• Nem Talált Eredményt

A döntés közlése

A kérelemre induló hatósági eljárás

8. fejezet A hatóság döntései

8.8. A döntés közlése

8.8.1. A döntés közlésének általános szabályai

A döntés közlésének mindenekelőtt az adja meg a jelentőségét, hogy a hatósági aktusban foglaltak joghatása általában a döntés közlésének időpontjában veszi kezdetét (például a jogorvoslati lehetőségek igénybevétele vagy a végrehajtás beálltának kiszámítása stb.).

Könnyen felismerhető, hogy a szabályozásnak az ügyfelek szempontjából garanciális jelentősége van. A hatóság oldaláról nézve azt emeljük ki, hogy a kézbesítés felelősség-vonzata a hatóságra nehezedik. Neki kell bizonyítania, hogy a kézbesítés szabályszerűen megtörtént, illetve eljárása a jogi szabályozásnak minden tekintetben megfelelt. Az ügyfél részéről döntő jelentősége van annak, hogy miért hiúsult meg, vagy miért késett a döntés kézhezvétele. Lehet, hogy ebben az ügyfél vétlen, de az is előfordulhat, hogy szándékosan törekszik arra, hogy kitérjen a döntés átvétele elől.

A Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy a határozathoz csak akkor kötődik joghatás, ha erről az érintett szabályszerűen értesül. „Az ügyfél tekintetében egy nem közölt, tehát egy nem ismert határozat – még abban az esetben is, ha azon szerepel a kiadmányozásra jogosult aláírása, a pecsét, és postázásra vár – nem válthat és nem is vált ki joghatást.” ( EBH 2011.2379)

120 Hatósági jogalkalmazás a közigazgatásban

A fentiekből levonható az a következtetés, hogy a hatósági döntések kézbesítése nem csupán egy a postai szolgáltatások közül, hanem a hatósági eljárás szerves része. Ennek tudható be a viszonylag terjedelmes szabályozás, továbbá az is, hogy a döntés közlésére vonatkozó normák között kézbesítési szabályok is találhatók.

Az Ákr. a közlés szabályait, a döntések eltérő sajátosságaira tekintettel, a döntés formái alapján részben kettébontja. A határozatot

• az ügyféllel,

• az ügyben eljárt szakhatósággal, továbbá

• azzal közli, akire nézve az rendelkezést tartalmaz.

A végzést a hatóság azzal közli, akinek jogát vagy jogos érdekét érinti, vagy akire nézve az rendelkezést tartalmaz. Az ügyfél tehát nem kap meg minden végzést. Ez nem is in-dokolt, például az eljárás egyéb résztvevőjét érintő végzést szükségtelen minden esetben az ügyféllel is közölni. Figyelemmel azonban az ügyféli jogok gyakorlására, ha az ügyféllel nem közölték, a végzésről kérésére a hatóság egy ízben, külön díj vagy illeték felszámolása nélkül, másolatot állít ki.

Ha írásbeli a kapcsolattartás, a hatóság a döntést hivatalos iratként vagy írásbelinek minősülő elektronikus úton kézbesíti. Ha jogszabály nem zárja ki, a határozatot és végzést a fentebb meghatározott érintettekkel szóban is lehet közölni. Ennek megtörténtét és idő-pontját az iratra rá kell vezetni, és az érintettel is alá kell íratni. Ha a jogosult kéri, a hatóság írásban is megküldi a döntést.

A döntés közlésének szabályozása körében az időpontok és időtartamok meghatározása különösen fontos. Az általános szabály szerint az írásban vagy szóban közölt döntés szem-pontjából a közlés időpontja az a nap, amelyen a döntést közölték. Ahhoz, hogy a hirdetmény vagy közhírré tétel útján való közlés rendeltetésének meg tudjon felelni, az is szükséges, hogy a közlés célba juttatásához megfelelő határidő rendelkezésre álljon. Az Ákr. rendel-kezése szerint a hirdetmény útján közölt döntést a kifüggesztését követő tizenötödik napon kell közöltnek tekinteni. Amennyiben az érintett a határozat vagy a végzés átvételét tizenöt napon belül nem igazolja vissza, a hatóság másik írásbeli formában megismétli a döntés célba juttatását. Ilyen esetben a közlés napjának az ismételt közlés napja számít.

Amennyiben az elektronikus úton közölt döntés átvételét a címzett tizenöt napon belül nem igazolja vissza, a hatóság szintén másik írásbeli formában közli a döntést.

A törvény lehetővé teszi, hogy meghatározott esetekben a hatóság a döntés közlésekor eltérjen az általános szabályoktól. Nevezetesen, ha a hatóság

• életveszéllyel,

• súlyos kárral fenyegető helyzetben, valamint

• törvény rendelkezése alapján

a döntést nem az Ákr.-ben meghatározott módon közli, a döntést írásban is meg kell kül-deni. Ebben az esetben a közlés napjának – kizárólag a jogorvoslati határidők szempont-jából – az írásbeli közlés napját kell tekinteni.

8.8.2. A kézbesítésre vonatkozó szabályok

Az iratot a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni, ha a címzett az átvételt megtagadta. Ekörül azonban már kialakulhat vita és értelmezési probléma.

A megtagadástól el kell határolni azokat az eseteket, amikor a kézbesítés nem volt sikeres, mert a címzett nem vette át az iratot. A törvény külön kiemeli azokat az eseteket, amikor az irat a hatósághoz „nem kereste”, illetve „ismeretlen” vagy „elköltözött” jelzéssel érkezik vissza. Ha „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza az irat, a kézbesítés második megkísérlé-sének napját, az utóbbi esetekben („ismeretlen” vagy „elköltözött” jelzés esetén) a kézbesítés megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.

Az általános szabály szerint, ha a címzett tudomást szerez arról, hogy a neki küldött iratot a hatóság kézbesítettnek tekinti, tizenöt napon belül kifogással élhet. A közléstől számított negyvenöt napon túl kifogás nem terjeszthető elő. A kifogás bizonyítását a tör-vény jogcímhez köti. A hatóság akkor ad helyt a kifogásnak, ha a címzett az iratot azért nem vette át, mert

• a kézbesítés során a vonatkozó jogszabályokat megsértették, illetve a kézbesítés más okból nem volt szabályszerű, vagy

• az iratot a címzettnek önhibáján kívüli okból nem volt módja átvenni.

Nem természetes személy címzett kifogást csak akkor terjeszthet elő, ha a kézbesítés nem volt szabályszerű. Az Ákr. nem írja elő, hogy a kézbesítettnek tekintett állapot (helyzet) beálltáról a hatóság külön is tájékoztassa a címzettet. A törvény a kifogás tartalmáról is rendelkezik. Abban elő kell terjeszteni azokat a tényeket és körülményeket, amelyek

• a szabálytalanságot alátámasztják, vagy

• az önhiba hiányát valószínűsítik.

A kifogás elfogadása esetén az igazolási kérelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A kifogás tartalmát tekintve, a törvényben megkövetelt feltételek fennállása esetén az el-járás során gyakorolható jog, amely az iratok címzettjeit illeti meg. A kifogást az a hatóság bírálja el, amelyik kiadmányozta a kifogás tárgyát képező iratot. A kézbesítésre vonatkozó szabályok a hatósági kézbesítő eljárására is vonatkoznak. A hatósági kézbesítő útján történő kézbesítés azt jelenti, hogy a posta szerepét a hatóság magára vállalja.

8.8.3. A kézbesítési meghatalmazott

A rendszerváltást követően az ország nyitottabbá válásának köszönhetően a különböző közigazgatási hatósági eljárásokban (például engedélyezési ügyek, közlekedésrendészet stb.) a külföldi ügyfelek száma folyamatosan gyarapodott. Mivel a külföldre történő kéz-besítések általában hosszabb időt vettek igénybe, a Ket. intézményesítette a kézbesítési meghatalmazást, amely a külföldi ügyfelekkel való kapcsolattartás gördülékenyebbé té-telét szolgálta. Az Ákr. átláthatóbb szabályozással kiterjesztette ennek a meghatalmazási formának az alkalmazási lehetőségét.

Az ügyfél a hatósággal való első kapcsolatfelvétel alkalmából köteles a kézbesítési meghatalmazás előterjesztésére és a kézbesítési meghatalmazott megnevezésére, ha

122 Hatósági jogalkalmazás a közigazgatásban

• Magyarországon lakcímmel vagy székhellyel nem rendelkezik,

• képviselőt nem nevezett meg, és

• elektronikus kapcsolattartásnak nincs helye.

A kötelezés az ügyfél kérelmére induló és a hivatalból indított eljárásra egyaránt kiterjed.

Az ügyfél állampolgárságának nincs jelentősége, és a szabályozás a teljes ügyféli körre vonatkozik (természetes és jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet). A kézbesítési meghatalmazott, a hatóság és az ügyfél közé ékelődve, az eljárás során keletkezett iratokat és döntéseket a hatóságtól átveszi, és továbbítja az ügyfél részére.

A meghatalmazottal közölt döntés a közlést követő tizenötödik napon minősül az ügyféllel közöltnek.

Az eljárás eredményességét hivatott elősegíteni a hatóság által kirendelhető kézbe-sítési ügygondnok. A kirendelésnek két előfeltétele van. Akkor kerülhet erre sor, ha hir-detményi kézbesítésnek lenne helye, és a döntés az ügyfél számára kötelezettséget állapít meg, vagy alapvető jogot korlátoz vagy elvon. Kézbesítési ügygondnoknak kirendelhető a hatóság munkatársa vagy a hatóságtól független bármely személy. Egyébiránt kézbesítési ügygondnok kirendelése nem kötelező, a törvényalkotó a döntés közlésének megkísérlése érdekében tartja alkalmazható megoldásnak. A kézbesítési ügygondnok feladata egyrészt az ügyfél tartózkodási helyének a megállapítása, másrészt a döntés (tehát nem minden irat) kézbesítése. Az ügygondnok kirendelése kiváltja a hirdetményi közlést.

8.8.4. A hirdetményi közlés

A döntésben foglalt jogok és kötelességek gyakorlásának elemi előfeltétele, hogy az ügy-felek és az eljárás egyéb résztvevői számára a döntés elérhetővé váljon. Ezt a célt szolgálják a különböző döntésközlési módozatok. Ezek egyike a kivételesen és nem széles körben alkalmazott hirdetményi közlés. E közlési formának megvannak a korlátai, és korántsem biztos, hogy minden esetben eljut az ügyfélhez, ám a törvényesség biztosítását esetenként csak ennek segítségével lehet elérni.

A döntés hirdetményi közlését akkor kell alkalmazni, ha

• az ügyfél ismeretlen helyen tartózkodik, vagy

• a kézbesítés egyéb elháríthatatlan akadályba ütközik, vagy

• a kézbesítés megkísérlése már előre eredménytelennek mutatkozik, vagy

• ezt törvény vagy kormányrendelet előírja.

Az Ákr. meghatározza a hirdetmény tartalmát. A közzététel napjának feltüntetése mellett a hirdetmény tartalmazza a hatóságra, az ügyfélre és az ügyre vonatkozó, beazonosításhoz szükséges adatokat és figyelemfelhívást arra vonatkozóan, hogy a hatóság döntést hozott, de annak kézbesítése meghiúsult, ezért az ügyfél vagy képviselője a döntést a hatóságnál átveheti. A kapcsolatfelvételnek ez a formája arra is biztosíték, hogy illetéktelenek számára ne legyen megismerhető a döntés tartalma.

A hatályos szabályozás a kötelező hirdetményi közlést a határozat mellett a vég-zésre is kiterjeszti. A hirdetményt a hatóság a hirdetőtábláján és a honlapján helyezi el.

Nincs azonban akadálya annak, hogy a hirdetmény a helyi lapban vagy hivatalos lapban is megjelenjen.

A közhírré tétel, hasonlóan a hirdetményi közléshez, a döntés közlésének sajátos, vi-szonylag ritkán alkalmazott formája. A közlemény formájában megjelenő közhírré tétel azonban lényeges pontokon eltér a hirdetményi közléstől. Közhírré tételnek akkor van helye, ha

az ügyfelek köre nem állapítható meg pontosan, vagy

törvény vagy kormányrendelet előírja.

Az ügyféli kör pontos megállapítása különösen nagyberuházások megvalósítása esetén (például erőmű, repülőtér, autópálya), illetve nagyberuházás működtetése során (például hatásterület) okoz nehézséget. A közhírré tételi kötelezettség csak a határozatra terjed ki, a végzésre nem.