• Nem Talált Eredményt

fotó: A Kedveshez írt köszöntő eleje

In document KERESZTEK EMBEREK, SORSOK, DOKUMENTUMOK (Pldal 108-111)

EGY FÖLDMŰVES INTELMEI FIÁHOZ

09. fotó: A Kedveshez írt köszöntő eleje

108

Egy Kedveshez

Szívem szerette, legkedvesebb Julcsám!

Egész boldognak érezvén magam, ha ma azon dicső napon, születésed évnapján tudniillik, a szerelem szárnyain hozzád röpülhetnék élő szóval mondandó el mindazt a jó kívánatott, mely irányodban egész belsőmet elfoglalja. Ámde fájdalom! Csak gondolatai,,al lehetek ezúttal tenálad

Legkedvesebb Julcsám.

Mily boldog vagyok! Ki Téged enyémnek nevezhetlek. Ez óh! e boldogság nem csalódás, nem álom, ez nekem meg ád mindent, mit részemre a világ nyújthat. Ez üdvözítő tudatomban hosszú és boldog életet, tartós egésségett s minden legjobb kívánattaimatt fogad tőlem. Óh!

égi Óh! fölséges Óh! Isteni és Imádandó Juliskám örökké imádó híved maradok, Jánosod.

A köszöntőt nem a saját kedvesének, hanem – talán éppen megbízásként – egy János nevű szerelmes ifjú nevében írta meg. A köszöntő után még egy pár sorban a véleményét is megosztja velünk:

(oh, hölgy! leszel-e valamikor az enyém?)

A nők az ilyen mívelt és deli Katona iránt ki ily szép Üdvözletet ír Kedvesének hajlamal viseltetnek csak azért is mivel aszt hiszik, hogy az, ki honáért ontja szíve vérét, kész aszt ontani Kedveséért is.

Pedig a Női-szívben az első szerelem vagy táncz-cipőt vagy Korcsolyát visel, azaz:

rendesen azt követi, ki tánczba vagy jégre viszi.

Érdekes szemlélet, bár van benne jócskán igazság. Vajon honnan szerezte Bártfay Bertalan a tapasztalatokat, hogy ilyen módon nyilatkozzon a szeremről, a nőről?

Végül egy írás Monospetri urához, Klobusiczky grófhoz:

Méltóságos Gróf!

Nagy kegyességű Uram!

Bocsáson meg Méltóságod, hogy dicső születése napja üdvözletéül tollat emelni s alázatos soraimmal Méltóságodhoz irányozni bátorkodom.

Adja az ég, hogy Méltóságod ez új életévet is azok boldogságára megelégedve töltse, kik velem együtt Méltóságodban igaz pártfogójukat s jótevőjüket tisztelik. Adjon a Mindenható Méltóságodnak hosszú életet, tartós egészségel, koszorúzza minden törekvésejit s nagy lelki intézkedéseit áldás, lelje fel nagy szíve mások boldogításában önboldogságát. E mélyen érzett Kívánatimmal azon alázatos kérésemet vagyok bátor összekapcsolni, hogy Méltóságod pártfogását reám továbbra is kiterjeszteni méltóztassék, a ki vég leheletemig mély tisztelettel vagyok.

Méltóságodnak alázatos szolgája N.N

Van egy érdekes írás is a következő címmel: Jó Tanács azok számára, a kik kocsmázni szeretnek. A kis történet arról szól, hogy a kocsmázó férj után elmegy a feleség is, majd leül egy külön asztalhoz, és mindenféle finomságot rendel. Már mindenki őt figyeli, amikor odamegy hozzá a férj és megkérdezi:

„Kedves Margitom, mit jelent ez?

Drága Péterem, segítségedre akarok lenni vagyonunk eltékozlásában. Ha már nem lesz semmink, talán otthon fogsz ülni”

Az általános derültség után megette feleségével a kihozott vacsorát s ettől fogva soha nem lehetett őt a kocsmában látni.

109 Ez a kis tanmese mindenféleképpen alkalmas arra, hogy felnyissa azok szemét, akik naphosszat a kocsmákban és egyéb szórakozóhelyeken költik el a család pénzét, nem törődve azzal, hogy később mi lesz. Nyilvánvaló a szándéka Bertalannak, hogy óvja embertársait az elszegényedéstől, ugyanakkor irányt is mutat fiának. Ezzel próbál tenni valamit környezetéért, a családjáért.

Búcsú szó a Hontól

Csendes béke nyugvóhelye maradjon itt születése honában Eltávozott földi szállást változtatni világba.

Ha elhagyom ezt a helyet hol világra születtem.

Akkor is óh! Jó Istenem vezérelj s légy mellettem.

Te rendelted, hogy a vándor jól megfussa pályáját Hogy megnyerje a menyekben az életnek pálmáját.

Segíts uram engemet is ösvényemen s utamon, Ted boldoggá életemet itt és a más világon.

Ha a hontól a megválás búsítgatja szívemet.

Akkor is óh jó Istenem élesszed reményimet.

És akikkel barátság összefűzött bennünket,

Hazafi szent szeretetben tovább is tarts meg minket.

Viruljon itt minden élet az igazság ágain, Hű emlékül maradjon fönt sírunk béke hamvain.

Ezzel az élőknek boldog jövendőket

Csendes nyugodalmat a sírban pihenőknek.

Monos Petri 1905. Bártfay Bertalan

A sok filozofikus írás és a köszöntők sorában jelentős az a 13 oldalon leírt jó tanácsok sorozata, melyet fiának Lelki jó Végrendelet-ként címez. Terjedelme miatt csak néhány gondolatot idézek ebből. (A teljes szöveget az írás végén fotóként mellékelem!)

Ezen lelki Végrendelet szövege eképp hangzik:

Őszintén szeretett gyermekem!

Ha már nem leszek melletted itt e földön had beszélgessen helyettem e darabb papíros veled, amely mindent tartalmaz ami szívemen fekszik, mert én határtalanul szeretlek.

Én, mit keresztén Atya anyagilag is gondoskodtam felőle de lelkileg se feledkezem meg rólad Kedves Gyermekem mivel jól tudom aszt hogy köteles vagyok gyermekemnek nem csak testéről hanem lelkéről is gondoskodni,

és hogy ennek a gondoskodásnak amennyire lehet hallálom után is meg kell maradnia…

…Forrón szeretett Anyád előbb halt meg mint én. Születésed előtt, nem sokára egybekelésünk után lett beteg. Fiatalon halt meg…

…Drága gyermekem te még nem nagy voltál mikor ő meghalt. Nem emlékszel kiaszott alakjára, arcza nemes vonásaira, kedves tekintetére… Gyakran gondolj rá, minden nap imádkozzál érte. Főleg halála évfordulóján gondolj reá a szentmisében; szível-lélekel iparkodjál követni az ő erényeit, hogy be juthas az égi boldogság honában, ahol édes Anyád már boldog. Az örökévalóságban meg fogod őtt ismerni e jeles lelket aki oly nagy és önfeláldozó szeretettel viselkedett irántad életed első napjaiban.

De örülni fog Kedves Mamád, a mikor örökké egyesülhet velled, szívéhez fort gyermekével.

Drága gyermekem, az Istenre kérlek, iparkodjál ily örömet szerezni mamádnak

110

In document KERESZTEK EMBEREK, SORSOK, DOKUMENTUMOK (Pldal 108-111)