• Nem Talált Eredményt

Az örökléshez való jog korlátozhatóságáról

In document A mezőgazdasági földek öröklése (Pldal 116-119)

1. Alkotmányjogi vizsgálat

1.2. A tulajdonhoz és az örökléshez való jog

1.2.8. Az örökléshez való jog korlátozhatóságáról

Az Alaptörvény I. cikk (3) bekezdése értelmében „az alapvető jogok-ra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg.

Alapvető jog más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmá-nyos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával korlátozható.”

A 24/2017. (X.10.) AB határozat alapját képező ügyben az örök-hagyó végrendeletében foglaltak nem valósultak meg, mivel a me-zőgazdasági igazgatási szerv megtagadta a hatósági bizonyítvány kiadását arra hivatkozással, hogy a végrendeletben megnevezett örö-kös nem földműves és már jelenleg is 1 hektárt meghaladó föld van a tulajdonában. Ez az örökléshez való jog korlátozását jelenti mind az örökhagyó, mind pedig a végrendeleti örökös oldalán. Ennek a korlátozásnak a tartalmát a földforgalmi törvényben meghatáro-zottak adják, vagyis a földművesi minőség, a birtokmaximum és a földszerzési maximum meghatározása, valamint a hatósági jóváha-gyás bevezetése végintézkedésen alapuló öröklés esetére is.347

Ahogy az Alaptörvény I. cikk (3) bekezdése kimondja, alapvető jog korlátozására van lehetőség, de csak bizonyos feltételek betartása mellett, valamely alkotmányos érték védelme érdekében. Ez az alkot-mányos érték jelen esetben az Alaptörvény P) cikkében kerül megha-tározásra, mely kimondja, hogy „a természeti erőforrások, különösen a termőföld,348 az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet

347 A földforgalmi törvény 34. §-ában a végintézkedésre vonatkozóan határoz meg speciális szabályokat, mely gyűjtőfogalomnak minősül, ugyanis magában foglalja a végrendeletet, az öröklési szerződést és a halál esetére szóló ajándékozást. Jelen kérdések egy végrendelettel kapcsolatban merültek fel a konkrét ügyben, így meg-vizsgálnánk azt is, hogy az Alkotmánybíróság által a végrendelet kapcsán kimon-dottak mennyire alkalmazhatóak a végintézkedés másik két fajtája vonatkozásában.

348 A termőföld fogalmát nem tartalmazza a földforgalmi törvény, abban a mezőgaz-dasági föld fogalma szerepel. A két fogalom elhatárolásról lásd: Téglási 2015a, 285-286.o.

közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nem-zedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

Tehát a természeti erőforrások között külön is kiemelve nevesíti a jogalkotó a termőföldet, mely a nemzet közös örökségét is jelenti, és mindemellett a fenntartható fejlődésre is utal ezen cikkben a jövő nemzedékek számára való megőrzési kötelezettség megfogalmazá-sával. Ennek jelentőségét tovább emeli, hogy mindezeket a Nemzeti Hitvallásban349 is rögzíti, mikor kimondja, hogy „vállaljuk, hogy örök-ségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utóda-inkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos haszná-latával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.”

Mindezeken felül a termőföld kiemelten való kezelését támasztja alá, hogy az Alaptörvény P) cikk (2) bekezdése sarkalatos törvényi szabályozást ír elő azok forgalmára vonatkozóan, tehát az így meg-született földforgalmi törvény sarkalatosnak minősül. A földforgalmi törvény a tulajdonszerzésre és a használatra vonatkozó feltételeket és korlátokat a P) cikk (1) bekezdésében meghatározott célok elérése érdekében határozhatja meg.

A korlátozás arányosságának vizsgálatakor figyelembe kell ven-ni, hogy a föld véges és nélkülözhetetlen jószág, nem szaporítható, mással nem helyettesíthető, így a többi tulajdoni tárgytól eltérő ke-zelése indokolt.350 Ezek alapján a magánjogi szabályozásba közjogi elemek is kerülnek annak érdekében, hogy a megfelelő birtokstruk-túra kialakítható legyen. Ez pedig magával hozza azt, hogy bizonyos alkotmányos alapjogok korlátozására kerül sor. Ezek a korlátozó rendelkezések viszont csak akkor fogadhatók el, ha a birtokpolitikai elveknek megfelelő közérdeket szolgálják,351 mely elveket a földfor-galmi törvény preambuluma határoz meg.

349 Trócsányi 2016, 65-67.o.; Szilágyi 2017c, 32.o.

350 35/1994. (VI.24.) AB határozat, Erről lásd még: Téglási 2009, 20-21.o.

351 Csink 2012, 73.o.; Bányai 2016, 17.o.

Az Alaptörvény úgy fogalmaz, hogy „mindenkinek joga van a lajdonhoz és az örökléshez”, tehát egy bekezdésben tartalmazza a tu-lajdonhoz és az örökléshez való jogot, de az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatában352 kimondta, hogy ebből az következik, hogy az örökléshez való jog a tulajdonhoz való jog egy speciális részjogosít-ványának tekinthető. Így a kettő szoros összefüggésben van egymás-sal, ugyanis az értelmezésük során eltéréssel is találkozunk. Hiszen a tulajdon megszerzésének joga nem képezi alkotmányos védelem tár-gyát, csak a már megszerzett tulajdont védi az Alaptörvény,353 ezt az Alkotmánybíróság több határozatában is kimondta.354 Így mivel maga a tulajdon megszerzésének joga nem minősül alapjognak, így alapjogi védelem sem vonatkozik rá, tehát ennek a jognak a korlátozása csak akkor lesz alaptörvény-ellenes, ha annak tárgyilagos mérlegelés szerint nincs ésszerű indoka.355

A tulajdonjog korlátozása csak abban az esetben alaptörvény-ellenes, ha kényszerítő ok nélkül történik, valamint ha a korlátozás súlya a korlátozással elérni kívánt célhoz képest aránytalan. Tehát a tulajdonjogba való beavatkozás vonatkozásában van az államnak mozgástere. Ezt az elővásárlási jog kapcsán is kimondta határozatá-ban az Alkotmánybíróság, hiszen a jogszabályon alapuló elővásárlási jog a tulajdonos rendelkezési jogát korlátozza. Az AB megállapítása alapján a tulajdonjog azonban nem korlátozhatatlan jogosultság. Az alapjogi védelem mikéntjét befolyásolja a tulajdon alanya, tárgya, funkciója, és a korlátozás módja.356

Amennyiben a tulajdonhoz való jogból357 indulunk ki a végin-tézkedésre vonatkozó szabályok vizsgálata kapcsán, akkor azokat két oldalról közelíthetjük meg, az örökhagyó és az örökös szemszögéből.

352 5/2016. (III. 1.) AB határozat (22)

353 Lápossy 2015, 247.o.; Téglási 2015b, 154.o.; Lásd még: Balogh 2009, 29-54.o.

354 743/B/1993. AB határozat, ABH 1996, 417.

355 35/1994. (VI.24.) AB határozat

356 64/1993. (XII.22.) AB határozat ABH 1993.380.

357 A tulajdonhoz való jogról a magánjogi szabályozásban lásd bővebben: Menyhárd 2004, 30.o.

A tulajdonhoz való alapvető jog tartalmából kiindulva, az örökös helyzete, vagyis a tulajdonjog végintézkedés útján történő megszer-zése tehát nem esik alapjogi védelem alá. Az örökhagyó oldaláról viszont a rendelkezési jog, vagyis jelen esetben pontosabban a vég-rendelkezési jog viszont alapjogi védelem alatt áll.

Érdemes megvizsgálnunk, hogy miben is lesz más, ha konkré-tan az örökléshez való alapvető jog oldaláról végezzük el az elemzést.

A tulajdonhoz való jogra vonatkozó alkotmánybírósági álláspont az irányadó az örökléshez való jog esetén is, viszont önálló alapjogként értékeli az örökléshez való jogot is az AB.358 A korábbi Alkotmányhoz képest az öröklés az Alaptörvényben máshogy jelenik meg. Hiszen az 1949. évi XX. törvény 13. § (1) bekezdése deklarálta a tulajdonhoz való jog biztosítását, és a 14. §-ban, tehát külön szakaszban olvashat-juk, hogy „az Alkotmány biztosítja az öröklés jogát”. Az Alaptörvény XIII. cikke egy szakaszon belül nevesíti a tulajdonhoz való jogot, va-lamint az örökléshez való jogot – „mindenkinek joga van a tulajdon-hoz és az örökléshez” – így ezen alapjogok szabályozása érdemben nem, csak jogtechnikai szempontból változott.359 A különbség a két alapjog között abban ragadható meg, hogy az örökléshez való jogba beletartozik az aktív örökléshez való jog, vagyis az örökhagyó vég-rendelkezési joga, a passzív örökléshez való jog, ami pedig az örökös jogát jelenti a hagyaték megszerzésére, továbbá az öröklés jogintéz-ményét is értjük alatta. Tehát a tulajdonhoz való jog nem védi magát a tulajdonszerzést, ezzel szemben az örökléshez való jog magába fog-lalja az öröklés útján történő tulajdonszerzés védelmét.

1.2.9. örökléshez való jog az unió tagállamainak

In document A mezőgazdasági földek öröklése (Pldal 116-119)