• Nem Talált Eredményt

I. Murasko festőművész (1844-1909)

KUTATÁSOM VEZÉRFONALAI

M. I. Murasko festőművész (1844-1909)

Festői munkássága mellett a művészetek egyéb ágát is támogatta. Erről tanúskodik egy ko-rabeli plakát, amely 1910. július 11-ére egy színházi előadásra invitálja a helyieket. A bevételt Bucsa fejlődésének megsegítésére ajánlotta föl. A színházi előadást a művész otthonában ren-dezték meg. Ez nem volt szokatlan, hiszen számos alkalommal rendezett itt, az üdülőházában színi előadás a művészeteket kedvelőknek. Egyfajta művészeti, kulturális központnak számí-tott lakhelye.

70

Murasenkó festőművész és Bulgakov író képviselte a művészetet Bucsán. A kultúra termé-szetesen csak egészséges környezetben élhet igazán. Az egészség megőrzését, a betegek gyógyulását Bucsán Vitolgy Boleszlavovics Kaminszkij (1859-1931) orvos-fizikoterapeuta végezte, igen szép eredménnyel. A fizikoterápia egyik helyi képviselőjeként tagja volt a né-met fizioterápiai egyesületnek. Munkájának és kutatásának eredményeit könyvben hozta nyil-vánosságra. "Az egészség barátja" című kiadvány 1906-ban látott napvilágot Kijevben. Né-metországi tanulmányainak befejezése után egész életét a beteg vízi procedúrákkal való gyó-gyításnak szentelte. Ennek a különleges gyógyítási módszernek az alkalmazásával szerzett hírnevet magának.

Vitolgy Boleszlavovics Kaminszkij (1859-1931)

A vaskád, melyben a vízi-kúrákat végezte

Ami különlegessé teszi a személyét és a munkáját, hogy nemcsak gazdagokat, hanem sze-gényeket is gyógyított, akiktől viszont nem fogadott el fizetséget. Házánál megépített egy kutat is, mely a gyógyítási eljárásában nélkülözhetetlen volt. Ez a kút és a kórház, melyet épí-tett, mind a mai napig látható a Malinovszkij utca 87. szám alatt.

71

BUCSA grófság

(Skócia)

Bucsa neve több alakban is megtalálható a régi iratokon, térképeken, okleveleken. A leírt formátumok mindig jelzik a kor stílusát, nyelvezetét s ezen belül leginkább a jellemző írás-módot. A kiejtett szó írásos rögzítése nem volt egyértelmű évszázadokon keresztül. A latin nyelv használata, a nyugati behatások nem tudták meghatározni egyes magyar kifejezések, szavak megfelelő módon való írásos közlését. Erre legjobb példa éppen a Bucsa szó.

A régi iratokon legtöbbször a Bwcha formával találkozunk. Mivel latinul írt szövegről van szó, így meg kell vizsgálnunk a leírt betűk alkalmazását. A latinban ismert ugyan az „u” betű, itt mégis számtalan esetben a „w” lett használva. S következetesen így is írják évszázadokon keresztül. Vajon miért?

Egyes kutatók próbálják a szláv kötődést is bizonyítani, hivatkozva arra, hogy ez a név az ökör, a szarvasmarha kifejezésre illik. Mások a Bucsány, vagy Buchan nevekkel is próbálják azonosítani. Míg az előző valóban a Bucsa név elszlávosítása, addig az utóbbinak érdekes múltja van, s talán lehet valamennyire köze a magyar Bucsa névhez.

A honfoglalás-kori kalandozások és csaták olykor távolabbi vidékekre is eljuttatták a ma-gyar harcosokat. Talán éppen ennek köszönhető,  de persze lehet ez mindentől független,  hogy az 1100-as években éppen Skóciában találkozhatunk a Buchan nevű grófsággal. Ezzel azt hiszem senki nem számolt még eddig. Pedig ezt se szabad figyelmen kívül hagyni Bucsa kutatásakor. A skót főnemesek közül az egyik legősibb  az Erskine  család birtokolja ezt a nevet, de azelőtt a Comyn-ok tulajdonában volt. A Buchani Grófság a skót arisztokráciában a legrégibb.

A feljegyzések szerint az első Buchan gróf Fergus volt, aki Oroszlánszívű Vilmos idejében élt. Ő a egyike volt annak a hét skót grófnak, akiknek nem tetszett, hogy IV. Malcolm az an-gol II. Henriket szolgálta Toulousban. Úgy tervezték, hogy magukhoz ragadják a hatalmat, majd megfosztják trónjától az uralkodót az 1160-i Perth-i Országgyűlésen.

Fergusnak nem volt vezetékneve, de ahogy Skene állítja, valamennyi skóciai grófságot Edgar király ajándékozta az akkori királyi család tagjainak.

Valószínű, hogy Fergus a Malcolm Canmore családfához tartozik. Említés van arra nézve is, hogy évente, az Aberbrothwick Apátságnak,  amelyet Vilmos király alapított  egy ezüst márkát biztosított.

72

Mivel a skóciai grófságokat Edgar király adományozta saját rokonságának, így egyértel-művé válik a számunkra, hogy a névadó Buchan is ebből az ágból származik. Nos, ezek után fel lehet tenni a kérdést, hogy ugyanabban az évszázadban miért találkozunk több helyen is Bucha, Bucsa, Buchan nevezetű személyekkel. Lehetséges, hogy ez véletlen és az azonos hangzások is a kor névhasználatából adódnak. Ennek ellenére el lehet gondolkodni azon, hogy a skóciai Buchan milyen kapcsolatban volt a magyar Bucsa nevű személlyel.

Az angol történetírók is felvetik azt a lehetséges változatot,  mint mások is,  hogy ez a név nem a szláv, hanem a latin ökör névből származik.

Magyarországon először az 1200-as években találkozunk Bwcha nevével. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem élhetett már évtizedekkel, vagy évszázadokkal azelőtt is ilyen nevű sze-mély. A magyar Bucsa (Bwcha) név viselői több évszázadon keresztül ott voltak a történelem színpadán, hiszen erről oklevelek tanúskodnak.

Így volt ez Skóciában is, hiszen az 1600-as évek második felében hírt kaphatunk Buchan előkelő személyéről, James Erskin nevű grófról.

James Erskine earl of Buchan

A kezdetekben  éppúgy, mint Magyarországon,  Skóciában se volt vezetéknevük az em-bereknek. Itt is általában a hivatkozások alkalmával a helységet nevezték meg az azonosítás-hoz. Így joggal tekinthetik ősüknek az első (1160.) Fergus of Buchan nevű grófot a későbbi tulajdonosok, így a James Erskin of Buchan nevű gróf is. Mivel közvetetten a Bucsa név használója, érdekes lehet a személye számunkra is. Elődei így szerepelnek a családfán:

James Stewart, 1st Earl of Buchan (1442–1487)

Alexander Stewart, 2nd Earl of Buchan (d. 1505)

John Stewart, 3rd Earl of Buchan (c. 1497–1551)

Christina Stewart, 4th Countess of Buchan (d. 1580)

James Douglas, 5th Earl of Buchan (d. 1601)

73

Mary Douglas, 6th Countess of Buchan (d. 1628) married James Erskine (d. 1640), younger son of John Erskine, 2nd/18th Earl of Mar KG.

James Erskine, 7th Earl of Buchan (d. 1664)

A Buchan grófok családfája Nézzük meg, mit is tudhatunk róla.

74

James Erskine  a hatodik Buchan gróf  sokat tartózkodott Angliában. Egyike volt I. Kár-oly király hálószobai lordjainak. 1640-ben halt meg.

Legidősebb fia, James (Jakab),  a hetedik gróf,  feleségül vette Lady Marjory Ramsayt, az első Dalhousi grófnak a legidősebb lányát. Jamesnek ebből a házasságból 4 lánya és egy fia, William született. William 1664 októberében lett a nyolcadik Buchan gróf. A forradalom alatt William János király pártjához állt, de William (Vilmos) király hadserege elfogta es Stirling kastélyba zárta hadifogolyként. Ott halt meg 1695-ben. Nem volt házas.

William halálakor a grófság tulajdonjoga nyitva állt Davidnek, a negyedik Lord Cardrossnak. David a legidősebb fia volt Henriknek, a 3-ik Lordnak. Talán éppen az ő kérésé-re az 1698-as Parlament határozatot hozott, amelyben megengedte, hogy ettől kezdve Buchan grófjaként szerepeljen.

Az előzőkből kiderül, hogy a skót nemesség körében kiváltságnak számított a Bucsan név használata. Az évszázadok során elismert grófság birtokosa mindenkor büszke volt a szerzett, vagy örökölt hírnévre. Az előzőek alapján joggal mondhatjuk: Skócia a legendák földje. A tapintható történelmet itt naponta valóban megtapasztalhatjuk.

76