• Nem Talált Eredményt

Francianyelvéskultúratanára

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 92-96)

AKÖZISMERETITANÁRSZAKOKKÉPZÉSIÉSKIMENETIKÖVETELMÉNYEI

I. Magyarnyelvésirodalommƾveltségiterület

II.I degennyelvekmƾveltségiterület

9. Francianyelvéskultúratanára

5. Afinnnyelvéskultúratanárasajátosszakmódszertani(tantárgyͲpedagógiai)ismeretei – Ismeri a nyelvtanítás módszertanát, a nyelvtanítási módszereket, osztálytermi

eljárásokat, szövegͲ és feladattípusokat, autentikus anyagok sokaságát. Ezeket képestudatosan,adiákokéletkorisajátosságainakésszükségleteinekmegfelelƅen, háttértudásukratámaszkodva,hatékonyan,változatosan,motiválóanalkalmazni.

– Ismeri a tanterveket, tananyagokat, a tanórán kívül használható autentikus nyelvfejlesztésilehetƅségeket.Képesadiákoknyelvtanulásiprogramját(tanterv, tanmenet, óravázlat, feladatírás, mérés, értékelés) megtervezni, életkoruknak, nyelvtudásuk szintjének, egyéni képességeiknek, szükségleteiknek megfelelƅ tananyagokat,osztálytermieljárásokatmegtervezniésalkalmazni.

– Ismeriazinternet,aszámítógép,amindenkoriújeszközöknyújtottalehetƅségeket.

Képesa modern,motiváló információtechnológiaieszközöketés az internetet hatékonyanhasználni,adiákokönállótanulásáttámogatni,követni.

– Ismeriaszaknyelvésatartalomalapúnyelvtanulásmódszertanát.Képesadiákok finnnyelvtudását–aNemzetialaptantervtartalmaitintegrálva–úgyfejleszteni, hogy kihasználja a szaknyelv és a tartalomalapú nyelvoktatás nyújtotta lehetƅségeket.

– Ismerianyelvtanulásifolyamat,kimenetmérésének,értékelésénekelméletétés gyakorlati kérdéseit. Képes a napi gyakorlatban az osztálytermi értékelést megbízhatóanésmotiválóanmegvalósítani.

– Ismeri a vizsgákat és követelményeiket, képes tesztfeladatok készítésére, kipróbálására,azeredményekkritikusértékelésére.Ismerianyelvtudásmérésének minƅségikritériumait:avaliditás,amegbízhatóság,akritériumͲorientáltértékelés fogalmát.

– Képes adiákok nyelvi fejlƅdésének folyamatos, diagnosztikusértékelésére,az eredményekalapjánatanulókegyéniszükségleteinekmegfelelƅ,személyreszabott fejlesztésére, nyelvtudásuk kritériumͲorientált mérésére. Képes vizsgáztatói feladatokatellátni,kritériumokatmegbízhatóanalkalmazniavizsgáztatássorán.

– Akétszintƾ nyelviérettségi vizsga követelményei. A vizsgafeladatok készítése, kipróbálása,ellenƅrzése.Avizsgákminƅségikritériumai.

– AKözösEurópaiReferenciakeretésannakalkalmazása.

9. Francianyelvéskultúratanára

1. Az 1. melléklet 2. pontjában foglaltakra tekintettel a szakképzettség oklevélben szereplƅ

– magyarnyelvƾmegjelölése:oklevelesfrancianyelvéskultúratanára – angolnyelvƾmegjelölése:teacherofFrenchlanguageandculture

2. A3.§Ͳbanfoglaltakraésaz1.melléklet4.1.1.és4.2.1.pontjárafigyelemmel – aképzésiidƅ12félév

3. A képzés célja az iskolai nevelésͲoktatás, valamint az iskolai nevelésͲoktatás szakképesítésmegszerzésérefelkészítƅszakaszainakévfolyamain,afelnƅttképzésben, afrancianyelvésirodalomtantárgytanítására,aziskolapedagógiaifeladatainak ellátására pedagógiai kutatási, tervezési és fejlesztési feladatok végzésére képes tanárokképzése,továbbáatanulmányokdoktoriképzésbenvalófolytatásáratörténƅ felkészítése.

4. Azelsajátítandószakmaitudás,képesség

4.1. aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésb)–c)pontjatekintetében:

a2.mellékletbenmeghatározotttudás,készség,ismeret;

4.2.aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésa)pontjatekintetében

4.2.1.Afrancianyelvéskultúratanáránakszakterületitudása,készségei,képességei Francianyelvtudás,nyelvhasználatterén

– Magas,legalábbC1szintƾ,használhatónyelvtudással,interkulturáliskommunikatív kompetenciávalrendelkezik.Képesafrancianyelvgördülékeny,helyes,magabiztos, amindenkorikontextusbaillƅhasználatára.

– Ismeriabeszéltésírottfrancianyelvszabályait,regisztereit,azokatamindenkori nyelvhasználatkontextusánakmegfelelƅenképeshatékonyanalkalmazni.

– Ismeri a szinkron nyelvállapot fonetikaiͲfonológiai, morfológiai, szintaktikai, szemantikai, pragmatikai, valamint diskurzus szintƾ jellemzƅit és ezek összefüggéseit.Ismereteitképesacélnyelvfolyékonyhasználataéspedagógia tevékenységesoránhelyesen,akontextushozillƅenalkalmazni.

Acélnyelvikultúrákközvetítéseterén

– Ismeriafrancianyelvƾkultúrákat,azoksajátosságait,képesakultúrákközötti közvetítésreésazinterkulturáliskompetenciafejlesztésére.Ismeriafrancianyelvƾ kultúrákjellemzƅszellemiésmƾvészetiirányzatait,megjelenésiformáit,mƾveit, különöstekintettelafrancianyelvƾirodalomra,deideértveakortárspopuláris kultúraelemeitis,azokatképessajátmaga,illetvediákjaifejlesztésérehatékonyan, motiválóan,nyelvtanításcéljáraalkalmazni.

– Képesakortársirodalmimƾveket,acélnyelvikultúraegyébmegjelenésiformáit,az ezekrƅlszólószakirodalmat,kritikusan,értƅenáttekinteni,értelmezni,azirodalmi éskulturálistrendekbenelhelyezni.

Szaktudományi,szakmódszertanitudásterén

– Ismeri a kontrasztív nyelvészet, a szövegnyelvészet, a korpusznyelvészet, a diskurzuselemzés, valamint a nyelvészeti pragmatika alapjait, és tudását a nyelvtanítássoránképesalkalmazni.

– Ismeri a szociolingvisztika és a pszicholingvisztika alapjait; képes tudását nyelvtanulással,nyelvtanítássalkapcsolatostevékenységeksoránalkalmazni.

– Ismeri az elsƅ, második és további idegen nyelvek elsajátításánakelméleteit, valamintazelméletikérdésekrƅlszólóempirikuskutatásokeredményeit.Képes ismereteitkritikusanalkalmazvanyelvpedagógiaikérdésekreválaszokatkeresniés adni. Ismeri az egyéni különbségek szerepét a nyelvtanulásban (nyelvérzék, motiváció,életkor,nyelviszorongás,tanulásistílusok,stratégiák,aköztesnyelv).

Apedagógiaifolyamattervezéseterén

– Ismeri aNemzetialaptantervés az arra épülƅ kerettantervek szerintifrancia szaktárgyikövetelményeket,aziskolainevelƅͲoktatómunkatartalmiszabályozását.

Ismeri az ehhez szükséges tankönyveket, taneszközöket, segédanyagokat, oktatástechnikaieszközöket.

– Képespedagógiaimunkájánakmegtervezéséreahelyitanterv,atanmenet,óraterv szintjén.

– Képesatanítandótartalmakmeghatározására,strukturálására,logikaifelépítésére, a tanulók számára szükséges tananyagok, taneszközök, információforrások, tudáshordozók,valamintatartalmaknakmegfelelƅalternatívtanításimódszerekés számonkérésiformákmegválasztására.

Apedagógiaifolyamatokésatanulókértékeléseterén

– Ismeri és tudja alkalmazni a tudásellenƅrzés, a képességmérés legkorszerƾbb eredményeit, eszközeit.Tájékozott a különbözƅfeladatgyƾjteményekrƅl, képes ilyenekösszeállítására,illetvealkalmazására.

– Képesazértékeléskülönbözƅcéljainak,szintjeinekmegfelelƅértékelésiformákés módszerek meghatározására, alkalmazására, az értékelés dokumentálására, (pl.portfólióformájában).Figyelemmelkísériatanulókönértékelésiképességeinek fejlƅdését.

– Az értékelés során képes figyelembe venni a differenciálás, individualizálás szempontjait,éselƅsegíteniatanulókrészvételétsajátfejlƅdésükértékelésében.

Képescéljainakmegfelelƅenazértékeléseszközeinekmegválasztására,akülönbözƅ (diagnosztikusésfejlesztƅ)értékelésieljárásokalkalmazására;atanulókszámára biztosítjaavisszacsatoláslehetƅségeit.

Atanulásifolyamattámogatása,szervezéseésirányításaterén

– Képes az érdeklƅdés és a figyelem folyamatos fenntartására, az önálló, önszabályozó tanulás kialakítására, támogatására, a tanulási nehézségek felismerésére,megoldására.

– Képes a nyelvtanulás sikerességét/sikertelenségét befolyásoló tényezƅk felmérésére,ésképesezekrƅlosztálytermikutatássoránadatokatgyƾjteni,azokat kritikusan,értƅenelemezni,értelmezni,adiákokfejlƅdéseérdekébenosztálytermi gyakorlatában alkalmazni. Képes a szóbeli és írásbeli kifejezƅképesség jellegzetességeinek, hibáinak felismerésére, tipizálására, diagnosztizálására, javítására.

– Felkészültakiemelkedƅeredményeketelérƅtanulókmotiválására,segítésére,a tehetséggondozásra.

– Képes a tanulók tanórai, tanórán kívüli és iskolán kívüli tevékenységének összehangolására.Felkészülta közéletbƅl, a helyi társadalombólés atanulók hétköznapjaibólvettpéldák,problémákbeemeléséreatanításiͲtanulásifolyamatba, azok célnyelven való reflektálására. Ösztönözi a tanulókat az informatikai ismereteknekanyelvtanulásasoránvalófelhasználására.

Szakmaielkötelezettségésönfejlesztésterén

– Képesaszakmájáravonatkozó,konkrétkutatásitémáhozkapcsolódószakirodalmat felkutatni, áttekinteni, értelmezni, saját szakmai fejlƅdését megtervezni, megvalósítani,osztálytermiésegyébélményeirekritikusanreflektálni,szakmailag, nyelvilegfolyamatosanmegújulni.

– Képesönismeretének,sajátszemélyiségénekfejlesztésére,ésennekérdekében nyitott a környezet visszajelzéseinek felhasználására. Figyelemmel kíséri saját tevékenységének másokra gyakorolt hatását, reflektív módon törekedjen

tevékenységének módosítására, szakmai felkészültségének folyamatos fejlesztésére.

– Résztveszaziskolaimunkáravonatkozókutatásokban,fejlesztésekben,akutatási eredményekértelmezéséreésalkalmazásáranevelƅͲoktatómunkájában.Nyitotta fejlesztési, innovációs törekvések kipróbálására (pl. alternatív programok, tankönyvekkipróbálása,bírálata).

4.2.2.Afrancianyelvéskultúratanáraszakszakterületiismeretei a) szakmaialapozóismeretek:32–40kredit

– Nyelvismeret, idegen nyelvi kommunikációs kompetencia: francia nyelvƾ szövegértési(írottéshallottszövegértése)ésszövegalkotási(szóbeliésírásbeli kifejezƅkészség) kompetenciák; helyes kiejtés és élƅszóbeli kifejezés francia nyelven;franciagyakorlatinyelvtan.

– Afrancia nyelvethasználóországok ismereténekalapjai(történelem, földrajz, népesség,államéstársadalom).

– Nyelvészetiéskommunikációelméletialapismeretek.

– IrodalomͲéskultúratudományialapismeretek.

– Alatinnyelvalapjaiésazújlatinnyelvekkialakulása,elterjedése.

– Felhasználóiismeretekahumáninformatikában.

b) aszakmaitörzsanyagismeretkörei:79–87kredit

– Leíróésalkalmazottnyelvészeti,kommunikációelméletiismeretek(azélƅfrancia nyelvrendszere,használataésváltozatai;francia–magyarkontrasztívnyelvészeti ismeretek,nyelvpolitika;interkulturáliskommunikáció;kutatásmódszertan).

– Irodalmi, kultúraͲ és médiatudományi ismeretek (a francia nyelvƾ irodalom történeti áttekintése: korszakok és korszakhatárok, fƅ fejlƅdési tendenciák, a legjelentƅsebb alkotók és mƾveik; irodalmi mƾfajok, szövegek olvasása, szövegértelmezés,szövegelemzés,stilisztikai,retorikaiésverstanialapismeretek, irodalom és medialitás, mƾvészetek és populáris kultúra a francia világban;

kutatásmódszertan).

– Afrancianyelvethasználóországokcivilizációjáravonatkozóismeretek(történelem, jelenkoritársadalom,politika,médiaéskultúra).

– Nyelvfejlesztésésfrancianyelvƾszakmaikommunikáció.

– Aszabadonválaszthatótárgyakkörébenválasztandó,aszaktekintetébenreleváns nyelvtudományi,alkalmazottnyelvészetiͲkommunikációelméleti,irodalomͲkultúraͲ médiatudományi, mƾvészettörténeti, digitális bölcsészeti és nyelvpedagógiai ismeretek.

5. Afrancianyelvéskultúratanárnaksajátosszakmódszertani(tantárgyͲpedagógiai) ismeretei

– Ismeri a nyelvtanítás módszertanát, a nyelvtanítási módszereket, osztálytermi eljárásokat, szövegͲ és feladattípusokat, autentikus anyagok sokaságát. Ezeket képestudatosan,adiákokéletkorisajátosságainakésszükségleteinekmegfelelƅen, háttértudásukratámaszkodva,hatékonyan,változatosan,motiválóanalkalmazni.

– Ismeri a tanterveket, tananyagokat, a tanórán kívül használható autentikus nyelvfejlesztésilehetƅségeket.Képesadiákoknyelvtanulásiprogramját(tanterv, tanmenet, óravázlat, feladatírás, mérés, értékelés) megtervezni, életkoruknak, nyelvtudásuk szintjének, egyéni képességeiknek és szükségleteiknek megfelelƅ tananyagokat,osztálytermieljárásokatmegtervezni,alkalmazni.

– Ismerje az internet, a számítógép, a mindenkori új eszközök nyújtotta lehetƅségeket.Képesamodern,motiválóinformációtechnológiaieszközöketésaz internetethatékonyanhasználni,adiákokönállótanulásáttámogatni,követni.

– Ismeriaszaknyelvésatartalomalapúnyelvtanulásmódszertanát.Képesadiákok francianyelvtudását–aNemzetialaptantervtartalmaitintegrálva–úgyfejleszteni, hogy kihasználja a szaknyelv és a tartalomalapú nyelvoktatás nyújtotta lehetƅségeket.

– Ismerianyelvtanulásifolyamatéskimenetmérésénekésértékelésénekelméletét és gyakorlati kérdéseit. Képes a napi gyakorlatban az osztálytermi értékelést megbízhatóanésmotiválóanmegvalósítani.Ismeriavizsgákatéskövetelményeiket, képes tesztfeladatok készítésére, kipróbálására, az eredmények kritikus értékelésére.Ismerianyelvtudásmérésénekminƅségikritériumait:avaliditás,a megbízhatóság,akritériumͲorientáltértékelésfogalmát.

– Képes adiákok nyelvi fejlƅdésének folyamatos, diagnosztikusértékelésére,az eredményekalapjánatanulókegyéniszükségleteinekmegfelelƅ,személyreszabott fejlesztésére, nyelvtudásuk kritériumͲorientált mérésére. Képes vizsgáztatói feladatokatellátni,kritériumokatmegbízhatóanalkalmazniavizsgáztatássorán.

– Akétszintƾ nyelviérettségi vizsga követelményei. A vizsgafeladatok készítése, kipróbálása,ellenƅrzése.Avizsgákminƅségikritériumai.

– AKözösEurópaiReferenciakeretésannakalkalmazása.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 92-96)