• Nem Talált Eredményt

Az ellátás igénybevételének módja

In document Terepgyakorlatok könyve (Pldal 104-109)

A jogszabályi háttér ismerete itt is elengedhetetlen, hiszen tapasztalat alapján a gyakornokok elméleti résztudásokkal rendelkeznek, amelynek koherenciáját a terepgyakorlat, a tereptanár szakmai tevékenysége erősíteni hivatott. Adott törvény,

jogszabály nevének, számának ismertetését, az adott törvényi szakasz elolvasását hangsúlyos feladatnak gondolom. (Szociális ellátások esetében: Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény.)

A gyakornokoknak be kell mutatni azokat a dokumentumokat, amelyekkel az igénybevételi eljárás során találkoznak (pl. Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez, Előgondozási adatlap I-II., Adatlap gondozási szükséglet vizsgálathoz, Értékelő adatlap, Elutasító/ vagy beutaló határozat).

Példa

Az ellátás iránti igény benyújtása írásban, kérelem kitöltésével lehetséges, amelyet Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Osztályára kell beadni. Kérelem igényelhető a Népjóléti Osztályon, illetve az EESZI telephelyein is.

A kérelemhez csatolni kell egy három hónapnál nem régebbi nyugdíjszelvényt, szükség van házi és szakorvosi javaslatra. Az ellátás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik. (Amennyiben szükséges, tisztázásra kerülhet a gyakornokok számára, hogy mit jelent, ha az ellátást igénylő cselekvőképtelen/korlátozottan cselekvőképes/ki a gondnok /ki az ideiglenes gondnok.)

A beérkezett kérelemben feltünteti az ellátást igénylő, hogy melyik intézménybe kéri felvételét. Az önkormányzat a hozzá beérkezett kérelmet megküldi az intézményünknek, és a Központi Igazgatási Csoport munkatársai előgondozás során tartózkodási helyén felkeresik az igénylőt. Az előgondozás során munkatársaink gondozási szükséglet vizsgálatot végeznek, illetve feltérképeznek minden körülményt, ami az ellátást kérő elhelyezését befolyásolja. Az elkészült előgondozási dokumentáció visszakerül az önkormányzathoz, és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelemről az ápolást, gondozást nyújtó idősek otthona esetében Győr város polgármestere dönt.

A kérelem elutasításáról/ vagy az idős otthonba való utalásról a Népjóléti Osztály írásban, határozatban értesíti az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét. A határozat egy példányát megküldik az intézményvezetőnek. Az idős otthonba való utalás még nem jelent elhelyezést, mert a várakozók száma intézményünkben folyamatosan 200 feletti.

Az intézmény vezetője a beérkezések sorrendjében gondoskodik az ellátási igények kielégítéséről. Meg kell említeni a soron kívüli elhelyezés lehetőségét. Amennyiben különböző okok miatt az ellátott soron kívüli elhelyezésére van szükség, ezt fel kell tüntetni a kérelemben és a határozatban is. A beutaltak soron kívüli elhelyezéséről bizottság dönt, amelynek tagjai:

• az intézményt fenntartó képviseletében a városi önkormányzat Népjóléti Osztály vezetője, vagy a Szociális csoport vezetője

• az intézmény képviseletében az intézményvezető és két szakmai vezető.

A felvételekre vonatkozó döntés meghozatalánál a bizottság megvizsgálja az összes rendelkezésre álló adatot, információt, és ezek után határoz a soron kívüli elhelyezésről. Az intézményvezető az ellátás igénybevételének megkezdésekor (beköltözéskor) az ellátást igénylővel, vagy annak törvényes képviselőjével köt megállapodást. (Ki lehet térni a gyakornokokkal egy ilyen megállapodás – szerződés – tartalmi elemeire.)

Intézmény személyi feltételeinek bemutatása, munkakörök, munkakörökhöz kapcsolódó feladatok, a munkakörök betöltésének feltételei, munkaköri

leírások

A gyakornokok sokszor az itt eltöltött gyakorlati időben találkoznak először a munka világával. Sokszor nem egyértelmű számukra, hogy az adott munkahelyen milyen munkakörökben, kik dolgoznak, ki-ki milyen szerepet tölt be, milyen feladatokat lát el, nem ismerik a kollégák közötti alá- fölérendeltségi viszonyokat. Nehezen fogalmazzák meg a különböző munkakörökhöz kapcsolódó feladatokat.

Fontos ezeknek a kérdéseknek a tisztázás, hiszen csak ilyen módon tudják átlátni az intézmény mindennapi működését. Érdekes és sokszor felmerülő kérdés, hogy milyen iskolai végzettség szükséges egyes munkakörök betöltéséhez. Tájékoztatónkban ismertethetjük az adott munkahely munkaköreit, röviden összefoglalhatjuk a munkakörökhöz kapcsolódó feladatokat, illetve megnevezzük a munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettséget.

A gyakornokok többféle funkciójú (hospitáló, projekt, intenzív) gyakorlatra érkeznek intézményünkbe, ezért az intézmény bemutatásánál csak rövid és általános formában kell ismertetni velük a munkakörökhöz tartozó kérdéseket, és egy adott, konkrét munkakör részletesebb, átfogóbb bemutatását véleményem szerint csak az általános intézmény- bemutatás után, az adott gyakorlattípusnak megfelelően kell megtenni.

Hasznos lehet a gyakornokok számára, ha megismerkedhetnek az adott intézményben használatos munkaköri leírással, láthátják és átnézhetik az adott intézmény szervezeti organogramját, a Szervezeti és Működési Szabályzat ide vonatkozó részét, illetve az 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 3. számú mellékletét („A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményekben foglalkoztatottaknak az adott munkakör betöltéséhez szükséges képesítési minimum előírásai”).

Visszajelzéseikből kitűnik, hogy sok megválaszolatlan kérdésük van a személyi feltételekkel kapcsolatban, hiszen a gyakorlatra érkezők potenciális munkahelyet is látnak a terepintézményben. Ezért gondolom, hogy ezeknek a kérdéseknek a tisztázása fontos része az intézmény bemutatásának.

Pontosan ki kell mutatni a tereptanár munkakörét és kompetenciáit. Saját tapasztalatból tudom, hogy nekem tereptanárnak is fontos, hogy pontosan meg tudjam határozni magam, a rendszerben/intézményben elfoglalt helyemet, hogy milyen ügyekben, témákban és tevékenységekben vagyok kompetens.

Példa

A szervezeti felépítés megértéséhez ismertetem azokat a munkaköröket, és röviden a munkakörhöz kapcsolódó feladatokat, amelyekkel az idősek otthonában végzett gyakorlat során találkozhatnak.

Szociális gondozó, ápoló: 34 fő.

Feladatai közé tartozik az idősotthonainkban az ellátottak ápolása, gondozása. Segít a beköltözéskor a beilleszkedésben, felügyeli a gyógyszerszedést, ha kell, orvosi ellátást biztosít. Tisztálkodásnál, étkezésnél, szükség esetén a lakó öltözködésében, megfelelő ruha kiválasztásában is részt vesz. Napi szinten vezeti az ápoláshoz tartozó dokumentációt.

Közreműködik az ellátottak levegőztetésében. Ez a munkakör szociális gondozó és ápoló végzettséget igényel.

Foglalkoztatás szervező: 2 fő.

Szociális végzettségű szakember, általában szociális munkás vagy szociálpedagógus, aki az ellátást igénybe vevők életkorának, személyiségének és egészségi állapotának megfelelően tart foglakozásokat. Kapcsolatot tart a kliens családjával, rokonságával, esetleg baráti körével. Szervez ünnepekhez kötött programokat, kirándulást, városnézést, színház- és múzeumlátogatást. Bevásárol, segíti az ellátottak hitéletének gyakorlását. Megszervezi számukra többek között a fodrász, pedikűrösi ellátást.

Szociális és mentálhigiénés munkatárs: 4 fő + 1 fő csoportvezető.

Ez a munkakör is szociális végzettségű szakembert igényel, főként szociális munkások vagy szociálpedagógusok látják el. Lelki egészségvédelmet folytat az ellátást igénybe vevők számára a testi – lelki egészség fenntartásának, megőrzésének érdekében. Részt vesz szellemi és szórakoztató tevékenységek, kulturális események megszervezésében, segíti a társas kapcsolatok kialakulását, fenntartását, szükség szerint javítását. Feladata a konfliktusok, lelki krízisek okainak feltárása és ezek megoldásának segítése. Az ellátottak élete során felmerülő érzelmi veszteségek, gyász feldolgozásában is segítséget nyújt.

Dietetikus: 1 fő.

Olyan élelmezési, táplálkozási szakember, akinek feladatai közé tartozik a diétás tanácsadás, a gyógyítás különböző területein. A beteg élelmezés, a korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

Feladata a szaktanácsadás is:

– megelőző céllal: egészségesek körében, aminek célja a rizikótényezők kiszűrése, az egészséges táplálkozás elméleti és gyakorlati megvalósításának ismertetése.

– másodlagos megelőzés: a betegségek diétájának ismertetése, egyénre szabott étrendi tanácsok.

A dietetikus végzettség főiskolán/BSc képzésben szerezhető meg.

A vezetői kapcsolatokat a 2. ábra mutatja be.

2. ábra

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény organogramja

Forrás: Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény.

Az organogram egy intézmény szervezeti, funkcionális és hierarchiai kapcsolatainak sematikus ábrája. A 2. ábrán megjelenítésre kerül az egész intézmény szervezeti felépítése, azonban jelen esetben csak a Kálóczy téri Idősek Otthonát érintő rész elemzésére helyezünk nagyobb hangsúlyt. Ha a szervezeti ábrára nézünk, láthatjuk, hogy a felsorolt munkakörökben dolgozók kinek a közvetlen és közvetett irányítása alatt végzik a munkájukat. Foglalkoztatás szervező, illetve szociális- és mentálhigiénés munkatársaink a szociális- és mentálhigiénés csoportvezető irányítása alatt dolgoznak, az ápolók és a dietetikus munkatárs pedig az osztályvezető ápoló irányítása alatt végzi munkáját.

In document Terepgyakorlatok könyve (Pldal 104-109)