• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUDOSITASOK

In document Religio, 1861. 2. félév (Pldal 81-85)

Ö es. k. ap. F ö l s é g e f. é. jul. 2 2 - r ö l kelt legfelsőbb határozatá-val P r i b é k István veszprémi kanonokot a „ k o p p á n i " cz. prépostságra, s M a r k o v i c s Jánost, ugyanazon székeskáptalan kanonokát, „ a c s ö pöfői B. Sz. Máriáról" nevezett cz. prépostságra legkegyelmesebben k i -nevezni méltóztatott.

RIG-YICZA. A rigyiczai romai katholikus lakosság, val-lásosságának emlékkönyvébe ismét egy jeles lapot i g t a t o t t . M e r t , miután a többek között 1859-ik évben a német a j k ú katholikusok egy h á r o m r u d a s , karmazsin-vörös, 92 f r t b a ke-r ü l t nagy zászlóval diszesitették a helybeli csinos, és fényes ékszerekkel ellátott s z e n t e g y h á z a t ; a m a g y a r , bár kevesebb számú lakosság sem a k a r t h á t r a m a r a d n i , s e g y , amannál na-gyobb f e h é r aranyrojtos zászlót szerzett 196 frton. Mind a két zászló P e s t e n készíttetett n e h é z d a m a s z k b ó l , s azokon a s z e n t k é p e k különösen jeles festésüek. — E r r e a közelebb mult 1860-ik esztendőben özvegy H a b e r b u s c h E r z s é b e t 180 f r t é r t a müncheni n a g y h i r ü plastikus gyárból egy kolossalis feszületet hozatott, mellyel a helybeli anyaszentegyház oldal-fala diszesittetett. Ezen feszület mesteri faragása, és ékes le-meze által az egyházba lépőnek figyelmét m i n d j á r t magára r a g a d j a : melly ritka egyházi diszitménynek megszerzése a helybeli nt. p l é b á n o s , S á m u e l Ferencz urnák dicsérendő érdeme. Folyó 1861-ik évi julius 14-én pedig a S i n d l e r Sebestyén által az ujabb sírkert mellett 1856-ik évben tég-lából é p í t e t t , s Pécsről hozott kemény kőből f a r a g o t t , s 2 4 0 f r t b a k e r ü l t feszületekkel ellátott kalvária hátulsó részéhez c s a t o l t , s 1200 frtba k e r ü l t igen csinos kápolna s z e n t e l t e t e t t föl t ö m é r d e k , még a szomszédságból is nagy számmal egybe-gyűlt sokaság előtt. E kápolnát a tőszomszéd Sztanicsics me-zővárosában lakó Mödlayel Mihály építőmester emelte igen sikerülten. Ezen kalváriának és kápolnának fekvése igen bá-jos. A kis torony két h a r a n g g a l b i r , mellyek egyikét a vallá-sos a l a p i t ó , a másikat a helybeli lakosság készíttette a lelkes plébános urnák erélyes fölszólitására b e g y ü l t bő adakozásból.

H e l y é n leend ezen kápolnának fölszentelését is megemliteni : U g y a n i s ezen ünnepélyt megelőző estén mozsarak d u r r o g á s a h i r d e t t e az ó h a j t o t t nap közeledését, mellyen a n a g y mise 8 órakor t a r t a t v á n , ennek végével a nép körmenetileg zászlók-kal , szent énekek és hangszerek zengése mellett a kálváriá-hoz vonult, hol annak t e r ü l e t e fölött az épitőmester zöld

ágak-78

ból á r n y é k v é g e t t csinos fedezetet rögtönzött, a lépcsőzet fö-lött pedig igen jól sikerült diszkaput e m e l t , melly föfö-lött az uraságok nemesi czimere nemzeti lobogók közt diszlett. A processionak a kálváriához érkeztével, az annak területén állí-t o állí-t állí-t szószékről az ünnepélyre vonaállí-tkozó némeállí-t predikáczioállí-t a bajai szent-ferencziek egyik t a g j a , a m a g y a r t pedig a stani-csicsi káplán ur t a r t v á n , a fölszentelési s z e r t a r t á s t az e v é g r e fölkért ft. H e r o l d J á n o s u r , p r é p o s t s B a j a városának plé-bánosa , fényes segédlet mellett vitte végbe, ki m i n d j á r t o t t az első nagy misét is mondotta, a népnek a helybeli zenészek által kisért é n e k e , a helybeli polgári katonák diszelgése s lö-völdözése, és mozsarak durrogása között ; mellynek végeztével az emiitett ft. prépost ur a kápolnából kijővén , a szószékről mondott egyházi ékes beszédjében az alapitó vallásos buzgal-mát méltókép kiemelte. Az egyházi ünnepélynek ekkénti be-f e j e z é s é v e l , a helybeli plébános u r az a r r a egybegyűlt papsá-got, a helybeli és szomszéd elöljárókat, az alapitó pedig a ká-polnán dolgozott munkásokat vendégelte meg. M e g j e g y z é s t érdemel még itt azon körülmény is : hogy midőn a rigyiczai helységet 1801-ik évben királyi adomány-levél mellett meg-n y e r t e meg-néhai rigyiczai K o v á c s Imre, ez által 1804-ik évbemeg-n egy náddal födött parasztházból rögtönzött első rom. k a t h . szentegyház megáldatott, s ugy, midőn az időközben ugyancsak rigyiczai Kovács I m r e által épitett jelenlegi parochialis tem-plom 1816-ik évben f ö l s z e n t e l t e t e t t , ezen mindkét egyházi s z e r t a r t á s boldog emlékezetű báró B e r n á t f y József bajai p l é b á n o s , azután kalocsai, és utóbb nagyváradi kanonok által v i t e t e t t végbe ; miután t e h á t most a fölszentelést ismét a bajai plébános végezte, Rigyicza helységében mind a három egyházi fölszentelés a bajai plébános által t ö r t é n t .

L U N D ( N o r v é g i a ) , jul. 3-án. A társ-országok lapjai telve v a n n a k az özvegy királynő tiszteletére Christianiában szervezett ünnepélyek leírásával. Soha illy lelkesülést nem láttunk a zúzos , a fagyos Scandináviában. A lakosság ü n n e p i köntösben, a boltok bezárva, a g y á r a k és műhelyek miveseik-től o d a h a g y v a , mindenki s i e t e t t Joseíine királynő üdvözle-tére. 0 fölsége megköszöné a tisztelet-nyilatkozatokat, Oszkár boldogult f é r j é n e k tulajdonitván azokat, kérve,hogy ugyanazon ragaszkodással legyenek fia, a mostani király i r á n t A katholiku-sok elleni r a j o n g á s , melly a svédeknél mindig némi viszsza-v o n á s t szült az özviszsza-vegy királynő i r á n t , s melly a lapokban is g y a k o r t a nyilatkozik, ezen r a j o n g á s Norvégiában nem létezik.

I t t a nép nemes-szivü, s nein töprenkedik a z o n , h o g y nála teljes vallás-szabadság létezik. Midőn a svéd országgyűlés a t ü r e l m e t l e n s é g lánczait kovácsolá, a norvegi s t o r t h i n g a dis-sidensek teljes emancipátioját k i m o n d á , mellyben a katholi-kusok is egyiránt részesülnek. A svédeknél ellenben a vallás-t ü r e l m e vallás-t l e n s é g napról-napra kegyevallás-tlenebbé lesz. Midőn Adels-w a e r t báró, a türelmetlenség nagy szónoka, és e miatt az első lovagrendnek n a g y k e r e s z t e s e , minap m o n d á : ,Nálunk a dis-sidensek j o g r a és kötelességekre nézve egy lábon állanak a l u t h e r á n u s e g y h á z z a l ' , egy részben igaza volt, nem mintha a katholikusoknak annyi jogaik volnának, mennyi a l u t h e r á n u soknak, h a n e m a l u t h e r á n u s vallásszolgák, és a cultus f ö n t a r -t á s á r a a l u -t h e r á n u s hívekkel e g y a r á n -t fize-tnek. ,Af-tonblad' jun. 27-i száma szerint a stockholmi lutheránus consistorium

fölterjeszté a k i r á l y n a k , h o g y a fővárosi lakosok lelki (lutheránus) szükségeinek illetékesebb fedezésére, a birtok és h á z

-tulajdonosok , minden kivétel, minden valláskülönbség nélkül megadóztassanak; és nincs o k , hogy emez e l ő t e r j e s z t v é n y t a királytól elvetendőnek hihetnénk ; evvel az oct. 23-ki lelkis-mereti szabadságnak csekély árnya is el fog tűnni. A katho-likusok adóznak a l u t h e r á n u s templomra , iskolára . prédiká-t o r o k r a , beprédiká-tegekre, egy szóval, minden prédiká-tiszprédiká-tán l u prédiká-t h e r á n u s in-t é z e in-t e k r e ; ezuin-tán fizein-tendnek még a fővárosban fölállíin-tandó u j t e m p l o m o k r a , és t e r v e z e t t nagyobb fényre az isteni-tiszte-letben. Mindezt fogják tenni az u j svéd szabadság nevében.

Az u j , pietistikus izü lutheranismus a királyban p á r t f o g ó r a t a l á l , mikint a lundi cathedralis plebánusának a lindkoepingi püspökségrei kineveztetése bizonyítja ; h a n e m a papság és a nép mindezen pietistikus törekvéseket a rationalismus holt fagyával megveti. Legújabban egy kuruzsoló, ki egy olló , és zsoltárkönyv segélyével a zsiványokat igyekezett fölfedezni, 2 0 napi szigorú b ö j t r e ítéltetett. J ó , h o g y a svédeknél a pu-blica confessio m á r e l t ö r ü l t e t e t t , mivel soha Spanyolország, soha a világ olly auto-da-fét nem látott v o l n a , mint ezen nyo-morultban, ha a város főterén nyilvános g y ó n á s t kellett volna tennie.

T U R I N , jul. 4-én. Ismételve emiitettük, milly nyomor-ral küzdenek Umbriában és a M á r k á k b a n az erkölcsi r e n d , a szabadság, a birtok és házi tűzhely sértetlenségének korszaka alatt mindentől kifosztott szerzetesek é s a p á c z á k . A forradalmi lapok is hirdetik, hogy a vagyonukból kifosztott szerzetesek le-f o r r á z o t t le-fűvel élősködnek. Ez a le-fosztogatók szivét is megin-ditá. T e g n a p Pepoli J a k a b ez i r á n t kérdést t e t t M i n g h e t t i n e k a kamarában. A minister tudósíttatván az interpellatioról, vá-laszul adá : „A szerzetes-rendi tagok, kiknek vagyonuk lefoglal-t a lefoglal-t o lefoglal-t lefoglal-t , Umbria és Márkában 6000-elefoglal-t lefoglal-tesznek. Midőn a lefog-lalás t ö r t é n t , eledelkészletök m e g h a g y a t o t t , további ellátásuk m e g í g é r t e t e t t . Ezen czélra mindeddig közel egy millió lira költetett. I g a z , nem élhetnek d ú s g a z d a g o n , de a haza i r á n t háladatosak l e h e t n e k , a melly szükséges segélylyel ellátja őket. É n kész vagyok kérelmeiket mindig készséggel fogadni."

T e h á t az eledelkészlet, melly alig egy h é t r e elég volt, a szer-zeteseknek m e g h a g y a t o t t , azután mehettek a mezőre jóllakni.

A 6 0 0 0 embernek majdnem egy millió a d a t o t t ; t e h á t fejenkint egy-két saldo (garas) egy n a p r a ; ebből é t k e z z e n e k , öltözköd-jenek, s más életszükségeiket, a templomival e g y ü t t fedezzék.

B á m u l a t o s , hogy ezen szerzetesek illy hazai ellátás mellett éhen nem haltak. V a l ó b a n , ha a szentséges atya őket nem segélyezi, J é z u s n a k jegyesei az irtózatos n y o m o r t ki nem ál-lották volna. Több j ó lélek a hirlapokban akart j a v u k r a föl-szólalni , de a forradalmi lapok ezt el nem f o g a d t á k , a szaka-datlan elitéltetésekkel zaklatott ,Armonia'nem merte közölni.

U t o l j á r a Pepolinak szive a sorvadó szüzeken m e g e s e t t ; Min-g h e t t i seMin-gélyt iMin-gért, ha kérnek. I Min-g e n , de a folyamodásra bélyeMin-g k e l l , hol veszi ezt az éhséggel küzködő apácza ? Oh boldog szabadság az Ínségre! A szüzek imádkoznak, az isteni G o n d -viselés közbejöttét siettetni f o g j á k , melly széttépi a bölcsek tervszövevényeit.

R O M A , 5621-ik évi Tamuz hónap 1 7 - é n , a templom-pusztulás évnapján, J i t z h h a g h és J e a k o b ,Nazione' szerkesz-tőinek Florenzben. Salom lakem. M i n e k u t á n a szerencsétlenek valánk olvashatni egy czikket u j s á g t o k b a n , hol az olasz p a p -ság vádoltatik , ,mintha hazájának ellensége volna , mikor a lengyel és a magyar p a p s á g olly igen hazafias', mi látjuk a t i

.. 79 h

v a k s á g t o k a t , és sietünk ezt fölvilágosítani. Szükséges t e h á t , hogy t u d j á t o k , mennyire szereti az olasz p a p s á g h a z á j á t , és pedig jobban mint ti Palaestinát, mellyre nem is gondoltok. Az olasz p a p s á g bebizonyitá, és naponta bizonyítja, milly nagyon szereti hazáját, mivel azt a tudomány és a keresztény szeretet műkincseivel g a z d a g i t j a , mellyekkel tele van a félsziget min-den t a r t o m á n y a , a történelem minmin-den lapja. 0 nem esküszik össze semmi kormány ellen, lenne az j ó vagy rossz, törvényes vagy törvénytelen, kedvező vagy ellenséges, és mit sem ó h a j t j o b b a n , semmint hogy a haza legyen békében boldog. I n n e n ered, hogy a dulókat és a dulásokat, a lázitókat és lázadásokat nem szereti, mivel ezek magok u t á n hagyják a nyomorúságok hosszú lánczolatát; de ha ezek megerősödtek a kormányszé-ken , t ü r i ő k e t , és e n g e d e l m e s k e d i k , mig valamit az Isten és az egyház canonjai ellen nem parancsolnak. Salom lakem b ű -zös hazafiak ! H a ti és társaitok a szentélybe t o l a k o d t o k , h a Olaszországnak 18-százados hitegységét széttépitek, ha a szent h i t e t , melly szépmüvészetünknek lelke volt, gúnyoljátok, elle-netek élet-halálra táborba szállunk. Harczolni fogunk szóval, tollal, t ü r e l e m m e l , nyilvános ellenmondással. H i g y j e t e k ne-k ü n ne-k , nene-ktene-k nem lesz szavatone-k a ne-káptalanban, ti nem vagy-tok h a z á n k f i a i , ti Semnek, mi J a f e t n e k nemzedéke v a g y u n k ; ti ázsiaiak, mi európaiak ; ti palaestinai zsidók, mi olaszországi keresztények vagyunk. Nem t a g a d j u k meg azonban tőletek a b i r t o k o t , nem szedjük el a p é n z t , nem a szabad imádkozást, de ne feledjétek soha , hogy másnak a házában vagytok, és a 24 millió olasz kereszténytől nem szabad elrabolnotok a sza-badságot, a hitet, a tiszteletet, a kik nektek, kik csak 50,000-en v a g y t o k , azt megadják. Csacsogtok valamit a lengyel és a magyar p a p s á g r ó l , ne f e l e d j é t e k , hogy ezek közül egy sem árulta el saját legitim fejedelmét, és soha nem vegyült a for-radalomba. Ezek szeretik hazájokat, de gyűlölik a forradalmat, a nyomorok kútfejét. Kívánnák ők, lenne hazájok jobban kor-mányozva, és e r r e van is joguk, mivel emlékeznek hazájok ősi t ö r t é n e t i j o g a i r a , mellyek azonban az uj jogoktól, mit ti olly tele torokkal kiáltoztok . messzire, messzire elütnek. H a n e m elég. Salom lakem Amen. (L. S.) Az olasz papság.

L I É G E , jul. 14-én. H a t h e t e m á r , h o g y t a r t o m á n y i gyűléseinkben, s a napi sajtó lapjaiban harczot vivunk az elemi iskolák t á r g y á b a n . Elleneink a szabadkőmivesek p á h o -lyai, b é r l e t t lapja, a szabadelvüség köpenyébe búvott vitézei.

Nekünk az alkotmány védvünk, az erkölcs, a vallás jelszavunk.

Belgiumban az alkotmányt a d u l ó k , a szabadságot a forra-dalmi zsarnokok ellen kell védeni. Az a l k o t m á n y , s országos létünk hajnalától kezdődött e h a r c z , nyiltan csak most vite-tett. A franczia jacobinusok maradványai ezek , az akkor el-v e t e t t mag Holland uralkodása a l a t t f e l n ő t t , most önti a bő a r a t á s t . Ezek v a l á n a k . kik a szabadság harczában harmincz év előtt hollandi zászlók alatt a szabadulás sorai ellen küzdöt-tek , most győzőiket a szabadság neve alatt a lelketlen mate-rialismus, a hitetlen kőmivesség, a vallástalan alkotmányos-s á g érzéketlen helyzetébe a k a r j á k alkotmányos-sodorni. Alkotmányunk alaptörvényei szerint a szüléknek szabad odaküldeni szülött-jeiket a tanodába, hol belátásuk s lelkismeretök szerint a leg-jobb nevelést és o k t a t á s t találják. Szabad levén pedig iskolát

nyitni minden előleges ministeri patentirozás nélkül bár ki-n e k , ki magábaki-n képességet é r z e t t , hogy a szülők bizalmát és lelkismeretét megnyeri. Innen a tömérdek elemi iskola

or-szágunk városain, legkisebb falvain a p a p s á g és a szerzetesek vezetése a l a t t , a mire a kormány egy fillért sem fizet. Ez az alkotmány szava és szelleme szerint van, mivel az alaptörvény a p a p o t az iskolába m e g h í v j a , bár politialis parancscsal oda nem tereli. — í m e a szabadság h i r h e d e t t b a r á t j a i a szülők lelkismeret-szabadságát a k a r j á k megsemmisíteni, a szabad al-kotmány sarkalatos t ö r v é n y é t f ö l f o r g a t n i , vitatván egy tőr-vényjavaslatot, melly p a t e n t i r o z o t t elemi iskolákat n a g y költ-séggel emeljen, a p a p o t onnan kizárja, a szülőket pedig, h o g y lelkismeretök ellen illy iskolába küldjék g y e r m e k e i k e t , bün-tetéssel kötelezze. — Szabad levén az iskola-nyitás, nyitottak a hollandi ős kőmivesek Bruxellesben ú g y n e v e z e t t szabad

e g y e t e m e t , melly huszonhat éve tengődik; nyitottak ipar- és elemi iskolákat, mellyek daczára a páholyokból segélyezett ujságlapok biztatásainak , e g y m á s u t á n pusztultak. A mostani belga néppel e páholyozó hősök nem t u d n a k boldogulni, mi-vel a nép vallásos és lelkismeretes. T e h á t csak a jövő nemze-dékben van még reményök, ha ezt kezökbe kaparitják. Czél-hoz j u t n a k pedig, h a kötelezett iskolák l e s z n e k , mellyekből a pap és a vallásoktatás kizáratik, s a d u r v a erőnek ü g y n ö k e i , a falusi tanitók, az iíju nemzedéket fölnevelik. H o l a lelkismeret elfojtva , ott csak a d u r v a e r ő , a fegyver uralkodhatik pénz-bírságok által. Ezek valóban szabadság-hősök, kik a vallásos lelkismeretet durva erővel e l f o j t j á k , a jövő nemzedéket pe-dig a d u r v a szenvedélyek zsarnoksága a l a t t , mellyet csak a vallás t e h e t nélkülözhetővé, a k a r j á k fölnevelni. H a a vallás üdvös befolyásától elszakított n e m z e d é k e t sikerülend fölne-velni , azt bizonyára vad szenvedélyei között csak d u r v a erő k o r l á t o r h a t j a s kormányozhatja. A vallásos szülőket t e h á t erőszakkal kell zaklatni páholyi gonoszságból; a jövő nemze-déket vad erőszakkal keilend kormányozni szükségességből.

Akkor készen lesz a zsarnokság, mellynek magvait a törvény-javaslatba hozott elemi iskolai kényszerben lerakják. A szelle-mek a n a r c h i á j a ez. A jog, a kötelesség, a szabadság, az alkot-mány fogalmai elhomályosulnak, összezavarodnak, a jogosság és j o g t a l a n s á g közötti határok ismeretlenekké lesznek. L i e d t s tanácsnok szavai elevenen ecsetelték ezt az utolsó liégi tarto-mányi gyűlésben Érzi ezen anarchiát mindenki; de kimon-dani, j e l e z n i , pontozni a j ó lapok föladata és szomorú tisztke-dése. É p eme szellemi z a v a r , ziláltság teszi a lapokat szüksé-gessé és mérhetlen h o r d e r e j ű v é . I t t vív a két elv, melly a keb-lekben hullámzik ; itt merül föl a sötétségből az u j rend, az u j intézmény ; az e d d i g vallott szabadság és alkotmányosság, vallásosság és erkölcsösség ellenkező e s z m e , f o g a l o m , j a v a s -lat. Anversben a j a v a s l a t hasonszámu szavazaton megakadt.

Ez m u t a t j a , hogy a nemzeti gyűlés óta , hol szabad alkotmá-n y u alkotmá-n k alapjai m e g t é t e t t e k , e p á r t sokat haladott, s páholyo-sait a t a r t o m á n y i tanácsokba is j ó számmal betolta. A zsarnok-ság p h i l a n t r o p k ö p e n y t ölt, a nép érdekeit p e n g e t i , iskolákat t e r v e z , de mindig zsarnokság lesz az. N y ú j t pénzbirsággal kicsikart o k t a t á s t , s megöli a szülők szabadságát azon örv a l a t t , mivel néhol ügyetlenek is nyithatnak iskolát. A lehető bün miatt megölik a létező e r é n y t , mellyet elemi iskoláink olly fényben fölmutatnak. Ki kell irtani gyökerestől a papot az iskolából, ez az ő tervök. K i i r t h a t j á k - e a lelkismeretet a szülőkből ? Sokan csak a szerzetest a k á r j á k kiűzni, s helyébe a papot, ki a nép között él s a népet ismeri, a népnek él, tenni.

Hiu csalkép. J ó l t u d j u k m i , hogy a szerzetesek sirjain

liirde-— h 8 0 t e t t dicséreteink csak palástolt gyülöltetésünk szónoklatai. A pap és a szerzetes közötti súrlódást előteremteni nem sikerü-lend. Egy anyának fiai vagyunk mi , kiket az egyház k ü l d , u t quivis per semitas suas seminet verbum Dei in omni patientia.

IRODALOM.

,AZ ALÁZATOSSÁG H Ó N A P J A . Elmélkedések és imák.

E g y nő h á t r a h a g y o t t irataiból kiadta H u r t er F. Németből forditá K i s f a l u d y Zsigmond. Esztergomban, nyom. Ho-rák E g y e d n é l , 1861.' 16-r. VIII. 152 lap. Ára 4 0 kr. a. é.

K a p h a t ó az esztergomi papnöveldében.

Ki egy általános gyógyszert akar a világ minden bajai ellen, az nyissa föl e könyvecskét, és megtanulja, hogy az nem lehet más, mint az a l á z a t o s s á g erénye. E n n e k szük-ségét mutatja ki az ismeretlen szerzőnő 31 elmélkedésben, észre és szivre egyiránt hatólag értekezvén a következő czi-mek a l a t t : 1. Általános elmélkedés 2. Családatyák. 3. Anyák.

4. Gyermekek. 5. Ifjak. 6. Hajadonok. 7. Tanítók. 8. Papok.

9. Szegények. 10. Pórnép. 11. Napszámosok. 12. Nőcselédek.

13. Kézművesek. 14. Iparos-mesterek. 15. A polgár-rend ál-talában. 16. Hivők. 17. Katonák. 18. Tengerészek. 19. A pénz-aristokratia. 20. Hivatalnokok. 21. Tanulók. 22. Tudósok.

23. Hirlapirók. 24. Az irók általában. 25. Orvosok. 26. Művé-szek. 27. Földbirtokosok. 28. Nemesi rend. 29. Az uralkodók tanácsosai, 30. A fejedelmek szolgái. 31. Az uralkodók. A na-ponkinti elmélkedés előtti ima a könyvecske végén, az elmél-kedés utáni pedig mindennap az illető helyen található föl, mellyhez mindig egy Miatyánk és Üdvözlégy van kapcsolva egy Dicsőség-gel. — Szerzőnő mindenütt a fa gyökerére teszi a fejszét, s valóban mély avatottsággal és elme-éllel mu-t a mu-t j a ki a korunk fölömu-tmu-t zsarnokoskodó bajok egyedüli gyógy-szerét, — az alázatos megtérés szükséges voltát. O épen nem legyezgeti a tévelyeket, habár selyem vagy bibor alá is rejtvék azok ; király vagy koldus, — ha bűnös, egyiránt meg-rovatik általa. — S a j á t nemének sem kedvez, midőn az anyá-k a t feddi : „ T i , anyá-kianyá-k magzatotoanyá-knaanyá-k minden p a n a s z á t , minden szavát egy-egy édes falattal csöndesítitek, ti vagytok azok, kik ez által azon szerencsétlen kíváncsiság alapját vetitek meg, melly az embert minden vágyának rabszolgájává teszi...

Ti, kik takaros pipere által gyönyörködtetitek a kicsiny szeme-ket , s kíváncsiakká teszitek azokat, mások pillantásait ma-gokra vonni ; ti vagytok azok, kik a lelket korán nyugtalan-ság- s külsőségekbe s o d o r j á t o k , mik rövid időn hatalmasan növekesznek s követelnek." (14.1.) A mai világ tudósait pedig igy rója meg a 101. 1. : „Valljon nem inkább a beteges, élette-len elméletek birodalmát terjesztik-e és mozditják elő, nem segítik-e inkább az eszméket ezeknek módfölötti szűröcsgélése által mintegy haszonvehetlenekké tenni : mint az embert jó-tettek-, s a sziv jobb erői- és műszereiben t á m o g a t n i ? " . . . „sze-rintük eszméik határtalan sivatagjában kell keresnünk az el-vesztett ü d v é t ; — mintha ők boldogok v o l n á n a k ; mintha már ott az élet fájának gyümölcsét megizlelték volna, és nem lennének szárazak s örömtelenek, mint a kiaszott mag ! H a csupán az ismeret- és képzettségben állana az e r é n y , akkor a v i l á g , melly tudósokkal e l é g g é , sőt tul is van t e r h e l v e , most

nem merülne el s a j á t szennyében" stb. „Oh Isten" ! kiált föl u t o l j á r a , „ki mindenkor b a r á t j a vagy a kisdedek- és

alázato-saknak, álarczázd le hazug n a g y r a v á g y á s u n k a t ; tekints a nyo-morra, mellyet szőrszálhasogató hiuságunk hozott nyakunkra, és szabadits meg azon számtalan tévelyektől, mellyekkel min-ket az naponta körülhálóz. Nyomd szakadatlanul fölfelé tö-rekvő sziveinkre a kereszt jelét, hogy a számtalan tévutaktól biztosítva, a hit és üdvösség egyszerű ösvényén h a l a d j u n k , s az örök életet elnyerjük. Amen." (103.1.) D e elég. K á r volna illy töredékek által a müvecske értékét csökkenteni. A ki tudja, hogy csakugyan nincs más mód a korunkat fenyegető veszé-lyek elől m e n e k ü l n i , mint egész alázatossággal visszatérni az elhagyott k e r e s z t h e z , az szívesen megszerzi e könyvecskét, melly a forditás talpraesettsége mellett, olcsósága csinos ki-állítása által is ajánlja magát, s használni fogja azt mind saját,

mind mások lelki üdvére. —

VEGYESEK.

— P e s t , aug. 2-án. Turinban gr. Launay bizatott meg hogy Victor-Emanuel nevében azon undort fejezze ki a porosz király előtt, mellyet benne a badeni merénylet k e l t e t t , és tol-mácsolja üdvkivánatit a szerencsés megmenekülés fölött. A ,Vlksbte' ezen hírhez a következő kérdést csatolja: Valljon érzi-e Victor-Emanuel, hogy ő, ki az erőszak és álnokság min-dennemű fegyverével a trónok egész sorát forgatta föl, és fe-jedelmeket űzött el országukból, erkölcsileg inkább van

ter-helve, mint azon badeni r a j o n g ó ?

— E g y madridi sürgöny szerint a föllázadók ezt kiál-tozák : É l j e n a köztársaság, halál a pápának ! A spanyol lapok b e v a l l j á k , hogy a lojai zendülés republicanus és protestáns jellemű. A személyek, kik mint democratikus pártosok a

ható-ságoknál gyanút g e r j e s z t e n e k , vizsga alkalmával protestán-soknak bizonyulnak be.

— Az „Opinion nationale" a porosz király ellen elköve-t e elköve-t elköve-t merényelköve-t elköve-több más lapokkal e g y ü elköve-t elköve-t csak elszigeelköve-telelköve-t elköve- tény-nek tekinti, és igy szól : „Elet-halál-harcz keletkezett az isteni j o g és a népfölség elve közt. Egymással szemközt áll e két p á r t , és Europa bensejében föl van dúlva. Mi nem csudálko-zunk, h a ezen mészárló h a r c z , a szenvedélyeknek ezen emlé-kezetes viharzása közt némelly beteges, és egész az őrültségig fölcsigázott agyban véres rémek emelkednek föl, és h a szent-ségtelen kezek a tőrt élesítik vagy a revolverhez nyúlnak, h o g y eszméiknek diadalát bűntények által is kivívják. A de-mocratiának és a német-egységnek nevében t ö r t é n t a

merény-let a porosz király ellen."

— Merode és Goyon k ö z t , általános hír s z e r i n t , min-den közlekedés megszűnt. A pápának azon javaslat t é t e t e t t v o l n a , hogy véglegesen mondjon le R o m a g n á r ó l , ez esetben Umbria és a Márkák ismét visszaadatnának. Ez által ismét csakvakitani akarják a katholikusokat, hogy azután kikelhes-senek a pápa makacssága ellen, ki természetesen illy föltételre sem állhat.

— A franczia kormány panaszt emelt a szent-atyánál a poitiersi püspök ellen, ki a szószéken Napoleon császárt I I I . Heródesnek nevezte.

— Egy berlini tudósító írja a ,Journ. Brux.'-nek, hogy egy gazdag iparos, ki a prot. valláshoz tartozik, a Sz.-Hedvig-kórodának, mellyben irgalmas nénikék ápolják a betegeket, egy ágyra 2000 tallérnyi alapítványt tett. Az ő szemeiben te-h á t még sem olly igen rosszak azok az irgalmas nénikék, mint több kath. hatóságokéiban !

Felelős szerkesztő s kiadó-tulajdonos : Pollák János.

Nyomatott Beimel J. és Kozma Vazulnál (Al-Dunasor, kegyesrendiek épületében) Pesten, 1861.

Megjelenik e lap hetenkint kétszer : szerdán és szom-baton. — Az előfizetési dij f é l é v r e , postán küldéssel

5 frt 25 k r . ,

helyben 4 frt 90 kr. a. é.

RELIGIO

In document Religio, 1861. 2. félév (Pldal 81-85)