• Nem Talált Eredményt

A közigazgatási bíráskodás

Az egyes hatósági intézkedések különös szabályai

13. fejezet Jogorvoslat

13.6. A közigazgatási per

13.6.2. A közigazgatási bíráskodás

A közigazgatás törvényességének bírói kontrollja nem tartozik az új keletű intézmények közé.24 A gyökerek Angliában és Franciaországban a polgári forradalmakig nyúlnak vissza.

A bírói felülvizsgálat bevezetése szorosan kapcsolódott a közigazgatás törvényeknek való alárendeléséhez. Erre is visszavezethető, hogy a közigazgatási bíráskodás intézményesítését a polgári államok törvényhozása hamarosan az alkotmányos szabályozás szintjén valósí-totta meg. Az alkotmányon belüli elhelyezkedés alapján a következő csoportosítást lehet elvégezni. Az alaprendelkezések

• az alapjogok körében;

• a közigazgatásra vonatkozó rendelkezések között;

• a bírósági szervezetről szóló szabályokon belül;

• külön fejezetben helyeztetnek el.

A közigazgatási bíráskodás nem korlátozódik a közigazgatási hatósági döntések bí-róság által történő felülvizsgálatára, hanem kiterjed a közigazgatás alaptevékenységére, valójában a közigazgatás egészére. Ez ugyanis egy rendszer, amely a jogállam szerves része, és a hatósági eljárásban sajátos szerepet tölt be. Témánk szempontjából értelemszerűen az utóbbi aspektus kerül előtérbe.

A közigazgatási határozatok bíróság általi felülvizsgálatának intézményrendszerében egyesíthetők a jogorvoslati kérelmek és egyéb jogorvoslási módok előnyei. Egyfelől azzal, hogy az érdekeltek kérelme (keresete) eljárási alanyi jogot ad a bírósági felülvizsgálatra;

másfelől azzal, hogy az ügyet ezáltal nem a közigazgatás rendjén vizsgálják felül. Ez utób-bihoz járul ennek a jogorvoslási módnak az a különleges értéke, hogy általa az ügy füg-getlen bíróság elé kerül, amelynek döntését közigazgatási, sőt kormányzati szervek sem befolyásolhatják. Ezzel összefüggésben alá kell húzni, hogy a bírósági eljárásban az ér-dekelt és a közigazgatási szerv egyaránt az ügyfél helyzetébe kerül, míg a közigazgatási

24 Patyi (2002): i. m.

150 Hatósági jogalkalmazás a közigazgatásban

jogorvoslási módok használatakor az érdekelt a közigazgatási szervhez mint döntésre jogo-sult hatósághoz képest minden biztosíték beépítése mellett sincs az egyenlőség helyzetében.

Mindezek ellenére számos országban a közigazgatási határozatok bíróság által való felülvizsgálhatósága távolról sem teljes körű, mert az erre vonatkozó jogalkotást több el-lenérv befolyásolja. Ilyenek különösen a következők: a bírói ellenőrzés fékezi a közigazgatás gyorsaságát és ezzel eredményességét; a bíróságoknál nincs meg a kellő igazgatási szak-értelem; a bírósági felülvizsgálhatóság általánossá tétele, sőt kiterjesztése is a bíróságok elhatalmasodásával járhat, egyes országokban észlelt tapasztalatok szerint jár is. Mindezek mélyreható elemzésébe itt nem bocsátkozhatunk. Csupán azt szögezzük le, hogy a köz-igazgatási határozatok széles körű bírói felülvizsgálhatóságából a törvényesség megszilár-dítására és az állampolgári jogok védelmére nézve az előnyök jóval jelentősebbek, mint amilyen hátrányok a közigazgatás hatékonysága szempontjából esetleg tapadhatnak hozzá.

A fejlett országokban a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata – bár külön-böző szervezeti formákban és eltérő terjedelemben, de – intézményesítve van. Ez az állapot az európai kontinentális országokban általában hosszabb, a polgári forradalmakat követő mintegy fél évszázados fejlődés produktuma. Ez annak tudható be, hogy a forradalmak nyomán létrejött új, polgári politikai rendszerek a hatalom megszilárdításában elsősorban a közigazgatásra támaszkodtak, és törekedtek azt a konzervativizmusra hajlamos igazság-szolgáltatási szervezet hatása elől elvonni.

A volt szocialista országokban a kezdeti jogi szabályozás egyértelműen a közigazgatás bírósági ellenőrzése (közigazgatási bíráskodás) elleni irányba mutatott, éspedig azzal az in-dokolással, hogy a közigazgatási bíráskodás tipikusan burzsoá intézmény, mert az állam-hatalom megosztásának és az államhatalmi ágak szétválasztásának elvén alapul. Az említett ideológiai megfontolásból a volt szocialista országok közül mindazokban, ahol korábban közigazgatási bíróságok működtek, azokat felszámolták (Bulgáriában, Csehszlovákiában, Jugoszláviában, Lengyelországban, Magyarországon). Az a körülmény, hogy ugyanekkor igen szűk körben lehetővé tették közigazgatási aktusok rendes bíróságok által történő fe-lülvizsgálatát, e tendencia lényegén nem változtatott.

A közigazgatási bíráskodás alapkérdései közé tartozik a szervezeti keretek, illetőleg a szervezeti rend kialakítása. A szakirodalomból erre nézve különböző csoportosítási szem-pontok ismerhetők meg (jogtörténeti, jogrendszerből kiinduló stb. csoportosítás). A szer-vezeti modellekről a következőkben adunk áttekintést.25

Egyes államokban a közigazgatási határozatok bírói felülvizsgálatát olyan szervek végzik, amelyek nem illeszkednek be a rendes bírói szervezetbe, de nem képeznek egy másik bírósági szervezetrendszert sem a rendes bíróságok mellett, hanem – bár nagyfokú függetlenséggel, de – a közigazgatási szervezetrendszer elemei. E modell prototípusa a francia közigazgatási bíráskodás. Gyökerei 1790-ig nyúlnak vissza, amikor a forradalmi törvényhozás megtiltotta a rendes bíróságoknak a közigazgatás kontrollját, és a közigaz-gatás elleni panaszok elbírálását a végrehajtó hatalom fejére bízta, akinek véleményező szerveként funkcionált központilag az Államtanács (Conseil d’État), míg prefektúránként a prefektusi tanácsok (bizonyos mérvű döntési joggal is felruházva) mint az államfőt kép-viselő prefektust segítő szervek láttak el közigazgatási bíráskodást. Több közbeeső állomás után a francia közigazgatási bíráskodási rendszer átfogó reformjára 1953-ban került sor.

25 ifj. Trócsányi László (1990): A közigazgatási bíráskodás egyes elméleti és gyakorlati kérdései. Budapest, KJK.

Ennek lényege, hogy területileg közigazgatási törvényszékeket szerveztek, amelyek elsőfokú közigazgatási bíróságok (tribunaux administratifs) lettek, míg az Államtanács lényegileg fellebbviteli bíróság. Meg kell jegyeznünk, hogy az Államtanács fő tevékenységi területe nem a közigazgatási határozatok felülvizsgálata, hanem véleményadás elvi kérdésekben és jogszabálytervezetekre. Az Államtanács hat szekciója közül egy foglalkozik közigazga-tási döntések felülvizsgálatával. Jelentőségét tekintve azonban ezt sorolják az első helyre.

1989. január 1-jén lépett hatályba az a törvény, amelyet 1987-ben alkottak meg a köz-igazgatási bíráskodás második reformjáról. Ennek lényege a közköz-igazgatási fellebbviteli bíróságok felállítása, amit az Államtanács túlterheltsége tett szükségessé. Ezek az igaz-gatási bíróságok első és másodfokon járnak el. Megemlítjük továbbá, hogy a vázlatosan bemutatott, szervezetileg nem bírósági, de tartalmilag bírói működést kifejtő szerveken kívül a közigazgatási bíráskodásnak Franciaországban is találhatók olyan szervei, amelyek speciális, kvázi közigazgatási bíróságoknak foghatók fel. A fentiek mellett meghatározott közigazgatási ügyekben más állami szervek is eljárnak (például Számvevőszék, Fegyelmi Bíróság stb.) „Ezeknek a szerveknek a francia közigazgatás bírósággal való kapcsolata igen speciális.” A közigazgatási szervek határozatai a közigazgatási szervezetrendszer keretei között működő bíráskodási fórum előtt támadhatók meg, vagyis formailag a közigazgatási ügyek végleges elbírálása a közigazgatáson belül marad. Ez a szervezet azonban ugyanolyan pártatlan, mint a rendes bíróság.

Különösen szervezeti szempontból tér el az előzőtől az a struktúra, amelyben a köz-igazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata a rendes bírósági szervezettől elválasztott, de a közigazgatás szervezeti rendszerébe sem tartozó – az igazságszolgáltatás szervezeti rendszerébe illeszkedő különbíróság, közigazgatási bíróság (bíróságok) feladata. A törté-neti áttekintést mellőzve prototípusnak a Német Szövetségi Köztársaságot mondhatjuk, amelynek alaptörvénye a Legfelsőbb Szövetségi Közigazgatási Bíróság, Szövetségi Pénz-ügyi Bíróság, Szövetségi MunkaPénz-ügyi Bíróság és Szövetségi Szociális (társadalombiztosítási) Bíróság felállításáról rendelkezik. A Szövetségi Közigazgatási Bíróságon kívül az egyes tagállamokban is létezik közigazgatási felsőbíróság, és kerületi közigazgatási bíróságok is működnek. Így a közigazgatási bíráskodás – beleértve a pénzügyi és munkaügyi bírásko-dást – háromfokozatú, de az ügyek jelentős hányadában nem lehet a közigazgatási felső-bíróságtól a Szövetségi Közigazgatási Bírósághoz fordulni.

Mindegyik ágazat – beleértve a rendes bírósági rendszert is – önállósággal rendelkezik.

A jogegységesítés céljából azonban létrehozták a Legfelsőbb Bíróságok Közös Tanácsát, amely a legfelsőbb bíróságok elnökeiből és négy bíróból áll.

Ausztriában szintén az önálló közigazgatási bíróság modellje alakult ki. Az alkotmány kimondja a Közigazgatási Bíróság függetlenségét a rendes bíróságoktól. Közigazgatási Bíróság csak szövetségi szinten működik. A rendes bíróságok és a közigazgatási bíróság közötti hatásköri összeütközés esetén az Alkotmánybíróság dönt.

Ismert az a megoldás, amelyben a közigazgatási hatósági aktusok bírói kontrollja a rendes bíróságok hatáskörébe tartozik. Ez a modell szinte kizárólagos az angol jog-rendszerű államokban. Léte azon az angol alkotmányos elven nyugszik, hogy a törvé-nyek alkalmazásával kapcsolatos jogvitákat a bírói hatalom egységes szerveinek kell eldönteniük. Kezdetben ez azt is jelentette, hogy az európai értelemben vett közigazgatást az angol felfogás mint tőlük idegent nem tudta értelmezni, és nem is fogadta el. Dicey sze-rint az állam polgárok jogvitás ügyeiben csak a független bíróság dönthet. A múlt század

152 Hatósági jogalkalmazás a közigazgatásban

második felében azonban bekövetkezett a közigazgatás előretörése, a közigazgatási szervek egyre jelentősebb hatáskörhöz juttatása. Ugyanez érvényes lényegileg az Egyesült Álla-mokra, valamint mindazokra az országokra, amelyek korábban angol gyarmatok voltak, majd a Brit Nemzetközösség tagjai lettek (például Kanada, Ausztrália, India). Főleg a má-sodik világháborút követően azonban ezt a rendszert eredeti tisztaságában sem Angliában, sem más angol jogrendű államban nem őrizték meg, hanem a közigazgatás szervezetéhez tartozó számos quasi iudicialis szervet létesítettek, amelyek a szó tartalmi értelmében köz-igazgatási bíráskodást végeznek.26

Ezek körében az Egyesült Államokban és Angliában egyaránt kiemelkedő szerepe van az adminisztratív tribunáloknak (úgynevezett közigazgatási törvényszékek). Kialakulá-sukat különösen a bíróságok működésének lassúsága, az eljárások költségessége, valamint a munkaterhek növekedése indokolta. „Ezek lényegében olyan közigazgatási kvázi bíró-ságok, amelyek egy-egy igazgatási ágra vagy még inkább ügycsoportra specializálódtak, és az ezzel kapcsolatos jogvitákban döntenek.”27 Az ide sorolható szervezetek száma Angli-ában megközelíti a százat. Működésük során általAngli-ában a bírói eljárás szabályait alkalmazzák.

A vegyes rendszerű közigazgatási bíráskodást kialakított országok közé leginkább Olaszországot és Belgiumot szokás sorolni. A vegyes jelleg abban mutatkozik meg, hogy az előző három modellből legalább kettőnek az elemeit egyesítik. Az említett országokban a rendes bíróságok mellett más bírósági jellegű szervezetek is eljárnak közigazgatási ügyekben. Létezik náluk az államtanács intézménye is. A kettősség szinte szükségszerűen magával hoz elhatárolási nehézségeket. A vegyes rendszerbe azonban az is belefér, hogy a kétféle bíróság mellett mindkét államban léteznek egyéb, közigazgatási jogszolgáltatást végző szervek.

A fentiek nyomán megalapozottnak ítéljük azt a szakirodalomban megfogalmazott véleményt, amely szerint az egyes modellek közötti különbségtétel erősen relatív, ugyanis bizonyos mértékig mindegyik rendszer vegyes jellegű.28

A közigazgatási bíráskodás hatásköri kérdéseinek taglalása körében első helyre kí-vánkozik a felülvizsgálati jogkör terjedelmének elemzése. E téren három szabályozási mód alakult ki.

1. A bíróság által felülvizsgálható közigazgatási határozatok körét generális clausula vonja meg, ami egyértelmű azzal, hogy minden hatósági ügyben hozott egyedi közigazgatási döntés bírósági felülvizsgálat tárgya lehet. Ezt a szabályozási módot történetileg leginkább az angol jogrendszerű államok közelítették meg. Napjainkban azonban a kör már kitágult, és további országokban is generalis clausulával lényegében teljeskörűen biztosított a köz-igazgatási határozatok bírói felülvizsgálata (például Franciaországban, Belgiumban stb.).

E tekintetben az olasz alkotmány is egyértelműen fogalmaz: „A jogok és jogos érdekek közigazgatási aktusok elleni védelme a rendes és igazgatási bíróságok előtt minden esetben megengedett.” [Olasz Köztársaság Alkotmánya 113. cikk (1) bekezdés]

2. Azokban az államokban, amelyek a szabályozáskor a generalis clausulát használják, vagy maga a tételes jog, vagy a bírói gyakorlat számos esetben az úgynevezett negatív

26 Patyi (2002): i. m.

27 ifj. Trócsányi (1990): i. m.

28 ifj. Trócsányi (1990): i. m.

taxációval meghatározza azokat az ügyeket (ügyfajtákat, ügycsoportokat), amelyekben a döntések bíróság előtt való megtámadása nem megengedett.

Bár nem tartozik szorosan ide, mégis megemlítjük, hogy az olyan államokban, ahol alkotmánybíróság működik, a bírósági felülvizsgálati jogkörből általában kirekesztik a nor-makontrollt vagy annak egy részét, amely alkotmánybírósági hatáskörbe esik.

Ugyancsak a viszonylagos teljesség kedvéért utalunk arra, hogy az olyan államokban, amelyekben a rendes bírósági szervezetrendszer mellett van szervezetileg önálló közigaz-gatási bíráskodás, az utóbbi felülvizsgálati jogköréből értelemszerűen kiveszik az olyan ügyeket, amelyekben a rendes bíróságnak hatásköre van.

Esetenként elsődlegesen politikai megfontolásokból vonnak ki egyes ügyfajtákat, ügy-csoportokat a bírósági felülvizsgálati jogkörből. Ennek leginkább azzal lehet útját állni, ha az alkotmány vagy legalább törvény előírja, hogy a közigazgatási bíráskodási jogkörből közigazgatási hatósági ügyet csak törvény emelhet ki. Ha a kétségtelenül hatósági (és nem mérlegelési jogkörben született) határozatok számos csoportja nem tehető bírósági felül-vizsgálat tárgyává, úgy a generalis clausula értelmét veszti, hiszen annak alkalmazása azon az elven nyugszik, hogy a közigazgatási hatósági ügyekben tipikus legyen a bírói út.

Lehetséges és ismert szabályozási mód a pozitív taxáció, ami azt jelenti, hogy a jog-szabály felsorolja mindazokat a közigazgatási hatósági ügyeket (ügyfajtákat), eljárásokat, amelyekben a döntés bíróság által felülvizsgálható. E módszer alkalmazása esetén a fel-sorolásban nem szereplő ügyek (ügyfajták) bírósági felülvizsgálat tárgyai nem lehetnek.

A pozitív taxáció módszere a bírósági hatáskör terjedelméről önmagában éppúgy nem mond semmit, mint a negatív taxációval kombinált generalis clausula által történő sza-bályozás. Előbbinél a felsorolásban szereplő ügyek (ügyfajták) mennyisége korlátlanul növelhető vagy csökkenthető, utóbbinál ugyanez tehető a bírói felülvizsgálati jogkörből kivett ügyekkel (ügyfajtákkal). A volt szocialista országok többsége hosszú időn keresztül a pozitív taxációt alkalmazta. Ez azonban mindenekelőtt a bírói felülvizsgálattal szembeni óvatosságot juttatta kifejezésre. Végül is megállapítható, hogy a közigazgatási aktusok bírói felülvizsgálatát illetően legtöbb garanciát a generális clausula, illetve az ehhez közel eső megoldások jelentenek.

A felülvizsgálati jog szűkebb vagy tágabb volta és a megtámadás jogalapja között szoros az összefüggés. Megfigyelhető e téren egyfajta bővülés, ami abban mutatkozik meg, hogy a törvénysértésre történő hivatkozás mellett a jogos (törvényes) érdeksérelemre is lehet keresetet alapozni.

A felülvizsgálat korlátozott vagy teljes lehet. A korlátozottság a törvénysértés megál-lapítását, valamint a döntés megsemmisítését foglalja magában. A teljes körű felülvizsgálat az előbbiek mellett az aktus megváltoztatására is kiterjed.

A közigazgatási bíráskodás rendeltetése nem korlátozódik az egyedi közigazgatási aktusok felülvizsgálatára. Bár tipikus funkciónak kétségtelenül az előbbi tekinthető, elő-fordul azonban az intézménynek két irányba történő továbbterjeszkedése is, nevezetesen a közigazgatás jogszerűtlen hallgatása elleni fellépés és a normakontroll.

Magyarországon a közigazgatási bíráskodás kialakítására először a 19. század végén került sor. 1883-ban alkották meg a pénzügyi közigazgatási bíróságokról szóló törvényt, majd az 1896. évi XXVI. törvény létrehozta a közigazgatási bíróságot, amelybe beépült a pénzügyi közigazgatási bíróság. Ettől kezdve a bíróság két osztályban működött. A sza-bályozás lehetővé tette, hogy a közigazgatási bíróság hatáskörébe tartozó ügyekben minden

154 Hatósági jogalkalmazás a közigazgatásban

érdekelt (természetes és jogi személy, továbbá hatóság) panasszal a közigazgatási bírósághoz forduljon. A tételes jogi szabályozás a közigazgatási bírósági panaszt nem sorolta ugyan a közigazgatási jogorvoslatok közé, de egyértelműen jogorvoslatnak minősítette. Bár a jogi szabályozás meglepően változékonynak bizonyult – a megszüntetésig, 1949-ig a módosí-tások száma meghaladta a százat – a felülvizsgálat terjedelme változatlanul szűkre szabott maradt. A pozitív taxáció a közigazgatási ügyeknek csak csekély hányadát foglalta magában.

1949-től az Et. megalkotásáig csak néhány államigazgatási ügycsoportban lehetett bírósághoz fordulni. E téren az Et. jelentősége elsősorban abban volt, hogy külön feje-zetben intézményesítette az államigazgatási határozatok bírói felülvizsgálatát. „Törvény, törvényerejű rendelet, illetőleg minisztertanácsi rendelet megengedheti, hogy az állam-igazgatási szerv határozatát – jogszabálysértés esetén – a bíróság előtt keresettel meg le-hessen támadni.” [Et. 55. § (1) bekezdés] Az Et. öt ügycsoportban tette lehetővé – korlátok között – a határozatok bíróság előtti megtámadását. A megtámadható határozatok köre csak lassan bővült. Elvileg az Et. 1981-ben bekövetkezett módosítása és egységes szövegének megállapítása elmozdulást jelentett a generális clausula irányába: „Jogszabálysértés miatt az ügyfél a bíróságtól – a Minisztertanács rendeletében meghatározott körben – az állam-igazgatási szerv határozatának felülvizsgálatát kérheti, ha a határozat az ügyfélnek az Al-kotmányban biztosított és más alapvető személyi, családi és vagyoni jogát megvonja vagy korlátozza, illetve az ügyfélre ilyen kötelességet állapít meg.” [Áe. 72. § (1) bekezdés]

Amint látható, a generalis clausulával együtt nyomban megjelent két szűkítés. Okkal voltak tehát elégedetlenek azok, akik a közigazgatási bíráskodás helyreállítását, de leg-alábbis a bírói felülvizsgálat jelentős kibővítését szorgalmazták. A minisztertanácsi rendelet ugyanis nem tett mást, mint összegyűjtve felsorolta azokat az államigazgatási ügyeket, amelyekben a bírósági kontroll már az Áe. módosítása előtt is biztosítva volt. Továbbá csökkentette a változás értékét az is, hogy a rendeletben számos olyan ügycsoport szere-pelt, amelynek nem, vagy alig volt gyakorlati jelentősége. (Például anyakönyvi bejegyzés kijavításának megtagadása miatt ismereteink szerint egyetlen per sem indult.)

A joggal lassúnak minősíthető fejlődési folyamatot az Alkotmány 1989-ben bekö-vetkezett egyik módosítása és ennek nyomán az Alkotmánybíróság fellépése (határozata) gyorsította fel. Az Alkotmányba a módosítást követően bekerült a következő rendelkezés:

„A bíróság ellenőrzi a közigazgatási határozatok törvényességét.” [Alkotmány 50. § (2) be-kezdés] Az Alkotmánybíróság erre figyelemmel megállapította, hogy ezen alkotmányos rendelkezéssel ellentétes az a minisztertanácsi rendelet, amely felsorolja a bíróság előtt megtámadható közigazgatási ügyeket. Kimondta továbbá, hogy „kizárt annak a lehetősége, hogy törvényi felhatalmazás alapján e tárgykörben alacsonyabb szintű jogszabály rendel-kezzen”. [32/1990 (XII. 22.) AB határozat] A fentiek alapján az Alkotmánybíróság 1991.

márciusi hatállyal megsemmisítette az Áe. 72 §-ának (1) bekezdését, valamint a szóban forgó 63/1981 (XII. 5.) MT rendeletet, és felhívta a Kormányt, hogy 1991. január 31-ig terjesszen az Országgyűlés elé olyan törvényjavaslatot, amely a közigazgatási határozatok törvényes-ségének bírósági ellenőrzését az Alkotmánynak megfelelően szabályozza.29

Az Országgyűlés a fenti időponthoz képest némi késéssel megalkotta az 1991. évi XXVI. törvényt a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálatának kiterjesztéséről.

A közigazgatási bíráskodás kiépítésének folyamatában az említett törvénynek különösen

29 Patyi (2002): i. m.

két szempontból van jelentősége. Általánossá tette az államigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálatát, függetlenül attól, hogy államigazgatási szerv vagy államigazgatási ügy intézésére feljogosított más szerv járt el a hatósági ügyben. A fentieken túl a bírói felül-vizsgálatot jelentős mértékben kiterjesztette.

A törvény preambuluma egyértelművé tette, hogy a szabályozás átmeneti jellegű.

„Az Országgyűlés a közigazgatási bíráskodás teljes körű megteremtéséig – az Alkotmány 50. § (2) bekezdésének végrehajtására – a következő törvényt alkotja” kitétellel kezdődik a szabályozás.

A közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálatának általánossá tétele következ-tében a fenti szabályozás kiürült. Egyetlen érdemi rendelkezése maradt hatályban, amely szerint a Pp.-ben az államigazgatási jelző helyébe (határozat, eljárás, szerv stb.) a köz-igazgatási (határozat, eljárás, szerv stb.) kifejezés lép. Ezzel formálisan is általánossá vált a közigazgatási határozatok bíróság előtti megtámadásának a lehetősége.

Új fejezet kezdődött a közigazgatási bíráskodás történetében 2011. november 28-án.

A törvényhozó testület ezen az ülésnapon fogadta el a bíróságok szervezetéről és igazga-tásáról szóló 2011. évi CLXI. törvényt (a továbbiakban: Bszi.). E törvény létrehozta a köz-igazgatási és munkaügyi bíróságot, amelyet az elnök vezet. A közköz-igazgatási és munkaügyi bíróság első fokon jár el a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata iránti ügyekben.

[Bszi. 19. § (1) bekezdés]

13.7. A fellebbezés