• Nem Talált Eredményt

Jövőkép – a kommunikáció kiteljesedése

II. TÖRTÉNETI VONATKOZÁSOK

4. A KEZDETEKTŐL AZ ÖNÁLLÓSODÁSIG

5.7. Jövőkép – a kommunikáció kiteljesedése

A napjainkban is zajló forradalmi átalakulás az, mely elvezet az információs tár-sadalom kialakulásához.

A filozófusok a számítógépnek az emberi kommunikáció fejlődésére gyakorolt hatásában két ellentétes folyamatra figyeltek fel.

Az egyik: a WALTER J.ONG által „másodlagos szóbeliségnek nevezett jelenség, a másik a nyelv csökevényesedése és vele együtt az én meggyengülése.”85

Az olvasással kapcsolatos hatásait sem hagyhatjuk szó nélkül, hiszen annyiféle negatív véleményt szült már. „Minden jel arra mutat, hogy az új médiumok nem az

„olvasás és írás elvont és elszigetelő természetét” erősítik, hanem a „közvetlen, személyes interakció” visszatértét jelentik”86 – írja TÓSZEGI.

Nyíri ezzel kapcsolatos gondolatai: „Még az is megtörténhet, hogy az új kom-munikációs módok, amelyek a képet és hangot minden tér- és időbeli korlátozás

85 TÓSZEGI ZSUZSANNA (1999) Dokumentumok, információhordozók. In: Könyvtárosok

kéziköny-nélkül közvetítik, új kultúrához vezetnek, olyan kultúrához, amely kevésbé befelé forduló és kevésbé individualisztikus lesz, mint amilyen az írásbeliség kultúrája volt…”87

Sok más félelmet is szül az elektronikus írásbeliség, melynek középpontjában a Gutenberg galaxis felbomlásának víziója áll. Mennyire valósul meg a jövőben az a kétségbeesett látomás, hogy feleslegessé válik a könyv, hogy bezárja kapuit a könyvtár. Mi lesz a Földdel? Igaz-e, hogy egy világfaluhoz fog hasonlítani? Beiga-zolódik-e a McLuhan-i gondolat az elektronikus közléssel „az emberek ismét foglal-kozni kezdtek egymással. Az ember újból törzsivé válik. Az emberiség mint család ismét egyetlen törzs.” De ki tudja, milyen lesz a jövő? Inkább valószínű, hogy az új kommunikációs eszközök az írásbeliségnek adnak még nagyobb jelentőséget.”88

Hogyan alakul az elektronikus írásbeliség elterjedésével a kommunikáció? Mit is jelent az elektronikus kommunikáció a jövő társadalmában?

A tömegkommunikációnak a gyenge pontjait ANGELUSZ az alábbiakban látja:89 – A hagyományos televíziózás a közönség koncentrációját és a figyelemnek

meghatározott üzenetekre való fókuszálását korábban soha nem látott méretek-ben valósította meg.

– A társadalom viszonylag rövid idő alatt a nagyközönség csaknem egészével képes kontaktust teremteni és számukra bizonyos közleményeket eljuttatni.

– A tömegkommunikáció nagy korlátja, hogy nem teszi lehetővé a „kétoldalú kommunikációt”, a közönség „visszabeszélését”, sőt a visszajelzésnek is igen korlátozottak a feltételei.”

Milyen változásokat hoz, hozhat ezen a területen a számítógép által közvetített kommunikáció?90

A hálózati kommunikáció újszerűsége éppen abban rejlik, hogy – a kommuniká-ciós formák széles skálájának felvonultatásával – az interaktivitás fokát és a kom-munikációs rendszer egészében betöltött szerepét hallatlanul megnöveli.

Jellemzi még ezt a kommunikációt, hogy a személyes, szóbeli formán kívül in-tegrálja a kommunikációnak majdnem összes formáját (pl.: Internet). Ide tartozik még az is, hogy az azonos, illetve speciális érdeklődésű emberek számára könnyű kapcsolatteremtési lehetőséget biztosít a hálózat.

Az elektronikus írásbeliség, a hozzá kapcsolódó elektronikus kommunikáció egy új, ma még sok vonatkozásban ismeretlen utat nyitott meg az emberiség előtt. Az apró jelek és történések már mutatják az „új” digitális kultúra és a hozzá kapcsolódó információs társadalom létrejöttét és persze negatív és pozitív vonatkozásait, ten-denciáit is.

87 NYÍRI KRISTÓF: Számítógéphálózat és vallásos individualizmus. Világosság, 38. sz. 1997.

88 Idézi: SZABÓNÉ GELLÉRT ÁGNES Horváth Tibort az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán tartott előadásában, melynek témája „Bevezetés a könyvtártudományba és információelméletbe.

Eger, 1996.

89 ANGELUSZ RÓBERT (1998) Az új kommunikációs technikák és a nyilvánosság: Az elektronikus kommunikáció kihívásai. Világosság, 4. sz. 17, 19. o.

90 ANGELUSZ RÓBERT i. m. 20. o.

Ma már minden pillanatban elérhetőek vagyunk, soha nem tudunk ettől a hálótól függetlenedni.

Összességében a kommunikációkutatásának szempontjait 12 pontba sűrítettem.

Az előzmények, hagyományok, valamint a jelen- és jövőképek tengelyében kirajzo-lódni látszik egy szép új világkép, amelyben a régi-új személyes és technikai közlési formák egyaránt átszövik mindennapjainkat. Ennek a kutatása rendkívül szerteága-zó, többrétegű elemzést igényel, amely e jegyzet határait meghaladja. A lábjegyzet-ben és az irodalomjegyzéklábjegyzet-ben felsorolt szerzők írásából az olvasó részletesen tájé-kozódhat.

Összefoglalás

A mai kommunikációelméleti kutatás tehát az ókori szónoklattantól kezdődően a propagandán át a sajtótudományon keresztül, majd a tömegkommunikáció eszközei-nek és hatásának kutatásán keresztül jutott el a mai elég tág és társadalmi jellegű megközelítéshez. Nem mellőzte az interdiszciplináris (biológiai) társadalomtudomá-nyi, (szociológiai, pszichológiai), természettudományi (matematika, fizika) össze-függéseket.

E fejezetben már a közelmúltat tártuk fel. A kommunikációkutatás önállósodását követő korszakokat tekintettük át évtizedenkénti korszakolásban. Tanúi lehettünk annak, hogy a matematikai kommunikációkutatást hogyan váltotta fel az új kommu-nikációs eszközök megjelenése által kiváltott társadalmi hatások vizsgálata. A kez-detektől eljutottunk egészen az információs társadalomig.

Feladatok:

1) Mi jellemzi általánosságban a kommunikációkutatás önállósodást követő kor-szakát?

2) Szóljon az 1960-as évek válság- és megújulási tendenciákról!

3) Ismertesse a kommunikációs rendszer és a strukturalizmus kapcsolatát!

4) Mi jellemzi az 1970-es évek irányzatait?

5) Szóljon az 1980-as évek tömegkommunikáció hatásait kutató eredményeiről!

6) Mi jellemzi a hálózati globalizáció és a médiakonvergencia jelenségét?

7) Beszéljen az új kommunikációs technikák kommunikációkutatást befolyásoló szerepéről!

8) Melyek az információs társadalom ismérvei?

9) Mit tehetünk kulturális örökségünk értékeinek megóvása érdekében?

10) Mi a virtuális valóság és a mesterséges intelligencia jelentősége?

11) Szóljon a kommunikáció kiteljesedésének szép új jövőjéről!