• Nem Talált Eredményt

Hospitálás az iskolai könyvtárban

A II. világháború utáni évek iskolai könyvtárügye

2. Könyvtárhasználatra nevelés a Kanizsai Dorottya Általános

2.4. Hospitálás az iskolai könyvtárban

Könyvtárhasználat – 3. évfolyam (5 órára vonatkozóan)

Az ismeretek, készségek és a képességek elsajátításának elvárható szintje:

A könyv szerzőjét, címét és kiadóját tudja megnevezni!

Ismerje a könyv külső és belső részeit! Segítséggel tudja felsorolni.

Segítséggel tudja megkülönböztetni a szépirodalmi és ismeretközlő műveket.

Legyen képes keresni a szabadpolcon szerző és cím szerint. Igazodjon el a szépirodalmi állományrészben.

Szerző, ill. közös cím esetében cím szerint találja meg a keresett könyvet.

Biztonsággal használja a gyermeklexikonokat. A lexikon és szótár között Ismerje a különbségeket és ha-sonlóságokat! Tudjon információt keresni a betűrend, a mutatók és a rövidítések alkalmazásával!

3. c osztály, 25 fő, első tanóra

Az óra anyaga: A könyv részei: borító, kötéstábla, gerinc, könyvtest.

Tevékenységek: Könyv részeinek felismerése, gyakorlása.

Ismeretek: a könyv részeihez kapcsolódó fogalmak.

A gyerekek fegyelmezetten, az osztályfőnökük kíséretével érkeztek a könyvtárba, csak a tolltartó volt a kezükben. A könyvtáros tanító köszöntötte őket, ők is illedelmesen visszaköszöntek, és csendben elfog-lalták a helyüket. Nem volt vita, hogy ki hová ül, mindenki tudta a helyét. Általában fiúk a fiúkkal, lányok a lányokkal, de volt vegyes asztaltársaság is, attól függően, hogy milyen a fiú-lány arány az osztályban (6 db asztal, asztalonként 4-5 fő).

Az asztalokra már előre ki voltak készítve (Ablak- Zsiráf, Vuk, Szókincstár lexikon, feladatlap) azok a do-kumentumok, melyekre az órán szükség lesz (minden tanulónak egy-egy könyv).

Az óra menete:

I. Ráhangolódás: a könyvtár bemutatása, ismerkedés a könyvtári terekkel és azok funkciójával, viselkedés a könyvtárban.

• Ismerkedjetek meg az új könyvtárunkkal! Kik nem jártak még itt?

• A könyvtár 3 részből áll: olvasóterem, kölcsönző, galéria (most az olvasóteremben vagyunk).

• Mit lehet itt tenni?

• Tanórát tartani, házi feladatokat készíteni, olvasni, korrepetálni, filmet nézni, mesemondó, vers-mondó versenyt tartani.

• Mit gondoltok, milyen könyvek vannak ebben a teremben?

• Amelyeket nem szabad kikölcsönözni, helyben szabad csak használni.

• Most átsétálunk a kölcsönző terembe. Milyen könyvek találhatók itt?

• Különböző témájú könyvek, amelyeket ki lehet kölcsönözni.

• Ti milyen témájú könyveket olvastok szívesen?

A gyerekek sokféle könyvet soroltak fel.

A könyvtáros tanító ajánlata: Olvasó Boszi, Olvasó Leó című könyvek (azoknak, akik lassabban olvasnak), Berg Judit: Rumini. Aranka néni elmesélte, mi ihlette az írónőt a könyv megírására, röviden bemutatta a történetét, kedvet csinálva az olvasáshoz. Külön kiemelte a „fiús könyveket”: Forma 1 világa, történelmi jellegű könyvek. Minden órán van könyvajánlás!

• Ki kölcsönözhet a könyvtárból?

• Aki be van iratkozva.

• Melyek a kölcsönzés szabályai? Játsszuk el!

• Kérem a könyvtárost, hogy mindenről tájékoztassa az új beiratkozót, mondja el a kölcsönzés sza-bályait! Figyeljétek meg, hogy elmondott- e minden fontos dolgot? Udvariasan viselkedett-e az új beiratkozó?

A tanulók eljátszották: 1 fő a könyvtáros, 1 kisgyerek elmegy a könyvtárba. Az egész pár perces jelenet; il-lemszabályok, köszönés, hogy beszélünk a könyvtárossal, hogy viselkedünk a könyvtárban, a kölcsönzött könyveket határidőre vissza kell hozni, nem szabad bepiszkítani, elrongálni, mert akkor meg kell fizetni a könyv árát. A gyerekek a végén véleményt mondtak a látottakról, megbeszélték közösen a szerepjátékot.

Ott jártamkor is tapasztaltam, milyen szépen viselkednek a könyvtárban! Betartják a kölcsönzési hatá-ridőt, sőt minél kisebbek, annál jobban odafigyelnek, ezért külön dicséretet is kapnak.

II. Problémafelvetés:

Találós kérdés: Mi az? Több lapból állok, melyet összefűznek, oldalaimon képeket is láthattok, szöveget is olvashattok. Szívesen vesznek kezükbe, kicsik és nagyok. (A könyv.)

Beszélgetés

• Kinek van otthon sok könyve?

• Szerettek-e olvasni? Milyen témájú könyveket?

• Kik azok, akik rendszeresen mindennap olvasnak? Mit?

Új ismeretek feldolgozása: A mai órán a könyv részeivel foglalkozunk.

• Figyeljetek rám, bemutatom a könyv részeit!

• A könyv külső részei: borító, kötéstábla, gerinc.

• A könyv belső része a könyvtest: előzéklap, címlap, számozott oldalak, mellékletek, táblák.

A tanítói bemutatás után a gyerekekkel együtt közösen mutogatták el, a könyv külső, belső részeit. Az Ab-lak- Zsiráf minden asztalon ott volt, minden tanulónak jutott. A könyvtáros felemelte a könyvet és han-gosan elmondta a részeit, úgy, hogy közben az asztalok között sétált, és folyamatosan mutatja is a kezével, hogy most éppen miről van szó. (Védőborító nincs minden könyvnek: a nevében is benne van: véd és itt található a fülszöveg: rövid bemutató a könyvről. Borító, kötéstáblák, gerinc). Mikor végig ért, mindenki kézbe veszi a saját példányát és együtt, megfogva, hangosan elismételték a részeket. Utána egy-egy gyerek elmutogatva elmondta egyedül is. A könyv belső része. Ez a könyvtest. Miből áll? A könyvtáros ismét felemelte a könyvet és sétálva hangosan mondta és mutatta (előzéklap, címlap, számozott oldalak, mellék-letek, táblák). A gyerekek is mondták, mutatták vele együtt.

Ki szeretné egyedül elmondani? Egy jelentkező kiment és egyedül szépen elmondta a könyv részeit. A gye-rekek megtapsolták. Egy másik tanuló a könyv belső, aztán egy harmadik tanuló a könyv összes részét mondta- és mutatta el.

Feladatlap: Sándor Gertrúd: Könyves füzet feladatai (Lásd: 9. sz. mellékletben).

1. Hasonlítsátok össze a címlap adatait a borítólap adataival! Melyik adatot nem találtátok a borító-lapon? (közösen megbeszélték)

2. A címlap hátoldalán található kolofonból keresd meg a válaszokat! (közösen oldották meg a fel-adatokat)

3. Hiányos mondat (közösen oldották meg a feladatot)

4. Illusztráció, illusztrátor ki hallotta már ezeket a kifejezéseket? Mit jelentenek? Ki tudná elmonda-ni? Olvassátok el a szöveget! Oldjátok meg a feladatot!

Az asztalra ki volt téve mindenkinek egy Fekete István: Vuk regény, önállóan kellett beírni a könyv adatait, majd közösen ellenőrizték. Egy-két tanuló kivételével mindenki helyesen oldotta meg. Házi feladatként kapták, hogy írják le kedvenc könyvüknek szerző, cím, kiadó, illusztrátor adatait.

• Ellenőrizzük! Mindenki megtalálta az adatokat?

• Fordítsuk meg a feladatlapot! Gyermánné Huga Ibolya: Vár a könyvtár Könyvtárhasználat 3-4 osztályosoknak (Lásd: 15. sz. mellékletben).

1.) – Vegyétek a kezetekbe a Szókincstár lexikont! (Hiányos mondat kiegészítése) Keressétek ki a következő címszavakat: gerinc, könyvtest, kötéstála. Az első két asztalnál a gerinc, a második két asztalnál a könyv-test, a harmadik két asztalnál ülők a kötéstáblát keresték önállóan, majd közösen kiegészítették a hiányos mondatokat.

2.) – A könyv részeinek jelölése (közösen oldották meg)

Rajzos feladat: le van rajzolva egy-egy könyv, mellette felsorolva a részei, a kettőt össze kell kötni.

3.) – Oldjátok meg önállóan a következő feladatot! Gondoljatok az órán tanultakra! Nézhetitek a táblát!

Ellenőrzés.

A táblán a könyv külső, belső részeit láthatták, szinte mindenki meg tudta oldani, a könyvtáros tanító megdicsérte őket.

4.) – Oldjuk meg közösen a 4. feladatot! Írd le, hogy milyen adatokat tudhatsz meg a következő könyvré-szekről!

A tanult ismeretek játékos gyakorlása, ellenőrzése:

- Játékkal fejezzük be az órát. Mi vagyok én?

- Gyertek, húzzatok a borítékok közül! Egyenként olvassátok fel, hogy mi van a lapra írva. A többiek írják le a lapra a megfejtést! Ti is gondolkodjatok el, mik lehettek, elfogadjátok-e a megfejtést?

- Ellenőrzés!

1.) Mi vagyok én? A könyv számozott lapjainak összessége. (könyvtest)

2.) A könyvtestet védő kemény lemez, amit bőrrel, műbőrrel, vászonnal, vagy papírral vonnak be (kötés-tábla)

3.) A könyvet védő külső borítólapok. Legtöbbször a könyv szerzője, címe és a tartalomhoz kapcsolódó illusztráció található az első oldalán. (borító)

4.) A könyvtestnek az a része, ahol a könyv lapjai vannak összefűzve, összeragasztva. (gerinc)

5.) Tankönyveid szövegeit sokszor kíséri kép vagy ábra. Ezek segítségével jobban megértheted az olvasot-takat. De nem csak a jobb megértést szolgálják, díszítik a könyvedet. (illusztráció)

Ellenőrzés, értékelés: – Kinek volt 5 találata, 4,3,2,1? Dicséret érte, ügyesek voltatok!

Házi feladat: (a feladatlapon) színezd ki a könyv részeit! Ott a rajz, és meg van határozva, hogy mely rész-nek milyen színűrész-nek kell lenni.

- Szépen dolgoztatok az órán, mindenkit nagyon megdicsérek. Akinek kevesebb megfejtés sikerült ma, az se keseredjen el, majd gyakoroljuk a legközelebbi órán is.

Jó képességű osztály, értelmes, szófogadó gyerekek, óra végén elköszöntek, csendben, fegyelmezetten vo-nultak ki a teremből. Az asztalon rend maradt, a könyveket szépen egymásra rakták, a feladatlapokat elvitték magukkal.

A feladatok egyértelműek voltak. Többféle módszert alkalmazott a tanító néni. Bemutatta a könyv részeit, magyarázott, szemléltetett. Sokat tevékenykedtek a gyerekek. Együtt mondták, mutogatták el a részeket, volt egy kis mozgás, nevetés, és sok dicséret. Jó hangulatban telt el az óra, és az ismereteket jól elsajátítot-ták a gyerekek.

Mégis mennyivel érdekesebb lett volna, ha ez az óra egy könyvkötőben zajlik. Az lett volna csak az igazi szemléltetés! Sajnos az ilyen látogatásokra (anyagi okokra hivatkozva) nincs lehetőség, pedig a gyerekek biztosan nagyon élveznék a helyet, az illatokat, mindent, amit ott mutatnának nekik.

3. c osztály, 25 fő, második tanóra

Az óra anyaga: A könyvek tartalmi csoportjai: szépirodalmi és ismeretközlő művek.

Tevékenységek: Cím és tartalom alapján a szépirodalmi és ismeretközlő művek megkülönböztetése, szép-irodalmi könyvek keresése műfaj szerint. Ismeretközlő művek meghatározása, ETO osztályozás szerint Új Ismeretek: A szépirodalmi művek műfajai, az ETO főosztályai.

Az óra menete:

Az előző órán tanultak felidézése:

1.) A házi feladat ellenőrzése.

2.) A tanultak szóbeli felelevenítése.

• Mivel foglalkoztunk az elmúlt órán? (ismétlés, gyerekek válasza)

• Tedd rendbe a következő feliratokat! A mágnes táblán a könyv részeit láthattuk, jelentkezés alap-ján 1-1 tanuló megoldotta a feladatot.

Ráhangolódás az óra témájára:

• Hallgassátok meg a két részletet! Figyeljétek meg, miről szólnak! Melyik részlet tetszett jobban és miért? Erick Night: Lassie, Paul McGreevy (szerk.): Kutyák

Lassie:

„Ez régen kezdődött. Még akkor, amikor Lassie egy éves, gyors eszű, ugrabugra kutyakölyök volt, és Joe, Sam Carrcbugh kisfia rettentő izgalomban érkezett haza:

– Édesanyám. képzeld mi történt! Kijövök az iskolából, és a kapu előtt ott várt rám Lassie… Csak azt nem értem, honnan tudta, hogy ott vagyok.

– Biztosan megszimatolta a nyomodat, Joe. Más magyarázat nincs.

Akárhogy is volt, Lassie másnap megint ott ült az iskola kapuja előtt, és harmadnap megint. Hetek, hónapok, évek múltak el, és ő mindig megvárta a kisfiút. Az asszonyok kinéztek az ablakon, a Főutca boltosai kiálltak az ajtajukba, meglátták a fekete-fehér- aranyszínű Lassie-t, ahogy büszkén ellépkedett előttük, és azt mondták:

– Öt perc múlva négy. Itt megy Lassie.

A kutya mindig ott volt, akár esett az eső, akár sütött a nap, várt egy kisfiúra, egyre a sok közül, aki keresztül-futott a kikövezett játszótéren, s akik közül a kutyát nem érdekelte más senki, csak az az egy. Mindig egyforma örömmel üdvözölték egymást, aztán szépen hazasétáltak, a kutya meg a kisfiú. Így folyt ez kerek négy éven át.”

Kutyák:

„Mielőtt a kölyökkutya megérkezik otthonunkba, gondoljuk át alapvető szükségleteit. Hol fog aludni? Ho-gyan fogjuk biztosítani számára a testmozgást? Hol fog játszani?

A kutya fekhelye

A kutyának elsősorban kényelmes fekvőhelyre és egy saját kuckóra van szüksége. A kölyökkutya számára tö-kéletesen megfelel egy oldalára fordított doboz, amelyet puha, anyaggal kibélelünk, vagy egy kosár, benne szét-rághatatlan párnával. A felnőtt kutyák nagyon örülnek egy tartós kutyafekhelynek vagy egy puha takarónak.

keressünk egy nyugodt, meleg helyet, amely nem huzatos, és közel van a családhoz. a kölyökkutyák akár húsz órát is alhatnak! Szállítódoboz vagy ketrec. Olyan méretűt vásároljunk, amely a felnőtt kutyának is jó lesz.”

• Melyik rész tetszett jobban? Meg tudod mondani, hogy miért? A gyerekeknek az első részlet tetszett job-ban, mert az érzelmeket váltott ki belőlük: az szebb volt, jó volt hallgatni, melegség öntött el, boldog lettem tőle, a kutya és a kisfiú kapcsolatát mutatta meg, hogy a kutya mindig várta a gazdáját – hangzott a válasz.

Ajánlom, hogy mindannyian olvassátok el Lassie történetét! Nagyon szép. Óra után kikölcsönözhetitek, mindenkinek jut belőle!

• Az első szöveg szépirodalmi műből való, a második ismeretközlőből.

Új ismeretek feldolgozása, elmélyítése:

• Tegyétek két csoportba az asztalon látható könyveket, és indokoljátok meg, hogy miért oda tet-tétek! – Olvassátok el a címeket, lapozzatok bele a könyvekbe! (közös munka) Minden asztalon volt: A bohóc köszöntője, Andersen kötet, a Két Lotti (vers, mese, regény) és minden asztalon volt 3 ismeretközlő mű: Pécsi Géza: Kulcs a muzsikához, Lovak és Pónik, Állatkertek, Ahogy az állatok látnak, hallanak és éreznek, A képes dinoszaurusz, Madarak.

• Miért ezt a két csoportot alkottátok, indokoljátok meg!

• Az egyik csoportba azokat a könyveket tettük, amelyek elolvasásakor jó érzés fog el, szép történe-teket, verseket olvashatunk. A másik csoportba azokat tettük, amelyekből megtudunk dolgokat a zenéről, a hangszerekről, az állatokról. (tanulók válaszai)

Szemléltetés:

• Melyek a szépirodalmi művek? A mágnes táblán: Szépirodalmi művek. Alatta felsorolva, ami ide tartozik: versek, mesék, regények.

Könyvajánlás: Andersen a Kis hableány című mesekönyvből sok szép történettel ismerkedhettek meg (ezt a nehezebben olvasóknak ajánlva, mert rövid). Ki hallott már a Két Lotti történetéről? Ugye, más elolvas-va, mint a filmen látva?

Ismeretközlőkből ajánlom: akik az állatos könyveket szeretik, vagy dínókról szeretnének olvasni, a nap, a hold, űrkutatás érdekli, válogathatnak, elvihetik a könyvtárból.

• Mit gondoltok, mi szerint vannak a könyvek a polcon? (A szerzők neve szerint betűrendben.) Mely könyveket találjuk meg így? (A szépirodalmit.) Nézzük meg a polcot! Mi segít nekünk a keresésben? (A választólapon a betűk.) Hol találjuk meg Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes versesköteteit? Benedek Elek, Arany László meséit? (a jelentkezők hoztak egy- egy könyvet, felolvasták a szerzőt, a címet és megmutatták, hogy, hogy kell keresni)

A tanult ismeretek elmélyítése, gyakorlása:

1.) Játsszunk egyet! (a betűrend gyakorlása)

• Kik szeretnének írók, költők lenni? Gyertek ki a tábla elé!

• A többiek írják le a nevüket betűrendbe! A vezetékneveket vegyétek figyelembe! Öt tanuló kiment a táblához és szembe fordult a többiekkel. Ők most írók, költők. A helyükön maradt gyerekek közben leírták a megfelelő sorrendet (a gyerekek vezeték neveit), a kint levők tapsra, helyes sorrendbe álltak.

• Osztály! Elfogadjátok, helyes a sorrendet? (ellenőrzés)

• Kinek volt jó a feladata? (kézfeltartással jelzik)

A feladat egyszerűnek tűnik, de bizony jól kell tudni az ábécét! Sok jó megoldás volt, néhány tanuló té-vesztett csak.

2.) Feladatmegoldás a munkafüzetből – Oldjuk meg a következő feladatokat!

Feladatlap Huga Ibolya: Vár a könyvtár (Lásd: 16. sz. melléklet)

• Hová tartoznak a felsorolt könyvcímek?

• Kösd össze! (mese, regény, verses könyv címek felsorolva)

• Milyenek lehetnek a könyvek a tartalmuk szerint? (szépirodalmi, ismeretközlő, kézfeltartással je-lentkeztek.)

• Játszani fogunk. Keresd a párját! Játék: Minden asztaltól kiment 1-1gyerek, kapott egy táblát: vers, mese, regény, monda felirattal. Az  asztalon elhelyezett könyvekből az ott maradottak felvettek egyet-egyet és beálltak a megfelelő helyre a kint lévő gyerekek mögé, attól függően, hogy milyen könyv volt a kezükben. A könyvtáros segítségével közösen ellenőrizték le magukat. Ha valaki nem a megfelelő helyre állt, akkor most átállt a jó helyre.

• Ismeretközlő irodalom: melyek is ezek? Nézzünk föl a polcra! Mondjunk példákat! Az asztalotok-ra is tettem könyveket.

• Soroljunk föl néhányat! Ismeretterjesztők, szakkönyvek, tankönyvek, kézikönyvek Meg tudjuk kü-lönböztetni őket a tartalmuk szerint, de külsőleg is, mert más a jelzet rajtuk, mint a szépirodalmi műveken. Nézzünk föl a polcra! Mit veszel észre a könyvek gerincén? Milyen a raktári jelzetük?

• Hogyan kerülnek a polcra? Témánként számokat kapnak (0,1,2,3,5,6,7,8,9 a 4 kimarad). Nagy táb-lán rajzzal, szöveggel ábrázolva mutatta a könyvtáros a fő osztályokat. Majd együtt is elismételték.

• A könyvtárba új könyvek érkeznek. Ti lesztek most a kis könyvtárosok! Ti adhattok számokat a könyveknek. Az asztalra kitettem mindenkinek egy kis ETO táblázatot, azt nézhetitek. Könyveket mutatok. 1000 játék, Pécsi Géza: Kulcs a muzsikához, Lepkék, Lovak és pónik, Íme az autó.

• Aki tudja, hogy melyik osztályba tartozik, hányas számot kap a könyv, jelentkezzen! Indokoljuk is meg, hogy miért abba az osztályba tartozik!

Feladat: A könyvtáros felmutatott 1-1 könyvet, a gyerekeknek meg kellett mondani, hogy melyik fő osz-tályba tartozik.

• Vegyétek a kezetekbe a feladatlapot! Önálló munka a feladatlapon: hová tartoznak a könyvek? (a feladatlapon könyvek borítója volt látható, jól megkülönböztetve egymástól) A feladat elvégzésé-hez minden gyerek kapott egy kis mini ETO táblázatot, itt a számok mellett oda volt írva, hogy milyen témájú könyvek is azok. A végén a feladatot ellenőrizték, pirossal javították és kézfeltartás-sal jelezték, kinek hány volt jó.

Ez nagyon nehéz téma, nem könnyű a feladat, mégis játékos formában sok tevékenykedtetéssel a gyerekek észre sem vették, hogy tanulnak.

• LOTTÓ-játék: – Kinek lesz 5 találata?

• Ha szépirodalmi művet mondok sz betűt írjatok, ha ismeretközlőt, i betűt! Gondoljatok az órán tanultakra! Még egyszer átismételjük! Szóképek a táblán.

Házi feladat, az órai munka értékelése:

• Házi feladat: az otthoni könyvekből (vagy itt a könyvtárban) 3-3példát kell írni a szépirodalomra és az ismeretközlő irodalomra.

• Megdicsérlek benneteket. Nagyon szépen dolgoztatok az órán.

A pedagógus játszva tanította meg a szépirodalmi műfajokat, a Keresd a párját!- játékkal. Mindenkinek gondolkodnia kellett. Azoknak is, akik a feladatot kapták, azoknak is, akik a táblát tartották és azoknak is, akik a helyükön maradtak, mert ők voltak a zsűri tagjai.

A következő órán összefoglalták az eddig tanultakat, amit dolgozatírás követett.

A tanórákon tett látogatásaim során elmondhatom, hogy a könyvtáros tanár nem csak átadta az ismerete-ket, hanem folyamatosan nevelte is a tanulókat. Kedvet, érdeklődést ébresztett a gyerekekben például úgy, hogy az órára egy-egy előre kiválasztott részt felolvasott a könyvekből. Nagyon fontos feladatnak érzi a könyv ajánlást: folyton visszatér rá. Az a véleményem, hogy jó szívvel csak az tud ajánlani, akiben frissen él a történet, az ajánlott művet jól ismerni! Úgy lesz hiteles, ha a tanár is folyamatosan, lankadatlanul olvas.