• Nem Talált Eredményt

A Kanizsai Dorottya Általános Iskola könyvtára

A II. világháború utáni évek iskolai könyvtárügye

2. Könyvtárhasználatra nevelés a Kanizsai Dorottya Általános

2.1. A Kanizsai Dorottya Általános Iskola könyvtára

A bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola könyvtára 1989 óta működik. Az iskolai könyvtár fenntar-tásáról, fejlesztéséről az iskolát fenntartó városi önkormányzat az iskola költségvetésében gondoskodik.

A könyvtár működését az iskola igazgatója ellenőrzi. A könyvtárban egy főállású könyvtárostanító látja el a munkát.

A könyvtár érvényes bélyegzőjének formája ovális alakú, mérete: 25x15mm, „Általános Iskola könyvtára Bátaszék” szöveggel van ellátva.

A könyvtár az iskola két éve átadott új „D” épületrészében található a 2. emeleten. A könyvtár alapterüle-te 137 négyzetméalapterüle-ter, három helységből áll: olvasó és kölcsönző alapterüle-teremből, a kettőt harmonika ajtó választ-ja el, illetve egy galéria is a látogatók rendelkezésére áll.

Az olvasóteremben tartják a könyvtári órákat, tanórákat, itt történnek a különféle foglalkozások (vers- és mesemondó, könyvtárhasználati, Dorottya-napi stb.), történelmi versenyek.

A könyvtár felszereltségéhez 20 db asztal (különböző formák-ká átalakítható), 30 db szék, 1 db interaktív tábla tartozik. Itt található a kézikönyvtári állomány, audiovizuális dokumentu-mok, folyóiratok, Novák István-gyűjtemény, az iskola történe-tére vonatkozó, és az iskola névadójáról szóló anyagok.

A kölcsönző teremben található: szépirodalom (raktározása szerzői betűrendben), ismeretterjesztő és szakirodalom (raktározása az ETO szerint), gyermek- és ifjúsági könyvek, tudós könyvek, nevelői szakkönyvek, tankönyvek (raktáro-zása évfolyam szerint), műsorfüzetek, műsoros kiadványok, a brosúraállomány (raktározása tantárgyak szerint), kataló-gusszekrény, fénymásoló, magnó és egy számítógép, melyet a könyvtáros használ.

galéria a felső szinten található: nyugodt, csendes hely, lehetőséget nyújt az egyéni tanulásra, felkészülésre vagy kiscsoportos foglalkozásra esetleg szakköri tevékenységek-re. Itt szokták megtartani a délutáni bábfoglalkozásokat is.

Ottjártamkor épp a Novák István gyűjtemény emlékkiállítás volt megtekinthető. A galériáról szinte az egész könyvtár be-látható.

Mind a három helyiség világos, szépen berendezett. A köl-csönzőpult szolgál egyben az új könyvek elhelyezésére is, így

a könyvtárba belépve azonnal felfedezhetjük őket. Az állomány körben a falak mentén, illetve a kölcsönzői térben alacsony szabadpolcos elrendezésben, a gyerekek számára is jól elérhetően van elhelyezve. Nem szabad megfeledkeznünk a sok szép kedves rajzról, oklevélről, színes fotóról, dekorációról sem, melyet a gyerekek kaptak és készítettek.

Az  iskolai könyvtár nem nyilvános. Szolgáltatásait az is-kola tanulói, nevelői és dolgozói vehetik igénybe, melyek számukra ingyenesek. Minden tanuló tagja a könyvtárnak, nem kell külön beiratkozni.

A  könyvtár nem lát el közkönyvtári feladatokat, a városi könyvtár olvasói részére csak kivételes esetekben kölcsönöz a városi könyvtár közreműködésével.

2.1.1. Az iskolai könyvtár története (Bognár Jenőné nyomán) A  bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola 1989-ben kapott lehetőséget arra, hogy könyvtárat hozzon létre és egy pedagógust könyvtárosként alkalmazzon. 1989-ig igazi ér-telemben vett könyvtár az iskolában nem működött. Termé-szetesen voltak az iskolának könyvei, különböző dokumen-tumai, amit a tanítási órákon vagy tanórán kívül használtak, de ezek nem voltak egy helyen, nem minden tanár fért hoz-zájuk, sokszor nem is tudták, hogy milyen könyvek, milyen eszközök vannak.

A könyvállomány az évek során összegyűlt könyvekből állt,

de ez az állomány mindig gyarapodott vásárlás vagy ajándékozás útján. A könyvek elhelyezése az osz-tálytermek szekrényeiben történt, vagy a pedagógus kollégáknál voltak hosszú időre. Voltak könyvek a tanáriban, az igazgatói irodában is. Minden kolléga igyekezett összegyűjteni a maga számára szükséges dokumentumokat, eszközöket, hogy ne kelljen mástól kölcsönkérni, vagy állandóan a községi könyvtár-ban keresgélni a megfelelő könyvek után. Szükség esetén azonkönyvtár-ban a községi könyvtárba mentek, ahol akár könyvtárközi kölcsönzéssel is előteremtették a keresett dokumentumot.

A könyvek vásárlása az iskolában úgy történt, hogy ha valamelyik tanítónak szüksége volt bizonyos könyv-re, vagy egy könyvből több példányra, megkérdezte az igazgatót, hogy megveheti vagy megrendelheti-e a szükséges kiadványt. Ha engedélyt kapott rá, megvette vagy megrendelte a dokumentumokat és odaadta Miklósa István tanár úrnak, aki bejegyezte őket egy címleltárkönyvbe. A könyvekbe bekerült az általános iskola pecsétje és a leltári szám. A leltárkönyv szélén a pedagógus aláírta, hogy a könyvet átvette.

Sok könyvet kapott az iskola ajándékként. Amikor elindult a Zsolnay program, az ehhez szükséges mese-könyveket, verses köteteket, tanári kézikönyveket megkapta az iskola. Beleltározás után ezek a könyvek Győri Vincéné osztályába kerültek, ő kezdett el először a Zsolnay program szerint tanítani.

Miklósa István nem csak a könyveket, hanem a tanári kézikönyveket, tanmeneteket, módszertani útmu-tatókat is beleltározta egy brosúraleltárkönyvbe, majd megkapták őket a nevelők. De a következő tanév elején ezeket gyakran átadták egymásnak, így a brosúrák útja követhetetlenné vált. Az egyéb szemlélte-tőeszközöket: térképeket, diafilmeket, diákat a gondnokság (az iskola gazdasági ügyeit intéző csoport) leltározta be. Év végén ők ellenőrizték, hogy megvannak-e a nyilvántartott dokumentumok.

Ennek a könyvtár nélküli helyzetnek az volt a hátránya, hogy a meglévő dokumentumokat nem látták egyben és nem lehetett tudni, mi hol van. Az órákra való felkészülés sok időt és energiát vett igénybe, hiszen a dokumentumok hollétét nehéz volt ellenőrizni.

1989-ben befejeződött az orosz nyelv tanítása. Bognár Jenőné Ica néni132 magyar-orosz szakos tanár volt, de annyi magyarórát nem tudtak neki adni, hogy meglegyen az előírt óraszáma, ezért megbízta az iskola igazgatója, hogy létesítsen iskolai könyvtárat.

Az egykori konyha és ebédlő épületében adott volt egy üres helyiség. Az új konyha megépítése után a korábbi konyhai részben technikatermet, az ebédlő részben pedig tanácskozó termet alakítottak ki. Ez utóbbiban – szétválasztva egy harmonikaajtóval – rendezték be a könyvtárat és a számítástechnika-termet. A könyvtár alapterülete 30 négyzetméter volt. De ez a fűtetlen, hideg, alagsori helyiség, északra néző hatalmas és nagyon rossz állapotú ablakaival, vékony linóleum réteggel borított cementpadlójával, nedves falaival, hámló vako-latával, sem az állományvédelem, sem az ott dolgozók szempontjából nem volt megfelelő.

A fentieken túl nehezítette a könyvtáros dolgát az is, hogy gyakorlatilag semmit nem tudott a könyvtáros munkáról. Mindent önállóan kellett megtanulnia. Szerencsés lehetőségként adódott a szekszárdi Illyés Gyula Tanítóképző Főiskola posztgraduális képzése könyvtár szakon. Bognár Jenőné vállalta a továbbkép-zést, így egyszerre alakította a könyvtárat és tanulta, hogyan is kell csinálni ezt a munkát.

Ica néni megrendelte a könyvespolcokat, a katalógusszekrényt, a kölcsönző asztalt. Négy nagyobb asz-tal maradt a könyvtári részben. A tanév végén kérte az igazgató a kollégákat, hogy akinél iskolai könyv van, hozza be a könyvtárba, hogy állományba tudják venni. Mindenhol halomban álltak a könyvek, s nem tudta, hogy lesz-e ebből könyvtár. Ica néni megtanult katalógus cédulát írni, raktári jelzetet keresni, szakjelzetet megállapítani. A könyvekbe sarkot ragasztott, raktári jelzettel vagy szakjelzettel látta el őket, majd beleltározta a címleltárkönyvbe. A könyvek új leltári számot kaptak és lassan felkerültek a polcokra.

Ez a munka nem kevesebb, mint másfél évig tartott. Közben bizonyos kölcsönzés is folyt, hiszen a ne-velőknek szükségük volt a tanításhoz könyvekre, tanmenetekre, kézikönyvekre, szótárakra. Ezeket termé-szetesen elvitték és visszahozták.

Fokozatosan elkezdett működni a könyvtár. A könyvtáros minden évben megrendelte, a folyóiratokat.

Az egyes tantárgyaknak (szakterületeknek) megvolt a maguk időszaki kiadványa, néhánynak több is, to-vábbá a pedagógiai és nevelési folyóiratok.

A meglévő állomány bekerült a csoportos leltárkönyvbe. A könyvekhez két kártyát készítettek, egyik a rak-tári katalógusba került, a másik kölcsönző cédulaként funkcionált. A tanulók beiratkoztak a könyvtárba, gyűltek a kölcsönző tasakok. A könyvtári állomány vétel, ajándékozás, valamint pályázaton nyert lehető-ségek útján gyarapodott. Számos könyvet kaptak ajándékba a városi könyvtártól, a pedagógus kollégáktól, a Tankönyvellátótól, a CIB Banktól, Bátaszék német testvérvárosától, Besigheimtől, utóbbitól új televízi-ókészüléket is. Emellett pályázatokon is nyertek különböző témájú könyveket, CD-ket, videokazettákat, CD-ROM-okat és kazettákat. A Soros Alapítvány pályázatán pedig Szirén133 könyvtári programot és hozzá számítógépet nyert az iskola.

132 1989-től Bognár Jenőné lett az iskolai könyvtár könyvtárosa. Az ő elmondása és egykori feljegyzései alapján készült az iskolakönyvtár története című alfejezet. Hivatalos dokumentáció nincs.

133 Iskolai könyvtárak előszeretettel használják ezt a programot. A Szirén Integrált Könyvtári rendszer fejlesztése 1985-ben kez-dődött. Egy 2003-ban indult, kiterjedt közös munka eredményeként született meg a nagy nemzetközi könyvtári rendszerek-kel egyenrangú, sőt sok tekintetben azokon túlmutató szoftver. A rendszer lényege, hogy ha bármelyik könyvtárban leírnak egy dokumentumot, az azonnal fölkerül a központi szerverre. A Szirén adatbeviteli űrlapján szerverünket közvetlenül elérve, néhány kattintással az összes többi könyvtár azonnal átemelheti a leírást. A rendszer hatalmas előnye, hogy tetszőleges típusú dokumentum (könyv, audiovizuális, hangdokumentum, folyóirat, cikk) analitikákkal, a többkötetes dokumentumok közös adatokkal és kötet-leírásokkal egy mozdulattal átvehetők. A rendszer saját központi adatbázisán kívül 450 külföldi könyv-tárat is közvetlenül elér, tehát ugyancsak a Szirénbe átemelhető pl. a Library of Congress, az Oxford University bármelyik bibliográfiai leírása, megoldva ezzel az idegen nyelvű dokumentumok leírását. http://www.sziren.com/

Időközben az iskola új számítógépet kapott, új helyre költöztették a gépeket, így a könyvtár alapterülete 60-70 négyzetméterre bővült. A külső részben Ica néni kialakította a kölcsönző részleget, a belső részben kaptak helyet a kézikönyvek és a folyóiratok, kazetták, CD-k. A belső részben négy nagy asztalnál elfért egy osztály könyvtári órán vagy egyéb könyvtári foglalkozáson.

A könyvtárostanár elkészítette a könyvtár pedagógiai programját, a könyvtárhasználati órák tanmene-teit, minden tanév elején a könyvtár éves munkatervét. A tankönyvek vonatkozásában megjelent az a rendelkezés, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók és a kettőnél több gyermeket nevelő családok gyermekei ingyen kaphatják a tankönyveket. Ezeket a könyveket az iskola vásárolja, a könyvtár ideigle-nes nyilvántartásba veszi, majd egész évre kikölcsönözi a tanulóknak, akik év végén visszaviszik azokat a könyvtárba. A használhatatlanná vált tankönyveket le kell selejtezni. Sokszor zsákokban állnak az elhasz-nált tankönyvek a könyvtárban, mert kivonásukra nincs idő. A tankönyvekkel való foglalkozás nagyon sok plusz terhet jelent az iskolai könyvtárosoknak!

Ica néni 17 évet dolgozott könyvtárostanárként, kezdetben mostoha körülmények között, de a mai napig is hálás érte, hogy ezt a munkát végezhette. Az évek folyamán sikerült olyan könyvtári állományt össze-állítania, amely segíteni tudta és ma is támogatja az iskolában folyó szerteágazó nevelő- oktató munkát.

2.1.2. A jelenlegi könyvtáros

A jelenlegi iskolai könyvtáros Gáborné Papp Aranka, aki 2006-ban került az iskolai könyvtárba. Végzett-sége tanító, a főiskola után a Bátaszéki Általános Iskolában kezdett dolgozni. Harminc évig alsó tagozatos kisdiákokat tanított, a 2006/2007-es tanévtől kezdve az iskolai könyvtárban dolgozik.

Szépen berendezett, két helyiségből álló, jó gyűjtőkörrel rendelkező könyvtári állománnyal folytathatta a korábbi könyvtáros munkáját, mégis nehéz helyzetben volt könyvtáros végzettség nélkül. Mindent meg kellett tanulnia, megismerni az iskolai könyvtári munkát. A tanítás mellett nem sok ideje maradt, mégis 2007-ben elvégezte a pécsi Csorba Győző Megyei Könyvtár által meghirdetett könyvtárasszisztens tanfo-lyamot, ami jelentősen megkönnyítette napi feladatainak ellátását. A Szirén program segítségével elkezd-te a könyvek számítógépes feldolgozását, majd az elektronikus dokumentumokat is katalogizálta (ebben nagy segítője volt Illés Gabriella). Jelenleg az állományellenőrzést is a Szirénnel végzik, mely megkönnyíti és gyorsítja a munkát, az állomány bárhonnan elérhető.

A könyvtárhasználati órákat változatos módszerekkel, az életkornak megfelelően (az alsó tagozatosoknak já-tékosan) tartja. Számos tevékenykedtető, kereső feladatot, egyéni munkát ad, könyvajánlásokat, előadásokat készíttet. Fontosnak tartja, hogy minden tanuló kezében ott legyen a lexikon vagy a szótár, hogy tudjon benne keresni. Az online katalógus használatát az informatika-teremben tanítja, minden diák külön gép előtt ülve sajátíthatja el a számítógépes katalógusban való keresés technikáját. Tanóráin könyveket ajánl a kicsiknek, a nagyok egymásnak mondják el, hogy mit ajánlanának és miért. A könyvtárhasználati órákon tanultakat a helyi könyvtárhasználati versenyeken, játékos formában szokta számon kérni.

Az iskolai könyvtáros nyílt személyiség. Szívesen beszélget az emberekkel, közvetlen, udvarias, tapintatos.

Mindenkit meghallgat, ha segítséget kérnek tőle, szívesen segít, mindenkire van ideje. Szoros kapcsolatot tart az osztályokkal, a gyerekek rendszeresen járnak a könyvtárba, így személyesen ismeri a tanulókat, ami célirányosabbá, hatékonyabbá teszi munkáját. Jó a kapcsolata a tantestület tagjaival, különösen az alsó tagozatos nevelőkkel, ismerik egymást, hiszen hosszú évekig együtt tanítottak.

Sokat profitál könyvtárosi munkája során a tanítói tevékenységéből, jó ízlése van, szépen rajzol, az isko-lai könyvtárat gyönyörűen berendezte. Könyvtárosi munkájában nagyon pontos, precíz, lelkiismeretes.

A könyvtárhasználati órákra lelkiismeretesen felkészül: előre megtervezi az óráit, óravázlatai részletesen kidolgozottak. Arra törekszik, hogy a feladatok változatosak, érdekesek legyenek, feladatlapokat készít, önálló munkára neveli a tanulókat, dicséri a jól teljesítőket, segíti a gyengébbeket.

A  könyvtáros sok időt tölt az iskolai könyvtárban munkaidőn túl is. Gyakran szervez tanórán kívüli programot, vetélkedőt, versenyt, előadást. Munkája által az iskolai könyvtár az iskola élettel teli, szer-ves része, ahol oktató, nevelő és alkotó munka folyik. Sok tanuló jár az iskolai könyvtárba, rendszeresen kölcsönöznek. Az  olvasottakról beszámolnak, kéréseiket a kívánságdobozba beírják vagy személyesen elmondják a könyvtárban. Egy gyengén látó tanulónak is lehetősége van hangos könyveket hallgatni a könyvtárban, és sikerült megismerkedni a tanulóknak a MozaWeb játékos programjaival, melyek jó lehetőséget adnak a fejlesztő munkához.

Az idei évben eszközfejlesztésre pályázott az iskola, minél előbb olvasói számítógépeket szeretnének biz-tosítani a gyerekeknek. További anyagi támogatásra is szükségük lenne, amiből a tanulóknak még több és még érdekesebb könyveket és műalkotásokat vásárolnának, majd ezek segítségével, új élményekkel tudnák gazdagítani a könyvtári foglalkozásokat.

2.1.3. Az iskola könyvtár működési szabályzata134

Az iskolai könyvtár működési szabályzata az iskola működési szabályzatának a melléklete, amely össze-foglalja a könyvtári munka rendjére vonatkozó szabályokat (gyűjtőköri szabályzat, a katalógusok szerke-zeti szabályzata, könyvtárhasználati szabályzat, a könyvtáros munkaköri leírása, a könyvtárpedagógiai program). Minden könyvtárnak rendelkeznie kell ilyen szabályzattal, amely magában foglalja a könyv-tár feladataiból, gyűjtőköréből, szervezeti felépítéséből adódó munkafolyamatokat és rögzíti az egyes munkafázisok elvégzésének módját.

Az iskolai könyvtár feladata a tanításhoz és a tanuláshoz szükséges dokumentumok rendszeres gyűjtése, feltárása, nyilvántartása, őrzése, gondozása; e dokumentumok helyben használatának biztosítása, köl-csönzése, tanórai és tanórán kívüli foglalkozások tartása.

Iskolai könyveket, tartós tankönyveket és a tanulók által alkalmazott segédkönyveket szerez be, melyeket a rászoruló tanulók számára kölcsönöz. Állományát fokozatosan számítógépre viszi. A könyvtár segíti a tanulók és a pedagógusok tanórákra, egyéb programokra való felkészülését, valamint a délutáni szaba-didő hasznos eltöltését. Fontosnak tartja az olvasás népszerűsítését, a tájékozódó és a problémamegoldó képesség fejlesztését, a projektszerű feladatok megoldását. A könyvtári órákon a kézikönyvek, szakköny-vek használata, az önálló könyvtári tájékozódáshoz szükséges alapvető ismeretek elsajátítása az elsődleges feladat. Az iskolai könyvtár a városi könyvtár gyermekkönyvtári tevékenységével összehangoltan végzi munkáját.

Az iskolai könyvtár a tantervi követelményeknek megfelelően folyamatosan, tervszerűen és arányosan fej-leszti az állományát. Ennek megfelelően a könyvtáros figyelembe veszi az iskola pedagógiai programját (nem az egyéni igény, hanem a pedagógiai program a meghatározó), az egyes műveltségterületek helyi tantervi követelményeit, az iskola éves munkatervének irányelveit, az igazgató, valamint a munkaközös-ségek javaslatait és az iskola könyvtári környezetének állományi adottságait. A gyűjtemény tartalmi és mennyiségi szempontból is megfelel az oktatási követelményeknek. Az éves költségvetés 150.000 Ft, amit a szak- és ismeretközlő dokumentumok, a klasszikus szépirodalom, kötelező és ajánlott olvasmányok be-szerzésére fordítanak. Az állomány jelenleg 7917 db könyvből, CD-kből, DVD-kből, oktatócsomagokból, folyóiratokból, videó- és magnókazettákból, CD-ROM-okból, hanglemezekből áll, melyek nagy része sza-bad polcon helyezkedik el.

A Szervezeti és működési szabályzatnak egyik kötelező melléklete és szerves része a Gyűjtőköri szabályzat.

134 A könyvtári SZMSZ teljes terjedelemben a 2. sz. mellékletben olvasható.

2.1.4. Az iskolai könyvtár gyűjtőköri szabályzata135

Minden könyvtárnak, így a Kanizsai Dorottya Általános Iskola könyvtárának is van gyűjtőköre, melynek irodalmát a könyvtár rendszeresen beszerzi. Megkülönböztethető a fő- és a mellékgyűjtőkör.

A Gyűjtőköri Szabályzat magában foglalja a gyűjteményt érintő tartalmi, formai és mennyiségi elemeket, rögzíti az iskolai könyvtár és környezete adottságait, főbb jellemzőit, meghatározza a célokat, feladatokat, a Pedagógiai program megvalósításának érdekében. Tartalmazza az állomány összetételének százalékos megoszlását, meghatározza a speciális gyarapítási és apasztási elveket és feladatokat. Az iskolai könyvtárak gyűjtőköri szabályzatát minden esetben véleményeztetni kell szakértővel, a bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola könyvtára Gyűjtőköri szabályzatáról is készült írásos szakértői vélemény.

Az intézmény könyvtára az iskola pedagógiai tevékenységéhez, a nevelő és oktató munkájához, a tanítás-hoz, tanuláshoz szükséges dokumentumokat gyűjti. Gyűjtőkörének alapja az intézményben folyó képzés, az új műveltségterületek, német nemzetiségi nyelvi képzés, a rajz és a testnevelés tagozat, a gyógypedagó-giai osztályok, a zeneiskola, a művészeti szakkörök Helyi tanterve és a Pedagógyógypedagó-giai program.

Az iskolai könyvtár állományába kizárólag a könyvtár gyűjtőkörébe tartozó dokumentumok vehetők fel.

Optimális esetben a gyűjtemény széleskörűen tartalmazza azokat az információkat és információhordo-zókat, amelyekre az iskola sikeres nevelő- és oktató tevékenységéhez szükség van, azaz megfelelő példány-számú kiadvány áll rendelkezésre a tanórai foglalkozások előkészítéséhez, megvalósításához, az egyéni és csoportos könyvtárhasználathoz.

A gyűjteménnyel kapcsolatos szakmai alapfeladat: az állomány folyamatos fejlesztése. Kiegészítő felada-tok: az információszolgáltatás, a tankönyvellátás, a tehetséggondozás, és a kapcsolattartás más intézmé-nyekkel. Az iskolai könyvtáros a folyamatos, tervszerű és arányos állományalakítást – a pedagógusok és a tanulók igényeinek figyelembevételével – a nevelőtestület véleményének egyeztetésével és az iskola igaz-gatójának jóváhagyásával, az érvényes jogszabályok alapján végzi.

2.1.5. A könyvtáros munkaköri leírása136

A könyvtáros munkaköri leírása a bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola könyvtárosa számára ké-szült. A munkakör megnevezése: könyvtáros tanító

Heti munkaideje: 40 óra. Munkaidejének heti beosztása: hétfő- péntek: 7:30−14:30.

Az iskolai könyvtáros tanító a kötelező óraszám keretében (ez jelenleg heti 22 óra) biztosítja a könyvtár nyitva tartását, és tarja meg a könyvtári órákat. Munkaköri feladatként a teljes munkaidő többi részének 70%-a (azaz 13 óra) a munkahelyen végzett könyvtári munkára, iskolai kapcsolattartásra, a további 30%-a (5 óra) a munkahelyen kívül végzett felkészülésre, könyvtári kapcsolatépítésre, állománygyarapításra és a munkakörrel összefüggő más tevékenységek ellátására szolgál.

A könyvtáros az iskolai nevelőtestület tagja, munkájával hozzájárul az iskola nevelési feladatainak megva-lósulásához. Ennek érdekében végzett feladatai:

• Állományalakítás, feldolgozás, feltárás.

• A kölcsönzés és adminisztrációja, a szabadpolcos tér gondozása, állományvédelem.

• Olvasószolgálati, olvasáspedagógiai feladatok

• Egyéb feladatok.

135 Az iskolai könyvtár Gyűjtőköri Szabályzata teljes terjedelemben a 3. sz. mellékletben olvasható.

135 Az iskolai könyvtár Gyűjtőköri Szabályzata teljes terjedelemben a 3. sz. mellékletben olvasható.