• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁS

In document Religio, 1897. 2. félév (Pldal 25-29)

Kalocsa. Még egyszer kalocsai főmegye a tanítósá-gának ünnepéről. —

A tűzoltói tarka szines uniformisok eltűntével koránt-sem szűnt meg Kalocsa utczainak élénk mozgalmassága.

Junius 29-én a hajón és vasutakon százával érkeztek meg a főegyházmegye tanítói, tanítónői, azonkívül a nem hiva-tásos érdeklődők sokasága, kik részben rokoni körökben, túlnyomó részben azonban a megürült tanintézetekben és a tanügy iránt érdeklődő polgárságnál nyertek szives fogadtatás*- f elhelyezést.

Esti 8 órakor a Magyar Király fogadóban ismer-kedési estélyre gyűltek össze a nevelés-ügy apostolai ; késő éjjel ofzlatta szét a kedélyes ismerkedési estét, hogy másnap kor újra találkozzanak a Jézus társasági atyák templomában, hol az ünnepélyes Veni-Sancte-t és hálaadó szent misét dr Boromisza Tibor kanonok ur tartotta meg.

Mise után a Jézus társasági atyák szívességéből át-engedett díszterme szűknek bizonyult az érdeklődő töme-gének, kik a diszgyűlésre megjelentek. Mayer Béla vál.

püspök ur, egyh. meay. főtanfelügyelő kezdte meg a disz-gyülést, közel mástélórás nagyszabású elnöki megnyitó-jával, melyet fentebb élvezett a t. olvasó.

Az elnöki megnyitó után Berauer József terjesztette elő titkári jelentésében a „Tanítók háza" megteremtésé-nek történetét. Sajátságos, hogy i t t a száraz számok, mint adatok, sok szónoklatnál is érdekesebben szólottak. Meg-szokott dolog, hogy Kalocsa majd minden közintézménye mélységes lekötelezettje az érseki jóságnak. Ez intézet is tulajdonképen ő exczellencziájának köszönheti lételét, a mit minden czifra szónál ékesebben hirdetnek az alábbi számok : Az első alapítvány és a milléniumi dicsőséges évnek adományával közel járnak a 80,000 koronához.

Jelentékeny hálára tarthat igényt a főkáptalan 60,000 koronányi 5%-os építési kölcsönének engedélyezése; tisz-teletet érdemel a tanitók pásztor-játékainak és egyéb ünnepségeinek utján összehozott 14 ezer koronára menő gyűjtése, melyet — ha a kiváló buzgalom titkár óhaja szerint minden iskola felkarolva folytatna, a tapasztalati adatok alapján évi 10 — 12,000 koronával segíthetné elő a magyar földön első ilynemű intézmény áldásos hiva-tását. — Az 1000 drbhoz közel járó ügyirat elintézése pedig mint egyszerű szám is hangosan dicséri Berauer József titkárnak fáradhatatlan buzgalom ügyszeretetét.

A titkári jelentés után őmlga eltávozván, az elnöki széket Kovátsits Máté apát, a bajavidéki tan. egy. elnöke

vette át, kinek indítványára a közgyűlés kimondotta, hogy az elnöki megnyitónak közzétételét őméltóságától kérni fogja s a jegyzőkönyvbe iktatja.

A diszgyülés befejeztével az egész nagyszámú közön-ség a szózat ünnepi dalát énekelve, felvonult az érseki díszterembe, hol a tanítóság tisztelgő hódolattal járult ő exczellencziája elé. Mayer Béla főtanfelügyelő ur a követ-kező beszédet mondotta:

Nrn. és ft. é. úr ! K. u. !

Tanfelügyelői működésem legszebb emlékei közé fo-gom számítani e szerencsét, midőn a főegyházmegye derék tanítóinak élén exczellencziád magas színe előtt megjelen-hettem, hogy tolmácsa legyek az ő határtalan tiszteletök-nek, hódolatuknak, fiai ragaszkodásuknak, különösen pedig mély hálájuknak azon párját ritkító nagy jótéteményekért, melyekkel őket boldogítani méltóztatott akkoron, midőn az áltáluk tervezett „Tanitók házá"-nak fölépítésében, ala-pításában segélyezni — s nyugdíj alapjukat is valóban feje-delmi bőkezűséggel gyarapítani kegyeskedett.

K. U r u n k !

Mint a magyar hazának hű fiai nemzeti létünk ezer éves iönállásának ünnepségéből mi is ki akartuk venni részünket, egyben emlékét is megörökíteni oly módon, mely a késő unokáknak is hirdesse apáik erényeit, kik hazafiságukat és kartársi szeretetöket nagy áldozatokkal is tanúsítani kötelessegüknek örömüknek tartották. Am csakhamar éreztük, hogy vállalatunk inkább áll arányban áldozatkészségünkkel mintsem áldozatképességünkkel. Haza-fiságunk nagyot akart, — exczellencziádé a dicsőség, hogy nagyot alkotott is, midőn hallatlan mérvű áldozatokkal segítségünkre sietve, csaknem egymaga felépítette azon intézetet, melynek minden egyes köve hirdetni fogja exczellencziád nagy nevének dicsőségét, hiszszük, sok századon keresztül.

De hirdetni fogja azt a kölcsönös kötelességünket is, mely szerint egyházi és világi tanítóknak, népnevelőknek össze kell tartaniok, egymást támogatniok a népnevelés érdekeinek előbbrevitelében, a köz- és magán élet erkölcsei-nek vallásos alapon való megszilárdításában. A „Tanitók háza" nekünk ily főpásztori intelmül szolgál és mi e kővé vált főpásztori intelmet megértettük s hálánk némi jeléül ime ünnepélyes fogadást teszünk, hogy exczellencziád nép-nevelési magas intenczióinak megfelelni egész életünk es hivatásunk legszentebb kötelességének fogjuk tekinteni ; ígérjük, hogy a mi intézetünkre fordított ezreknek és ezreknek tőkéjét kamatok-kamatjával együtt igyekezni fogunk visszatéríteni az által, hogy a gondjainkra bizots gyermekeket az egyháznak hű fiaivá, a hazának értelmet és becsületes polgáraivá nevelendjük, hogy az által is hozzájáruljunk azon alap megerősítéséhez, melyen nemze-tünk egy második évezredének dicsősége fölépülhet.

Am a „Tanitók háza" imaház is lesz, hol a szegény tanitók még szegényebb gyermekeinek hálafohászai napon-kint fölemelkednek majd az egek Urához exczellencziád drága életeért, mindennemű jólléteért. Ezeknek áldó sóha-jaihoz csatlakoznak majd a mi forró imáink is, hogy a jóságos Isten exczellencziádat, a tanitók legjobb barátját, a népnevelés fenkölt szellemű bajnokát, vegye oltalmába, tetézze kegyelmeinek bőségével és éltesse sok éveken keresztül főegyházmegyéjének díszére, mindannyiunk örö-mére és boldogitására: Éljen. Midőn igv legmélyebb hálánkat kifejezzük, bátorkodunk esedezni, méltóztassék azt fölszentelni, a mit kegyeskedett fölépíteni.

Sok szemben felcsillogot a meghatottság és hála könye a szép beszéd és az érsek következő atyai kegyes-ségü szavai alatt :

Nagy örömömre szolgál, hogy hazánk ezredéves fenn-állásának emlékére itt Kalocsán, az érseki székvárosban emelt „Tanítók J3ázá"-nak általam végzendő egyházi meg-áldására, felavatására, valamint az ez alkalommal tartandó

22 RELIGIO egyházmegyei tanítói nagygyűlésre megjelent, egyházi és világi tanférfiakat, tanítónőket, nekem a népnevelés terén kedves munkatársaimat, az érdemekben gazdag egyházm. főtanfelügyelő, Mayer Béla püspök ur őméltó-ságának köszönettel vett, nagyrabecsült vezetése mellett érseki palotámban oly nagy számmal fogadhatom.

Lelkemben örülök, hogy legjobb tudásom szerint magasztos működésükben önöket, főegyházmegyém összes tanítóit és tanítónőit azon meggyőződés vezérli, mikép csak a vallás-erkölcsi alapon nyugvó nevelés és tanítás képes kötelességtudó, lelkiismeretes, önzetlen, hazafias jó polgárokat adni a hazának 03 hogy ezen meggyőző-désükben Isten nagyobb dicsőségére és az ártatlan lelkek boldogitására buzgón teljesitik kath. népnevelői magasztos feladatukat.

Midőn ezért főpásztori elismerésemet nyilvánítom, azon imáimba foglalt legfőbb óhajomnak adok kifejezést, hogy jövőben is mindenkor Jézus, az isteni mester szelleme és kegyelme lelkesítse, támogassa önöket magasztos hiva-tásuk teljesítésében.

Szívesen hoztam meg a „Tanítók Házá"-nak lé-tesítéséhez az ő méltósága által oly szép szavakban meg-köszönt áldozatot.

Isten dicsősége, egyházunk és hazánk érdeke le-begett szemeim előtt, midőn ezt tettem ; és ugyanezen érdekektől vezéreltetve, a jövőben sem fogom ezen üdvös intézménytől támogatásomat és atyai gondosságomat megvonni.

Kérni fogom a jó Istent, a minden jók adóját, hogy főegyházmegyém derék tanítói javára létre jött ezen üdvös intézményt bő áldásával áraszsza el, hogy az ezen ház-ban Jézus szellemében nevelt gyermekek és ifjak az egy-háznak és a hazának majdan vallásos, hasznos jó tagjaivá és derék polgáraivá legyenek.

Fogadják főpásztori áldásomat.

Innen az ünneplők a Tanítók hálához, a tanítók gyermekeinek leerdő otthonához vonultak ki ; mig a közön-ség az épület helyiközön-ségeit szemlélgette nagy érdeklődéssel, a felhangzó éljenek jelezték őexcziája megérkezését, ki azonnal hozzá fogott az rnülefc beszenteléséhez. A közön-ség az épület térközön-sége előtt csoportosult és a megkapó képet „egy buzgó fényképész meg is örökítette.

0 exczellencziája kíséretével bemenvén az épületbe, annak minden egyes részét beszentelte ; minek végeztével Mayer püspök ur a következő szavakat intézte érsek ur ő exczellencziájához :

Kegyelmes Uram !

íme megáldotta exczellencziád saját nagy alkotását.

Mig exczellencziád lekérte Isten áldását e házra, az alatt mi Isten kegyelmét esdettük exczellencziádra, a háznak nagylelkű alapitójára. Vajha Isten meghallgassa könyör-gésünket. Midőn mi most ezen intézetet szemléljük, mely nem is Tanítók házának, hanem Tanítók palotájának volna elnevezhető, még jobban érezzük, mily sok az, a mivel exczellencziádnak tartozunk és mily kevés az, mivel mi adóságunkat leróhatjuk. Közel 100 ezer koronát fordított exczellencziád e gyönyörű intézet létesítésére ; mi e nagy összeget csak egy koronával tudjuk viszonozni és ezen egy koronát is szegénységünk tudatában a jó Istentől kérjük kölcsön Adja Isten exczellencziádnak azt a koronát,

melylyel csak az ő választottjai dicsekedhetnek, s a mely-nek exczellencziád fölkent fején legszebb ékessége lesz a r á j a szállt ezernyi hálakönyük csillogása, melyeknek drága értékét csak a jó Isten képfs megváltani.

Fogadja exczellencziád újólag mindennemű jótétemé-nyeért, e háznak fölszentelésére végzett ténykedésnek fára-dozásaiért, legforróbb háláukat azon óhaj kijelentésével, hogy a főpásztori kegyességnek árjában ma örömtől ujongó tanítóknak büszkeségére, szebb jövőt reménylő hazánk áldására, küzdő egyházunk fényes diadalára sokáig éljen!

0 nagyméltósága a következőleg válaszolt:

Midőn főegyházmegyém tanítói javára emelt ezen épületet Isten szent nevében az előirt egyházi szertartás szerint megáldottam, kértem a Mindenhatót, hogy azt az ő szent áldása soha el ne hagyja és hegy falai között az égnek angyalai magát a házat és annak leendő lakóit őrizzék és oltalmazzák.

Isten áldása legyen velünk, Isten áldása legyen e házon és mindazokon, kik abban lakni s neveltetni fognak!

Végre Mayer főtanfelügyelő ur a következő szavak kíséretében adta át a házat első felügyelője, Berauer József urnák : A Tanitók háza körüli utolsó kötelességemet teljesítem, midőn annak felügyeletét a főegyházmegyei bizottság határozatához képest t. Berauer József képezdei tanár urnák ezeunel ünnepélyesen átadom.

Ön tervezte ezen intézetet, öné az eszme dicsősége, önnek jutott ki a munkának, fáradságnak oroszlánrésze.

Épüléssel láttam buzgóságát; nem egyszer csodáltam sem-mitől visszariadni és lankadni nem tudó lelki erejét.

Megérdemelte százszorosan, hogy ezen intézetnek első felügyelője ön legyen.

Vegye tehát át snnak vezetését. Utasítást nem a d o k : mert meg vagyok győződve, hogy mindent el fog követni, bogy ő exczellencziájának ezen intézet iránt táplált magas intenczíói valósitassanak, kartársainak reményei teljesülje-nek. Legyen oly szerencsés e háznak felügyeletében, a mily szerencsés volt annak tervezgetésében.

Tanítsa a gondjaira bizott szegény gyermekeket ő exczellencziájának nevével Istent áldani, hogy kegyelmével meggazdagodva, Jézus példájára, Isten és emberek előtti kedvességben növekedjenek. E kegyelem kisérje önt is, kedves családját is e háznak falai között minden lépésében Erőben, egészségben sokáig éljen !

(Vége köv.)

K A T H O L I K U S A U T O N O M I A ,

Ennek az uj rovatnak czélja a mellett kíizdeni, hogy tervbe vett uj autonomiai intézményünk, menten a két véglet irányá-ban kifejlődhető túlzásoktól, azon az aranyközéputon haladva fejlődjék ki, melyen azt Yaszary Kolos bibornok hgprimás és a püspöki kar bölcsesége vezetni szándékozik, hogy igy az minden ízében igazán katholikus, kor-, helyzet- és szükség-szerű legyen, X I I I . Leo pápa minden jót uj életre keltő

szelie-mében.

Gör. kath. e s p e r e s i kerület elvi nyilatkozata.

A zemplémmegyebeli bodrogközi gör. kath. egyház-kerület papsága a következő nyilatkozatot terjeszti a nyilvánosság elé:

Jegyzőkönyv.

Felvétetett Kis-Dobrán, 1897. évi julius hó 6-án a bodrogközi kerület lelkészei által tartott rendkívüli papi-gyülésen.

Jelenvoltak : az alulirottak.

Az együtlevő kerületi lelkészek sajnálattal értesül-tek arról, hogy a most megindult autonomiai

mozgal-RELIGIO. 27 mak során az 1870—71 évben tartott első kath. kongresszus

alkalmából némely gör. szert. kath. kongresszusi képviselő által hangoztatott dissidens elvek mostanában ismét fel-színre kerültek. Ezek folytán a kerületi lelkészek a nyilvánosság előtt a következő elveket tartották szüksé-gesnek elmondani :

1. A bodrogközi egyh. kerület lelkészei óhajtják, hogy a katholikus autonomia az állammal szemben ugyan azon jogokat nyerje, a mely jogokkal birnak az ország hasonló autonomiai testületei.

2. Az egyházi szervezetben a választás elvét a kerület lelkészei egyáltalán elvetendőnek tartják s éppen

azért a püspökválasztás hangoztatott kívánalmát magok-tól elutasítják és e téren a gör. szert. kath. egyház részére csak annyi és éppen olyan jogviszonyokat óhajt a kerület, a minőt az autonomiai kongresszus általában az egész magyarországi kath. egyházra megállapítani fog szertartásra való külömbség nélkül.

3. Ugy egyházi, mint világi megválasztandó kép-viselőinktől elvárja a kerület, hogy az 1870-ik évi távolma-radt képviselők eljárását és elveit követni nem fogják, hanem a fentebb hangoztatott elvek alapján fogják egy-házunkat képviselni és érdekeinket megvédeni.

Kelt mint fenn :

Melles Emil ker. esperes, k. dobrai lelkész.

Antalóczy Imre kiérd, esperes, sz. széki ülnök s

leleszpólyáni lelkész.

Csopey Antal ' agárdi lelkész.

Damjanovics Ágoston szerdahelyi lelkész, egyh. ker. jegyző.

Sztankaninecz Endre csékei h. lelkész.

Dudinszky Tivadar dámóczi helyetteslelkész.

Választási mozgalmak, jelölések.

— Káptalani követ. A győri káptalan az eszter-gomi egyházi tartomány káptalanainak képviselőjévé egy-hangúlag dr JRajner Lajos esztergomi kanonokot válasz-totta meg, a ki már megkapta az esztergomi és a pécsi káptalan szavazatát.

— S z e r z e t e s - r e n d autonomiai képviselője. A minorita-rend Aradon tartott tisztújító gyűlésében egyút-tal mint tanitó szerzetesrend autonomiai képviselőjét is megválasztot Csák Cirjék tart. rendfőnök személyében.

A rozsnyói egyházmegyében. A rimaszécsi kerületi papság Dobóczán tartott gyűlése alkalmával a köztisztelet és szeretetben álló dr Podraczky István jogtudóst válasz-totta papképviselőjének. — Szt.-Simonyban (Gömör) az

autonomiai választás mozgalmai megindultak. Elnöknek : Hegedűs János s. lelkészt, bizottsági tagokul: Kónya

Sándort, Kovács Lajost, Kovács Miksát és Kovács Jánost választották. Az ezernél több választónak nagy lelkesedés közt kikiálltott jelöltje Molnár Lajos tamázsfalvi

földbir-tokos, ur. Szt.-Simony 1897. jul. 6. Laffeurte Rezső. — A győri központi papság kedden értekezletre gyűlt össze, melyen 32 áldozópap jelent meg. Titkos szavazással meg-választották a szavazatokat összeszámláló ötös-bizottságot,

mely a következőkép alakult meg, elnök : Mohi Antal dr, jegyző: Felber J á n o s ; tagok Hahnekamp György, Egyed János, Soós Géza. Ezután a győri egyházmegyei papság által küldendő két egyházi képviselőre szavaztak. Beadatott 32 szavazat, ebből kapott Giesswein Sándor dr 31, Póda Endre 18, Páder Rezső 12, Szalay Pál 2 és Sinkó István dr 1. — A nagyváradi egyházmegyében a gyulai esperesi kerület B.-Csabán tartott gyűlésében Spett Gyula gyomai plébánost választottak meg papi képviselőnek.

Spett Gyula mellett a nagyváradi egyházmegye egy másik diszét, dr Karsch Lolliont emlegetik papi képviselő gyanánt, kit a székelyhidi esperesi kerület jelölt képvise-lőnek. A pécsi egyházmegyében. Mohácson julius 6-án délelőtt a mohácsi választókerülethez tartozó mária-kéméndi, németbólyi és mohácsi esperesi kerületek együttes érte-kezletet tartottak s ez alkalommal papi képviselőnek próba-szavazással Pozsgay József kanonokot jelölték. Már az értekezlet előtt megállapodtak abban, hogy a ki a leg-több szavazatot kapja, az legyen a jelölt. így tehát mind-három espereskerületnek papi képviselőjelöltje Pozsgay kanonok. A gödrei espereskerület papsága jul. 6-án Abaligeten jött össze választógyülésre. A szavazás ered-ménye ez: Pozsgay József kanonok 5 szavazat, dr Kelemen László kurdi esp.-pleb. 4 és Gundy Miklós sásdi esp.-pleb.

3 szavazat. A németbólyi espereskerület papsága jul.

7-én Rácz-Töttösön tartott választógyülésén 9 szavazattal Pozsgay József kanonokot választotta kongresszusi képvise-lőnek; 1 szavazatot dr Kelemen László kapott. A simontornyai espereskerület papsága Pozsgay kanonokra 8, dr Kelemen Lászlóra 4 és Németh Ferencz tamási esp.-plebánosra 1 szavazatot adott.

V E G Y E S E K .

XIII. Leo szent -Péter sírjánál. Szokása a pápáknak, hogy szent Péter és Pál ünnepének vigiliáján lakásából lemegy szent Péter bazilikájába szent Péter sírjához imádkozni. Ezidén reggel órakor indult ki lakásából a pápa, a bazilikába a szentség kápolnáján nult be, a hol adorált, innen szent Péter szobra elé vo-nult s elvégezvén a szokásos lábcsókot a confessióba, vagyis szent Péter sirjához ment le, a hol a szent pal-liumokat megáldván, sokáig magánimába elmerülve ajtu-toskodott. Következtek nyilvános imák, a mindenszentek litániája, zsoltárok stb. Lakásába 1/211 órakor tért vissza.

— k pápa bucsuzása. Jun. 30-án, szent Péter és Pál apostolok ünnepe után való napon fogadta XIII.

Leo pápa a Collegium germanico-hungaricum végzett növendékeit, kik szent Péter sirja mellett tanulták a hittudományt és most egyházmegyéikbe visszatérnek, hogy oszlopai legyenek otthon a római tudománynak.

— á Canisius-ünnepélyeket jun. 30-án kezdték meg svájczi Freiburgban.

— Az intelligenczia, t. i. az u. n. polgári intelli-genczia, itt Budapesten nagy igényekkel kezd fellépni és dolgozni a kath. autonomia ügyében. Urak, kiket soha imádkozni, soha templomban ájtato3kodni senki se látott, kezdik magukat a kath. értelmességhez számítani és a kath. autonomia ügyében kezdenek vezérszerepet igényelni.

28 RELIGIO.

Igaz, hogy a kath. egyház minden gyermekét szereti s minden gyermekének támogatását szívesen veszi. Ki vehetné azonban az egyháznak zokon, ha mégis csak legszívesebben az oly gyermekeinek igyekezetét szereti legjobban, a kik az egyház szellemét igazán értik és követik. Azért igen furcsának tűnt fel az, midőn azt olvastuk, hogy egy gyűlésben az országosan igen intelli-gensnek, sőt legintelligensebbnek, mondhatni valóságos theologiai műveltséggel bírónak elismert Zichy Nándor gróffal szemben ellenjelölt felállításáról gondoskodott — a „budapesti katholikus intelligencziá-nak egy bizonyos része. Csodálatos, hogy némelyek még a XIX. század végén sem értik meg, — pedig hát az intelligencziához számítják magukat, — a kath. egyháznak csak hivő, és egészen hü — intelligenczia kell.

A papi pályára lépők konkurzusának eredménye.

Győrött julius hó elsején megtartott konkurzus alkal-mával 30 ifjú jelentkezett. Megyés püspök ur ezek közöl 15-öt vett fel a győri növendékpapok sorába, kik a következők: A győri főgymnáziumból a theologiára:

Tower Vilmos ; a hetedik osztá yra Medgyesy László ; a hatodikra Kutasy Károly; ötödikre Kurcsy László, Szabó Kálmán. A soproni főgymnánumból : theologiára Lentsch Ferencz ; a hatodikra Molnár Antal, Pintér István; ötö-dikre Lang József, Szemelliker Antal. — A szombathelyi

egyházmegyében felvétettek : Asbóth István, B;szinger János, Frey Géza, Gyuk Pál, Kaltenecker Károly, Maicz Ede és Szabados Gábor végzett 8 oszt. tanulókat. — Veszprémben e. hó 1-én tartatott meg a kispapok kon-kurzusa. Bevétettek : Dombai Sándor, Perger Kálniián, Varthler János, Wimmer Károly, Keller József, Modory Elek, Schwarda József, Englert József és Jukk Béla. — Pécsett, jul. 1-én reggeli V410 órakor a püspöki palota szentszéki üle'stermében tartották meg a konkurzust a papnöveldébe fölvétetni szándékozók ügyében. Jelen vol-tak a szentszék tagjai, vagyis a kanonokok és külön ki-nevezett szentszéki ülnökök.. Jelentkezett 36 folyamodó, kik közül személyesen csak 34 jelent meg. Fölvétettek : A theologia I. évfolyamára Nahr Simon ; a főgymnasium 7-ik osztályára Gombkötő Antal, a 6-ik osztályra Aladics Antal, Pálfy Sándor és Stemmer Kálmán ; az 5-ik osz-tályra Erményi János, Albrecht János, Fleischmann Dezső, Jankovics Gyula, Kühnel József, Pált'y Ferencz, Tóth Károly, Breuer József, Faulstich Ádám, Fent Gyula, Feuerbach Pál, Gál János, Grábler Károly és Handler János, — összesen 19. — Az egri papnövendékek sorába i a jul. 2-án érsek ő excllja elnöklete alatt megtartott pályázati vizsgálatnál felvétettek : II. évi hittanfolyamra Kiszely Imre Rezső ; I. évi hittanfolyamra Nagy János Jenő, az egri, Csetkovics Miklós, a szathmári, Csima Emil, a miskolczi, Karajz József, a sátoralja-ujhelyi, Melczer Sándor, az ungvári, Taub József, a kassai fő-gimnáziumból; a gimn. VII. osztálya : Barsy Artúr Antal, az egri, Hakker Béla Miksa, az egri, Kapitány János, az egri, Szabó József, az egri, Trásy György, az egri, Dobai Károly, a székelyudvarhelyi, Rokk István, a nagykárolyi,

Bariska Mihály, a gyöngyösi, Borsos János, a lőcsei, Zimai János Gyula, a jászberényi főgimnáziumból. — A nagyváradi egyházmegyében két ifjút vett fel a biboros püspök, az egyik Taróczy Béla nagyváradi, a másik Mol-nár József belényesi végzett VI. osztályú tanulók. — Szatmáron a f. hó 2-án megtartott konkurzuson felvételre tizenegyen jelentkeztek és kilenczen lettek felvéve ; és pedig Czier István, Czier Pál, Haller István, Kinczel Venczel, Kulcsár Ferencz, Schwegler Ferencz, Szemere

Bariska Mihály, a gyöngyösi, Borsos János, a lőcsei, Zimai János Gyula, a jászberényi főgimnáziumból. — A nagyváradi egyházmegyében két ifjút vett fel a biboros püspök, az egyik Taróczy Béla nagyváradi, a másik Mol-nár József belényesi végzett VI. osztályú tanulók. — Szatmáron a f. hó 2-án megtartott konkurzuson felvételre tizenegyen jelentkeztek és kilenczen lettek felvéve ; és pedig Czier István, Czier Pál, Haller István, Kinczel Venczel, Kulcsár Ferencz, Schwegler Ferencz, Szemere

In document Religio, 1897. 2. félév (Pldal 25-29)