• Nem Talált Eredményt

Hollandnyelvéskultúratanára

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 96-100)

AKÖZISMERETITANÁRSZAKOKKÉPZÉSIÉSKIMENETIKÖVETELMÉNYEI

I. Magyarnyelvésirodalommƾveltségiterület

II.I degennyelvekmƾveltségiterület

10. Hollandnyelvéskultúratanára

10. Hollandnyelvéskultúratanára

1. Az 1. melléklet 2. pontjában foglaltakra tekintettel a szakképzettség oklevélben szereplƅ

– magyarnyelvƾmegjelölése:okleveleshollandnyelvéskultúratanára – angolnyelvƾmegjelölése:teacherofDutchlanguageandculture

2. A3.§Ͳbanfoglaltakraésaz1.melléklet4.1.1.és4.2.1.pontjárafigyelemmel – aképzésiidƅ12félév

3. A képzés célja az iskolai nevelésͲoktatás, valamint az iskolai nevelésͲoktatás szakképesítésmegszerzésérefelkészítƅszakaszainakévfolyamain,afelnƅttképzésben, a hollandnyelvés kultúratantárgytanítására, az iskolapedagógiaifeladatainak ellátására pedagógiai kutatási, tervezési és fejlesztési feladatok végzésére képes tanárokképzése,továbbáatanulmányokdoktoriképzésbenvalófolytatásáratörténƅ felkészítése.

4. Azelsajátítandószakmaitudás,képesség

4.1. aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésb)–c)pontjatekintetében:

a2.mellékletbenmeghatározotttudás,készség,ismeret;

4.2.aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésa)pontjatekintetében

4.2.1.Ahollandnyelvéskultúratanáránakszakterületitudása,készségei,képességei Hollandnyelvtudás,nyelvhasználatterén

– Magas,legalábbC1szintƾ,használhatónyelvtudással,interkulturáliskommunikatív kompetenciával rendelkezik. Képes a holland nyelv gördülékeny, helyes, magabiztos,amindenkorikontextusbaillƅhasználatára.

– Ismeriabeszéltésírotthollandnyelvszabályait,regisztereit,azokatamindenkori nyelvhasználatkontextusánakmegfelelƅenképeshatékonyanalkalmazni.

– Ismeri a szinkron nyelvállapot fonetikaiͲfonológiai, morfológiai, szintaktikai, szemantikai, pragmatikai, valamint diskurzus szintƾ jellemzƅit és ezek összefüggéseit.Ismereteitképesacélnyelvfolyékonyhasználataéspedagógia tevékenységesoránhelyesen,akontextushozillƅenalkalmazni.

Acélnyelvikultúraközvetítéseterén

– Ismeri a holland nyelvƾ kultúra jellemzƅ szellemi és mƾvészeti irányzatait, megjelenésiformáit,mƾveit,különöstekintettelahollandnyelvƾirodalmakra,de ideértveakortárspopuláriskultúraelemeitis,azokatképessajátmaga,illetve diákjaifejlesztésérehatékonyanésmotiválóan,nyelvtanításcéljáraalkalmazni.

– Képesakortársirodalmimƾveket,acélnyelvikultúraegyébmegjelenésiformáit,az ezekrƅlszólószakirodalmatkritikusan,értƅenáttekinteni,értelmezni,azirodalmiés kulturálistrendekbenelhelyezni.

Szaktudományi,szakmódszertanitudásterén

– Ismeri a kontrasztív nyelvészet, a szövegnyelvészet, a korpusznyelvészet, a diskurzuselemzés, valamint a nyelvészeti pragmatika alapjait, és tudását a nyelvtanítássoránképesalkalmazni.

– Ismeri a szociolingvisztika és a pszicholingvisztika alapjait; képes tudását nyelvtanulással,nyelvtanítássalkapcsolatostevékenységeksoránalkalmazni.

– Ismeriazelsƅ,másodikéstovábbiidegennyelvekelsajátításánakelméleteit,az elméletikérdésekrƅl szóló empirikus kutatások eredményeit. Képesismereteit kritikusanalkalmazvanyelvpedagógiaikérdésekreválaszokatkeresniésadni.Ismeri azegyénikülönbségekszerepétanyelvtanulásban(nyelvérzék,motiváció,életkor, nyelviszorongás,tanulásistílusok,stratégiák,aköztesnyelv).

Apedagógiaifolyamattervezéseterén

– IsmeriaNemzetialaptantervésazarraépülƅkerettantervekszerintiidegennyelvi szaktárgyikövetelményeket,aziskolainevelƅͲoktatómunkatartalmiszabályozását.

Ismeri az ehhez szükséges tankönyveket, taneszközöket, segédanyagokat, oktatástechnikaieszközöket.

– Képespedagógiaimunkájánakmegtervezéséreahelyitanterv,atanmenet,óraterv szintjén.

– Képesatanítandótartalmakmeghatározására,strukturálására,logikaifelépítésére, a tanulók számára szükséges tananyagok, taneszközök, információforrások, tudáshordozók,valamintatartalmaknakmegfelelƅalternatívtanításimódszerekés számonkérésiformákmegválasztására.

Apedagógiaifolyamatokésatanulókértékeléseterén

– Ismeri és tudja alkalmazni a tudásellenƅrzés, a képességmérés legkorszerƾbb eredményeit, eszközeit.Tájékozott a különbözƅfeladatgyƾjteményekrƅl, képes ilyenekösszeállítására,illetvealkalmazására.

– Képesazértékeléskülönbözƅcéljainakésszintjeinekmegfelelƅértékelésiformák, módszerek meghatározására, alkalmazására, az értékelés dokumentálására (pl.portfólióformájában).Figyelemmelkísériatanulókönértékelésiképességeinek fejlƅdését.

– Az értékelés során képes figyelembe venni a differenciálás, individualizálás szempontjaitéselƅsegíteniatanulókrészvételétsajátfejlƅdésükértékelésében.

Képescéljainakmegfelelƅenazértékeléseszközeinekmegválasztására,akülönbözƅ (diagnosztikusésfejlesztƅ)értékelésieljárásokalkalmazására,atanulókszámáraa visszacsatoláslehetƅségeitbiztosítani.

Atanulásifolyamattámogatása,szervezéseésirányításaterén

– Képesazérdeklƅdésésfigyelemfolyamatosfenntartására,azönálló,önszabályozó tanulás kialakítására, támogatására, a tanulási nehézségek felismerésére és megoldására.

– Képes a nyelvtanulás sikerességét/sikertelenségét befolyásoló tényezƅk felméréséreésképesezekrƅlosztálytermikutatássoránadatokatgyƾjteni,azokat kritikusan,értƅenelemezni,értelmezni,adiákokfejlƅdéseérdekébenosztálytermi gyakorlatában alkalmazni. Képes a szóbeli és írásbeli kifejezƅképesség jellegzetességeinek, hibáinak felismerésére, tipizálására, diagnosztizálására, javítására.

– Felkészültakiemelkedƅeredményeketelérƅtanulókmotiválására,segítésére,a tehetséggondozásra.

– Képes a tanulók tanórai, tanórán kívüli és iskolán kívüli tevékenységének összehangolására.Felkészülta közéletbƅl, a helyi társadalombólés atanulók hétköznapjaiból vett példák és problémák beemelésére a tanításiͲtanulási folyamatba, és azok célnyelven való reflektálására. Ösztönzi a tanulókat az informatikaiismereteknekanyelvtanulásasoránvalófelhasználására.

Szakmaielkötelezettségésönfejlesztésterén

– Képesaszakmájáravonatkozó,konkrétkutatásitémáhozkapcsolódószakirodalmat felkutatni, áttekinteni, értelmezni, saját szakmai fejlƅdését megtervezni és megvalósítani,osztálytermiésegyébélményeirekritikusanreflektálni,szakmailag, nyelvilegfolyamatosanmegújulni.

– Képesönismeretének,sajátszemélyiségénekfejlesztésére,ésennekérdekében nyitott a környezet visszajelzéseinek felhasználására. Figyelemmel kíséri saját tevékenységének másokra gyakorolt hatását, reflektív módon törekszik tevékenységének módosítására, szakmai felkészültségének folyamatos fejlesztésére.

– Résztveszaziskolaimunkáravonatkozókutatásokban,fejlesztésekben,akutatási eredményekértelmezéséreésalkalmazásáranevelƅͲoktatómunkájában.Nyitotta fejlesztési,innovációstörekvésekkipróbálására(alternatívprogramok,tankönyvek kipróbálása,bírálata).

4.2.2.Ahollandnyelvéskultúratanáraszakonaszakterületiismeretek:

a) szakmaialapozóismeretek:32–40kredit

– Nyelvismeret, idegen nyelvi kommunikációs kompetencia: holland nyelvƾ szövegértési (írott és hallottszövegértése), szövegalkotási(szóbeliésírásbeli kifejezƅkészség) kompetenciák; helyes kiejtés és élƅszóbeli kifejezés holland nyelven;hollandgyakorlatinyelvtan.

– Ahollandnyelvƾországok(HollandiailletveBelgiumonbelülFlandria)ismeretének alapjai(történelem,földrajz,népesség,államéstársadalom).

– Nyelvészetiéskommunikációelméletialapismeretek.

– IrodalomͲéskultúratudományialapismeretek.

– Felhasználóiismeretekahumáninformatikában.

ďͿ a szakmai törzsanyag ismeretkörei:79–87kredit

– LeíróésalkalmazottnyelvészetiͲkommunikációelméletiismeretek(azélƅholland nyelvrendszere,használataésváltozatai,holland–magyarkontrasztívnyelvészeti ismeretek;számítógépesnyelvfeldolgozás,pszicholingvisztika,atársadalminemés anyelv,nyelvpolitika,interkulturáliskommunikációkutatásmódszertan).

– Irodalmi, kultúraͲ és médiatudományi ismeretek (a holland nyelvƾ irodalmak történeti áttekintése: korszakok és korszakhatárok, fƅ fejlƅdési tendenciák, a legjelentƅsebb alkotók és mƾveik; irodalmi mƾfajok, szövegek olvasása, szövegértelmezés, szövegelemzés, stilisztikai, retorikai, valamint verstani alapismeretek,irodalomésmedialitás;mƾvészetekéspopuláriskultúraaholland világban;kutatásmódszertan).

– A holland nyelvƾ országokra (Hollandiára illetve Belgiumon belül Flandriára) vonatkozóismeretek(történelem,jelenkoritársadalom,politika,médiaéskultúra).

– Nyelvfejlesztéséshollandnyelvƾszakmaikommunikáció.

5. A hollandnyelv és kultúra tanárasajátos szakmódszertani(tantárgyͲpedagógiai) ismeretei

– Ismeri a nyelvtanítás módszertanát, a nyelvtanítási módszereket, osztálytermi eljárásokat, szövegͲ és feladattípusokat, autentikusanyagok sokaságát.Ezeket képestudatosan,adiákokéletkorisajátosságainakésszükségleteinekmegfelelƅen, háttértudásukratámaszkodva,hatékonyan,változatosan,motiválóanalkalmazni.

– Ismeri a tanterveket, tananyagokat, a tanórán kívül használható autentikus nyelvfejlesztésilehetƅségeket.Képesadiákoknyelvtanulásiprogramját(tanterv, tanmenet, óravázlat, feladatírás, mérés, értékelés) megtervezni, életkoruknak, nyelvtudásuk szintjének, egyéni képességeiknek és szükségleteiknek megfelelƅ tananyagokat,osztálytermieljárásokatmegtervezniésalkalmazni.

– Ismeriazinternet,aszámítógép,amindenkoriújeszközöknyújtottalehetƅségeket.

Képesa modern,motiválóinformációtechnológiai eszközöket ésazinternetet hatékonyanhasználni,adiákokönállótanulásáttámogatni,követni.

– Ismeriaszaknyelvésatartalomalapúnyelvtanulásmódszertanát.Képesadiákok hollandnyelvtudását–aNemzetialaptantervtartalmaitintegrálva–úgyfejleszteni, hogy kihasználja a szaknyelv és a tartalomalapú nyelvoktatás nyújtotta lehetƅségeket.

– Ismerianyelvtanulásifolyamatéskimenetmérésénekésértékelésénekelméletét és gyakorlati kérdéseit. Képes a napi gyakorlatban az osztálytermi értékelést megbízhatóanésmotiválóanmegvalósítani.

– Ismeri a vizsgákat és követelményeiket, Képes tesztfeladatok készítésére, kipróbálására,azeredményekkritikusértékelésére.Ismerianyelvtudásmérésének minƅségikritériumait:avaliditás,amegbízhatóság,akritériumͲorientáltértékelés fogalmát.

– Képes adiákoknyelvi fejlƅdésénekfolyamatos,diagnosztikus értékelésére, az eredményekalapjánatanulókegyéniszükségleteinekmegfelelƅ,személyreszabott

fejlesztésére, nyelvtudásuk kritériumͲorientált mérésére. Képes vizsgáztatói feladatokatellátni,kritériumokatmegbízhatóanalkalmazniavizsgáztatássorán.

– Akétszintƾ nyelviérettségi vizsga követelményei. A vizsgafeladatok készítése, kipróbálása,ellenƅrzése.Avizsgákminƅségikritériumai.

– AKözösEurópaiReferenciakeretésannakalkalmazása.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 96-100)