• Nem Talált Eredményt

ErkölcstanͲésetikatanár

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 189-193)

AKÖZISMERETITANÁRSZAKOKKÉPZÉSIÉSKIMENETIKÖVETELMÉNYEI

IV. Emberéstársadalommƾveltségiterület

4. ErkölcstanͲésetikatanár

5. Afilozófiatanársajátosszakmódszertani(tantárgyͲpedagógiai)ismeretei

– Kompetenciafejlesztés a filozófiaoktatásban (szövegértelmezés, önálló kérdésfelvetés,filozófiaiproblémákproblématörténetielemzése).

– A filozófia tanításának módszertana: A filozófiatanítás elméleti tudnivalói és gyakorlatiismeretei.Tanításitechnikák,módszerek,mikrotanítás.Multimediális tanítási ismeretek. Differenciált munkaformák (egyéni munka, pármunka, csoportmunka, frontális munka), tantervek, tanmenetek, tematikus tervek, óratervezetek,óravázlatokkészítésénekmódszertana.

– Tananyagkészítés, projektmunka és a személyre szabott oktatás. A csoportos oktatásjellemzƅi,acsoportdinamikaszerepeafilozófiaoktatásban.

4. ErkölcstanͲésetikatanár

1. Az 1. melléklet 2. pontjában foglaltakra tekintettel a szakképzettség oklevélben szereplƅ

– magyarnyelvƾmegjelölése:okleveleserkölcstanͲésetikatanár – angolnyelvƾmegjelölése:teacherofEthicsandMoralPhilosophy

2. A3.§Ͳbanfoglaltakraésaz1.melléklet4.1.1.és4.2.1.pontjárafigyelemmel – aképzésiidƅ10félév

3. AképzéscéljaaziskolainevelésͲoktatásévfolyamain,aszakképzésben,afelnƅttͲ képzésben az erkölcstan, az etika tantárgyi, valamint az általános pedagógiaiͲ pszichológiai ismereteit integrálni képes tanárok képzése, akik hatékonyan, eredményesen tudják alkalmazni a szakterületi és a pedagógiaiͲpszichológiai képzésbenmegszerzettismereteiket,képességeiketazerkölcstanésazetikatanításiͲ tanulási folyamatában a tanulók morális attitƾdjeinek, erkölcsi érzékének fejlesztésében, felkészültek aziskola pedagógiai feladatainakvégzésére, valamint pedagógiai kutatási, tervezési és fejlesztési feladatok ellátására, továbbá a tanulmányaikdoktoriképzésbentörténƅfolytatására.

4. Azelsajátítandószakmaitudás,képesség

4.1. aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésb)–c)pontjatekintetében:

a2.mellékletbenmeghatározotttanáritudás,készség,képesség;

4.2.aKorm.rendelet3.§(1)bekezdésa)pontjatekintetében

4.2.1.AzerkölcstanͲésetikatanárszakterületitudása,készségei,képességei Atanulóiszemélyiségfejlesztése,azegyénibánásmódérvényesítéseterén

Képesatoleranciáranevelésre,aszármazás,anem,valláséséletkorszerinti diszkrimináció elutasítására. Felkészült az eutanázia, az élethez való jog, az abortusz,atanatológia,akörnyezetvédelemetikaikérdéseinek,aglobalizáció,a testésalélekviszonyamoráliskérdéseinek,továbbáazösztönésazönreflexió,az önuralom kérdéseinek reális közvetítésére, a szabadság és a determináltság dilemmáinakfelismerésére.Képesadiákokbankimƾvelniazerkölcsiérzéket,asaját meggyƅzƅdéskifejezéséhezésamásokmeggyƅzéséhezéstiszteletéhezszükséges morálisésintellektuálisképességeket.Azerkölcsifejlƅdéskülönbözƅszakaszaiban járótanulóknakadekvátirányítást,támogatásttudadniaszemélyesértékrendjükés akonstruktívéletvezetésükkialakításához.

Tanulóicsoportok,közösségekalakításánaksegítése,fejlesztéseterén

Ismeriazegyénésatársadaloméleténeketikaiszempontbólhangsúlyosterületeit, képesezeketmegjeleníteniatanulóksajátosvilágában.Amodernpedagógiai (elsƅsorbanakooperatívéskommunikatív)módszerekalkalmazásávalfejlesztia tanulóikiscsoportokegyüttmƾködését,azegyénitevékenységekösszehangolásának folyamatát.

Szaktudományi,szakmódszertaniésszaktárgyitudásterén

Szakmai ismereteit folyamatosan bƅvíti, követi az etikával kapcsolatos publikációkat, tájékozott a legújabb etikai kutatások körében. Naprakész ismeretekkelrendelkezikagyorsanváltozóvilágunkrólésazegyénéletvezetését befolyásoló társadalmiͲgazdasági folyamatokról. Tájékozott a mai modern társadalom moráliskérdései, ademokratikus alapértékek, az emberi jogok, a társadalmi egyenlƅtlenségek, a környezetvédelem, a globalizáció, a kulturális különbségekkörében.

Apedagógiaifolyamattervezéseterén

Ismeri az erkölcstan és etikatanítás jogszabályi hátterét, tanterveit, vizsgaͲ követelményeit,atananyagͲkiválasztás,Ͳrendszerezésszempontjaitszaktudományi, pedagógiai,pszichológiai,szakmódszertaniszempontból.

Képesatanítandótartalmakmeghatározásáraésstrukturálására.AtanulásͲtanítás soránfelhasználhatónyomtatottésdigitálistankönyvek,taneszközök,illetveegyéb ismeretszerzésiforrásokkritikuselemzésére,valamintakonkrétcélokhozilleszkedƅ kiválasztására(különöstekintettelazinfoͲkommunikációstechnológiára).

Felkészültakollektívmunkábantörténƅhelyitantervkészítésére,azönállóéves tematikus(tanmeneti)tervezésre,azóravázlatokkészítésére.

Atanulásifolyamattámogatása,szervezéseésirányításaterén

Képesalkalmazniakooperatívésinteraktívpedagógiaimódszereket.Felismeria szóbeliésírásbelikifejezƅkészségtanulásͲmódszertanijellegzetességeit,javítani képesannakhibáit.Képessegíteniésirányítaniaközösgondolkodást,aszabadon kibontakozókulturáltvitát,atermékenymoráliskommunikációt.

Apedagógiaifolyamatokésatanulókértékeléseterén

Ismeri és alkalmazza a tudásellenƅrzés, a képességmérés legkorszerƾbb eredményeit,eszközeit.Képestantárgyikövetelményekkidolgozására,atanulók személyre szabott, differenciált módszerekkel történƅ értékelésére különös tekintettelakooperatívͲésprojektͲmódszerszerintifeladatokra,munkákra.

Aszakmaiegyüttmƾködésésakommunikációterén

Ismeriakapcsolódómƾveltségiterületek,rokontantárgyakrendszerébenelƅkerülƅ átfogó, integráló, morális kérdéseket. Képes a tantárgyak etikai kérdéseinek feldolgozására. Együttmƾködik a helyi, megyei és országos pedagógiai intézményekkel, szakmai fórumokkal, szakdidaktikai mƾhelyekkel, egyházak erkölcstaniésetikaikérdésekkelfoglalkozószakembereivel.

Elkötelezettségésfelelƅsségvállalásaszakmaifejlƅdésre

Elkötelezettazerkölcstanésetikaoktatásairánt.Személyespéldátadazalapvetƅ etikaiértékekésatoleráns,atanulókszemélyiségénektiszteletbentartásaterén.

Törekszik a folyamatos önmƾvelésre. Részt vesz a különbözƅ tanítási programcsomagokkészítésébenésalkalmazásában.Képesújtankönyvekalkotó alkalmazására és bírálatára.Tájékozott a szakmájához kapcsolódó információs forrásokrólésszervezetekrƅl.

4.2.2.AzerkölcstanͲésetikatanárszakonaszakterületiismeretek a) szakmaialapozóismeretek:20–30kredit

Filozófiai, szociológiai, társadalmi alapismeretek. Alapvetƅ kultúrantropológiai, mƾvelƅdésͲ és eszmetörténeti, erkölcspszichológiai, vallástudományi, politikai és gazdaságtudományiismeretek.Alapvetƅökológiaiismeretek.ANemzetialaptanterv fejlesztésiterületeiésnevelésicéljaikeretébenmegfogalmazottak,illetveszakmai alapozó ismeretek, amelyek a multidiszciplináris szakmai tudás fundamentumát teremtikmeg.

b) aszakmaitörzsanyagismeretkörei:60–70kredit

– Az etikatörténet, az etikaitradícióismerete,afilozófiatörténet legjelentƅsebb irányzatainak etika központú megközelítése, morálfilozófiák áttekintése. A Tízparancsolat,mintalapvetƅerkölcsimérceismerete,kifejtése.

– Általánosetikaialapfogalmak,irányzatok,erkölcsszociológiai,erkölcspszichológiai problémák, a metaetikai kérdések átfogó ismerete. MagatartásͲ és cselekvéselméletek, cselekvéselméleti alapok, egzisztenciális választás, döntés kérdésköre.

– Erényetika,kötelességͲ,illetvefelelƅsségetika,következményetika,szándéketika.A XX.századimodernetikáklegfontosabbkérdései:egyénközpontú(individualista) etika,perszonalista (személyközpontú)etika,konszenzusvagy diszkurziós etika (kommunikatívetika),szubjektivizmus,kulturálisrelativizmus,perszonalistaetika, szupernaturalizmus.

– Az igazságosság problematikájával kapcsolatos elméleti megközelítések.

Értékfilozófia,értékszociológia,azértékektermészete,értékmodalitás.

– Anagyvilágvallásoktanításábólkövetkezƅerkölcsitanításokátfogóismerete,a vallásvilágánakmorálisvonatkozásai,avalláserkölcsalapvetƅkérdései.Alkalmazott etikák:bioetika,környezetietika,üzletietika.

– Atársadalometika(szociáletika)fƅbbkérdései,acsalád,amunka,agazdaság,a politikaésajogetikaivizsgálata,összefüggései,atanárihivatásetikaikérdései.

Azerkölcstan,etikatantárgyáltalközvetítettáltalánosésspecifikuskészségekés képességek

Azerkölcsiséglegfontosabbsajátosságainakkialakítása,azértékelvekfeltárása, fogalmilagmegragadhatóvátétele.Amorálisszókészlethelyeshasználata.Ajóés rossz közötti különbségtétel, mint az értékorientáció elsƅleges kategóriájának bemutatása történelmi és az életkornak megfelelƅ irodalmi, illetve konkrét társadalmipéldákonkeresztül.Ahelyesmagatartás,valamintajódöntéselveirƅl kialakított álláspontok kritikus, elemzƅ megítélése. A morális problémák felismerése,értelmezése,alehetségesválaszokmegfogalmazásánakképessége.A lényegesés alényegtelenmozzanatok,jelenségek megkülönböztetése. Az okͲ okozati összefüggések felismerése. A cselekedet és a következmény összefüggéseinek figyelembevétele. A morális helytállás értelmének sokoldalú megvilágítása,azönreflexió,azönvizsgálatésazönismeretre,lelkiismeretességre törekvésigényénekkialakítása.Aproblémaérzékenységfejlesztése,azigazságérzet ésabecsületességképességénekformálása.

Aképzéssoránkialakítandóattitƾdök:erkölcsiérzékfejlesztése,azegzisztenciális választás,döntéssúlyának,jelentƅségénekfelismerése,acselekedetekértésazok következményeiért vállalt felelƅsségtudat elmélyítése. Az emberi személy méltóságánaktiszteletbentartása.Azigazságérzet,azigazságosság,améltányosság, aszeretet,aszolidaritás,aszubszidiaritásésaközjóerkölcsielveinekmegfelelƅ gondolkodásmód kialakítása, a társadalmi beilleszkedés elƅsegítése.

Értékkonfliktusok kezelése, az embert körülvevƅ világ lényegi kérdéseinek megértése. Emberi jogok tisztelete, nemzettudat, történelmi gondolkodás képessége. Tolerancia, együttérzés, nyitottság, kritika/önkritika képessége, önfegyelem,kötelességtudat,mértéktartás,együttérzés,segítƅkészség,tisztelet.

Akörnyezetértésfenntarthatóságértérzettfelelƅsségkialakítása.

5. AzerkölcstanͲésetikatanársajátosszakmódszertani(tantárgyͲpedagógiai)ismeretei – Az erkölcstan és etika oktatásával kapcsolatos alapvetƅ hazai és nemzetközi

szakdidaktikaikutatásokismerete.

– Atananyagstrukturálásánakésatanításifolyamattervezésénekmetodológiája;

– Azerkölcstanésetikatanításmódszereinek,technikáinakelsajátítása:acsoportos vitaésazegyénikommunikációstechnikák,afrontálisosztálymunka,akooperatív technikák, a projektͲmódszer, a differenciált csoportmunka, a vitairányítás módszerei. A gyermekfilozófia módszertanának alkalmazása, a mindennapos

élethelyzetek, döntési szituációk elemzése, egyéni és csoportos anyaggyƾjtés, esetelemzés, irodalmi és filozófiai szövegek feldolgozása, etikai kérdésekkel foglalkozó, korosztályhoz igazodó szövegek alkalmazása (mesék, szépirodalmi szövegek,novellák,regények,napihírekfeldolgozása)afelvetƅdƅmoráliskérdések alapján.Irányítottviták,szerepjátékokszervezése,amelyeknekcéljaatársadalmi konfliktusokéserkölcsidilemmákfelismerése,értelmezése.

– Akülönbözƅinformációkéstudáshordozókalkalmazásánaklehetƅségeiazetikai ismeretekátadásában.

– Amƾvészetialkotások,különbözƅmƾveltségterületek(történelem,népismeret, anyanyelv,vallásitradíciók,antropológia)felhasználásilehetƅségeiazerkölcstanés etikaoktatásában.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 189-193)