• Nem Talált Eredményt

Csokonai emlékezete mint egyesítő erő

In document Borbély Szilárd emlékének (Pldal 155-166)

Vecseyék talán azért is mentek ki a temetőbe, mert úgy érezték, hogy megváltoztak az idők, most valóban elérkezett az idő a sír-emlék felállítására. Egyre többet lehetett olvasni ugyanis arról, hogy a nemzet számára különösen fontos a költők megbecsülé-se, mert dicsőséget hoznak a nemzetre. S Csokonai is ezért érde-mel emlékoszlopot, aérde-mely arra hívna föl: „Ifjak így díszítsétek a Hazát!”9 A nemzeti érzületre való nevelés már a kollégiumban is éreztette hatását. A professzorok is foglalkoztak a hazaszere-tet kérdésével, igaz, még az állam iránti lojalitás és a haza irán-ti szeretet nem különült el teljesen egymástól: „Hazánk szeretete nemcsak abban az édes vonzódásban áll, mellyel a haza földéhez viseltetünk, hanem a hazánk eránti igaz szeretetünk abban áll, hogy szeressük azt országot v. társaságot, amelyben élünk vagy szeressük nemzetünket, szeressük annak jó szokásait, törvényeit s rendtartásait, s amennyire tőlünk telik, mi is hazánk javát s bol-dogságát előmozdítani igyekezzünk, mivel ezt a tulajdon javunk s boldogságunk kívánja, a haza pedig azokért a sok jókért, melyeket velünk közöl méltán megérdemel”.10 A haza e megfogalmazásban inkább államot jelent, nem pedig kulturális és emlékezetközössé-get, ami pedig a közgondolkodást egyre jobban meghatározta. Ez azért is érdekes, mert a magyar nemzeteszményt ebben az időben kétarcúság jellemzi: a németesítő centralizáló törekvésekkel szem-ben nyelvi-kulturális, míg a nemzetiségekkel szemszem-ben államnem-zeti.11 A nemzet nyelvi-kulturális fogalma azonban a kollégiumi oktatásban is megfigyelhető. Egy korabeli diákjegyzet tanúsága

7 Vecsey 1835, 361.

8 Az 1830-ban Kisfaludy Károly emlékművére indították a legelső gyűjtést.

9 Domby Márton Vecsey Józsefnek, 1835. december 6. Vargha 1960, 363.

10 Menyhárt János tudományos gyűjteménye. Az elöljárókról. TtREKK R. 1606.

11 Arday 2012, 2.

szerint a nemzeti irodalmat már külön korszakként tartották szá-mon, amelynek képviselői között Csokonai is ott volt.12 Vecsey és társai ennél is tovább mentek. Úgy tűnik, tisztában voltak a kul-tusz és a haza fogalmának összetartozásával is. Beregszászi Pál Csokonai síremlékét bemutató könyvecskéje ugyanis „jeles és ma-gokat kitüntetett embereknek érdemeit, elhunytuk után is becsülni s tisztelni tudó lelkes hazafi”-ként nevezte meg a síremlékállítás szorgalmazóit.13

Minden bizonnyal a vártnál is erősebben döbbentette meg őket, amikor meglátták a debreceni poéta sírját. A sírhalmot ugyan-is teljesen benőtte a gaz, a fejfa félig kidőlt, a deszka pedig, amelyre a költő első életrajzírója, Domby Márton által írt epitáfium szövege volt rávésve, erősen korhadásnak indult. Csak azért tudták beazo-nosítani Csokonai sírját, mert a korhadó fejfán még olvasható volt a Cs. V. M. felirat. Vecseyék megdöbbenése meglehetősen erős és felrázó erejű lehetett, saját megdöbbent tekintetükkel és szégyen-érzetükkel szembesülhettek ugyanis a többiek arcán, ezért aztán azonnal megbízták Beregszászi Pál kollégiumi rajztanárt a síremlék tervének elkészítésével.

A döbbenet kiváltotta felindulásukban többféle érzelmi-gon-dolati szál fonódhatott össze. Az egyik bizonyára az önvád lehetett, hogy még a legközelebbi barátok, tisztelők is elfeledkeztek Csokonai sírjáról, ahogyan Vecsey idézett, a síremlék ügyében írt leveléből is kitűnik. Igaz, volt néhány felbuzdulás a költőhöz méltó sírkő felál-lítására, de ezek mindig elakadtak. Az Árkádia-pörben addig-addig vitatkoztak egymással a felek, míg a síremlék ügye teljesen a feledés-be hullt. 1819-feledés-ben pedig a kollégiumi ifjúság fellelkesülését, hogy ön-erőből állítsanak síremléket, a tanári kar ellenállása és tilalma oltotta ki.14 Az érzelmek és gondolatok kavargásában talán az a felismerésük lehetett a legerősebb és egyben a legfélelmetesebb, hogy a Csokonai-sír sorsa Kazinczy Árkádia-pörben hangoztatott lesújtó véleményét igazolja. Hogy e gondolat fölmerült, igazolja Domby Márton leve-le, amelyben világosan kimondta a síremlékállítás tétjét: Debrecen

12 Uo.; Tudományos gyűjtemény. Magyar Literatura. 1835. TtREKK R. 6254.

13 Beregszászi 1860, 7.

14 Vö. Beregszászi 1860, 14.; Felelet 1835, 369.

mindaddig „műveletlen vidék”, Árkádia lesz, amíg nem rendezi Csokonaihoz való viszonyát és nem részesíti a neki kijáró tisztelet-ben. Épp ezért írta, hogy az emlékoszlop emelésével, melyet először még a kollégium előtti térre terveztek fölállítani, „valósággal tartoz-nak ezen nagy Hazafi emlékezetének, ki Debreczent annyira megdi-csőítette; de tartoznak a magok becsülésének is, mert igen sokaktul hallottam emlegetni és a Debreczenyiek culturájára rossz árnyékot vettetni abból, hogy ezen derék hazafit, ha életében nem is, legalább holta után, mikor az irigység elaludni szokott, meg nem becsülték”.15 Vecseyék tehát azért lehettek annyira megdöbbenve, mert Csokonai elhanyagolt sírja átvilágította a város szellemi-kulturális állapotát.

A sokat és sokszor emlegetett „debreceniség” oly mértékben és oly hirtelen válhatott transzparenssé, hogy semmiféle ideológia sem rejthette el szemük elől a valót. A Domby által emlegetett irigység ugyanis arra is utalt, hogy Debrecenben nem tudtak túllépni a kisvá-rosi féltékenységen, sokan még ekkor is képtelenek voltak elfogad-ni, hogy a kollégiumból kicsapott költő rendkívüli megbecsülésben részesülhet. Az elhanyagolt sír előtt állva hiábavalónak tűnhetett a történelmi sorsra való hivatkozás, mely szerint a keserű történelmi tapasztalatok tették oly lassan mozdulóvá, óvatossá, bezárkózóvá és bizalmatlanná a város lakosságát, és emiatt nem voltak fogéko-nyak a lelkesedésre és a fölbuzdulásra. Vecseyéknek fel kellett is-merniük, hogy sokkal többről van itt szó, mint a Csokonai sírja fölé emelt síremlékről: Debrecen becsületéről. A sírkő fölállításával végre nemcsak megtisztelnék a költőt, hanem el is oszlathatnák a várost övező gyanút, hogy költőjétől irigyli a megtiszteltetést, és cáfolná a hiedelmet, hogy itt kulturálatlan és a nemes ügyek iránt érzéketlen emberek élnek. Baksay Sándor versében az az Árkádia-pör során föl-bukkant gondolat is megjelent, hogy az írók és költők csak ott lelhet-nek otthonra, ahol van fogékonyság a szépség és a művelődés iránt, megbecsülésük hiánya pedig kulturálatlanságot fog eredményezni:

„Elmegyen e kornak késő fija bús temetődhöz / Sírról sírra tekint: s nem leli hamvaidat. / S elbúsulva tovább megyen, és gondolva ma-gára, / Lantja idegjeiről ujja meredve lehull”.16 A Péczely József által 15 Domby Márton Vecsey Józsefnek, 1835. november 22. Vargha 1960, 362.

16 Baksay: i. m., 361.

szerkesztett Lantban megjelent A Csokonai temetőjén című versben tehát a költő Csokonai-sírjának jeltelenségét, a megbecsülés hiányát látva értelmetlennek tartja, hogy továbbra is írjon, hisz, ha a város legjelentősebb költőjét sem becsülik meg, akinek művei már kiállták az idő próbáját, akkor milyen sors várhat a kortárs alkotókra. A költő elhallgatásának azonban a vers tanúsága szerint nagy az ára: az irodalom és a kultúra halála.

Domby erősen félhetett attól, hogy a síremlékállítás körül mutatkozó buzgalom most is csak szalmaláng marad. S ezért, bár még egyetlen szobrászművésszel sem állapodott meg, és semmifé-le tervet sem tudott bemutatni, szükségesnek érezte egy semmifé-levélben beszámolni arról, hogy már – igaz eredmény nélkül – tárgyalt két művésszel. Levele megírását azért tarthatta fontosnak, hogy kény-szerhelyzetbe hozza a síremlék állítása körül buzgólkodókat: „meg ne hűljön a debreczeniek lángja”.17 Erre azonban nem volt szükség, Csokonai hiányzó síremlékében, mint tükörben ugyanis önmagát láthatta meg a társaság, mégpedig egy olyan közösség tagjaként, amely az Árkádia-pör során rossz hírbe keveredett, és azóta sem tudta tisztázni magát a vádak alól. A kis társaság és támogatóik a jó hírnév visszaszerzésének a lehetőségét látták a síremlék felállításában. Már a Vecsey József által írt felhívás is ebben az értelemben beszélt „Debrecen dicsekedéséről”.18 Domby Márton pedig félreérthetetlenül kimondta, hogy Debrecennek szüksége van valami olyan tettre, amely eltörli a város rossz megítélését, s a sír-emlék „legalább nagyon emelné a Debreczen becsületét és kivenné az alól a már igen sokszor fájdalommal halott gyalázatából Debrec-zen városát, hogy az a pallérozottságban igen nagyon elmaradt”.19 Egy másik, szintén Vecseynek szóló levél szerzője, Németh Lajos, a későbbi udvari tanácsos szintén a fejlődés és a bezárkózás meg-szűnése jeleként, az „elmúlt idők hibáját” helyre hozni akaró törek-vésként értelmezte a tervet: „szép remény bíztat, hogy ez anyaváros is nemzeti mívelődésünk pályáján hátra maradni nem fog s többféle balítéleteket legyőzvén, mind értelmi, mind gazdasági forrásaink

17 Domby Márton Vecsey Józsefnek, 1835. december 6. Vargha 1960, 363.

18 Vecsey 1835, 361.

19 Domby Márton Vecsey Józsefnek, 1835. december 6. Vargha 1960, 363.

czélirányos használata által honunknak mívelődéssel s polgári jó-léttel díszlő városai közt a régen érdemlett helyet magának ki vívni képes lesz”.20 E gondolatokban közös, hogy cezúrát láttak az Árká-dia-pörben, a város hanyatlása kezdetét. Vecseyék felbuzdulása a for-dulatot esélyét jelenthette. Nem kevesebbet ígért, minthogy a város visszaszerezheti a magyar művelődésben évszázadokon át betöltött szerepét, ami a pör során megkérdőjeleződött. Erre is Domby hívta fel a figyelműket, amikor tudósította a debrecenieket, hogy a tervezett emlékoszlop az első köztéri szobor lenne az országban: „Még mint tudom Hazánkba talán egy tudósnak sints közönséges emlékoszlop állítva, kivévén azt, hogy Virágnak a mult September 4-én emeltünk eggyet a nemzeti múzeumba, de ez csak szobába rejtve van”, s meg-előzte volna Kisfaludy Károly régóta tervezett szobra fölállítását is.21 E sorokkal bizonyára fel akarta kelteni bennük az egészséges hiúságot és versenyszellemet.

A debreceniek síremlékállítással szembeni magatartását min-den bizonnyal jelentősen meghatározta a protestantizmus temető-höz való viszonya. Többek között Takács Béla hívta fel a figyelmet arra, hogy a város és az egyház életében meghatározó szerepet ját-szó református prédikátorok a katolikusokkal szemben egyáltalán nem tulajdonítottak központi jelentőséget a temetőknek és a városon kívülre temetették el a halottaikat. Méliusz és társai úgy tartották, hogy „Krisztus a városon kívül temettetett el. A kegyes királyok is mindannyian a zsinagógán kívül temettettek el. Sohase temetkezze-tek oda, ahol áldoztak vagy tanítottak. Gonoszul cselekszenek azért, akik a pápistáktól megfertőztetett földbe temetik, sokak botrányára, halottaikat.” A temetőt „dögös helynek”, sőt „pervátának”, vagy-is árnyékszéknek tekintették, amelynek ezért nem volt jelentősége a személyes és közösségi emlékezetben.22 E tovább élő hagyomány-nak is szerepe lehetett abban, hogy a klasszicizmus temetőkultúrája, amely a jelenkorig meghatározza a temetőről és a halálról való gon-dolkodást, alig hatott a város ízlésére, ahogyan ez az Árkádia-pör során is kiderült.

20 Németh Lajos Vecsey Józsefnek, 1835. december 24. Vargha 1960, 364.

21 Domby Márton Vecsey Józsefnek, 1835. november 22. Vargha 1960, 362.; Kisfaludy emlékművére rögtön halála után megkezdődött a gyűjtés, de csak 1875-ben sikerült fölállítani a Nemzeti Múzeum kertjében.

22 Takács 1980, 134.; Vö. Zoltai 1928.

Nyugat-Európában a 18. század végéig a sírkőállítás a kevesek privilégiuma volt. 1794-ben Párizsban a halálban való egyenlőség elve jegyében megtiltották az ilyen, megkülönböztetett síremlékek állítá-sát, s ez nagy hatással volt több nyugat-európai nagyvárosra is. Így 1800 körül a temetők közepén rendszerint egyforma sírok sorakoztak, s csak a temetőfalak mellett lehetett látni a privilegizált rétegek egyedi síremlékeit. A 19. század folyamán e díszes sírkövek aztán fokoza-tosan visszahódították a temetők belső terét. Mindez összefüggött azzal, hogy a polgári individuum autonómiája és megbecsülése alapvetően az egyéni teljesítményen nyugodott, amely a temetőkben felállított sírkövek egyediségében is kifejeződött. A síremlékek min-denki számára nyilvánvalóvá tették a világnézeti meggyőződéseket és életstílusokat, s megidézték a sírban nyugvó személy egyéniségét és egyediségét. E változás során a temető és a sír olyan jelentős és jelentéses hellyé vált, ahol megmutatkozott a halott és a hozzátarto-zók társadalmi rangja, kifejeződött az egyéni teljesítmény nagysága, és ahol a sírnál állók nyilvánosan vallhatták meg érzelmeiket. A klasz-szicizmusnak kitüntetett szerepe volt e folyamatban. Azzal ugyanis, hogy elterjesztette a szép halál és az örök álom gondolatát, megszelí-dítette a halált, a temető pedig a kertművészet alkalmazása révén egy-re inkább művészileg formált hellyé vált, elősegítve a gyászmunkát és az emlékezést.23

A klasszicista temetőkultúra nehezen eresztett gyökeret Deb-recenben. Az Árkádia-pörben a debreceni vitapartnerek a korábban mondottakon túl többek között azért nem értették meg Kazinczy szándékát, hogy a sír fölé akar emlékművet emelni, mert más jelen-tősége volt számukra a temetőnek. Fazekas és társai gondolkodását eleve megszabták a protestáns temetkezési szokások és hagyomá-nyok. A temető a város szélén, vagyis a városlakók életén kívül ka-pott csak helyet. Kazinczy számára viszont a temető és a síremlék esztétikai-morális jelentés hordozója volt. Ezért is voltak fontosak számára a meghalt jeles emberek sírja fölé emelendő síremlékek.

Gondolkodásuk különbsége kifejeződött abban is, ahogyan a halot-takról gondolkodtak. Kazinczy fontosnak tartotta a rájuk való emlé-kezést, amely során a nagyokhoz fölemelkedik a lélek, a debreceniek 23 Vö. Etlin 1984.; Gerner 2001.; Krumrey 1997.; Robinson-Koontz 1996.

számára azonban, ennek egyáltalán nem volt jelentősége, amit az is mutat, hogy a protestánsoknak hosszú időn keresztül nem volt olyan napjuk, amelyen megemlékeztek volna halottaikról. A szép-halmi mester Árkádia-pörbeli magatartása arra utal, hogy szerinte a halottal való foglalkozás nem ér véget a temetés napján, a róla szó-ló megemlékezés az élők kulturális-morális kötelessége. Fazekas és társai számára viszont a protestáns hagyománynak megfelelően a temetéssel és a sírnál elmondott prédikációval lezárult a halottak és az élők közti kommunikáció.

A klasszicizmus temetőkultúrája még a 19. század közepén sem volt hatással a debreceni temetőkre. A kő hiánya miatt tovább-ra is szinte csak fa fejfákkal jelölték meg a sírokat, a temetők pedig fák nélküli, fűtől burjánzó, bekerítetlen és rendezetlen földterülete-tek voltak.24 Így aztán nem meglepő, hogy az Árkádia-pör után har-minc évvel ugyanazzal a kérdéssel kellett szembenézni azoknak, akik emléket szerettek volna állítani Csokonainak, mint a pör idején. Hol állítsák föl Csokonai emlékoszlopát: a temetőben vagy a Kollégium és a Nagytemplom közötti téren. Kísérteties a hasonlóság Domby Márton és a pörben megszólaló Kis Imre sorai között. Mind a ketten úgy gondolták, hogy bár a (sír)emlék(mű) számára a legalkalmasabb a temető, de rögtön el is vetették ezt a lehetőséget. Domby szavai Kis Imréét ismétlik: „de egy az, hogy az nagyon félre való hely és alig alig vetődne oda esztendő alatt is egy nehány idegen, ki őtet meglátná;

más az, hogy talán a jövő menő, Pásztor, szőlő őrző s más durvább érzésű emberek pajkosságának ki volna téve”.25 Ezek szerint az 1830-as években a debreceni temetők ugyanolyan elhanyagoltak voltak, s ugyanúgy a városon kívüli, a kultúra által sajáttá nem tett helyek voltak, mint az elhíresült per idején. Mindezek után nem meglepő, hogy az emlékállítás debreceni hívei eleinte a város valamelyik belső közterén szerettek volna emlékoszlopot állítani, ami így értelemsze-rűen nem síremlék, hanem emlékmű lett volna.

Talán épp a Csokonai sírjánál állók döbbentek rá először, hogy az egyén és a közösség számára milyen fontos a temető, ahol a sírok és a föléjük állított síremlékek felébresztik az emlékezethez 24 Sápi 1972, 61., 64.

25 Domby Márton Vecsey Józsefnek, 1835. december 6. Vargha 1960, 363.

szükséges képzelőerőt és az elhunyt iránti áhítatos tiszteletet, a ke-gyeletet. Így látta ezt Vecsey József és Péczely József professzor is, hisz, amikor a síremlékre való adakozásra hívtak föl, „az érde-mesek - élők vagy holtak - iránti tisztelet- és hála-nyilatkoztatás”

helyének tekintették a temetőt.26

Beregszászi Pál, a kollégium rajztanára elvállalta, hogy meg-tervezi a síremléket. A Hatvan utcai temetőben uralkodó állapotokat is figyelembe vette, ezért vasból gondolta elkészíthetőnek: „hogy pedig a síremlék maradandóbb legyen, idő s más viszontagságok-nak jobban ellenállhasson, az ne kőből, hanem öntött vasból készí-tettessék meg, mivel még abban az időben a temetők kerítés és fel-vigyázat nélkül voltak”.27 E passzus már önmagában is bizonyítja, hogy rendkívüli vállalkozásról volt szó, amely még hosszú ideig beilleszthetetlen volt a debreceniek gondolkodásába, olyan kiemelt jelentőségű helyként jelölte meg ugyanis a temetőt, ami abban a kor-ban és még később sem volt elfogadott. Így 1864-ben is, amikor a temetők rendezése a városigazgatás szintjén is napirendre került, csak annyit sikerült elérni, hogy temetőcsőszöket alkalmazzanak a sírok védelmére. Sárvári Jakab javaslata viszont egy, a régi temető rendjét megőrző, de esztétikai látványként is funkcionáló temetőkert létesítésére, támogatók nélkül maradt. Sárvári parkká szerette volna átalakítani a Dobozi temetőt, amelyben a régi sírkövek emlékjelként emelkedtek volna ki a földből, az odatelepített fák pedig békés, em-lékező sétára hívták volna a debrecenieket. A javaslatra reagáló írá-sokból világosan kiderül, hogy temető a többség számára még ekkor is főleg egészségügyi és közigazgatási, nem pedig esztétikai-morális kérdésként merült föl.28

A síremlékállítás fönt bemutatott jelentősége fényében feltű-nő, hogy a társaság már a tervbe is mennyire belekalkulálta a lehető-ségek korlátozott voltát. Beregszászi Pál a síremlék tervét ismertető könyvében szabadkozott, hogy nem tudtak egy országos jelentőségű és a magyar társadalom művelt rétegeinek általában tetsző emlék-művet emelni. Nem találtam azonban nyomát annak, hogy a helyi

26 Beregszászi 1860, 7.; Felelet 1835, 366.

27 Beregszászi 1860, 9.

28 Sápi 1972, 62-63.; Sápi 1980, 181-183.

közösségen túl máshol is kerestek volna támogatókat. Részben talán azért nem, mert a síremlékállítás erkölcsi hozadéka ekkor nemcsak Debrecent illette volna meg. De talán főleg azért nem, mert kétséges-nek látták egy „díszes, nagyszerü, és mindenkikétséges-nek izlését kielégitő”

emlékoszlopra összegyűlne a pénz, „mivel még abban az időben az emlékek állítására a nagy közönség nem volt oly részvétel, mint az efélékre azóta felkeresni örömmel tapasztaljuk”.29 Mindennek elle-nére van valami megdöbbentő abban, hogy nem a síremlék esztétikai értéke, formája vagy üzenete, hanem a megvalósításhoz szükséges összeg nagysága miatt tetszett a közönségnek a kaszinóban kiállított terv: „tud[ták] azt, hogy a begyülendő pénzöszveg, valami nagyszerü, pompás s mindenkinek izlését kielégitő országos siremlék állitására nem lenne elegendő”.30 Vitatkozni lehetne azon, hogy magatartásu-kat a józanság vagy a kishitűség, a lehetőséggel számoló racionalitás vagy a nagyot álmodás hiánya jelének lássuk. Az azonban bizonyos, hogy a síremlék állításán fáradozók a lelkesültség és a kételkedés, a bizonyosság és a bizonytalanság, a felbuzdulás és a visszafogott-ság közt ingadoztak. Lelkesedtek azért, hogy a síremlék „a tudomá-nyok pályáján időről időre serdülő ifjaink serkentésére is”31 szolgál majd, de kételkedtek a város vezetői támogatásában: „talán édes anyavárosunk sem venné rossz néven tőlünk, jelenkorbeli fiaitól”.32 Bizonyosak voltak abban, hogy „valósággal tartoznak ezen nagy Hazafi emlékezetének”,33 de bizonytalanok, hogy elérthetik-e cél-jukat. Felbuzdultak azon, hogy talán visszaszerezhetik Debrecen elveszett dicsőségét, mégis a síremléket a legkisebb ünnepélyesség nélkül avatták fel. Hogy e kettős érzés nem volt alaptalan, igazolja a kollégiumi tanárok és Péczely József között kirobbant, a későbbi-ekben részletesen ismertetésre kerülő vita.

Ennek ellenére a pénz, ha lassan is, de szépen gyűlt. Ráadásul a Vecsey által vezetett lajstrom tanúsága szerint most az önérdekek érvényesülése helyett, amire Domby is panaszkodott, Debrecen tár-sadalma egységes fellépését lehetett tapasztalni. Nem volt ugyanis 29 Beregszászi 1860, 15.

30 Beregszászi 1860, 10.

31 Vecsey 1835, 361.

32 Uo.

33 Domby Márton levele Vecsey Józsefnek, 1835. november 22. Vargha 1960, 362.

olyan társadalmi réteg, amelynek tagjai ne adakoztak volna a felál-lítandó síremlék javára. Az adakozók között találunk cíviseket, ügy-védeket, jegyzőt, kereskedőket, bátorsági csendbiztost, szenátort, só-tisztet, prédikátort, szuperintendenst, pénztári segédet, földmérőt, gyógyszerészt, táblabírót, asszesszort, iktatót, udvari ágenst, írno-kot, városgazdát, közbirtokost, levéltárnoírno-kot, színészt, katonatisztet, salétromfelügyelőt, orvost, kollégiumi professzort, könyvnyomtatót, diákot, tanítót, kántort és asszonyokat, lányokat. Igaz, a polgárok legtöbbje csak krajcárt adott, de nem is az adomány nagysága volt a fontos, hanem az, hogy a síremlékállítás tervét a sajátjuknak ismerték el. Péczely József a diákok adakozásával kapcsolatban fogalmazta meg, de valamennyi adakozóra érvényesen, hogy „inkább csak az indulat’ s készség, mint maga az adomány fog tekintetni”.34 A támo-gató gesztus kinyilvánítását azért tartotta fontosnak, mert ettől füg-gött a síremlékért küzdők legitimitása és fölhatalmazottsága. Minél szélesebb volt a támogatók köre, annál inkább bizonyosak lehettek abban, hogy közösségük akaratát képviselik, s annál

olyan társadalmi réteg, amelynek tagjai ne adakoztak volna a felál-lítandó síremlék javára. Az adakozók között találunk cíviseket, ügy-védeket, jegyzőt, kereskedőket, bátorsági csendbiztost, szenátort, só-tisztet, prédikátort, szuperintendenst, pénztári segédet, földmérőt, gyógyszerészt, táblabírót, asszesszort, iktatót, udvari ágenst, írno-kot, városgazdát, közbirtokost, levéltárnoírno-kot, színészt, katonatisztet, salétromfelügyelőt, orvost, kollégiumi professzort, könyvnyomtatót, diákot, tanítót, kántort és asszonyokat, lányokat. Igaz, a polgárok legtöbbje csak krajcárt adott, de nem is az adomány nagysága volt a fontos, hanem az, hogy a síremlékállítás tervét a sajátjuknak ismerték el. Péczely József a diákok adakozásával kapcsolatban fogalmazta meg, de valamennyi adakozóra érvényesen, hogy „inkább csak az indulat’ s készség, mint maga az adomány fog tekintetni”.34 A támo-gató gesztus kinyilvánítását azért tartotta fontosnak, mert ettől füg-gött a síremlékért küzdők legitimitása és fölhatalmazottsága. Minél szélesebb volt a támogatók köre, annál inkább bizonyosak lehettek abban, hogy közösségük akaratát képviselik, s annál

In document Borbély Szilárd emlékének (Pldal 155-166)