• Nem Talált Eredményt

iii.ANémetországhoztörténőcsatlakozás („Anschluss”)kérdése

In document Szabó István (Pldal 84-112)

44.§Prológus.az első világháború elvesztéséből eredően az osztrák-Magyar Monarchiával együtt az osztrák Császárság is felbomlott. ellen-tétben Magyarországgal, ahol számos törekvés volt az ország területi in-tegritásának fenntartására, a létrejövő republikánus Ausztria eleve csak a német lakta területekre tartott igényt. Mint korábban már megbeszéltük [ld. 3.§], Osztrák Császárság koronatartományai nem képzetek nemzeti államot, azokat elsősorban az uralkodó közös személye kötötte össze. az ő távozásával ez az összetartó erő is megszűnt.

239 bár a második egyezményt is a Népszövetség székhelyén, genfben írták alá, de a szakirodalomban a második genfi egyezményt „lausanne-i egyezmény”-ként is említik. [brauneder (2001a) i. m. 216.]

240 brauneder (2001a) i. m. 215–216.; lehner i. m. 283.

241 brauneder (2001a) i. m. 215–216.; lehner i. m. 283.

242 berchtold i. m. 671–674.

243 brauneder (2001a) i. m. 216.

244 brauneder (2001a) i. m. 217.

ennek következtében ausztria elvesztette nagyhatalmi státuszát, amellyel együtt felmerült az is, vajon önálló állam maradjon-e, vagy csat-lakozzon Németországhoz. ez a probléma 1918 után oly mértékben az érdeklődés középpontjába került, hogy magának az „anschluss” (csat-lakozás) szónak a jelentéstartalmát is kisajátította. bár a második vi-lágháború után ez a kérdés veszített jelentőségéből,245 s ausztriának a Németországtól való függetlensége véglegessé vált, az „anschluss” szó azonban máig megőrizte ezt a sajátos jelentéstartalmát. ez alatt ma is Né-metországnak az ausztriához történő csatlakozását értik. Hazánkban a szó jelentése általában még tovább szűkül, s azon csak az 1938-ban meg-valósult „anschlusst” értik, így a szó a náci érával kapcsolatos tartalmat nyer. ez azonban nem fedi a teljes valóságot, mert az „Anschluss” iránti törekvés – mindkét irányból – a demokratikus kormányzati időszakban is megvolt. S megoldandó közjogi kérdésként is igazából ekkor vetődött fel, hiszen egy diktatúrában nincsenek igazi alkotmányos problémák. A Hitler által levezényelt „Anschluss”-nak nem voltak kötött alkotmányos keretei, a diktátor bármikor kénye-kedve szerint dönthetett az állambe-rendezkedés megváltoztatásáról.

a demokratikus kormányzat kötött alkotmányos kereteit viszont csak komoly egyeztetésekkel lehet megváltoztatni. a sok évszázados elkülö-nült állami lét olyan helyzetet teremtett, amely jelentős alkotmányos re-formokat kívánt meg az „anschluss” megvalósításához, s ennek részletes elméleti előkészítését nem lehetett elkerülni. az alábbiakban, rövid törté-neti bevezető után, ezt a problémakört tekintjük át.

45.§Anémetegységlétrejötténeksajátosságai(az„Anschluss”törté-nelmielőzményei). az „anschluss” történelmi előzményeit a német egy-ség létrejöttének folyamatában, s elsősorban annak monarchikus jellegé-ben kell keresnünk. a történelmi események elemzéséből jól látható, hogy monarchikus formában a „nagy-német” egységet nem lehetett létrehozni.

ennek oka pedig az volt, hogy az egységes Németországba belépő tagál-lamoknak állami szuverenitásuk nem kis részéről le kellett mondaniuk, hiszen azokat az új központi államhatalom vette át. Ilyen volt például a külügy, a hadügy stb. ezeket azonban jórészt nem egy minden tagállam-tól egyformán elkülönülő új központi hatalom gyakorolta. a birodalom

245 az „anschluss-tilalom” még az 1955-ös államszerződésben is meg fog jelen-ni. [Ld. 348.§] ebből arra következtethetünk, hogy bár csökkent annak igénye, de realitását a második világháború után sem veszítette el teljesen.

élére kerülő császár ugyanis valamely tagállam uralkodója lesz. ennek viszont egyenes következménye, hogy ennek a tagállamnak a többivel szemben előjogai lesznek, sőt bizonyos beleszólást is nyer államhatalmi tevékenységükbe. a két nagy német állam, Ausztria és Poroszország egy ilyen állammechanizmusban nem fért meg egymás mellett. a német csá-szárnak nyilvánvalóan a két uralkodó közül kellett kikerülnie. Ha viszont valamelyik megszerzi az egységes állam uralkodói tisztét, a másik biz-tos nem akar az új államba belépni. bár voltak elképzelések a konfliktus feloldására, de ezek igazi alternatívát nem jelentettek. az 1848/1849-es forradalmi hullám hatása alatt született Frankfurti alkotmányban felve-tődött, hogy a központi államszervezet legyen köztársasági típusú.246 A sok monarchikus tagállamot azonban egy egységes köztársaságba szer-vezni – bár alkotmánytechnikailag nem lehetetlen – erősen utópisztikus elképzelés volt. egy életképesebb megoldás lett volna, ha a tagállamok uralkodói a birodalom élén egy államfői testületet alkotnak,247 tényleges realitása azonban ennek sem volt.

A XIX. század történelmi keretei tehát csak a kis-német egység előtt álltak nyitva. a folyamat azonban igazából itt sem volt kétesélyes, az egy-ség megteremtéséhez megfelelő háttérrel csak Poroszország rendelkezett.

ez részben abból eredt, hogy az 1815-ben létrehozott – még gyenge köz-ponti hatalommal bíró – Német Szövetségben a környező kisebb német államokkal egyre erősödő gazdasági integrációt alakított ki.248 ausztria azonban a német egység megteremtésére ennél mélyebb okok miatt is alkalmatlan volt, hiszen egy gazdasági integrációra ő is törekedhetett volna. ez a mélyebb ok a Habsburg birodalom sajátságos szerveződésé-ből eredt, amelynek összlakosságában a németek részaránya mélyen 50%

alatt volt. Így a Habsburgok a német államok különböző szerveződési formáiba csak azon területeiket vitték be, ahol nagyobb számú német la-kosság élt. Magyarország, vagy Velence például Német Szövetségen is kívül maradt. Nagyon nehezen kezelhető állapotot idézett volna elő, ha a Habsburg Birodalom egyik fele az egységes Németország része lesz, a másik fele pedig ebből kireked. bár Poroszországnak is voltak kisebb ke-leti területei, amelyek a Német Szövetségben nem voltak benne, de ezek 1867-ben az egységes Németország részévé váltak.

246 szabó (2002) i. m. 76–77., 79–80.

247 hübner i. m. 46.; szabó (2002) i. m. 80., 92.

248 huber (1957/1990) i. m. 1. kötet 215., 810–811.; szabó (2002) i. m. 56–57.

a XIX. század osztrák-porosz küzdelmei tehát nem arról szóltak, hogy melyik vezetésével jön létre a német egység, hanem arról, hogy lesz-e né-met egység. Poroszországnak megvoltak ez irányú törekvései, amelyeket ausztria igyekezett akadályozni. az 1866-os katonai vereség után viszont ausztria kirekesztésével létrejött az egységes Német birodalom.

46.§Az„Anschluss”belsőakadályainakmegszűnése. ausztria 1918 utá-ni helyzetében három olyan jelentős változás zajlott le, amelyek megszün-tették azokat a belső akadályokat, amelyek miatt 1867/1871-ben nem tudott az egységes Németországhoz csatlakozni. az első, hogy – Németországgal egyetemben – köztársasági államformát vett fel, így a birodalom trónjának megszerzéséért folyó versengés oka fogyottá vált. ezzel összefügg a máso-dik ok, a nagyhatalmi státusz elvesztése, amely miatt már egyébként sem tudott volna speciális jogállásra igényt tartani. a harmadik változás, hogy homogén német lakta állammá vált, így csatlakozás esetén az egységes né-met nemzetállamba nem vitt volna be számos idegen nációt.

Mint a későbbiekben látni fogjuk, az „anschluss” leglényegesebb jogi problémája az volt, hogy Ausztriának milyen államhatalmi jogosítványok-ról kell lemondania a Német birodalom javára, ha annak tagállamává vá-lik. Ilyen szempontból Németországban azonban a tagállamok már egyen-jogúak, egyik sem avatkozhat bele a másik működésébe. Így ausztriában a politikai erők nagy többsége úgy gondolta, hogy biztonságosabb jövő elé nézhetnek Németország részeként, mint ha önálló államban marad-nak. 1918 után az osztrák alkotmányozási folyamat egyik fő szempontja volt, hogy egy esetleges jövőbeni Németországhoz történő csatlakozásra Ausztria alkotmánya, belső államszervezete alkalmas legyen.249

47.§Akülpolitikaiakadályokmegjelenéseésazoklehetségesmegol-dása. Láthattuk, hogy a XIX. században a nagy-német egység létrejöt-tét belpolitikai ellenétek akadályozták meg. Ezek 1918-ban megszűntek, amelynek következtében az „anschluss” iránti törekvés már az új auszt-ria létrejöttének első napjaiban megjelent. az állam- és kormányformáról szóló 1918. november 12-i törvény (StGBl 1918/5) 2.§-a kimondta, hogy Német-Ausztria a Német Köztársaság része,250 amellyel tehát az összes

249 erMacora (1981) i. m. 152.

250 lehner i. m. 265.

német lakta területet egy egységes államba óhajtották tömöríteni.251 A törekvés egyébként az új utakra lépő Németországban is megvolt. a Weimari alkotmány első tervezetében Német-ausztria megtalálható a német tagállamok között.252 Sőt, az alkotmány hatályba léptetett szöve-gének 61. cikkely (2) bekezdése kimondta: „Német-Ausztriát a Német Birodalomhoz történő csatlakozása után a Birodalmi Tanácsban lakos-ságarányának megfelelő szavazati jog fogja megilletni. Addig Német-Ausztria képviselői tanácsadó szavazattal bírnak.”

a győztes hatalmak azonban hallani sem akartak Németország meg-erősítéséről, s mint korábban már szó volt róla [ld. 31.§], az első világhá-borút lezáró békeszerződésekben arra kötelezték, hogy ismerje el auszt-ria függetlenségét. ausztriának is kötelezettséget kellett vállalni, hogy lemond a Németországoz történő szabad csatlakozásról.253 a német al-kotmány idézett szövegét formálisan ugyan nem helyezték hatályon kí-vül, de 1922-ben – az antant nyomására, egy nemzetközi szerződésben – Németország kénytelen volt elismerni érvénytelenségét. ez a rendel-kezés azonban magában a német alkotmányban is önellentmondást szült, ugyanis a záró rendelkezések között254 maga az alaptörvény mondta ki, hogy a versailles-i békeszerződés rendelkezései érintetlenül maradnak.255 Márpedig az osztrák köztársaság függetlenségének elismerésével a bi-rodalmi tanácsban történő mandátumosztás ellentétben állt.

a békeszerződések azonban nem zárták ki teljesen a csatlakozás le-hetőségét. Nem generális tilalmat fogalmaztak meg, hanem azt a Nép-szövetség jóváhagyásához kötötték, így tulajdonképpen azt az eljárási rendet is meghatározták, amellyel Ausztria Németországhoz történő csat-lakozása megvalósítható.256 Így ausztriában fontos közjogi kérdéssé vált az „anschluss” kivitelezhetősége, elsősorban az, hogy az osztrák állam-szervezetben milyen reformokat kell végrehajtani ahhoz, hogy a csatla-kozás megvalósítható legyen. az 1920-as években mind Németország, mind ausztria jelentős törekvéseket mutatott külpolitikai viszonyainak konszolidálására, a háború elvesztéséből eredő elszigeteltség

megszünte-251 brauneder (2001a) i. m. 188–189.

252 Vorentwurf zur Verfassung des Deutschen reichs. (entwurf I.) Vom 3. Januar 1919. 15–16. pont (in trIePel i. m. 6–8.)

253 huber (1957/1990) i. m. 7. kötet 832.; Mezey–szente i. m. 403.

254 WrV 178. cikkely.

255 kelsen (1927a) i. m. 348–349.

256 kelsen (1927a) i. m. 329.

tésére. Így nem tűnt reménytelennek az a várakozás, hogy a külpolitikai konszolidáció keretében a Népszövetség idővel megadja a hozzájárulást ausztriának Németországhoz történő csatlakozására.

48.§ A jogrendszer és az államműködés harmonizálása. Az

„anschluss” kapcsán a jogrendszer harmonizálásának problémája is fel-vetődött. Németországban például egységes büntetőtörvénykönyv, egysé-ges polgári törvénykönyv volt, ausztria csatlakozása esetén elvileg eze-ket ott is be kellett volna vezetni. a jogrendszer harmonizációja azonban lényegesen több mozgásteret kínált, mint az államszervezeté,257 amely két okból is levezethető volt. egyrészt a jogrendszer harmonizációja nem kí-vánt olyan jelentős változtatásokat az osztrák jogon, mint az államszerve-zeti kérdések megoldása. Másrészt lehetett átmeneti időt szabni, a csatla-kozás pillanatában a jogrendszert nem kellett azonnal harmonizálni. az első világháborút követő területi változások is ezt a gyakorlatot mutatták.

Példaként hozható fel a Magyarországtól ausztriához csatolt területek, ahol az osztrák alkotmányjog és közigazgatási jog bevezetése azonnal megtörtént. az osztrák államműködésbe a magyar megyerendszer nem volt betagolható. ezért a megyéket megszüntették, és az elcsatolt területe-ket „burgenland” néven szövetségi tagállammá szervezték. Ugyanakkor például a házassági jog területén nem vezették be az osztrák abgb-t, hanem továbbra is a magyar házassági törvény maradt hatályban.

ebből következően ausztriának Németországhoz történő csatlakozása kapcsán az államszervezeti kérdéseket kell vizsgálnunk. azt kell áttekin-tenünk, hogy elsősorban ausztriának milyen államszervezeti reformokat kell végrehajtani a Németországhoz való csatlakozás érdekében.

49.§Csatlakozásvagyegyesülés. Németország és ausztria két azonos nemzetközi jogi státuszú állam volt, mindkettő az állami szuverenitás teljes birtokosa. ezt a két egymás mellé rendelt jogrendszert kellett valamilyen módon egyesíteni, amelyre jogtechnikailag többfajta lehetőség is volt. a legegyszerűbb nem is a csatlakozás („anschluss”), hanem az egyesülés („zusammenschluss”), amikor a két egymás mellé rendelt jogrend fölé egy mindkettőtől elkülönülő harmadikat állítunk, s így lényegében egy új államot alapítunk.258 ebben az esetben Németország és ausztria egyaránt

257 kelsen (1927a) i. m. 330.

258 Merkl (1927) i. m. 535–536.

lemond államhatalmi jogosítványainak egy részéről, amelyet az új állam-ra ruháznak át, s mindketten ennek egyenjogú tagállamai lesznek.

az azonban ausztria számára is világos volt, hogy ez a megoldás meg-marad az elmélet szintjén, hiszen Németország egy ilyen egyesülésbe nem menne bele. ebben a konstrukcióban az új állam lakosságának 90%-át, illetőleg 10 %-át kitevő része az államügyek vitelére egyforma befolyást kapna, egy erős szövetség esetén a kis ausztria jelentősen befolyásolhat-ná Németország államműködését.

az egyesülés lehetősége ellen szólt az is, hogy Ausztria történelmileg ugyanúgy a német államok egyike volt, mint a Németországot akkor al-kotó tagállamok. Furcsa folyamat lett volna az, hogy a német államok egyikőjük kívülmaradásával létrehoznak egy új államot, majd később ez az egy nem csatlakozik hozzájuk és velük azonos jogállású tagállam lesz, hanem a korábban egyenrangú társainak a közösségével egyesül.

Így követhető megoldásként csak a csatlakozás maradt, vagyis ausztria Németország egy új tagállamává válik. ez bizonyos államhatalmi jogosít-ványok átengedését vonja maga után, amelyet a jövőben a német központi (birodalmi) szervek fognak gyakorolni.

az átadott hatáskörökre vonatkozóan még mindig két alternatíva volt.

az egyik, s nyilvánvalóan kézenfekvőbb, hogy a német alkotmány mi-ként osztja meg a kompetenciákat a Birodalom és a tagállamok között.

amit birodalmi hatáskörbe von, azon kompetenciákról ausztriának le kell mondania, s azok maradnak meg nála, amelyet a többi tagállam is önállóan gyakorol. a másik lehetőség, hogy megpróbál egy új, speciá-lis tagállami jogállást megszerezni magának.259 ez annyit jelent, hogy a birodalomhoz történő csatlakozáskor a többi tagállamnál több kompe-tenciát tarthat meg. Így a központi hatalom egyes döntései ausztriára nem terjedtek volna ki, hanem a csatlakozás után is az osztrák államha-talmi szervek határoztak volna benne. ezen utóbbi alternatívát azonban megint el kellett vetni, amelynek okait Németország belső fejlődésében kell keresnünk. említettem [ld. 45.§], hogy a monarchikus elv szerint létrehozott egység a tagállamok, ezen belül is elsősorban azok uralko-dóinak versengésével jött létre. Így a republikánus Németországra több olyan örökség maradt, amely a köztársasági államformában nehezen volt kezelhető. a weimari alkotmányozó nemzetgyűlés ezeket megpróbálta felszámolni, de a történelmi sajátosságok áttörése csak részben sikerült.

259 Merkl (1927) i. m. 536.

Ilyen volt például a tagállamok területi beosztása, amelyet részleteiben később érintek. az uralkodók versengése azonban más sajátosságot szült, amelyek a tagállamok előjogaiban testesültek meg. ezek részben éppen szélesebb körű autonómiát jelentettek, egyes központi döntések valamely tagállamra érvényesek voltak, másokra viszont nem. a birodalmat létre-hozó Poroszország bírt a legtöbb előjoggal, de mellette kisebb privilégiu-mok megillették például bajorországot, vagy Württemberget is.260 ezek a tagállamok nyilvánvalóan szerették volna megtartani jogaikat, a weimari nemzetgyűlés azonban az új alkotmányban mindenféle tagállami előjogot megszüntetett, azok között teljes jogegyenlőséget teremtett.261 Ebben a helyzetben Ausztria nem léphetett fel azzal az igénnyel, hogy privilegizált jogállású tagállamként szeretne belépni a Német Birodalomba.

Így egyedül az a lehetőség maradt, hogy Ausztria a többi tagál-lammal azonos jogállást kapva csatlakozik Németországhoz. ebből kö-vetkezően az előtte álló feladat az volt, hogy készítsen tervezeteket sa-ját államszervezetének olyan jellegű átalakítására, amely lehetővé teszi a Német birodalomhoz történő csatlakozást. a problémák azonban ott kezdődtek, hogy mindkét állam szövetségi szerveződésű volt, vagyis egy szövetségi államot kellett egy másik szövetségi állam tagállamává alakí-tani. Vajon ez kivitelezhető-e?

50.§Azosztrákállamberendezkedésátalakításánaklehetségesmódo-zatai,atagállamonkéntvalócsatlakozásproblémája. alkotmánytech-nikai szempontból a szövetségi állam a szövetségi államban problémát két módon is el lehetett kerülni. az egyik, hogy az osztrák tagállamo-kat a csatlakozás előtt megszüntetik és így Ausztriát unitárius állammá szervezik át.262 ez azt jelenti, hogy az eddig a tagállamok által gyakorolt kompetenciák átkerülnek a szövetséghez, amely így igazából nem is lesz már szövetség. ezt követően a német alkotmány szerint birodalmi kom-petenciába tartozó ügyeket továbbadják, a többit pedig a régi szövetségi államszervezet, mint tagállam látja el.

a másik – elvileg – egyszerűbb megoldást a szövetségi államszervezet megszüntetése jelentette. eszerint ausztria nem egy tagállamként csat

260 szabó (2002) i. m. 103–104.

261 huber (1957/1990) i. m. 6. kötet 76.

262 kelsen (1927a) i. m. 334.

lakozik a Német birodalomhoz, hanem minden eddigi osztrák tagállam Németország külön-külön tagállama lesz.263

Ha el akarjuk kerülni a szövetségi állam a szövetségi államban szerve-ződés komplikációit, akkor is igazából csak az első megoldás, az unitárius állammá alakítás kivitelezhető. a tagállamonkénti csatlakozás megkísér-lése súlyos következményekkel járt volna. az ugyanis rendezett formá-ban csak úgy lett volna megoldható, ha megszűnése előtt a szövetség csat-lakoztatja tagállamait. Ha azonban ausztria tagállamai különálló német tagállamok lesznek, akkor a csatlakozásról is külön célszerű megegyez-niük. Ha viszont a szövetség fenntartása mellett az osztrák tagállamok hozzákezdenek ehhez az eljáráshoz, annak igen kicsi az esélye, hogy egy-szerre megegyeznek. Mi lesz akkor, ha egy részük hamar megegyezik, egy részük viszont nem. akkor megengedik, hogy megegyezésre jutottak kilépjenek az osztrák köztársaságból, a maradék pedig még fenntartja a szövetségi államszervezetet. Nem kell hosszasan bizonygatni, hogy ez nem követhető eljárás. De az sem, hogy a csatlakozási tárgyalások meg-kezdése előtt szüntetik meg a szövetséget, amellyel a tagállamok önál-ló országokká válnak, és így kezdik meg a csatlakozási tárgyalásokat.

Mindezek jól bizonyítják, hogy a tagállamonkénti csatlakozás Ausztria szempontjából nagyon nehezen volt kivitelezhető.

Nem szabad azonban eltekintenünk attól sem, hogy ez Németország szá-mára sem lett volna jó megoldás. említettem, hogy a német egység mo-narchikus típusú megteremtése több olyan örökséget hagyott hátra a re-publikánus Németországra, amely nehezítette annak államműködését. a tagállamok előjogait – amelyeket azonban az alkotmányozó nemzetgyű-lésnek sikerült felszámolnia – már korábban érintettük. a másik terhes örökség a tagállamok területi beosztása volt. 1918 előtt ezt elsősorban di-nasztikus szempontok határozták meg. ez azt jelentette, hogy az egyes tag-államok között óriási méretbeli különbségek voltak, amely viszont a racio-nális közigazgatási rendszer kiépítését sokszor megnehezítette. a Weimari alkotmány utalt a tagállamok területi beosztásának ésszerű megvalósításá-ra,264 de ebben csak kisebb lépéseket tudtak tenni. a weimari Németország tizennyolc tagállamából Poroszország adta a birodalom lakosságának kb.

60%-át, és mellette tucatnyi olyan törpeállam volt, amelyeket össze kel-lett volna vonni egymással. a csatlakozás esetén ausztria egységesen egy

263 Merkl (1927) i. m. 538.; kelsen (1927a) i. m. 334.

264 WrV 18. cikkely (1) bekezdés.

sokkal racionálisabb méretű tagállam lett volna, mint az ő tagállamai kü-lön-külön. Mindezekből következik, hogy a tagállamonkénti csatlakozás lehetőségét Németország oldaláról is el kellett vetni.

az egyszerűbb megoldások közül maradt tehát az unitárius állammá történő átszervezés. ennek alkotmánytechnikai akadályai nem voltak, de annál kockázatosabb politikai kihatásai lehettek. ausztria tagállami beosztását sem a köztársaság idején találták ki, hanem annak – a korona-tartományokban megtestesülve – történelmi hagyományai voltak. ráadá-sul a császárság bukása után még megerősítették a tagállamokat.265 bár ausztrián belül népszerű volt az „anschluss” iránti törekvés, azonban az ezért hozandó áldozatokat is reálisan számba kellett venni. elkerül-hetetlen áldozat, hogy az államhatalmi jogosítványok egy részét a Német birodalomra kell átruházni. Ha azonban a tagállamok megszüntetését is az „anschluss” feltételeként szabják, akkor jelentős politikai kockázatot vállalnak. Lehet, hogy így nem lesz meg a kellő támogatottsága. ezért mindenképpen meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a szövetségi állami struktúra fenntartása mellett megvalósítható-e a Németországhoz történő csatlakozás. ehhez kiindulási pontként ismét a Weimari alkot-mányt kell áttekintenünk. Vajon ez megengedi-e a tagállamok szövetsé-gi jellegű szerveződését, vagy ehhez a csatlakozáskor külön kivételt kell ausztriának kérnie? a tagállami privilégiumok eltörlése miatt ez az utób-bi nehézségekbe ütközött volna. a kérdés tehát az: Németországban hol

az egyszerűbb megoldások közül maradt tehát az unitárius állammá történő átszervezés. ennek alkotmánytechnikai akadályai nem voltak, de annál kockázatosabb politikai kihatásai lehettek. ausztria tagállami beosztását sem a köztársaság idején találták ki, hanem annak – a korona-tartományokban megtestesülve – történelmi hagyományai voltak. ráadá-sul a császárság bukása után még megerősítették a tagállamokat.265 bár ausztrián belül népszerű volt az „anschluss” iránti törekvés, azonban az ezért hozandó áldozatokat is reálisan számba kellett venni. elkerül-hetetlen áldozat, hogy az államhatalmi jogosítványok egy részét a Német birodalomra kell átruházni. Ha azonban a tagállamok megszüntetését is az „anschluss” feltételeként szabják, akkor jelentős politikai kockázatot vállalnak. Lehet, hogy így nem lesz meg a kellő támogatottsága. ezért mindenképpen meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a szövetségi állami struktúra fenntartása mellett megvalósítható-e a Németországhoz történő csatlakozás. ehhez kiindulási pontként ismét a Weimari alkot-mányt kell áttekintenünk. Vajon ez megengedi-e a tagállamok szövetsé-gi jellegű szerveződését, vagy ehhez a csatlakozáskor külön kivételt kell ausztriának kérnie? a tagállami privilégiumok eltörlése miatt ez az utób-bi nehézségekbe ütközött volna. a kérdés tehát az: Németországban hol

In document Szabó István (Pldal 84-112)