m ert a hírek szerint a Modulin szoros és az attól n yugatra levő hegyi átjárók ellen japán tám adások voltak várhatók.

így tehát a nagy előkészülettel véghezvitt vállalat semmi eredm énynyel sem járt.

R ennenkam pf tábornok most ismét m egszállta Szajm aczit, erejének egy részével pedig C ziancsanba vonúlt. U gyanezen időben (junius 4.) vonúlt be Madritov alezredes különítm énye H uajsönsziánba.

A keleti különítm ény csoportosítása is változást szenvedett ez időben. C sapatok tolattak el Ljaojan, H ajcsön és Dasiczao fe lé ; erős biztosító csapatok vonúltak a hegyi átjárókhoz, am elyeket rendkívüli előkészületekkel megerődítettek, holott azok bármelyike m egkerülhető v o lt; az eltolt csapatrészek általában ism ét az előbbi felállításukba küldettek vissza stb., de határozott hadm űveletek nem voltak.

Junius 6-tól 10-ig a japán 2. hadosztály a Szinkailin, Modulin és a N yugati Fönsuilin szoros ellen 1— 1 zászlóaljat küldött föl­

derítésre és 7-én a Szaszaki dandár Szajm aczit m egtám adta. Ezen m űveletek term észetesen azt a nézetét keltették fel az orosz h ad ­ vezetőségben, hogy az I. japán hadsereg az általános előnyom ulást megkezdette s így a keleti különítm ény leköttetett. E z volt a ja p á ­ nok célja, m ert nem akarták, hogy az oroszok a keleti arcvonal­

ból a II. hadsereg ellen erősbitéseket küldjenek.

Szaszaki tábornok a Szajmaczit megszállva tartó Grekov tábornok csoportját junius 7 én korán reggel m egtám adta, azt vissza­

vetette s a helységet elfoglalta. T ehát az oroszok m ost m ár m ásod­

szor hagyták el Szajmaczit.

Miscsenko tábornok junius 8-án Sziujánból a Dalin szoroshoz m ent vissza. A japánok tehát junius elején úgy az Ajho, mint a T ajan h o m edencének kizárólagos urai lettek.

Junius 11-én Madritov alezredest Josida ezredes különítm é­

nyének egy része H uajsönsziánnál m egtám adta és a várost elfog­

lalta. Madritov Szintszintinre vonúlt vissza.

Junius 15-én volt a vafa n g o u i ütközet, am elyben az I. szib.

hadtest vereséget szenvedett. Kuropatkin ekkor Keller grófnak azt

46 I. RÉSZ. — A JAPÁN HADSEREGEK KÜLÖNMŰKÖDÉSE.

a parancsot adta, hogy 6 zászlóaljat azonnal A nsaocsanba küldjön, s a még m egm aradó erővel tüntetésszerűen F önhuan csö n ellen nyom uljon elő.

Mivel a keleti különítm ény csapatai a folytonos elvonások miatt am úgy is gyengítve voltak, a F önhuancsön elleni vállalatra Keller grófnak csak körülbelül 7 és ®/4 zászlóalj és 1 üteg állt rendelkezésére. E g y hadsereggel szemben ily csekély erővel elő­

nyom ulni igen kockázatos volt.

A különítm ény ju n iu s 16-án F önhuancsönt 15 km .-re közelítette meg, közelebb m ár nem m ehetett, m ert az a teljes elpusztulás veszélyével já rt volna. Keller tábornok ismét visszatért és 18-án a Fönsuilin szorost és az attól nyugatra levő területet érte el.

A fárasztó előnyom ulás tehát semmi eredm ény nyel sem járt.

Junius 9-én a japánok Szajm acziból visszavonúltak és Ren­

nenkam pf oda 20 áig — m ost m ár harm adszor — ismét bevonúlt.

A fáradhatlan parancsnok m ár 22 én reggel A janjam ön felé nyom ult előre, hogy az ottani japán csoport erejét m egállapítsa. Ajanja- m önnél Szaszaki tábornok állott 6 zászlóaljjal, 3 lovas századdal és 3 hegyi üteggel, ellene R ennenkam pf 2 és У2 zászlóaljból, 12 szotnyából és 12 lövegből álló erővel nyom ult elő.

A ju n iu s 22-én vívott 'aja n ja m ö n i ütközetben R ennenkam pfnak az ellenség összes erejét fejlődésre bírni s azt pontosan m egálla­

pítani sikerűit, m iért is a harc-cél elérettnek volt tekintendő. A kozákokat itt m ár nem lepték meg, mint az előbbi vállalatoknál, azok' idejekorán tűzharchoz fejlődtek s úgy várták be a gyalog­

ságot és tüzérséget. A sötétség beálltával R ennenkam pf vissza- vonúlt, Szaszaki pedig a délelőtti állásait foglalta el. Az . oroszok erélyes föllépése m iatt Szaszaki az ellenség erejét túlbecsülte.

Az orosz erők elosztása és szám ereje 1904. ju n iu s közepén a következő volt. (6. sz. vázlat.)

I. Keleti arcvonal.

Madritov alezredes : 1 zászlóalj, 7 szotnya Szintszintinnél.

R ennenkam pf táb o rn o k : 5 zászlóalj, 18 szotnya, 2 üteg Cziancsantól Szihejartig.

Keller gróf tábornok keleti különítm énye: 26 zászlóalj, 10 szotnya, 5 üteg a sziujan—ljáojani és a fö n huancsön—-ljaojani utak, -valamint a hegyi átjárók biztosítására L jandjaszan, Lian- sankvan és S zandjaza területén.

AZ I. JAPÁN HADSEREG FÖNHUANCSÖNNÉL. 47

Levesztam tábornok (2. szib. h a d o sz tá ly ): 10 zászlóalj, 6 szotnya, 3 üteg Keller tábornoktól jobbra, bezárólag a sziujan- hajcsöni útig.

M iscsenko táb o rn o k : 4 zászlóalj, 15 szotnya, 2 üteg Levesz- tam tól jobbra, a Dalin és Csapanlin szorosok közt.

Alekszejev tá b o rn o k : 12 zászlóalj, 4 üteg Hajcsönnél és oda vonulásban.

Ö sszesen: 58 zászlóalj, 56 szotnya, 16 üteg. (Arcvonalhossz kb. 220 km., m élység kb. 60 km.)

I I . D éli arcvonal.

Stakelberg báró tábornok: 36 zászlóalj, 18 szotnya, 13 üteg Vafantien és V afangou területén és oda m enetben. (A vázlatb an m ár nem látható.)

Vasziljev tá b o rn o k : 8 zászlóalj, 3 üteg Szjunöcsönbe vasúti szállítás alatt.

S zarubajev tá b o rn o k : (IV. szibériai hadtest) 8 zászlóalj, 4 üteg Dasiczao, Inkou, Kaicsou területén.

Összesen : 52 zászlóalj, 18 szotnya, 20 üteg. (Mélységbe tagozó­

dás kb. 140 km.)

I I I . N y u g a ti arc és az összeköttetések biztosítása.

Ljaoho különítm ény, Koszagovszki tá b o rn o k : 1 zászlóalj, 6 szotnya, 1 üteg a Ljaoho torkolatától Szinmintinig.

Az összeköttetések biztosítása (Ljaojan, M ukden, Girin) 13 zlj., 9 szotnya, 2 üteg.

Összeseit 14 és V2 zászlóalj, 15 szotnya, 3 üteg.

A m a n d zsu ria i hadsereg összege: 124 és ]/ 2 zászlóalj, 89 szotnya (ezenkívül m ég kb. 8 szotnya a m agasabb parancsnoksá­

gokhoz és a hadtápvonalakra beosztva) és 40 üteg.

E urópából vasúti szállításban : Az O renburg kozák hadosztály és az Ural kozák dandár 36 szotnyával és 2 lovagló üteggel. Az előbbiből egy dandár H ajcsönön át Miscsenko m egerősítésére irá- nyíttatott.

A ju n iu s 22-én vívott ajanjam öni ütközet a z .u to ls ó össze­

ütközés volt a Fönsuilin hegyvonulattól délre, mely egyrészt az orosz főerő, m ásrészt az Ajho és T ajanho m edencékben levő két japán csoport közti elválasztó akadály jelentőségéből ezen-időben sokat vesztett. A négy hadosztály erejű II. japán hadsereg u. i.

junius 21-én .Szjunöcsönt s ezen helységgel azt a kaput érte el,

48 I. RÉSZ. — A JAPÁN HADSEREGEK KÜLÖNMŰKÖDÉSE.

mely a Fönsuilin hegység nyúlványa és a tengerpart közt a T ajcziho m edencébe vezet. E z pedig az orosz főerő gyülekező helye volt.

Most tehát a legerősebb japán csoport m ár a hegyvonulat m eg­

kerülése előtt állott, m iért is elvárhatta, hogy az oroszok ezen m eg­

kerülés kapuját,, a kajcsoui állást szívósan fogják védeni. Hogy az állás m egtám adására a készületeket .megtegye, a II. h adsereg beszüntette az előnyom ulást. A T akusan hadseregcsoport és az I. hadsereg pedig ju n iu s 22-én parancsot kapott, hogy az előnyo­

mulást kezdje meg és a hegyszorosokat foglalja el.

Junius 22-én tehát az I. hadsereg laktáborozása véget ért.

In document OROSZ-JAPÁN HÁBORÚ (Pldal 49-54)