• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK

In document Religio, 1897. 2. félév (Pldal 32-37)

Kalocsa. Még egyszer a kalocsai főmegye tanítósá-gának ünnepéről. — (Vége.)

A marandó emlékű szép házszentelő ünnepély vé-geztével jun. 30-án 3 részre oszlott az ünneplők sokasága, bogy a nyári kaszinó, a kath. kör és a Magyar király fogadó helyiségeiben, mint az érseki jóság figyelmének vendégei lakomával is ünnepeljenek. A három helyen mintegy hatszázan voltak jelen. Legtöbben — 230-an — voltak a kaszinó nyári helyiségében, hol az asztalfőt Mayer Béla püspök s főtanfelügyelő ur foglalta el. Az első felköszön-tőt ugyancsak Mayer püspök mondotta a pápára és ki-r á l y ki-r a . Itt lehetett látni igazán a szónoklati talentumnak

gazdag csillogását. A két fényes trón iránti hódolatteljes tiszteletet annyi száz és száz változatban hallhatuk már és ünnepi szónokunk kiapadhatatlan tehetségének ihletsé-géből annyi u j motívummal diszitette föl beszédét, lelke-sedését oly közvetlenül varázsolta, hogy az önkénytelenül, szívből kitörő éljenzéssel demonstrálta igaz megilletődését.

Fiedler Géza Császka György érsek úrra mondott köszön-tője lelkesült éljenekben nyert visszhangot a hálás hall-gatóság részéről. Nagy figyelmet keltett Mócsy Antal orsz. képviselő dr Wlassics Gyula közokt. minisztert él-tető beszédével, melyben emelkedett politikai elfogulat-lansággal demonstrálta a miniszternek a személyes jó tulajdonai iránti elismerését. — E kiváló tulajdonok a tanítóság irányában mindenkor tanúsított legjobb akaratú meleg érdeklődése és a vallásos nevelés minden téren való érvényesülésére irányuló óhaja, melyben az eszközökre nézve ugyan nem egyszer eltérnek egymástól, de a czél-ban — hogy népnevelésünk magyar nemzeti és vallásos alapon nyugvó legyen — találkoznak. Novoth István tanitó Mayer Béla főtanfelügyelőre, Sterk József a fő-káptalanra emelte poharát, dr Povischil Richárd tanár, Tóth József pestmegyei és Gräff Nikáz bácsmegyei tan-felügyelőt éltette. Bohuniczky Ödön törvényszéki elnök érzéssel teli szavakban ecsetelte az ünnepély rá gyakorolt hatását, majd a helyi társadalomnak nem tanügyi hiva-tásu tagjai nevében meleg elismeréssel adózott a tanító-ság magasztos ügyének. A kalocsai társadalom köztiszte-letben álló világi reprezentátorának szavai látható kelle-mes benyomást gyakoroltak az éljenző tanítókra. A tör-vényszéki elnök beszéde közben őszinte bókkal illette az egyházmegyei tanügy vezérét, mire Mayer Béla püspök, kilépve a hivatalos szónoklatok hangulatából, szellemessé-gének sziporkázó ötleteivel védelmezte meg szerénységét az ünnepeltetés megáradt tetszés nyilatkozatai ellen. — Petrovácz József igazgató a hivatalok képviselőit, a ven-dégekett, a Tanitók háza tervezőjét, Kikinday Aladár ér-sek-uradalmi mérnököt, mint a tanügy /nzetlen barátját éltette nagy tetszés között és köszönetet mondott a ka-szinó helyiség átengedéséért. Tóth József pestm. tanfel-ügyelő szellemes állatparabolában buzdította a tanítóságot a vallásos nevelés támogatására, fejlesztésére. Dr Tara-jossy Sándor orsz. képviselő, mint a kaszinó elnöke re-flektált a köszönetre, ugyancsak köszönettel viszonozta

azért az alkalomért, mely a kaszinót egyik szép czéljának, az emelkedettebb szórakozások szolgálatába segítette. — Beszéde végén oly költői bensőségtől áthatott hazafias és vallásos tartalmú diktiót mondott a tanítókhoz, melynek szépségét politikai ellenei is elismerhetik. Scherer bajai képezdei igazgató, mint egykori tanitóárva a méltánylás meleg hangján köszöntötte mindazokat, kik a tanitók gyermekeinek jövőjéről a Tanitók háza megteremtésével oly szépen gondoskodtak. — Az ebéd utáni hungulat jó kedvében is sikerült Mócsy Antal orsz. képviselőnek le-kötni a figyelmet, hogy hangos helyeslés között elisme-rést, köszönetet mondjon Berauernek, ki a tanitók háza eszméjét felvetette s létesítése érdekében legtöbbet fá-radott.

A kath. körben Zittl Róbert apát s plébános ült az asztalfőn. A pápára s királyra ő nga mondotta a felkö-szöntőt ; érsek ur ő exjára Péchy István tanitó, Wlassics miniszterre Pilger Nándor plébános, a ft. főkáptalanra Füke Pál tanitó, Mayer főtanfelügyelőre Kern Ferencz tanitó, a kir. tanfelügyelő urakra Márton Mátyás plé-bános.

A nagy vendéglő termében az asztalfőt Kleiner Lajos kanonok ur foglalta el. Ugyancsak ő ürített poharat a pápára, királyra, Kis Béla tanitó az érsekre, Vojnics Dániel apát-plebános Wlassicsra, Varga Endre tanitó a ft. főkáptalanra, Pfeiffer József tanitó Mayerra, Virág István áldozár s tanár a két kir. tanfelügyelőre.

RELIGIO. 33

A hangversenyről.

Az elsorolt ünnepségek a junius 30-iki esti hang-versenynyel fejeződtek be. Ennek szakavatott rendezője Berauer József zenetanár igen érdekes és a kényesebb műigényeket is kielégítő programmot állított össze, mely túlzás nélkül ezerre menő közönséget vonzott a Legény-egylet lámpionokkal feldíszített udvarába. Ritka szép látvány volt a roppant nagy közönség : az urak ünnepies fekete ruhái közé kellemes szinpompát varázsolt a höl-gyek túlnyomóan világos öltözéke. Ott volt Kalocsa tár-sadalmának színe-java a hölgy és férfi vendégek százaival együtt. Egyformán lelkes éljenzéssel fogadták helybeliek és vidékiek a fél 9-kor megérkezett egyházfejedelmet, ki érdeklődésével tisztelte meg a hangversenyt azon végig jelen volt.

Az örökszép Hunyadi nyitány, nem különben a be-fejező Rákóczy átdolgozást az alig próbát tartott teljes tanító zenekar sikerrel adta elő. Rosty Kálmán Tanítók háza cz. nagv figyelemmel meghallgatott, szép költemé-nyét Katona József szavalta el elismerésre méltó hatással.

Gaál Ferencz epilogját és a Népdal egyveleget a tanítók férfikara énekelte. Mindkettőben Tuschter Ignácz, Hor-váth János és Hervanek Gyula tanitó urak vitték szép hangjukkal a szólókat, a megérdemelt tapsokból azonban jó rész megilleti különösen a Népdal egyveleg mesteri piano kíséretét. — Göndör Ferencz ó-becsei tanitó szava-latra hivatott hangon érzéssel és lelkesedéssel adta elő Váradi Antalnak Rákóczy Ferencz Rodostón cz. n elo-drámáját, . melyet Révfy Géza ó-becsei zenetanár kisért zongorán szép eredménynyel. Haydn Teremtés czimű ora-tóriuma, mely tán kissé nehéz dolog úgyszólván rögtön-zött előadásra, főleg a Ringenbach úrhölgy és Horváth urak duettjével, a befejező részben ugyancsak a nevezet-tek, továbbá Moravcsik Györgyné urnő és Tuschter Ignácz soloival hatott leginkább.

Az est sikere számokban is szépen fejezhető ki, a mennyiben a tiszta jövedelem 867 frt 80 krra rug.

Félóráná1 tovább tartott, mig a ritka, díszes közön-ség kiözönlött az udvarról a nyári kaszinóban hajnalig tartott tánczmulaíságra, magával vivén egy magasabb műélvezettel teljes estének szép emlékét.

A közgyűlésről.

Julius l-jén 8-kor hallgatott szent mise után tarta-tott meg ugyancsak a Jézustársaságiak dísztermében, a Kalocsa főegyházmegyei tanítók nagygyűlése, Mayer Béla püspök-főtantelügyelő ur elnöklete alatt. A tanügy mun-kásai, daczára az előző nap fáradalmainak, lehető teljes számmal jelentek meg s megvitatták a napirendre került tételeket u. m. a tanitó egyletek szövetségéről (előadó Petrovácz József, igazgató), a nyugdíj sérelmekről s azok orvoslásáról (előadó Nagy János, tanitó) s a gazdasági ismétlő oktatásról (előadó Drégely Kálmán, tanitó) szó-lókat.

A A közgyűlés után, annak tagjaiból alakult 21 tagu küldöttség ment a kastélyba, megköszönendő ő exezellen-cziájának kegyességét. A küldöttség szónoka a jelenvoltak nesztora, Fridrich Tamás adai nyug. tanitó, a következő beszédet intézte ő exczellencziájához :

Nagyméltóságú és főtisztelendő érsekatyánk ! Kegyelmes U r u n k !

A kalocsa főegyházmegyei róm. kath. összes tanító-egyletek nevében, e tisztelgő bizottsága által, bátorkodom exczellencziádat mély alázattal és teljes tisztelettel üdvö-zölni : s mint kegyes jótevőnkhöz, felkent lelkiatyánkhoz fiúi bizalommal, hálatelt szívvel járulni. Különösen azon ünnepély alkalrrából, mely szerint exczellencziád kegyes-sége folytán tegnap szenteltetett fel azon hajlék, — mely a kalocsafőegyházmegyei r. k. „ Tanítok házá" nak nevez-tetik, amelynek megalapítása egyedül csak exczellencziád

bőkezűségéből, szives adományából létesülhetett. Főleg ezekért és sok más vett jótéteményeiért forró köszöne-tünket, határtalan tiszteletünket és szivünkből lelkünkből áradt hálánkat, sietve, örömmel jöttünk e bucsuzónkban nyilvánítani.

Hálánk legbuzgóbb érzelmeit nem vagyunk képesek kifejezni, mert a szívnek nincs szava. Exczellencziád nagy nevét, nemes jószívűségét, a jelen és utókor há'ája, a dicsőség fénykoszoruja örökitendi meg,

A hála és remény érzetétől buzdittatva, az összes kalocsafőegyházmegyei r. k. tanítók, tanítónők, özvegyek és árvák naponkint összetett kezekkel buzgó fohászukat, forró imájukat emelik a Mindenható Istenhez, hogy exczellencziádat, — ki nemzeti és vallási létünk felett mindenkor oly kegyelettel, oly atyai szeretettel őrködni méltóztatott, — tartsa meg nagyon-nagyon sokáig erőben egészségben, egyházunk és hazánk díszére, mindnyájunk örömére. Éljen !

Erre ő exczellencziája igy szólt a küldöttekhez : Örömmel és megelégedéssel értesültem azon igen hasznos és foganatos tárgyalásokról, melyekkel tegnap a nagy választmányi ülés és ma a nagygyűlés foglalkozott.

Nagyrabecsülöm a példás buzgóságot, melyet önök és küldőik, főegyházmegyémnek derék egyházi és világi tan-férfiai, tanítónői különösen ez alkalommal a népnevelés érdekében tanúsítottak.

Adja Isten, hogy itteni buzgó munkálkodásuk kath.

iskoláink javára bő gyümölcsöt teremjen. Mi hogy bekö-vetkezzék, nem szűnöm meg kérni a jó Istent, hogy a katholikus mindkét nemű ifjúság nevelése és oktatása körül kifejtett törekvésüket szent áldásávál áraszsza el.

Es midőn önöket és küldőiket, és akiknek családjuk van, azzal együtt, a jó Isten oltalmába ajánlanám, óhajtom, hogy szerencsésen térjenek vissza otthonaikba.

Fogadják önök és küldőik főpásztori áldásomat.

Grclff Nikáz, Bács-Bodroghmegye kir. tanfelügyelője Zomborból a kalocsai érsek ur ő exczellencziájához jun.

30-án a következő sürgönyt intézte:

Exczellencziád fejedelmi bőkezűségéből létesített

„Tanítók házá"-nak mai felavatása alkalmából szivem mélyéből kívánom, hogy e házat és annak lakóit exczellen-cziádnak áldása örökké kisérje.

A fényes, hosszú ünnepségek megható utójátéka volt, mikor a nagygjülés szétcszló tagjai közül majd százan nők és férfiak minden előleges megbeszélés nélkül Berauer József titkár lakását keresték föl és ott Potzta Ferencz kulai tanitó szive sugallata'nak rögtönzésével oly megható beszédben köszönte meg és méltatta Berauer tar árnak a tanítók iránti lángoló szeretetét, az internátus k ö r ü l szerzett elévülhetetlen érdemeit, hogy hallgatóság és ünnepelt egyaránt könyeztek. Az önzetlen szeretet az ideális czél fáradalmaiért tán e könyek voltak a legszebb jutalomnak néma hírnökei.

Ungvár. Az autonomiai gyűlésre küldendő képviselő jelöléséről — -a „Kárpáti LapokB-ban a következő tájé-koztató jelent meg :

Primás o eminencziája által a nagymélt. kath. püs-pöki karhoz intézett körlevélben foglalt felhívás folytán részint a képviselők megválasztása, részint pedig bizonycs e h i pontok megállapítására vonatkozó mozgalmak az egész országban mondhatni minden vonalon megindultak.

34 RELIGIO.

Nagyon természetes tehát, hogy az ily követválasz-tási mozgalmak idejében a jelöltek, mint jó meleg eső után a gombák nőnek ki a földből, ugy teremnek az emberek képzelő agyában is, minden nap, egy ujabb jelöltnek nevét hozva forgalomba, mert hiába ! sok ember ambitiójának hizeleg azon tudat, hogy az ő diszes neve is — ha pár napra is — követjelöltként, a választó polgárok ajkaira jutott és szerepel.

A mozgalom immár a nagy munkácsi egyházmegyé-ben is megindult, sőt Ungvártt a néppárt orgánumát képviselő »Kelet" mult heti számában választókerületen-ként már a követjelölteket is fölállította.

Nincs semmi kifogásunk a jelöltség ellen, azonban a »Kelet" egy pár fontos dologról megfeledkezni látszott, amidőn oly egyéneket is hozott javaslatba, kiknek állása például a birói karnál, a képviselői állással összeférhetet-len, incompatibilis ; továbbá nem ügyelt arra sem, vájjon az illető jelöltnek anyagi viszonyai megengedik-e, hogy saját költségén 4—6 hónapot Budapesten töltsön; mert az 1870—71-dik évi autonomiai gyűlés is 4 hónapig és 6 napig tartott még pedig megszakifás nélkül, holott a mostani, ha komolyan hozzálátnak a szervezéshez, sokkal több időt, tehát több anyagi áldozatot is fog igénybe venni.

A munkácsegyházmegyei kormány, mint látjuk, jól-lehet nem kivánja a polgárok, illetve hivek szabadválasz-tási jogosultságát befolyásolni, mindazáltal higgadt meg-fontolás után jónak látta, hogy a hivektt irányítsa és

választókerületenként tájékoztatás végett követjelölteket állítson fel, kik köré, ha a vélemények találkoznak, a hi-vek szavazataikkal sorakozhatnak.

Az egyházmegyei kormány által egyházi képviselő-kül a következő papi személyek jelöltettek ki : Dr Mikita Sándor, székesegyházi kanonok, Rabár János, ugocsai főesperes, Demjánovics Endre cz. kanonok, Puza Sándor, zempléni főesperes és Lengyel Endre, nagy-kállói ker.

esperes. Az öt közül legjobb belátás szerint két papi képviselő választandó.

A világi képviselő jelöltek pedig, választó kerületek szerint, a következők :

1. Az ungvári vá'asztó kerületben idősb Nehrebeczky György, sz.-széki és alapítványi ügyész, ki már az 1870—

71-iki autonomiai gyűlésben igen szép eredménynyel vett részt, kipróbált erő és tehetség, ki legjobban tudja a mi nézeteinket, ismeri óhajainkat, álláspontunkat, szerveze-tünket, fegyelmünket, szóval összes állapotunkat, s ki,

mint szónok is, érdekeink megvédésében már nem egy-szer tünt ki előnyösen.

2. Nagy-Szőllősön, Szabó Jenő, nyugalmazott közle-kedési miniszteri tanácsos és főrendiházi örökös tag, nagy-tekintélyű és kiváló tudományu férfiú, budapesti lakos, vagyonos és fu^gmlen ember.

3. A nagy-kállói kerületben dr Pásztélyi Jenő, köz-és váltó ügyvéd, budipesti lakos, igen képzett fé/fiu.

4. Mármaros-hz.geti választókerületben : Hoscsuk Já-nos köz- és váltó ügyved és Yalkovszky Elek, nyugalma-zott táblai bíró, mindkettő jeles kepzettségü, közkedvelt-ségü és független egyén.

5. A munkácsi választókerületben : Dr Demjánovics Emil, orvostudor, budapesti lakos, szép képzettségű, bátor fellépésű független ember.

6. S.-a.-ujhelyi kerületben : Hodinka Mihály, gróf Andrássy Dénes uradalmainak főkormányzója és ügyésze, ki egyes jótétemények kieszközlésével már eddig is ki-mutatta egyházához és a munkác-egyházmegyéhez meleg ragaszkodását, szeretetét s kit jelleme és tudománya, valamint független állása előnyösen képesítenek a képvi-selőségre.

7. Huszti választókerületben: Dr Timon Ákos, bu-dapesti egyetemi tanár, a kongruális összeirási szabályzat megalkotója, tudományossága folytán országos férfiú, kit a huszti választókerület jeles munkálatáért már előzőleg is üdvözölt, ki a kongrua ügyben már eddig is nagy szerepet játszott és a jövőben lehetőleg, még nagyobbra van hivatva, ki a gör.-katholikusoknak a maga munkál-kodása által már eddig is kitűnő szolgálatokat tett és mint illetékes helyre irt levelében ünnepélyesen ígéri, a jövőben is a görög-katholikusok mindennemű érdekeit a legme-legebben felfogja karolni és minden lehetőt el fog kö-vetni, hogy azoknak jogait megvédelmezze, és anyagi ér-dekeiket a lehető legelőnyösebben előmozdítsa. — Ismerve körülményeinket, a huszti választókerület a lehető legna-gyobb bűnt követné el önmaga és az egyházmegye érde-kei ellen, ha ezen nagytudományn, országos tekintélyű, nagy- befolyású és tevékeny férfiút, a legjobb barátot a netalán ott fellépett, vagy fellépni készülő egyénekkel szemben, elbukni engedné. Yideant consules, (sacerdotes) ne quid detrimenti respublica capiant "

Egy választó.

K A T H O L I K U S A U T O N O M I A ,

Eunek az uj rovatnak ezéJja a mellett küzdeni, liogy tervbe vett uj autonomiai intézményünk, menten a két véglet irányá-ban kifejlődhető' túlzásoktól, azon az aranyközéputon haladva fejlődjék ki, melyen azt Vaszary Kolos bibornok hgprimás és a püspöki kar bölcsesége vezetni szándékozik, hogy igy az minden izében igazán katholikus, kor-, helyzet- és szükség-szerű legyen, X I I I . Leo pápa minden jót uj életre keltő

szelle-mében.

A budapest-belvárosi autonomiai testvéri háború.

Megmondtuk előre, hogy a főp. utasítástól való el-térés és a szunnyadó szenvedélyek Aeolus-barlangjának laikus programmkészitő okvetetlenkedés és országos laikus

vezetés kezdeményezése czimén való megnyitása mit fog eredményezni : háborúságot s a hivek testvérietlen össze-veszését és nyuzakodását. íme a mit előre megmondtunk, bekövetkezett. A budapesti I. autonomiai kerületben, hol a belváros vezet, a testvérietlen autonomiai veszekedés szomorú valóság. Programm kellett nekik, országos ; vezetni akarták az egész országot: s íme most a kerület a maga ziláltságával ijesztő példa az egész ország előtt. íme itt a tudósítás a hires programm-kerület autonomiai szelle-mének és cselekvésének szomorú állapotáról.

A fővárosi IV., V., VI. é s VII. kerületek vagyis

iíj&LÍGlü. 31 az I. budapesti autonomia kerület választó polgárai f.

hó 12-én délután négy órakor nagygyűlést tartottak a Lipót-utczai felsőbb leányiskola nagytermében, melyen nagyszámmal jelentek meg az emiitett kerület választó polgárai.

Dr Szadovszky József üdvözlő szavak kíséretében megnyitván az ülést, kéri a jelenvoltakat, hogy válaszszanak elnököt és jegyzőt, mire Kimer Károly belvárosi plébános indítványára Szadovszkyt elnöknek, Kriszt Jenő belvárosi káplánt pedig jegyzőnek választották meg. Polónyi Géza országgyűlési képviselő elfoglalván előadói székét, kijelenti, hogy a hetes bizottság által készített és az autonomia kérdésének megoldására alkalmazó irányelveket tartalmazó

programm az idő rövidsége miatt csak a belváros közre-működése mellett készül, de azért a többi három kerületre nézve is mérvadó. (Miért nem az egész országban?) Indít-ványozza a p r o g r a m m felolvasását, hogy az értekezleten résztvevők hozzászólhassanak. Ezután dr Zlinszky János a hetes bizottság jegyzője felolvassa a programmot, a melyet már közöltünk.

Ennek a megtörténte után Pártos Béla szólott első-nek, s kijelenti, hogy a p r o g r a m m o t nem fogadja el-Határozati javaslatot akar benyújtani, a mely szerint a katholikus autonomia kérdése nem dönthető el addig, a mig a kvóta nincs megállapítva. Az elnök azonban figyel-mezteti, hogy az ő határozati javaslata a napirend harma-dik pontjára van kitűzve, a mibe P á r t o s bele is nyu-godott. Mladoniczky Nándornak csak egy pont ellen van kifogása, az ellen, hogy a kaiholikus alapok jogi termé-szetének megállapítását kérjék, mintha ahhoz kétség férne.

Almássy Jenő tökéletesen elegendőnek t a r t j a a herczeg-primás pászt >r!evelét, s kéri Polónyit, vegye vissza az egész p r o g r a m m o t . Kanter Károly belvárosi káplán egy csöppet sincsen elragadtatva a programmtól. Nem lengi át igaz kath. szellem, s vannak benne oly dolgok, a melyeket a katholikusoknak hangoztatni fölösleges, vagy épen bűnös. A programm egyszerűen konstatálja, hogy a katholikus vallás megszűnt uralkodó vallás lenni s a fölött napirendre tér, de egy szóval sem mondja, hogy ez a tény fáj a katholikusoknak. Az ellen is kifogása van,

hogy czélzatosan nagyon sokat van hangoztatva a test-véri szeretet, s nagyon sokat utalnak a törvényhozás elé.

Nem fogadja el a programmnak egy pontját sem, hanem mindenben a herczegprimás körlevelét fogadja el.

Förster Aurél személyes kérdésben szólván Kimer Károly belvárosi plébános és Hubenay József ellenben szükségesnek t a r t j á k és elfogadják a programmot. Polónyi

Géza elfogadja Mladoniczky indítványát, majd nála szokásos vallásügyi frivolitással így folytatja : Azt mondja Kanter káplán ur, hogy neki fáj az, hogy a katholikus vallás megszűnt uralkodó vallás lenni s ennek a fájdalomnak a programmban nyomát sem látja. De hisz a programmnak nem az a föladata, hogy világfájdalmat tolmácsoljon.

Neki (Polónyinak) nem fáj, hogy vallása már nem ural-kodó vallás, mert ug)is hiába fájna. Álljon föl a káplán ur és mondja, hogy a katholikus vallást újból uralkodó vallássá akarja tenni, akkor ő szembe áll s vitatkozni fog vele, vájjon ez lehetséges-e ? De azt mondani, hogy neki f á j : ennek nincs sen mi értelme. A főpásztori levelet ő

is tiszteletben t a r t j a , de azért azt prédikálni, hogy csak egy akarat van és ez a herczegprimás akarata, nem lehet.

(De a programmképviselők akarata az ugy-e egy akart lenni az egész országra nézve. így kellett volna az egy

orszá-gos akarat, u g y - e ? A primásé nem lehet orszáorszá-gos aka-rat, de a Polónyié, az i g e n ? ! Jó, hogy a programm-csináló országos vezérkedők ezt jó korán elárulták !)

Polónyi ilyetén szereplése után az elnök föltette a kérdést, hogy a gyűlés elfogadja-e a 12 pontot. E r r e oly jelenet fejlődött ki, a melynek eredményéről az egyik lap azt mondja, hogy a gyűlés többsége „elfogadta*, a másik azt mondja, „elvetette" — a 12 pontot.

A napirend második szerencsétlen pontja a kongresz-szusra küldendő jelölt személyében való megállapodás volt. Polónyi jelenti, hogy Márkus József polgármestert óhajtják kandidálni, a kinek szándékában is volt, hogy progrannnbeszédét megtartandó, eljön a mai nagygyűlés-re, de közben lázba esett s az orvos megtiltotta neki, hogy Igló-Füredről, a hol szabadságidejét tölti, hosszabb útra távozzék. De küldött egy levelet, mely formaszerint nyíl-tan belevitte a kath. autonomiai mozgalomba a szabadelvű politikai testvérietlen gyűlölködést s tapintatlanul támadja gróf Zichy Nándor és gróf Esterházy Miklós Móriczot, a

A napirend második szerencsétlen pontja a kongresz-szusra küldendő jelölt személyében való megállapodás volt. Polónyi jelenti, hogy Márkus József polgármestert óhajtják kandidálni, a kinek szándékában is volt, hogy progrannnbeszédét megtartandó, eljön a mai nagygyűlés-re, de közben lázba esett s az orvos megtiltotta neki, hogy Igló-Füredről, a hol szabadságidejét tölti, hosszabb útra távozzék. De küldött egy levelet, mely formaszerint nyíl-tan belevitte a kath. autonomiai mozgalomba a szabadelvű politikai testvérietlen gyűlölködést s tapintatlanul támadja gróf Zichy Nándor és gróf Esterházy Miklós Móriczot, a

In document Religio, 1897. 2. félév (Pldal 32-37)